Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Спадщина, 28 травня 2023, питання №85982

Що робити коли переписали наследство мені, а в суді сказали що воно передається родичці

Мені було 7 років, в мене батько помер і переписав недвижимость на мене, записку бачили всі, але в суді сказали що ,все що в записці написано переходе до матері мого батька. Зараз мені 16 років і я згадала і хочу в цьому розібратися. Буду вдячна якщо допоможете

Відповіді юристів (5)

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю, Наталія!

    Складно Вам тут буде щось порадити. Записка не є документом, який свідчить про перехід права власності. Тому для початку бажано бачити, про що йде мова.

    Всього доброго. Якщо консультація була корисною, натискайте галочку внизу фотографії профіля та залишайте відгук!

    Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталля!

    Для того батько повинен був скласти заповіт в нотаріуса, а не писати записку.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку «звернутись» біля мого профілю. Постараюсь допомогти!

    Якщо ж консультація задовільнила Вас, активуйте сіру галочку та залиште відгук на знак подяки.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 11 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Добрий вечір. Можливо, що Ваша бабуся успадкувала за заповітом, який залишив батько на її користь. Також можливо, що спадкування відбувалось за законом спадкоємцями першої черги. Ви, якщо Ви-юридично дочка спадкодавця, відноситесь до спадкоємців першої черги. Ви можете спробувати звернутись до суду для виділення Вам додаткового терміну для прийняття спадщини у зв'язку з пропущенням Вами строку для прийняття спадщини з поважної причини: малоліття на момент відкриття спадщини.

    Ви можете звертатись до мене для надання різних додаткових правничих послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію з рядом різноманітних правових послуг, написати тексти юридичних документів чи надати інші правничі послуги. Можу написати для Вас текст позовної заяви.

    Танача Юлія  Антонівна
    Танача Юлія Антонівна 11 місяців тому

    Адвокат, 17 років досвіду

    Доброго дня, Наталія!

    Якщо Ваш батько був Вашим батьком юридично ( був вписаний у Вашому свідоцтві про нарождення) і якщо Ви за письмовою згодою органу опіки і піклування не відмовилися від спадкування після його смерті, Ви вступили у спадщину по факту Вашого існування, відповідно до приписів ч.4 ст,1268 Цивільного кодексу України, як малолітня дитина померлого. Якщо існував заповіт, за умовами якого майно батька було заповідано бабусі, Ви маєте обов'язкову частину у спадщині.

    Тобто жодного строку не пропущено і відсутня необхідність щось поновлювати.

    Зверніться до нотаріальної контори із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину (можете звернутися в будь-яку нотаріальну контору за місцем останнього проживання батька, вони Вас зорієнтують, в якій було відкрито спадкову справу після смерті батька),

    Бережіть себе !

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 11 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Наталіє, Ви ж писали про важливу обставину: судове провадження з цього питання. Якщо, як Ви написали, було судове провадження і за рішенням суду право на спадкування було визнано тільки за Вашою бабусею, то відновити Ваше право на спадкування можна спробувати теоретично лише в судовому порядку за наявності підстав для того. Існує поняття термін позовної давності.

    Якщо ж заповіту не було і суд не визнавав право на спадкування більшості спадщини за Вашою бабусею, то тоді Ви маєте право на спадкування після Вашого батька.

    Малолітня, неповнолітня, недієздатна особа, а також особа, дієздатність якої обмежена, вважаються такими, що прийняли спадщину, крім випадків відмови від спадщини у встановленому законодавством України порядку. Відмова від спадщини оформляється в нотаріуса.

    Ви можете звернутись до нотаріуса та попросити надати Вам відомості щодо можливості спадкування Вами та можливої наявності перешкод для спадкування.

    Ви не написали яке рішення прийняв суд з цього питання. Наталіє, будь ласка, сформулюйте детальніше Ваше запитання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України