Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 27 червня 2023, питання №87342 400₴

Реєстрація електроскутера 2,5 кВт

Доброго дня!
Чи потрібне водіське посвідчення та чи обов'язкова реєстрація електроскутера з потужністю двигуна 2,5 кВт ?
У ТСЦ кажуть про якусь поставнову, яка зобов'язує реєструвати скутери. Чи це так?
Дякую!

Відповіді юристів (13)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 10 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня!

    В пункті 1.10 правил дорожнього руху України в загальних положеннях сформульовано які транспортні засоби слід вважати механічними, а які відносити до мотоциклів і мопедів. А саме:

    механічний транспортний засіб – транспортний засіб, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт;

    мопед – двоколісний транспортний засіб, який має двигун з робочим об’ємом до 50 куб.см або електродвигун потужністю до 4 кВт (категорія А1);

    мотоцикл – двоколісний механічний транспортний засіб з боковим причепом або без нього, що має двигун з робочим об’ємом 50 куб.см і більше. До мотоциклів прирівнюються моторолери, мотоколяски, триколісні та інші механічні транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг (категорія А);

    За винятком тих ТЗ, які не розвивають швидкість понад 40 км / год: п. 11.7 ПДР: “Транспортні засоби, швидкість руху яких не повинна перевищувати 40 км / год...

    Але у визначеннях мотоцикл і мопед немає згадки про електродвигун чи мотор-колесо то всі двоколісні електричні транспортні засоби, у яких двигун має потужність від 3 до 4 кВт, українські Правила дорожнього руху відносять до “мопедів”

    Тобто, при потужності електроскутера до 3 кВт водійські права та документи про реєстрацію "електроскутера" не потрібні, бо він не належить до категорії «механічних» транспортних засобів. Але обов'язково ви повинні мати з собою документи з технічними характеристиками, де зазначена потужність, на випадок перевірки службою ДАІ.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, Електроскутери відносять до транспортних засобів типу малих мотоциклів, тому у власника можуть поцікавитися наявністю водійського посвідчення. З іншого боку вони не є «механічними транспортними засобами, що приводяться в рух з допомогою двигуна». Але все залежить від деталей.

    Транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт вважаються механічними транспортними засобами.

    Чи потрібне водійське посвідчення на електроскутер:

    • При потужності електроскутера до 3 кВт водійські права та документи про реєстрацію не потрібні, бо він не належить до категорії «механічних» транспортних засобів. Але краще мати документи з технічними характеристиками, де зазначена потужність, на випадок перевірки поліцією.
    • Якщо потужність електроскутера від 3 кВт до 4 кВт, то для його керування будуть потрібні права категорії А1 + реєстраційні документи.
    • При потужності електродвигуна понад 4кВТ, скутер буде належати до типу «мотоцикли». Тоді водію необхідно буде мати водійське посвідчення категорії А + реєстраційні документи.

    Для детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Розподіл коштів зведених за консультацію на сайт клієнт здійснює самостійно ✅

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Артеме!

    В пункті 1.10 Правил дорожнього руху України до механічних транспортних засобів слід віднести:

    механічний транспортний засіб – транспортний засіб, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт;

    мопед – двоколісний транспортний засіб, який має двигун з робочим об’ємом до 50 куб.см або електродвигун потужністю до 4 кВт (категорія А1);

    мотоцикл – двоколісний механічний транспортний засіб з боковим причепом або без нього, що має двигун з робочим об’ємом 50 куб.см і більше. До мотоциклів прирівнюються моторолери, мотоколяски, триколісні та інші механічні транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг (категорія А);

    Пункт 2.1. ПДР Водій механічного транспортного засобу зобов'язаний мати із собою:

    а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

    б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, внутрішніх військ МВС, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту – технічний талон);

    в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків і (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв – дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС;

    г) на маршрутних транспортних засобах – схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, – документацію відповідно до вимог спеціальних правил;

    ґ) поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення).

    Висновок:

    Виходячи з діючих положень Правил, для електроскутерів не встановлено ніяких правил. За винятком тих з них, які не розвивають швидкість понад 40 км / год: пункт 11.7 ПДР: “Транспортні засоби, швидкість руху яких не повинна перевищувати 40 км / год. Або які з технічних причин не можуть розвивати таку швидкість, повинні рухатися якомога ближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується обгін, об’їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом “.

