Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 05 червня 2023, питання №86368 250₴

Боргові зобов'язання військовий

Доброго дня
Підскажіть, будь ласка, як вирішити ситуацію.
Колишній співмешканець не повертає кошти по борговій розписці. Позовна заява подана, але, так як він зараз мобілізований, він цим і користується, надавши документи, що не може прийти на суд, але не відкликав позову .
Як можна допомогти мені, як позикодавцю? Це велика сума, яку він не повертає вже 2 роки, і ця сума мала бути спрямована на ремонт житла для мене і дитини( не його). Зараз , через відсутність цих грошей, і можливості переїхати в своє житло, живу в родичів з дитиною , що є вже для мене великою незручністю.
Чи можу я подати клопотання, щоб розгляд справи був без нього?
Наприклад апелюючи тим, що є дитина, яка прописана в новобудові, в якій стан після забудовника. Або ж я маю чоловіка, офіційного, також військового, який втратив повністю слух, зараз він займається отриманням інвалідності. Лікування для нього вже недоступне, твльки кохлеарний імплант, який коштує від 15 тис. $

Відповіді юристів (14)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Вітаю, пані Алена!

    Суд зупинив провадження у справі чи вона постійно переноситься?

    ЦИВІЛЬНИЙ ПРОЦЕСУАЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 2004, № 40-41, 42, ст.492)

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#Text

    Стаття 223. Наслідки неявки в судове засідання учасника справи

    1. Неявка у судове засідання будь-якого учасника справи за умови, що його належним чином повідомлено про дату, час і місце цього засідання, не перешкоджає розгляду справи по суті, крім випадків, визначених цією статтею.

    2. Суд відкладає розгляд справи в судовому засіданні в межах встановленого цим Кодексом строку з таких підстав:

    1) неявка в судове засідання учасника справи, щодо якого відсутні відомості про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання;

    2) перша неявка в судове засідання учасника справи, якого повідомлено про дату, час і місце судового засідання, якщо він повідомив про причини неявки, які судом визнано поважними;

    3) виникнення технічних проблем, що унеможливлюють участь особи у судовому засіданні в режимі відеоконференції, крім випадків, коли відповідно до цього Кодексу судове засідання може відбутися без участі такої особи;

    4) необхідність витребування нових доказів, у випадку коли учасник справи обґрунтував неможливість заявлення відповідного клопотання в межах підготовчого провадження;

    5) якщо суд визнає потрібним, щоб сторона, яка подала заяву про розгляд справи за її відсутності, дала особисті пояснення. Викликати позивача або відповідача для особистих пояснень можна і тоді, коли в справі беруть участь їх представники.

    3. Якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі:

    1) неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки;

    2) повторної неявки в судове засідання учасника справи (його представника), крім відповідача, незалежно від причин неявки;

    3) неявки представника в судове засідання, якщо в судове засідання з’явилася особа, яку він представляє, або інший її представник;

    4) неявки в судове засідання учасника справи, якщо з’явився його представник, крім випадків, коли суд визнав явку учасника справи обов’язковою.

    4. У разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення).

    5. У разі повторної неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки суд залишає позовну заяву без розгляду, крім випадку, якщо від нього надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, і його нез’явлення не перешкоджає вирішенню спору.

    6. Наслідки, визначені частинами третьою - п’ятою цієї статті, настають і в разі, якщо учасник справи (його представник) залишить залу судового засідання.

    7. У разі розгляду справи за відсутності позивача або відповідача суддя-доповідач оголошує стислий зміст позовної заяви або відзиву відповідно.

    8. У разі відкладення розгляду справи суд повинен допитати свідків, які з’явилися. Тільки у виняткових випадках за ухвалою суду свідки не допитуються і викликаються знову.

    9. Про відкладення розгляду справи постановляється ухвала.

