Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 15 червня 2023, питання №86815 400₴

Призыв студента дневной формы обучения (Бюджет)

Здравствуйте. Я - работающий студент на заводе. При этом я учусь в университете на дневной форме обучения (бюджет). Вчера всем сотрудникам завода объявили, что отдел кадров потерял приписные и военные билеты сотрудников, и нужно предоставить копии документов. Но дополнительно они выдали документ под названием: "Правила війського обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів". Тех, кто не подпишет, грозились уволить с работы. Вместе с приписным или военным билетом должен идти этот документ. У меня есть приписное свидетельство, но в нем не написано об отсрочке от службы в армии. В университете я взял подтверждение по месту требования о том, что я студент. На соседнем предприятии было похожее, тоже рассказывали сказки о потере документов. Те люди, которые подписали этот документ, были отправлены на медицинскую комиссию в военкомат, затем их призвали на службу по мобилизации. Могу ли я предоставить справку-подтверждение о том, что я студент, с этим документом, либо можно вообще не подписывать и ничего им не передавать? Как лучше поступить в данной ситуации?

Відповіді юристів (11)

    Дерій Владислав Олегович
    15%

    Доброго дня!

    Згідно статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    Вам хвилюватися нічого. Вас не мобілізують, адже Ви є студентом денної форми навчання, до того ж являєтесь призовником, а не військовозобов'язаним. Якщо Ви працюєте, то Ви повинні стояти на військовому обліку за місцем роботи. На підпис Вам дали правила військового обліку, з якими Вас ознайомлюють.

    До військомату йти потрібно у випадку вручення повістки або згідно наказу керівника підприємства, ознайомленого під особистий підпис.

    Якщо на підприємстві заявляють, що вони загубили Ваші документи (оригінали), то можете повідомити їм, що існує стаття 367 Кримінального кодексу України, службова недбалість, тобто невиконання або неналежне виконання службовою особою своїх службових обов'язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом правам, свободам та інтересам окремих громадян, державним чи громадським інтересам або інтересам окремих юридичних осіб, -

    карається штрафом від двох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

    У випадку вручення повістки (або наказу), для ТЦК потрібно підготувати такі документи:

    • заяву про відстрочку;
    • документ з ВУЗу.

    Направити на медкомісію можуть, але призвати на військову службу - ні.

    Отже, у Вашому випадку - Ви можете поставити підпис про ознайомлення з правилами військового обліку та надати копію приписного, призвати на війську службу Вас не зможуть, адже Ви маєте право на вістрочку.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    15%

    Доброго дня, Миколо!

    Втрата військових документів це звичайно неприємна історія, але ніякої катастрофи в тому не бачу.

    Якщо таке сталося за вини підприємства, на якому Ви працюєте, то навіть традиційної адміністративної відповідальності за втрату документа у Вас точно не буде!

    Поновити Ваш військовий квиток або приписне повинен ТЦК за Вашою заявою. На підствердження відстрочки треба просто подати довідку з університету за підписом ректора та з мокрою печаткою. Довідка з віддлілу кадрів ВНЗ, фото якої Ви тут причепили, точно не годиться!

    Підстава для отримання відстрочки Вам добре відома.

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    «Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;"

    Що стосується підписання документу про Правила військового обліку, то це цілком формальна процедура. Її боятися не треба, бо те що там викладене, Ви і так зобов'язані виконувати.

    Будуть нез'ясовані питання чи потреба продовжити розмову персонально, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь Вам допомогти!

    Гончаренко Константин
    12.5%
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    доброго дня!

    Значення має , якщо ви маєте приписне свідоцтво і вам від 18-25 років тоді ви є призовником і можете отримати довідку з ТЦК СП (Воєнкомат) про відстрочку. за навчанням ( треба довідка, або наказ про зарахування з ВНЗ З НОТАРІАЛЬНИМ ПЕРЕКЛАДОМ та довідка про відстрочку з ТЦК СП). ТАКОЖ СТУДЕНТСЬКИЙ квиток ВНЗ

    Якщо ж ви маєте воєнний білет то ви є військовозобов язаний і відстрочка за навчанням може бути надана згідно ст, 23 ЗУ Про мобілізацію і моб підготовку , відмовити не мають права , але можуть. Або на підставі частини 9 статті 17 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"

    ---

    Необходимые документы для постановки на воинский учет:

    - заявление о постановке на воинский учет;

    - паспорт;

    - идентификационный код;

    - военно-учетный документ (военный билет или приписное свидетельство);

    - свидетельство о рождении детей (если есть).