    Саме тому при управлінні електротранспортом до 3000 Вт не потрібно мати ні посвідчення водія, ні реєстраційних документів на нього. Але якщо все таки патрульні державної автомобільної інспекції зупинили Вас радимо мати при собі документ з технічними характеристиками свого транспортного засобу. Так Ви зможете довести поліцейському, що ви керуєте не механічним транспортним засобом, на який не потрібні права і техпаспорт. Також якщо ви не маєте при собі документів – на мотор-колесі вибиті потужність і номер двигуна, завдяки чому ви зможете довести що ви не керуєте не механічним транспортним засобом.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Постараюсь на них відповісти.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    25%

    Доброго дня.

    У п. 1.10 ПДР України зазначається, що транспортний засіб − це пристрій, призначений для перевезення людей і (або) вантажу, а також встановленого на ньому спеціального обладнання чи механізмів. Механічний транспортний засіб − це транспортний засіб, що рухається за допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт.

    Отже, засіб пересування з електродвигуном вважається механічним за умови, що потужність двигуна більша ніж 3 кВт.

    Мопед - двоколісний транспортний засіб, який має двигун з робочим об'ємом до 50 куб.см або електродвигун потужністю до 4 кВт

    Таким чином, засіб з електродвигуном потужністю менш ніж 3 кВт, не є транспортним засобом в сенсі законодавчого визначення.

    Відповідно до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, реєстрації підлягає тільки транспортні засоби.

    Таким чином, Ваш електроскутер реєстрації не підлягає.

    Якщо Ви бажаєте отримання повної консультації та надання алгоритму всіх можливих дій в Вашій ситуації, Ви можете звернутися до мене персонально, натиснувши кнопку "Звернутись" вгорі.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 10 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Скутером называют транспортное средство, которое используется для перемещения на короткие дистанции со скоростью движения не более 50 км/ч. В скутере нет коробки передач, педали газа. Все функции (увеличение скорости, тормоз) расположены на руле в виде дополнительных рычагов.

    Мопед – это младший брат мотоцикла. В нем уменьшенные двигатель и колеса.

    Для управления скутером (мотороллером) и мопедом требуются права категории А1, получить которые можно уже в 16 лет.

    Мотоцикл считается уже более “серьёзным“ транспортом, способным развивать приличную скорость. Категория прав на вождение мотоциклом маркируется буквой А и выдается по достижению 16 лет.

    Если говорить об электротранспорте, то согласно ПДД, получать права и техпаспорт нужно на все механические транспортные средства, то есть с двигателем мощнее 3 кВт.

    исходя из норм мощности ваше приспособление не подлежит под категорию механических транспортных средств и такой обьект не подлежит регистрации , но технические характеристики на него необходимо иметь в доступном виде с переводом на государственный язык Украины , и в оригинале.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


    • Артем Клієнт 10 місяців тому

      Ви написали "Для управления скутером (мотороллером) и мопедом требуются права категории А1"На що посилаєтесь? Є якийсь закон чи пункт ПДР про те що на електроскутер потрібне посвідчення з кат. А1?

      • Гончаренко Константин
        25%
        Гончаренко Константин 10 місяців тому

        Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

        Согласно пункту 2.1 раздела 2 ПДД водитель механического транспортного средства должен иметь при себе: а) удостоверение водителя на право управления транспортным средством соответствующей категории; б) регистрационный документ на транспортное средство.

        Согласно пункту 2.9 "в" ПДД водителю запрещается управлять транспортным средством, не зарегистрированным в сервисном центре МВД, а также без номерного знака.

        Законом от 17.11.2008 № 586-VI "О внесении изменений в некоторые законодательные акты" с 1 января 2010 года предусмотрена обязательная регистрация мопедов.

        За езду без прав на мопеде, равно как и на любом транспортном средстве, в Украине предусмотрен штраф в размере 425 грн, согласно ст 126, ч1 КУоАП.

        Если водитель сел за руль, а в правах нет нужной категории транспортных средств, то размер штрафа будет равен 3400 грн, согласно статье 126, ч2 КУоАП.

        Если агрегат меньше 3 квт мощности можно не регистрировать , он не подлежит под механическое ТС

        С уважением,

        Константин Гончаренко

    Богданов Микита
    50%
    Богданов Микита 10 місяців тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Доброго дня. Тут треба знати що у вас буде за транспортний засіб. Виходячи із судової практики, що склалась у справах про оскарження постанов поліції за керування мопедом без документів, то реєструвати мопед треба.

    мопед - двоколісний транспортний засіб, який має двигун з робочим об`ємом до 50 куб. см або електродвигун потужністю до 4 кВт.