    РАДЖУ ПОДАТИ КЛОПОТАННЯ ВІДПОВІДНО ДО ЧАСТИНИ ЧЕТВЕРТОЇ СТАТТІ 223 ЦИВІЛЬНОГО ПРОЦЕСУАЛЬНОГО КОДЕКСУ УКРАЇНИ - "... У разі повторної неявки в судове засідання відповідача, повідомленого належним чином, суд вирішує справу на підставі наявних у ній даних чи доказів (постановляє заочне рішення)...".

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Алена Клієнт 11 місяців тому
    мало бути перше засідання 6.06, але зараз дата стоїть 30.06
    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Алена!

      Скільки разів до цього Відповідач не з'являвся до судового засідання?

    Алена Клієнт 11 місяців тому

    Тільки один - 6.06. це мало бути перше засідання. Тепер наступна дата стоїть , то мені чекати наступної дати, щоб з'ясувати чи це перенос чи зупинення? А що, якщо зупинення

    • Кирда Вячеслав Володимирович

      Алена!

      Неявка лише на одне судове засідання не має наслідком розгляд справи без участі Відповідача. Тому ще одне судове засідання треба спостерігати. Далі - буде можливість подавати клопотання про винесення заочного судового рішення.

      Всього доброго. Для більш детальної консультації натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 11 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Цивільний процесуальний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1618-15#n7875):

    "Стаття 251. Обов’язок суду зупинити провадження у справі

    1. Суд зобов’язаний зупинити провадження у справі у разі:...

    2) перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції;...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 512. Підстави заміни кредитора у зобов'язанні

    1. Кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

    1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);...

    ---

    Доброго дня, пані Олено! У вашому випадку суд не тільки має право, а зобов'язаний зупинити провадження у справі. Тому ще питання, чому справу розглядом не зупинено, а перенесено на 30.06. Більш того, навіть у вирпадку розгляду справи та задоволення позову, прийняття рішення про стягнення боргу, відповідача має підставу для оскарження рішення в апеляційному порядку з цього обов'язку суду зупинити провадження. Як я вважаю, одним з позасудових заходів стягнення боргу може бути відступлення боргу (права вимоги) колектроській компанії або банку, тобто продаж боргової розписки, можливо з дисконтом. Направте співмешканцю заяву (рекомендованим листом з повідомленням про вручення, в електронній формі з використанням КЕП) про погашення боргу, перерахування коштів за борговою розпискою під страхом її продажу колектроській компанії.

    Богданов Микита
    Богданов Микита 11 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

    Доброго дня. Залежить від того, яке клопотання подав Відповідач (про зупинення розгляду чи про відкладення розгляду) та в якому провадженні відкритий розгляд справи (спрощене або загальне(.Також залежить від суду. Якщо суд отримає клопотання про зупинення, то має право зупинити розгляд справи на час перебування Відповідача у ЗСУ.Виходячи з практики, пришвидшити ніяк не можна. Ви можете подати лише клопотання про розгляд справи за вашої відсутності.

    • Алена Клієнт 11 місяців тому

      Він подав про зупинення провадження. Провадження загальне

      • Богданов Микита
        Богданов Микита 11 місяців тому

        Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

        тоді треба чекати ухвали суду про зупинення провадження або суд просто відкладе розгляд справи знов. Суд може відкласти розгляд навіть у зв'язку з повітряною тривогою, лікарняним або відпусткою судді тощо. Треба вже дізнаватись після 30.06

    Алена Клієнт 11 місяців тому

    Це зрозуміло, але що робити , щоб не було зупинення, щоб розглянули без нього

    • Богданов Микита
      Богданов Микита 11 місяців тому

      Юрист, м. Київ, 10 років досвіду

      нажаль це право виключно суду прийняти рішення про зупинення. Ви можете просити розглянути справу лише за вашої відсутності. Відповідно до ЦПК суд ЗОБОВ'ЯЗАНИЙ зупинити розгляд, якщо отримає клопотання Відповідача про зупинення.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 11 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    По Вашему вопросу рекомендую следующее:

    Глава 4 - Гражданского процессуального кодекса

    Судебное разбирательство

    Статья 157. Сроки рассмотрения дел

    1. Суд рассматривает дела на протяжении разумного срока, но не более двух месяцев со дня открытия производства по делу, а дела о восстановлении на работе, о взыскании алиментов - одного месяца.

