Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 08 серпня 2023, питання №89712 400₴

Выезд в Польшу через РФ и РБ

Сейчас нахожусь в Запорожской области в составе РФ. Планирую выехать через РФ -Беларусь-Польша-Германия. Имею ID-паспорт украины, не имею загранпаспорта.

Вопрос: пропустят ли меня из РФ в РБ по одной лишь id-карте и из РБ в польшу(как беженца из украины)? Или лучше получить гражданство РФ и выехать из РФ в РБ по этому паспорту, а из РБ в Польшу уже как украинец?

Відповіді юристів (5)

    Промський Євгеній Сергійович
    2.5%
    Промський Євгеній Сергійович 9 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Ни в коем случае не советую получать паспорт рф. С паспортом Украины ID вы сможете доехать до Польши, а там уже сможете заехать в Украину или остаться в Польше и оформить украинские доукументы там. В свою очередь паспорт рф может существенно затруднить процесс.

    Як громадяни України можуть повернутися з території рф? Чи ДПСУ здійснює пропуск громадян України через білоруський і російський кордон?

    Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України від 26 лютого 2022 року № 188-р «Про тимчасове закриття деяких пунктів пропуску через державний кордон та пунктів контролю» (далі – розпорядження), у зв’язку із військовою агресією з боку російської федерації та введенням воєнного стану на території України тимчасово закрито з 00 год. 00 хв. 28 лютого 2022 року пункти пропуску через державний кордон та пункти контролю згідно з переліком, зазначеним у розпорядженні.

    Пунктом 3 розпорядження визначено завдання щодо забезпечення можливості пропуску громадян України, які в’їжджають на територію України.

    Крім того, статтею 5 Закону України «Про прикордонний контроль» повноваження щодо пропуску осіб та транспортних засобів, у яких вони прямують, поза пунктами пропуску через державний кордон надано начальникам органів охорони державного кордону.

    На сьогодні такий пропуск здійснюється в пунктах пропуску «Доманове», «Виступовичі», «Нові Яриловичі» (на кордоні з рб), «Бачівськ», «Покровка» (на кордоні з рф).

    Які документи необхідні для того, щоб громадянин України зміг повернутися на територію України? Чи може в’їхати на територію України особа, що мешкає на тимчасово окупованій території України і не була документована паспортом громадянина України?

    Відповідно до статті 33 Конституції України громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну, а згідно зі статтею 1 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в’їзд в Україну.

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України» документами, що дають право громадянину України на в’їзд в Україну, є:

    паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

    дипломатичний паспорт України;

    службовий паспорт України;

    посвідчення особи моряка;

    посвідчення члена екіпажу;

    посвідчення особи на повернення в Україну.

    У передбачених міжнародними договорами України випадках замість документів, зазначених вище, для в’їзду в Україну можуть використовуватися інші документи.

    Також, у разі прибуття на в’їзд в Україну громадян України, які досягли 18 років, та здійснили виїзд за межі України з метою евакуації з тимчасово окупованих росією територій України через сусідні держави України, з свідоцтвами про народження, Державна прикордонна служба України здійснює оформлення таких осіб встановленим порядком на підставі свідоцтва про народження за результатами поглибленої перевірки документів та проведення процедури ідентифікації особи як громадянина України з залученням (за потреби) співробітників Державної міграційної служби України, Служби безпеки України та Національної поліції України.

    Чи притягається до адміністративної відповідальності особа, яка виїхала з окупованої території України через територію рф?

    Ні.

    Відповідно до законодавства України в’їзд на тимчасово окуповану територію України і виїзд з неї здійснюються лише через визначені контрольні пункти в’їзду-виїзду.

    Діяння осіб, які порушили встановлений порядок в’їзду на тимчасово окуповану територію України та виїзду з неї, залежно від характеру і ступеню суспільної небезпеки можуть кваліфікуватись як адміністративне або як кримінальне правопорушення, відповідальність за які передбачена статтею 204-2 Кодексу України про адміністративні правопорушення або статтею 332-1 Кримінального кодексу України.

    Згідно з статтею 3 Конституції України людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. У зв’язку з військовою агресією росії проти України громадяни, утікаючи від війни, в стані крайньої необхідності вимушені виїжджати на територію країни-агресора або через її територію до третіх країн, зокрема через тимчасово окуповані території.

    Статтею 17 Кодексу України про адміністративні правопорушення передбачено, що особа, яка діяла в стані крайньої необхідності, не підлягає адміністративній відповідальності.

    Статтею 39 Кримінального кодексу України визначено, що не є кримінальним правопорушенням заподіяння шкоди правоохоронюваним інтересам у стані крайньої необхідності, тобто для усунення небезпеки, що безпосередньо загрожує особі чи охоронюваним законом правам цієї людини або інших осіб, а також суспільним інтересам чи інтересам держави, якщо цю небезпеку в даній обстановці не можна було усунути іншими засобами і якщо при цьому не було допущено перевищення меж крайньої необхідності. Особа не підлягає кримінальній відповідальності за перевищення меж крайньої необхідності, якщо внаслідок сильного душевного хвилювання, викликаного небезпекою, що загрожувала, вона не могла оцінити відповідність заподіяної шкоди цій небезпеці.

    Відповідно до статті 10 Закону України «Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим на тимчасово окупованій території України» громадяни України мають право на вільний та безперешкодний виїзд з тимчасово окупованої території на іншу територію України.

    Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої короно вірусом SARS-CoV-2» від 09.12.2020 № 1236 на території України встановлено карантин до 30.04.2023.

    Пунктом 4-1 Розділу ІІ Прикінцевих положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)" встановлено, що до громадян України, які проживають на тимчасово окупованих територіях України, на період дії карантину або на час блокування діяльності контрольних пунктів в’їзду-виїзду не застосовуються адміністративні стягнення та заходи впливу за адміністративні правопорушення, пов’язані з порушенням порядку в’їзду на тимчасово окуповану територію України або виїзду з неї, якщо такі порушення настали з підстав гуманітарного характеру, визначених Кабінетом Міністрів України.

    При возникновении дополнительных вопросов нажимайте кнопку "Обратиться". Буду рад помочь.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня!

    Буде надійніше, якщо Ви на деякий час сховаєте свою українську id-картку подалі та виїдете з території РФ за російським паспортом. Інакше у Вас точно виникнуть проблеми на кордоні РФ-Білорусь!

    Далі вже при в'їзді в Польщу можна буде скористатися українським документом і пояснити польським прикордонникам свою ситуацію. Боятися не треба, бо не Ви перший так робите. В моїй адвокатській практиці за час війни було чимало таких випадків. Більшість з них закінчилась нормально.

    В Польщі Ви зможете отримати статус біженця, а в ДП Документ подати заяву на отримання закордонного паспорту. Деталі отримання можна з'ясувати за цим посиланням: https://pasport.org.ua

    Можу організувати для Вас юридичний супровід протягом всього перетину Вами кордонів, аж доки Ви не доберетесь до Польщі.

    Будуть додаткові питання чи потреба продовжити розмову персонально, тисніть кнопку "звернутись" біля мого фото.

    • Johnson Клієнт 9 місяців тому
      Забыл уточнить, мой паспорт прострочен(получал в 14, сейчас мне 18) с этим могут возникнуть проблемы при пересечении границы РБ-РП?
      Редактировать Удалить
      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Разберемся, позвоните мне.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    97.5%

    Написал Вам сообщение в телеграмм. Звонок не проходит. Так же скинул сообщение на е-почту. Свяжитесь со мной.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України