    Відповідно до пункту 2.9 розділу 2 ПДР України, водієві забороняється керувати транспортним засобом, не зареєстрованим в уповноваженому органі МВС, або таким, що не пройшов відомчу реєстрацію в разі, якщо законом встановлена обов`язковість її проведення, а також без номерного знака.

    Постановою Кабінету Міністрів № 511 від 20.05.2009 затверджено нову редакцію Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами, затвердженого Постановою КМУ № 340 від 08.05.1993, та передбачено, що транспортні засоби, керування якими дозволяється за наявності посвідчення водія, залежно від їхніх типів і призначення, поділяються на категорії, зокрема, мопеди, моторолери та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об`ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт.

    Згідно з Законом України від 17.11.2008 №586-VІ "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення регулювання відносин у сфері забезпечення дорожнього руху" з 1 січня 2010 року передбачена обов`язкова реєстрація мопедів.

    Таким чином, з 01.01.2010 в Україні встановлена реєстрація мопедів як транспортних засобів та отримання посвідчення водія на їх керування, незалежно від їх користування чи на вулично-дорожній, чи на автомобільній дорозі державного значення.

    Аналогічного висновку дійшов Верховний Суд у постанові у справі 310/4817/17 (2-а/310/156/17) від 27.12.2019.

    Крім того, відповідно до п.2.13 ПДР України транспортні засоби належать до таких категорій: зокрема, до категорії А1 належать мопеди, моторолери та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об`ємом до 50 куб.см або електродвигун потужністю до 4 кВт.

    Відповідно до п.2 «Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами», затвердженого Постановою КМУ № 340 від 08.05.1993 , особи допускаються до керування транспортними засобами за наявності у них національного посвідчення водія України на право керування транспортними засобами відповідної категорії, крім випадків встановлення особам тимчасового обмеження у праві керування транспортними засобами.

    Згідно п.3 Положення керувати мопедами, моторолерами та іншими двоколісними (триколісними) транспортними засобами, які мають двигун з робочим об`ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт, дозволяється за наявності посвідчення водія категорії А1.

    З огляду на вищевикладене, вам для керування транспортним засобом - мопедом, необхідно мати посвідчення водія категорії «А1».

    • Артем Клієнт 10 місяців тому

      Виходить, що тоді треба реєструвати і електросамокати та електровелосипеди та мати для них посвідчення з кат. А1 ???!!!

    Богданов Микита
    Богданов Микита 10 місяців тому

    Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

    Це витяги з рішень судів, які відмовляють у скасуванні постанов про накладення штрафу за керування мопедом (скутером) без вод. посвідчень та реєстрації з підстав потужності двигуна. Самокати та велосипеди, це інше питання. Деякі правові акти неточні та суперечать один одному. Є пункт ПДР що електроскутер не механічний транспортний засіб бо потужність до 3 кВт., а є інші положення, які я цитував, наприклад: п.2.13 ПДР України транспортні засоби належать до таких категорій: зокрема, до категорії А1 належать мопеди, моторолери та інші двоколісні транспортні засоби, які мають двигун з робочим об`ємом до 50 куб.см або електродвигун потужністю до 4 кВт. Також, відповідно до Положення про порядок видачі посвідчень водія та допуску громадян до керування транспортними засобами керувати мопедами, моторолерами та іншими двоколісними (триколісними) транспортними засобами, які мають двигун з робочим об`ємом до 50 куб. сантиметрів або електродвигун потужністю до 4 кВт, дозволяється за наявності посвідчення водія категорії А1. Тут або реєструвати скутер (мопед) та отримувати посвідчення, або при зупинці працівниками поліції та винесенні постанови, оскаржувати її в суді, та доводити в суді, що реєстрація та посвідчення не обов'язкові при потужності двигуна до 3 кВт.

    • Артем Клієнт 10 місяців тому

      Ясно, дякую!Які наслідки, штрафи є на керування без реєстрації та посвідчення?Чи можуть по закону конфіскувати на штраф-майданчик?

      • Богданов Микита
        Богданов Микита 10 місяців тому

        Юрист, м. Одеса, 10 років досвіду

        тут треба дивитись на кожну конкретну ситуацію. Поліція виносить штраф за ч. 1 ст. 126 КУпАП (3400 грн). З вашою потужністю двигуна оскаржити штраф цілком реально при наявності документів, які підтверджують потужність двигуна. За посиланням позитивне рішення суду. https://reyestr.court.gov.ua/Review/109172733

    Иванюк Руслан Эдуардович
    Иванюк Руслан Эдуардович 10 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 7 років досвіду

    Вітаю, Вам не потрібіні права.

