Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

ІТ, телекомунікації, 07 липня 2023, питання №87982 150₴

Договір з Айті курсів

Добрий день, є питання щодо до договору.
Мені не зрозуміло пункт щодо оплати (взагалі вказане безкоштовне навчання та 3 роки оплати 12% з заробітньої плати) але вони можуть запитувати всі довідки, включаючи довідки з доходу. Якщо я маю авто та збираюсь його продати, чи не мають вони права потім стягувати ці 12 відсотків з усього доходу, також це стосується придбання нерухомості та фінансової допомоги (кошти від рідних і т.п)
Тим паче що договір оформлений на Кіпрську компанію
Договір
https://mate.academy/agreement/fulltime/ui-ux
Чи може взагалі не зв'язуватись з цією компанією
Буду дуже вдячна за відповідь

Відповіді юристів (6)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, там написано саме від доходу, а не від заробітної плати.

    Тому вам треба внести зміни, ббо 12 відсотків будуть з стягувати від любого вашого доходу.

    Але як це буде працювати на практиці не відомо, вони не мають прово отримувати такі данні безз вашої згоди.

    Продасте автомобіль це буде як дохід і з нього тримають 12 відсотків.

    Пропоную, більш детально проаналізувати з вами даний договір.

    Для обміну контактів та детальної консультації натискайте кнопку звернутися.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня, Катерина!

    Як на мене, то тут все зрозуміло!

    Згідно пункту 4.1. Договору

    "Вартість послуг Виконавця (Винагорода Виконавця) складає 12% (дванадцять відсотків) від Доходу Замовника. Винагорода Виконавця стає належною до сплати, починаючи з дати ПСІТ і оплачується протягом 36 (тридцяти шести) перших повних місяців Періоду Працевлаштування ".

    А у відповідності з пунктом 4.2. Договору

    "Перший і наступні платежі у розмірі 12% (дванадцяти відсотків) від Місячного Доходу Замовника за перший повний та кожний наступний місяць ПСІТ Замовника відповідно, Замовник сплачує щомісячно – не пізніше 10 числа місяця наступного після того, за який отримано дохід. Сторони погодилися, що оплата Послуг переривається: а) у випадку зупинення Періоду Працевлаштування; б) у випадку отримання Замовником Місячного Доходу у розмірі, що не перевищує еквівалент 300 (трьохсот) євро за офіційним курсом гривні до євро, встановленим НБУ на момент зарахування такого Доходу на рахунок.

    а) у випадку зупинення Періоду Працевлаштування; б) у випадку отримання Замовником Місячного Доходу у розмірі, що не перевищує еквівалент 300 (трьохсот) євро за офіційним курсом гривні до євро, встановленим НБУ на момент зарахування такого Доходу на рахунок Замовника. З моменту поновлення Періоду Працевлаштування або отримання Замовником Місячного Доходу у розмірі, що перевищує еквівалент 300 (трьохсот) євро за офіційним курсом гривні до євро, встановленим НБУ на момент зарахування такого Доходу на рахунок Замовника, оплата Послуг Виконавця поновлюється. У цьому випадку загальна Вартість послуг, що підлягає оплаті Замовником на користь Виконавця, не може бути меншою 12% (дванадцяти відсотків) сумарного Доходу Замовника за 36 (тридцять шість) місяців, протягом яких Замовник отримував дохід у розмірі, що перевищує еквівалент 300 (трьохсот) євро за офіційним курсом гривні до євро, встановленим НБУ, та отриманий внаслідок або у зв'язку з ПСІТ (незалежно від кількості зупинень Періоду Працевлаштування)".

    Тобто Ви не платите наразі за навчання жодної копійки, а розплачуєтесь майбутнім заробітком. Умови того в Договорі викладені доволі прозоро і чітко.

    Вам залишилось лише визначитись, чи такі умови Вам підійдуть.

    Виникнуть додаткові питання, натискайте кнопку "звернутись" біля мого фото. Охоче на них відповім!

    Дерій Владислав Олегович
    16%

    Доброго дня!

    Даний Договір є відплатним.

    Вартість послуг Виконавця (Винагорода Виконавця) складає 12% (дванадцять відсотків) від Доходу Замовника. Винагорода Виконавця стає належною до сплати, починаючи з дати ПСІТ і оплачується протягом 36 (тридцяти шести) перших повних місяців Періоду Працевлаштування.