    Для того, чтобы получить приписное свидетельство понадобятся такие документы:

    1. Паспорт гражданина Украины;

    2. Идентификационный налоговый номер;

    3. Свидетельство о рождении;

    4. 2 фото 3,5 Х 4,5 см;

    5. Справка о составе семьи (форма 3);

    6. Документы об образовании (копия диплома);

    7. Автобиография;

    На основании наличия приписного свидетельства можно получить военный билет (для этого нужны такие документы, как: ИНН; паспорт гражданина Украины; документы об образовании; 2 фотографии; приписное свидетельство). В соответствии со статьей 18 Закона Украины «О воинской обязанности и военной службе» от призыва на срочную военную службу в мирное время освобождаются граждане Украины, которые до получения гражданства Украины прошли военную службу в других государствах. А это значит, что при оформлении военного билета и постановке на воинский учет Вы должны подать вместе с остальными документами документ, подтверждающий прохождение военной службы в другом государстве.

    ---

    Відповідно до підп. "г" п. 2.9 та 2.11. Положення, затвердженого наказом Міністра оборони України №402 від 14.08.2008 р, при проходженні медичної комісії лікар виносить у військовий квиток або в довідку однк з таких постанов:

    а) придатний до військової служби за графами ТДВ "А" 1-11; б) тимчасово непридатний до військової служби. Потребує лікування (динамічного спостереження) на термін до (указати дату); в) підлягає направленню на додаткове медичне обстеження та повторний медичний огляд; г) непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час; ґ) непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку. 2.11. Рішення про тимчасову непридатність приймається на термін, необхідний для повного відновлення функцій органів та систем організму, але не більше одного року, з наступним переоглядом для вирішення питання про придатність до військової служби. Після закінчення року, якщо захворювання не вилікувано, приймається остаточне рішення. Контроль та організація своєчасного проведення переогляду покладається на районний (міський) військовий комісаріат. Допризовники під час приписки до призовних дільниць та призовники під час призову на строкову військову службу, у яких виявлені захворювання або фізичні недоліки (вади) необоротного характеру (невиліковні), визнаються непридатними до військової служби. Рішення про тимчасову непридатність та потребу в лікуванні в цьому випадку не приймається.

    Якщо в вашій довідці або старому військовоу квитку був запис за п.б) або в) то вас обовязково направлять на повторну комісію одразу, якщо строк зазначений в довідці тимчасової непридатності не вийшов то по закінченню строку.

    Якщо зазначено п. г) або ґ) то направлення є на комісію є протиправним.

    Заміна квитка здійснюється за вашою заявою ло якої ви має право долучити документи в тому числі медичного характеру. Долучення таких документів допоможе при оскарженні протиправних дій військомату якщо такі матимуть місце.

    ---

    письмові поясненя в тцк

    В поясненні можете описати ситуацію при якій відбулась втрата військового квитка. Наприклад , Я, ( ПІБ) , загубив військовий квиток ( серія номер), припускаю, що міг покласти його випадково мимо кишені( наприклад). Якщо Ви звертались до поліції щодо втрати військового квитка то додайте довідку про звернення. Взагалі штраф не великий за втрату такого документу - від одного по трьох неоподатковуваних мінімумів доходів громадян ( до 51 грн).

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    12.5%
    Адвокат Евгений Александрович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 30 років досвіду

    Доброго дня, Микола!

    - ВИ ПРИЗОВНИК - ВІК ВІД 18 ДО 27 РОКІВ ТА У Є ПРИПИСНЕ, ТО ВЗАГАЛІ ПОВИННІ БУТИ ЗВІЛЬНЕНІ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ТАК ЯК ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ, ПІДЛЯГАЮТЬ ЛИШЕ ВІЙСЬКОВОЗОБОВ'ЯЗАНІ І РЕЗЕРВІСТИ.

    УКАЗ ПРЕЗИДЕНТА УКРАЇНИ №69/2022

    Про загальну мобілізацію:

    https://www.president.gov.ua/documents/692022-4141...

    "8. Місцевим органам виконавчої влади у взаємодії з територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки, за участю органів місцевого самоврядування та із залученням підприємств, установ та організацій усіх форм власності, фізичних осіб – підприємців організувати та забезпечити в установленому порядку:

    1) своєчасне оповіщення і прибуття громадян, які призиваються на військову службу, прибуття техніки на збірні пункти та у військові частини;

    2) здійснення призову військовозобов'язаних, резервістів на військову службу, їх доставки до військових частин та установ Збройних Сил України, Національної гвардії України, Служби безпеки України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України, інших військових формувань України;...".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 1. Військовий обов'язок...9. Щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

    допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;

    призовники - особи, приписані до призовних дільниць;

    військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;

    військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;

    резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період".