    Чи потрібні права на електроскутер в 2023 році?Будьте впевнені – Ви зможете довести поліцейському, що ви керуєте не механічним транспортним засобом! І знайдете для себе відповідь чи потрібні права на електроскутер, електромотоцикл, електробайк?

    Чи потрібні права на електроскутер, електромотоцикл, для початку давайте розберемося, які транспортні засоби регулюють Правила дорожнього руху.

    В пункті 1.10 правил дорожнього руху України в загальних положеннях сформульовано які транспортні засоби слід вважати механічними, а які відносити до мотоциклів і мопедів. А саме:

    механічний транспортний засіб – транспортний засіб, що приводиться в рух з допомогою двигуна. Цей термін поширюється на трактори, самохідні машини і механізми, а також тролейбуси та транспортні засоби з електродвигуном потужністю понад 3 кВт;

    Чи потрібні права на електроскутер?

    Тобто, щоб електротранспорт вважався “механічним транспортним засобом”, він повинен мати двигун потужністю понад 3000 Вт!

    мопед – двоколісний транспортний засіб, який має двигун з робочим об’ємом до 50 куб.см або електродвигун потужністю до 4 кВт (категорія А1);

    мотоцикл – двоколісний механічний транспортний засіб з боковим причепом або без нього, що має двигун з робочим об’ємом 50 куб.см і більше. До мотоциклів прирівнюються моторолери, мотоколяски, триколісні та інші механічні транспортні засоби, дозволена максимальна маса яких не перевищує 400 кг (категорія А);

    Схожий на мотоцикл.

    Електробайк, електричний мотоцикл, електроскутер хоч і схожі на звичайні мотоцикли зазвичай мають двигун від 500 до 3000 Вт.

    Але у визначеннях мотоцикл і мопед немає згадки про електродвигун чи мотор-колесо то всі двоколісні електричні транспортні засоби, у яких двигун має потужність від 3 до 4 кВт, українські Правила дорожнього руху відносять до “мопедів”. Відповідно які вже відносяться до механічних транспортних засобів. І регулюються ПДР України 2.1 Обов’язки і права водіїв механічних транспортних засобів

    2.1. Водій механічного транспортного засобу повинен мати при собі:

    а) посвідчення водія на право керування транспортним засобом відповідної категорії;

    б) реєстраційний документ на транспортний засіб (для транспортних засобів Збройних Сил, внутрішніх військ МВС, Держприкордонслужби, Держспецтрансслужби, Держспецзв’язку, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту – технічний талон);

    в) у разі встановлення на транспортних засобах проблискових маячків і (або) спеціальних звукових сигнальних пристроїв – дозвіл, виданий Державтоінспекцією МВС;

    г) на маршрутних транспортних засобах – схему маршруту та розклад руху; на великовагових і великогабаритних транспортних засобах та транспортних засобах, що здійснюють дорожнє перевезення небезпечних вантажів, – документацію відповідно до вимог спеціальних правил;

    ґ) поліс (сертифікат) обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. Водії, які відповідно до законодавства звільняються від обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів на території України, повинні мати при собі відповідні підтвердні документи (посвідчення).

    Висновок.

    Саме тому електроскутери, електробайки і електромотоцикли які в більшості завозяться в Україну поставляються з двигуном до 3000 Ватт. Виходячи з діючих положень Правил, для них не встановлено ніяких правил. За винятком тих ТЗ, які не розвивають швидкість понад 40 км / год: п. 11.7 ПДР: “Транспортні засоби, швидкість руху яких не повинна перевищувати 40 км / год. Або які з технічних причин не можуть розвивати таку швидкість, повинні рухатися якомога ближче до правого краю проїзної частини, крім випадків, коли виконується обгін, об’їзд або перестроювання перед поворотом ліворуч чи розворотом “.

    Саме тому при управлінні електротранспортом до 3000 Вт не потрібно мати ні посвідчення водія, ні реєстраційних документів на нього. Але якщо все таки патрульні державної автомобільної інспекції зупинили Вас радимо мати при собі документ з технічними характеристиками свого транспортного засобу. Так Ви зможете довести поліцейському, що ви керуєте не механічним транспортним засобом, на який не потрібні права і техпаспорт. Також якщо ви не маєте при собі документів – на мотор-колесі вибиті потужність і номер двигуна, завдяки чому ви зможете довести що ви не керуєте не механічним транспортним засобом.

    Але правила дорожнього руху потрібно знати і дотримуватися!

    НАТИСКАЙТЕ КНОПКУ ЗВЕРНУТИСЯ І Я ВАМ ДОПОМОЖУ,


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України