Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 23 серпня 2023, питання №90698 150₴

Головний лікар хоче скласти на рік угоду

Добрий день,працюю 3 місяць в поліклініці лікарем,головний лікар чеез відділ кадрів хоче скласти на рік угоду про моє працевлаштування,чи правомірні його дії.Що робити у такому випадку?

Відповіді юристів (15)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, не зовсім зрозуміло в чому питання?

    Якщо ви вже працюєте за трудовим договором ви має право не підписувати строковий трудовий договір.

    Для обміну контактів Звертайтесь

    • Лана Клієнт 8 місяців тому

      Сказали ,що працюю за випробувальним терміном,

      • Корнійчук Євген Іванович

        Вы були ознайомлені з наказом про прийняття на роботу де зазначено випробувальний термін 3 місяця?

        Ст. 26 кодекса Украини про працю

        Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу: осіб, які не досягли вісімнадцяти років; молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів; молодих спеціалістів після закінчення вищих закладів освіти; осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби; осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи; осіб, обраних на посаду; переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади; осіб, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи; вагітних жінок; одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю; осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців; осіб на тимчасові та сезонні роботи; внутрішньо переміщених осіб. Випробування не встановлюється також при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством

        • Лана Клієнт 8 місяців тому

          Строковий трудовий договір можна в любий момент розірвати?

          • Корнійчук Євген Іванович

            Ні не можна.

            • Лана Клієнт 8 місяців тому

              А чому не можна?

      • Корнійчук Євген Іванович
        33.3%

        Строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 Кодексу законів про працю.По закінченню строку трудовий договір підлягає припиненню за пунктом 2 частини першої статті 36 КЗпП України

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    При працевлаштуванні Ви повинні були підписати трудовий договір - строковий або на невизначений термін. В трудовому договорі повинен був бути зазначений випробувальний термін.

    Строк випробування при прийнятті на роботу – не більше 3 місяців, а в окремих випадках – не більше 6 місяців.

    Коли випробувальний термін закінчився, а Ви продовжуєте працювати, Ви вважається такою, що витримала випробування і Ваше подальше звільнення можливе лише на загальних підставах.

    Тому, якщо Ви уже підписали трудовий договір на невизначений строк із випробувальним терміном на 3 місяці - у Вас немає необхідності підписувати будь-які інші трудові договори.

    Якщо Ви взагалі не підписували договір - Вас повинні були ознайомити з наказом про прийняття на роботу. Там вказаний випробувальний термін та строк на який Ви працевлаштовані.

    Можливо, Вас працевлаштували на невизначений термін, а головний лікар хоче щоб у Вас був строковий договір на рік.

    У разі виникнення додаткових питань, звертайтесь. Всього доброго!

    • Лана Клієнт 8 місяців тому

      Хочуть продовжити трудовий договір

      • Дерій Владислав Олегович
        33.3%

        Існує 2 варіанти:

        1. Вас працевлаштували на короткий термін, а тепер хочуть продовжити договір.

        2. Вас працевлаштували на безстроковій основі, а тепер намагаються укласти трудовий договір на 1 рік.

        Зверніться у відділ кадрів та ознайомтесь з наказом про прийняття на роботу. Якщо в ньому не зазначений термін закінчення Вашого працевлаштування - відповідно Ви працюєте на безстроковій основі.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 8 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Добрый день!

    При заключении трудового договора может быть обусловлено соглашением сторон испытание с целью проверки соответствия работника работе, которая ему поручается. Это правило закреплено в ст. 26 КЗоТ. Условие об испытании должно быть оговорено в приказе (распоряжении) о приеме на работу.

    Тем, кто проходит испытательный срок, следует помнить о том, что в этот период на работника также распространяются все нормы КЗоТ. Это значит, что он не может приступать к работе без официального оформления или на неоплачиваемой основе.