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:...".

    - У РАЗІ ПОРУШЕННЯ ЗАКОНУ, ЗІ СТОРОНИ ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ):

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    У разі наявності запитань звертайтеся через кнопку зеленого кольору "ЗВЕРНУТИСЯ".

    Всього доброго!

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 10 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Крикун Сергій  Павлович
    15%
    Крикун Сергій Павлович 10 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    " Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством...".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "...Додаток 2 до Порядку

    ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів

    1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:...

    8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;..".

    ---

    Доброго дня, пане Миколо! По-перше, Ви не зобов'язані підписувати цього аркушу паперу з текстом Правил військового обліку - це не є яким-небудь документом розпорядчого характеру, в ньому відстутні які-небудь реквізити підприємства, він не стосується трудових відносин тощо. По-друге, відповідно до Конституції України Ви не можете бути примушені робити те, що не передбачено законодавством. По-третє, дані Правила військового обліку є нормативни актом, опубліковані, доведені до відома громадян у встановленому порядку, тобто Вам відомі, і не підлягають до ознайомлення під власний розпис. По-четверте, ці дії адміністрації заводу є самоправство. По-п'яте, за втрату військово-облікових документів адміністрація має звітутувати перед РТЦК та СП та нести відповідальність, а не вигадувати якихось конспірологічних схем. По-шосте, Ви маєте право на відстрочку від призову під час мобілізації з підстав навчання на деній формі і зобов'язані повідомити про навчання адміністрацію заводу (подати копію довідки разом із заявою про це). По-сьоме, відповідно до виділеної мною норми Правил Ви маєте, зобов'язані подати до РТЦК та СП дану довідку на підтверження відстрочки, точніше, подати заяву про оформлення відстрочки та внесення відомостей до Ваших персональних та службових даних в Реєстрі військовозобов'язаних. При цьому, Ви, скаоріше всього, будете направлені на проходження ВЛК, але навіть визнання Вас придатними до сулжби не скасовує права на відстрочку.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, вам нічого хвилюватися. У разі отримання повістки, відвідайте ТЦК і подайте заяву про надання вам відстрочки від мобіліцазії додавши до неї нотаріально завірені копії таких документів

    Студентський квиток

    Довідка з навчального закладу

    Право на відстрочку від мобілізації передбачено Ст. 23 Зу про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    ВІтаю, По перше ви є призовником на строкову службу, це означає те що вас не мають право мобілізувати під час військового стану. Призов на строкову службу під час військового стану не проводиться. По друге ви маєте право на відстрочку від мобілізації на період навчання. Тому вам зовсім не слід переживати, максисмум що вам загрожує це проходження ВЛК. Після чого ви продовжите свою роботу та навчання. Ознайомлення з правилами військового обліку можете підпистати нічого страшного тут не має, не треба створювати проблему на роботі на рівному місці, цей підпис ніяких наслідків до вас не створює.

    Якщо є питання натискайте кнопу звернутися, якщо питання закрито не забувайте про галочку.

    Степанов Михайло Леонідович
    Степанов Михайло Леонідович 10 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 12 років досвіду

    Вітаю, ви маєте право на відстрочку від мобілізації, у разі відвідування ТЦК ви повинні про це заявити подавши відповідну заяву з доказами про навчання на денній формі навчання. Відстрочка передбачена ст.23 ЗУ про мобілізаційну підготовку та мобілізацію.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#n420

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    Для співпраці натискайте кнопку звернутися, якщо питання закрито натискайте галочку.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    15%

    Вітаю, Миколо!

    По-перше, я не зовсім вірю у казки про втрату військово-облікових документів, це явно введення Вас в оману. Що стосується Правил військового обліку, які вимагають, аби Ви їх підписали - тут немає нічого незаконного і негативного для Вас.

    Це по факту роботодавець "латає свої дірки". Зараз дуже пристальна увага відводиться роботодавцям з питань дотримання правил військового обліку. Ось це ознайомлення, це власне кажучи один із прикладів виконання вимог законодавства. Роботодавець на майбутнє на випадок чогось "перестраховує" себе, аби показати перевіряючому із ТЦК начебто він особу ознайомлював.

    А по факту - такі вимоги в законодавстві і так містяться, тому нічого нового не відбувається у даному випадку.

    По-друге, що стосується походу до ТЦК. Ви зобов'язані з'явитись до ТЦК лише у випадку отримання повістки під підпис або розпорядження ТЦК, надіслане на роботу.