    Дохід Замовника – для цілей даного Договору означає всі та будь-які суми грошових коштів, отримані Замовником, його агентами, довіреними особами, утвореними ним (належними йому) юридичними особами (будь-якими іншим формуваннями) тощо, внаслідок, в результаті та у зв’язку з ПСІТ протягом перших 36 (тридцяти шести) місяців працевлаштування, починаючи з першого повного місяця ПСІТ, якщо інше не передбачено умовами даного Договору

    Працевлаштування в Сфері Інформаційних Технологій («ПСІТ» або «Працевлаштування в ІТ») – укладення Замовником після підписання даного Договору трудового договору та/або контракту, господарсько-правового, цивільно-правового договору (підряду, надання послуг, виконання робіт, створення та/або відчуження об’єктів авторського права, договору з незалежним підрядником, будь-якої усної оплатної домовленості, гіг-контракту тощо) з юридичною та/або фізичною особою, включаючи фізичних осіб-підприємців, в галузі інформаційних технологій та/або інформації. Для цілей даного Договору ПСІТ також включає в себе будь-яке оплатне фактичне надання послуг та/або виконання робіт Замовником (прямо або опосередковано, в тому числі через юридичні особи чи інші формування) в галузі інформаційних технологій, яке розпочалося після підписання даного Договору. Сторони погодилися, що доказом настання ПСІТ можуть бути будь-які дані щодо ПСІТ Замовника на розсуд Виконавця, включаючи, але не обмежуючись, інформацію з соціальних мереж, відомості від державних органів, включаючи органи податкової служби, відомості з будь-яких відкритих джерел інформації та інших джерел, не заборонених чинним законодавством, відомості від фізичних та/або юридичних осіб тощо.

    Сторони погодилися, що оплата Послуг переривається:

    а) у випадку зупинення Періоду Працевлаштування;

    б) у випадку отримання Замовником Місячного Доходу у розмірі, що не перевищує еквівалент 300 (трьохсот) євро за офіційним курсом гривні до євро, встановленим НБУ на момент зарахування такого Доходу на рахунок Замовника.

    Сторони домовились, що Замовник має право відмовитися від даного Договору без виникнення зобов'язань щодо оплати Курсу, повідомивши Виконавця про таку відмову протягом перших 2 (двох) календарних тижнів з дати початку навчання за Курсом, за умови однак, що таке повідомлення було зроблено ним письмово та отримано Виконавцем протягом перших 2 (двох) календарних тижнів з дати початку навчання.

    ВИСНОВОК:

    • Даний договір є відплатним, платити Ви будете лише з доходу отриманого від працевлаштування за напрямом інформаційної галузі.
    • Суму доходу Виконавець формує на власний розсуд (дані про дохід, який Ви отримали Виконавець можете отримати з різних джерел, а саме - податкова, соцмережі та ін.).
    • Оплата становить 12% з суми доходу напротязі 36 місяців.
    • Оплата преривається, якщо Ви не працюєте або отримали дохід менше 300 евро по курсу НБУ.
    • Розірвати договір Ви можете на протязі 2 тижнів з дати початку навчання.

    Якщо я маю авто та збираюсь його продати, чи не мають вони права потім стягувати ці 12 відсотків з усього доходу, також це стосується придбання нерухомості та фінансової допомоги (кошти від рідних і т.п)

    Виконавець не має права стягувати кошти з даного доходу, адже він не відноситься до сфери інформаційних технологій.

    Чи може взагалі не зв'язуватись з цією компанією

    Дане рішення залежить від Вас, але сам факт того, що Виконавець може отримувати інформацію про дохід з різних джерел та на власний розсуд формувати дані про суму доходу для стягнення 12 % - може стати підставою для завищенння даних про дохід .

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25.3%

    Вітаю, Катерино!