    2. В исключительных случаях по ходатайству стороны, с учетом особенностей рассмотрения дела, суд определением может продлить рассмотрение дела, но не более чем на пятнадцать дней.

    Статья 158. Рассмотрение судом дела в судебном заседании

    1. Рассмотрение судом гражданского дела происходит в судебном заседании с обязательным уведомлением лиц, которые принимают участие в деле.

    2. Лицо, которое принимает участие в деле, имеет право заявить ходатайство о рассмотрении дела при его отсутствии.

    3. Судебное заседание проводится в специально оборудованном для этого помещении суда - зале заседаний.

    необходимо подавать:

    - заявление(подання) в канцелярию суда, о рассмотрении дела в разумные, установленные законом сроки;

    -заявление об отводе и назначении нового судьи, для рассмотрения дела по сути.

    -жалобу в Высший совет правосудия.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Підскажіть, будь ласка, як вирішити ситуацію.

    Колишній співмешканець не повертає кошти по борговій розписці. Позовна заява подана, але, так як він зараз мобілізований, він цим і користується, надавши документи, що не може прийти на суд, але не відкликав позову .Як можна допомогти мені, як позикодавцю? Це велика сума, яку він не повертає вже 2 роки, і ця сума мала бути спрямована на ремонт житла для мене і дитини( не його). Зараз , через відсутність цих грошей, і можливості переїхати в своє житло, живу в родичів з дитиною , що є вже для мене великою незручністю.Чи можу я подати клопотання, щоб розгляд справи був без нього?Наприклад апелюючи тим, що є дитина, яка прописана в новобудові, в якій стан після забудовника. Або ж я маю чоловіка, офіційного, також військового, який втратив повністю слух, зараз він займається отриманням інвалідності. Лікування для нього вже недоступне, твльки кохлеарний імплант, який коштує від 15 тис. $

    Доброго дня, Альона!

    На жаль не можу Вас в даному випадку порадувати позитивною відповіддю. Суд законно призупинив провадження за Вашим позовом про стягнення боргу, оскільки боржник на цей момент знаходиться на службі у лавах ЗСУ.

    Згідно статті 251 Цивільного процесуального кодексу України обов’язок суду полягає у зупиненні провадження у справі у таких випадках:

    "1) смерті або оголошення фізичної особи померлою, яка була стороною у справі, якщо спірні правовідносини допускають правонаступництво;

    2) перебування сторони або третьої особи, яка заявляє самостійні вимоги щодо предмета спору, у складі Збройних Сил України або інших утворених відповідно до закону військових формувань, що переведені на воєнний стан або залучені до проведення антитерористичної операції;

    3) призначення або заміни законного представника у випадках, передбачених статтею 63 цього Кодексу;

    4) надання сторонам у справі про розірвання шлюбу строку для примирення;

    4 - 1 ) звернення обох сторін з клопотанням про зупинення провадження у справі у зв’язку з проведенням медіації;

    {Частину першу статті 251 доповнено пунктом 4 - 1 згідно із Законом № 1875-IX від 16.11.2021 }

    5) прийняття рішення про врегулювання спору за участю судді;

    6) об’єктивної неможливості розгляду цієї справи до вирішення іншої справи, що розглядається в порядку конституційного провадження, адміністративного, цивільного, господарського чи кримінального судочинства, - до набрання законної сили судовим рішенням в іншій справі; суд не може посилатися на об’єктивну неможливість розгляду справи у випадку, коли зібрані докази дозволяють встановити та оцінити обставини (факти), які є предметом судового розгляду."

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Иваненко Мария Владимировна
    Иваненко Мария Владимировна 11 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 27 років досвіду

    Якщо він не просить зупинити провадження у зв'язку з мобілізацією або його інтереси хтось у суді представляє,рекомендую настоювати на розгляді справи.2 неявки,якщо повідомленний належним чином,справу можна розглядати


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України