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    Стаття 22. Обов’язки громадян щодо мобілізаційної підготовки та мобілізації

    1. Громадяни зобов’язані:

    з’являтися за викликом до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом Служби зовнішньої розвідки України) для взяття на військовий облік військовозобов’язаних чи резервістів, визначення їх призначення на особливий період;

    ...

    3. Під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування та соціальної підтримки у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки), або у строки, визначені командирами військових частин (військовозобов’язані, резервісти Служби безпеки України - за викликом керівників органів, в яких вони перебувають на військовому обліку, військовозобов’язані, резервісти Служби зовнішньої розвідки України - за викликом керівників відповідних підрозділів Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язані Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - за викликом керівників відповідних органів управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!

    Савченко Олександр
    15%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    Раджу Вам надіслати до ТЦК письмову заяву про відстрочку + копію довідки про навчання або наказу/витягу з нього про зарахування на навчання та студентського квитка (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення).

    Це потрібно на випадок, якщо у ТЦК не захочуть приймати документи (досить часто говорять, що приймуть їх тільки після того, як особа пройде ВЛК). Так у Вас залишаться докази того, що Ви повідомили ТЦК про свій статус студента та документально підтвердили ваше право на відстрочку.

    Так, згідно з пунктами 59, 61 Правил надання послуг поштового зв`язку, затверджених Постановою Кабінету Міністрів України від 05.03.2009 № 270, внутрішні поштові відправлення з оголошеною цінністю з описом вкладення подаються для пересилання відкритими для перевірки їх вкладення.

    У разі приймання внутрішніх поштових відправлень з оголошеною цінністю з описом вкладення бланк опису заповнюється відправником у двох примірниках. Працівник поштового зв`язку повинен перевірити відповідність вкладення опису, розписатися на обох його примірниках і проставити відбиток календарного штемпеля. Один примірник опису вкладається до поштового відправлення, другий видається відправникові. На примірнику опису, що видається відправникові, працівник поштового зв`язку повинен зазначити номер поштового відправлення. За бажанням відправника на примірнику опису, що вкладається до поштового відправлення, вартість предметів може не зазначатися.

    Згідно із пунктом 3.2.1.2 Порядку пересилання поштових відправлень, затвердженого наказом Українського державного підприємства поштового зв`язку "Укрпошта" від 12.05.2006 року №211 при прийманні листа (бандеролі) з оголошеною цінністю з описом вкладення працівник зв`язку звіряє вкладення з описом ф.107, а також перевіряє відповідність місця призначення, найменування адресата та суми оголошеної цінності, зазначених на відправленні та примірнику опису, розписується на ньому і проставляє відбиток календарного штемпеля. Форма опису вкладення передбачає, що внесення виправлень до опису вкладення не допускається, про що зазначено безпосередньо на бланку опису вкладення.

    Отже, належними доказами направлення заяви на відстрочку + додатків до неї є оригінали розрахункового документу (оригінал поштової квитанції чи фінансового чека) та опису вкладення у цінний лист з поіменним переліком документів, видані відправникові поштового відправлення.

    Як тільки ТЦК все отримає, можна йти туди разом із оригіналами всіх документів та вже особисто подавати заяву на оформлення відстрочки та внесення відповідних відомостей до Реєстру. При цьому, потрібно взяти з собою оригінали всіх документів (паспорта, військового квитка/тимчасового посвідчення військовозобов'язаного, довідки про навчання, наказу про зарахування/витягу з нього та студентського квитка).

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

    ПОЛОЖЕННЯ про територіальні центри комплектування та соціальної підтримки (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/154-2022-%D0%B...):

    11. Районні територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, крім функцій, зазначених у пункті 9 цього Положення:

    оформляють для військовозобов’язаних, резервістів відстрочки від призову під час мобілізації та в особливий період і воєнний час, які надаються в установленому порядку, а також ведуть їх спеціальний облік;

    Закон України "Про вищу освіту" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#Text):

    Стаття 61. Особи, які навчаються у закладах вищої освіти

    1. Особами, які навчаються у закладах вищої освіти, є:

    1) здобувачі вищої освіти;

    2) інші особи, які навчаються у закладах вищої освіти.

    2. Здобувачами вищої освіти є:

    1) студент - особа, зарахована до закладу вищої освіти з метою здобуття вищої освіти ступеня молодшого бакалавра, бакалавра чи магістра;

    НА НЕЗАКОННІ ДІЇ ТЦК ВИ МАЄТЕ ПРАВО:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.

    3) ТАКОЖ ШЛЯХОМ: "подачи административного иска в Окружной административный суд, в порядке Кодекса административного судопроизводства Украины":

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2747-15

    ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України