    Срок испытания при приеме на работу, если иное не установлено законодательством Украины, не может превышать трех месяцев, а в отдельных случаях, по согласованию с соответствующим выборным органом первичной профсоюзной организации, - шести месяцев.

    Испытательный период не устанавливается при приеме на работу автоматически. Процедура его оформления четко определена в законодательстве. Есть три важных критерия:

    • срок устанавливается только в момент заключения трудового договора до момента начала работы в компании;
    • время проверки должно быть установлено только по обоюдному желанию работодателя и сотрудника, то есть сотрудника нельзя заставить пройти испытание, если он этого не желает;
    • информация об устанавливаемом испытании прописывается в трудовом договоре отдельным пунктом и в приказе на приеме на работу.

    В то же время для некоторых категорий работников законодательство устанавливает свои сроки испытания. К примеру, при приеме на государственную службу испытание может устанавливаться сроком до 6 месяцев без согласования с профсоюзом (ст. 35 Закона Украины «О государственной службе» от 10.12.2015 г. № 889-VIII).

    В срок испытания не засчитывают дни, когда работник фактически не работал, независимо от причины.

    Так, если новый работник во время испытательного срока заболел или ушел в отпуск «за свой счет», то испытание на основании соответствующего приказа (распоряжения) продлевается на соответствующее количество дней отсутствия.

    Работодатель может продлить испытательный срок, если в оговоренный период работник отсутствовал на работе в связи с временной нетрудоспособностью (болезнью) или по другим уважительным причинам (отпуск и т. д.) (часть 3 статьи 27 КЗоТ).

    Важно! В данном случае испытательный срок продлевается на количество календарных дней, в течение которых работник отсутствовал по уважительным причинам. Такое продление является возможным, но не обязательным.

    Решение о продлении испытательного срока принимается работодателем по своему усмотрению, без согласования с работником, и оформляется приказом, с которым работника необходимо ознакомить под подпись.

    Приказ о продлении испытательного срока должен быть издан до окончания испытательного срока, указанного в приказе о приеме работника на работу.

    С уважением,

    Константин Гончаренко

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня,Лана!

    Згідно статті 21 Кодексу законів про працю України (далі - КЗпП):

    "Трудовий договір є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов'язується виконувати роботу, визначену цією угодою, з підляганням внутрішньому трудовому розпорядкові, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов'язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.

    Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов'язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення і організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України".

    Залежно від строку трудовий договір може бути:
    • безстроковим, що укладається на невизначений строк;
    • на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;
    • таким, що укладається на час виконання певної роботи.
    Трудовий договір вважається укладеним, коли:
    • підписано письмовий документ під назвою "Трудовий договір";
    • оформлено наказ(розпорядження) роботодавця про прийом на роботу (призначення на посаду).

    ПРАЦІВНИК НЕ МОЖЕ БУТИ ДОПУЩНИЙ ДО РОБОТИ БЕЗ УКЛАДЕННЯ ТРУДОВОГО ДОГОВОРУ, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення Державній податковій службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу, в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Отже, очевидно, між Вами та головним лікарем (роботодавцем) першопочатково був підписаний безстроковий трудовий договір з випробувальним терміном.

    У відповідності до статті 26 КЗпП при укладенні трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування, метою якого є перевірка відповідності працівника роботі, яка йому доручається.

    Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу.

    В період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

    Випробування не триває нескінченно, про що свідчить ст. 27 КЗпП. Строк випробування при прийнятті на роботу не може перевищувати: — для робітників — 1 місяця; — для працівників — 3 місяців, а в окремих випадках, за погодженням з профспілкою, — 6 місяців. Законодавчою базою визначено працівників, яким строк випробування встановлюється у дещо інші строки. Наприклад, при призначенні на посаду держслужби може встановлюватися випробування строком до 6 місяців без погодження із профспілкою (ч. 3 ст. 35 Закону України "Про державну службу").

