Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Нотаріат, 08 серпня 2023, питання №89724

Договір довічного утримання, спільна власність, нерухомість

Шановні пані та панове, прошу вашої поради. Я знаходжуся на території Німеччини у статусі тимчасового захисту. З нерухомості в Україні в мене залишилось: одна третина квартири та гараж. Квартира приватизована та була зареєстрована у трьох рівних долях на мене, батька та мати. Мати померла ще до війни, тож дві третини зараз належать батькові, а одна мені. Також, квартира знаходиться під договором на довічне утримання, за яким я спадкую усю квартиру у разі смерті батька. Квартира та дім були значно пошкоджені, батька зараз доглядає моя рідна сестра, його рідна донька та зять. Зараз з'явилася можливість відбудови житла і опікуються цим сестра і зять. Питання. Які документи мені потрібно оформити за кордоном, щоб моя частина квартири, мої обов'язки за договором та гараж перейшли до власності сестри?

Відповіді юристів (3)

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 9 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. В Цивільному кодексі України є на рахунок таких питань стаття наступного змісту.

    Стаття 752. Заміна набувача за договором довічного утримання (догляду)

    1. У разі неможливості подальшого виконання фізичною особою обов'язків набувача за договором довічного утримання (догляду) з підстав, що мають істотне значення, обов'язки набувача можуть бути передані за згодою відчужувача члену сім'ї набувача або іншій особі за їхньою згодою.

    2. Відмова відчужувача у наданні згоди на передання обов'язків набувача за договором довічного утримання (догляду) іншій особі може бути оскаржена до суду. У цьому разі суд бере до уваги тривалість виконання договору та інші обставини, які мають істотне значення.

    Договір довічного утримання (догляду) укладається у письмовій формі та підлягає нотаріальному посвідченню. Тому заміна набувача також має бути оформлена нотаріально.

    Ви можете звертатись до мене для надання додаткових правничих послуг з цього чи інших питань. Я можу надати Вам детальну юридичну консультацію, написати тексти правових документів, попрацювати по Ваших відносинах з органами державної влади, в тому числі судово-правоохоронними органами чи надати Вам різні інші юридичні послуги.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Вам необхідно укласти з сестрою Договір дарування Вашої частки квартири та гаража.

    Вам необхідно внести зміни в Договір довічного утримання, шляхом зміни Набувача.

    Ці два договори обов'язково потрібно нотаріально посвідчувати на території України.

    Тому, щоб не повертатися в Україну (адже в такому разі Ви можете втратити тимчасовий захист) Вам необхідно оформити довіреність на певну особу вчиняти певні дії від Вашого імені. Довіреність можна посвідчити в консульстві або в місцевого нотаріуса з подальшим перекладом на державну мову. Ваша сестра довіреною особою не може бути, адже вона є стороною договорів.

    При виникненні додаткових питань натискайте "Звернутися". Всього доброго!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ольга!

    Вам треба оформити довіренність в українському консульстві на третб особу, яка б подарувал Вашу долю майна сестрі.

    Виникнуть питання чи наміри отримати персональну консультакцію, натискайте кнопку "звернутись" під моєю відповіддю з фото. Постараюсь Вам допомогти!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України