    Даним Договором визначено, що:

    "...Дохід Замовника – для цілей даного Договору означає всі та будь-які суми грошових коштів, отримані Замовником, його агентами, довіреними особами, утвореними ним (належними йому) юридичними особами (будь-якими іншим формуваннями) тощо, внаслідок, в результаті та у зв’язку з ПСІТ протягом перших 36 (тридцяти шести) місяців працевлаштування, починаючи з першого повного місяця ПСІТ, якщо інше не передбачено умовами даного Договору. При цьому, для уникнення будь-яких сумнівів, Дохід Замовника визначається після нарахування, утримання та сплати податків, і включає всі та будь-які суми коштів, отримані Замовником у зв’язку з ПСІТ у будь-який спосіб, в тому числі за допомогою платіжних сервісів, включаючи технології Payoneer, Transferwise, PayPal, Skrill, Stripe та інші подібні сервіси і технології..."

    ТОБТО ВИЗНАЧЕНО, ЩО ДОХІД - ЦЕ НЕ БУДЬ-ЯКІ ГРОШОВІ КОШТИ, ЗАРОБЛЕНІ ВАМИ, А ТІЛЬКИ ТІ, ЩО ОТРИМАНІ ВНАСЛІДОК, В РЕЗУЛЬТАТІ ТА У ЗВ'ЯЗКУ З ПСІТ.

    АЛЕ ПОГОДЖУЮСЬ З ТИМ, ЩО ЯК ТАКОГО МЕХАНІЗМУ ВИЗНАЧЕННЯ ЦИХ КОШТІВ НЕ ПРОПИСАНО.

    В ЦІЛОМУ ДОГОВІР СФОРМОВАНО ДЕТАЛЬНО, ЗА ПОТРЕЮИ МОЖУ ЙОГО ПРОАНАЛІЗУВАТИ БІЛЬШ ДЕТАЛЬНО. ЯКЩО ВИ МАЄТЕ ПРАВО ВНЕСТИ ПРАВКИ, РАДИВ БИ ЦИМ СКОРИСТАТИСЬ.

    Всього доброго! Якщо Ви хочете поспілкуватись індивідуально і випрацювати алгоритм дій, натискайте зелену кнопку Звернутися/Обратиться нижче фото! Буду радий допомогти.

    Крикун Сергій  Павлович
    25.3%

    "2.1. Послуги або Послуги з Навчання – послуги з проведення навчання Замовника за курсом, описаним вп. 3.1 Договору.

    2.2. Працевлаштування в Сфері Інформаційних Технологій («ПСІТ» або «Працевлаштування в ІТ»)...

    2.4. Дохід Замовника – для цілей даного Договору означає всі та будь-які суми грошових коштів, отриманіЗамовником, його агентами, довіреними особами, утвореними ним (належними йому) юридичними особами (будь-якими іншим формуваннями) тощо, внаслідок, в результаті та у зв’язку з ПСІТ...".

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 638. Укладення договору

    1. Договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору.".

    Пост. Пленуму ВСУ "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсним " (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-09#Te...):

    "8...Зокрема, не є укладеними правочини (договори), у яких відсутні встановлені законодавством умови, необхідні для їх укладення (відсутня згода за всіма істотними умовами договору;...

    ---

    Доброго дня, пані Катерино! По-перше, дохід Замовника обмежений доходом від ПСІТ. По-друге, після отримання послуг Ви не зобов'язані за даним договором - він є, вважається неукладеним, так як не передбачає вартості послуг - істотної умови договору. По-третє, Ваші доходи від ПСІТ у подалльшому захищені Законом про захист персональних даних.

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    Якщо після курсів Ви не працевлаштуєтесь у сфері інформаційних технологій то стягувати буде ні з чого

    Вартість послуг не вказана тому , як порахувати конкретну суму невідомо.

    Якщо у вас все ж будуть доходи у сфері інформаційних технологій, то вони захищені Законом про захист персональних даних.

    1. Договір є укладеним, якщо сторони досягли згоди з усіх істотних умов договору.".

    Пост. Пленуму ВСУ "Про судову практику розгляду цивільних справ про визнання правочинів недійсним " (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/v0009700-09#Te...):

    "8...Зокрема, не є укладеними правочини (договори), у яких відсутні встановлені законодавством умови, необхідні для їх укладення (відсутня згода за всіма істотними умовами договору;.( ст. 638 ЦК України)

    Якщо у компанії будуть заперечення нехай звертаються до суду України і вирішують питання у правовому полі , через представника свого , або за дорученням в Україні.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України