    Випробування не встановлюється при прийнятті на роботу:

    • осіб, які не досягли вісімнадцяти років;
    • молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів;
    • молодих спеціалістів після закінчення вищих навчальних закладів;
    • осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби;
    • осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;
    • осіб, обраних на посаду;
    • переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади;
    • осіб, які пройшли стажування при прийнятті на роботу з відривом від основної роботи;
    • вагітних жінок;
    • одиноких матерів, які мають дитину віком до чотирнадцяти років або дитину з інвалідністю;
    • осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців;
    • осіб на тимчасові та сезонні роботи;
    • внутрішньо переміщених осіб;
    • при прийнятті на роботу в іншу місцевість і при переведенні на роботу на інше підприємство, в установу, організацію, а також в інших випадках, якщо це передбачено законодавством.

    Працівник вважається таким, який витримав випробування, якщо строк випробування закінчився, а він до закінчення строку не був звільнений з роботи.

    У разі встановлення роботодавцем невідповідності працівника займаній посаді, на яку його прийнято, або виконуваній роботі він має право протягом строку випробування звільнити такого працівника, письмово попередивши його про це за три дні. Розірвання трудового договору з цих підстав може бути оскаржене працівником в порядку, встановленому для розгляду трудових спорів у питаннях звільнення.

    ВИСНОВОК:

    Оскільки про Вашу невідповідність мова в даному випадку не йде, то продовжується дія безстрокового договору, який Ви підписали із роботодавцем у день прийняття Вас на роботу. Отже зміна безстрокового договору на строковий може статися лише за Вашою згодою. Ваша відмова від укладання строкового договору не може бути підставою для звільнення, як також для будь якої іншої відповідальності.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%
    Крикун Сергій Павлович 8 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08#n263):

    " Стаття 21. Трудовий договір...

    Особливою формою трудового договору є контракт, в якому строк його дії, права, обов’язки і відповідальність сторін (в тому числі матеріальна), умови матеріального забезпечення та організації праці працівника, умови розірвання договору, в тому числі дострокового, можуть встановлюватися угодою сторін. Сфера застосування контракту визначається законами України...

    Стаття 23. Строки трудового договору

    Трудовий договір може бути:

    1) безстроковим, що укладається на невизначений строк;

    2) на визначений строк, встановлений за погодженням сторін;

    3) таким, що укладається на час виконання певної роботи.

    Строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами.

    Роботодавець зобов’язаний інформувати працівників, які працюють за строковим трудовим договором, про вакансії, що відповідають їх кваліфікації та передбачають можливість укладення безстрокового трудового договору, а також забезпечити рівні можливості таких працівників для його укладення.".

    "ПОЛОЖЕННЯ про порядок укладання контрактів при прийнятті (найманні) на роботу працівників*" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/170-94-%D0%BF#...):

    "3. Прийняття (наймання) на роботу працівників шляхом укладання з ними контракту власником або уповноваженим ним органом, громадянином (надалі - роботодавець) може здійснюватись у випадках, прямо передбачених законами".

    "ПОЛОЖЕННЯ про центр первинної медичної (медико-санітарної) допомоги" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1167-16#Text):

    "VIIІ. Повноваження трудового колективу

    Працівники ЦПМСД провадять свою діяльність відповідно до законодавства та колективного договору.".

    ---

    Доброго дня, пані Лано! Дії, вимоги головного лікаря є незаконними. Подайте на його ім'я заяву (за необхідності під реєстрацію її вручення на своєму примірнику) про незаконність вимог, про відмову від укладання строкового договору чи контракту, по додатоковеп оформлення Вашого трудового договору як безстрокового, на невизначений строк, про передачу питання, у випадку відмови, на розляд комісії по трудовим спорам.

    Турчин Ярослав Александрович

    Вітаю! Перш за все слід зрозуміти яку заяву Ви писали при прийомі на роботу і з якими формулюваннями було видано наказ про прийом на роботу? Вам видавалася його копія. Раджу отримати під будь-яким приводом (необхідність подання до державних органів, отримання субсидії та ін).

    Якщо Ви прийняті на роботу з випробувальним терміном - це означає, що трудовий договір має бути укладний БЕЗСТРОКОВО.

    Якщо був випробувальний термін, то договір уже мав бути підписаний ДО початку випробувального терміну, незалежно від того строковий (у письмовій формі двосторонньої угоди чи у формі наказу про прийняття на роботу) чи безстроковий (у формі наказу про прийняття на роботу чи у письмовій формі двосторонньої угоди).

    В іншому разі мова може йти про працевлаштувавння роботодавцем робітника без належного оформлення та підставовою для перевірок інспкторами Держпраці.

    Держпраці повідомляє, що згідно зі ст. 26 КЗпП під час укладення трудового договору може бути обумовлене угодою сторін випробування з метою перевірки відповідності працівника роботі, яка йому доручається. Умова про випробування повинна бути застережена в наказі (розпорядженні) про прийняття на роботу. У період випробування на працівників поширюється законодавство про працю.

    Випробування не встановлюється в разі прийняття на роботу (абзац 3 ст. 26 КЗпП):

    • осіб, які не досягли 18 років;
    • молодих робітників після закінчення професійних навчально-виховних закладів;
    • молодих спеціалістів після закінчення вищих закладів освіти;
    • осіб, звільнених у запас з військової чи альтернативної (невійськової) служби;
    • осіб з інвалідністю, направлених на роботу відповідно до рекомендації медико-соціальної експертизи;
    • осіб, обраних на посаду;
    • переможців конкурсного відбору на заміщення вакантної посади;
    • осіб, які пройшли стажування під час прийняття на роботу з відривом від основної роботи;
    • вагітних жінок;
    • одиноких матерів, які мають дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю;
    • осіб, з якими укладається строковий трудовий договір строком до 12 місяців;
    • осіб на тимчасові та сезонні роботи;
    • внутрішньо переміщених осіб.
    Проте, норми законодавства про працю в умовах воєнного стану діють з урахуванням вимог Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану». Відповідно до п. 2 ст. 2 зазначеного Закону під час укладення трудового договору в період дії воєнного стану умова про випробування працівника під час прийняття на роботу може встановлюватися для будь-якої категорії працівників.

    Чи тлумачити цю норму як таку, що дає право на встановлення випробування за строковими трудовими договорами - вирішує кожен керівник самостійно, оскільки судової практики на цей рахунок поки що немає.

    В будь-якому разі угода вже мала бути з Вами підписана, в якій окремо мали б прописати правові наслідки проходжння чи не проходження випробувального терміну. Заднім числом вносити зміни до договору - забороняється.

    У наказі про прийняття на роботу має бути відмітка про Ваш з ним "Ознайомлння", Ваш підпис, прізвище, ініціали, дата.

    Строковий трудовий договір з ініціативи робітника розірвати досить складно.

    Відповідно до ст. 39 КЗпП України - Строковий трудовий договір підлягає розірванню достроково на вимогу працівника в разі його хвороби або інвалідності, які перешкоджають виконанню роботи за договором, порушення власником або уповноваженим ним органом законодавства про працю, колективного або трудового договору та у випадках, передбачених частиною першою статті 38 КЗпП України.

    Працівник, який бажає достроково розірвати строковий трудовий договір за своєю ініціативою, навіть за наявності поважних причин, не має права на двотижневе письмове попередження власника або уповноваженого ним органу і залишення роботи по закінченні цього строку. Він може залишити роботу лише тоді, коли власником або уповноваженим ним органом буде виданий наказ про звільнення з роботи.

    Право на розірвання строкового трудового договору мають також тимчасові та сезонні працівники. Про бажання звільнитись вони письмово попереджують власника або уповноважений ним орган за три дні.

    Якщо будуть додаткові питання - пишіть.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України