Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

ІТ, телекомунікації, 04 вересня 2023, питання №91618 160₴

Працевлаштування на клієнта

Я звільнився з української IT компанії. Є офер від клієнта, на якого ми там працювали.

Положення в договорі укр. компанії:

3.1.9. Без попереднього отримання письмового дозволу уповноваженої особи Замовника протягом дії цього Договору та протягом 60 місяців після припинення цього Договору не вступати у трудові відносини, або у будь-які договірні відносини прямо ч и через будь-яку третю сторону, фізичну чи юридичну особу, з метою надання послуг, подібних чи конкуруючих з послугами, яківходять до складугосподарської діяльності Замовника, накористь клієнтів Замовника, з якими Виконавець контактував під час виконання робітза Договором.

11.5. Виконавець гарантує Замовнику компенсацію всіх понесених збитків, включаючи але необмежуючисьупущену вигоду у повному розмірі у випадку порушення Статті 9 та пунктів 3.1.9, 3.1.10, 3.1.11 цього Договору.
11.6. Зважаючи, що розмір збитків, завданих порушенням Статті 9 та пунктів 3.1.9, 3.1.10, 3.1.11 цього Договору може бути таким, який важко визначити та довести, Сторони погодились, що Виконавець, який порушив своїзобовʼязання, встановлені Статтею 9 та пунктів 3.1.9, 3.1.10, 3.1.11 цього Договору, повинен сплатити на користь Замовника штраф в розмірі гривневого еквіваленту 50 000,00 (пʼятдесят тисяч) доларів США по курсу НБУ на день оплати за кожне порушення, якщо більша сума не буде визначена рішенням суду.


Чи якось це можна обійти? Я проживаю в Польщі. І цікаво чи міг би просто працювати через польського фопа.
Дякую!

Відповіді юристів (12)

    Богун Сергій Павлович

    Буквально - не можете. Проте треба розуміти місце дії договору та на яку юрисдикцію він розповсюджує свою юридичну силу.

    Винограденко Антон Анатолійович
    18.8%

    Доброго дня! Однозначної відповіді не існує на даний час. Але ви повинні розуміти наступне: чи зможе ваш попередній працедавець дізнатися про ваші відносини з клієнтом? Тому ще такі відносини є конфиденційними і ця інформацію знаєте лише Ви та ваш клієнт. Тому вважаю, що така норма в Договорі є фактично не працюючою. Або використовуйте іншого ФОПа або зареєструйте ТОВ для такої праці і це формально буде інша особа господарювання (не ваш ФОП). Ознайомтесь також зі статтею https://biz.ligazakon.net/analitycs/208833_polozhe...

    Корнійчук Євген Іванович
    21.9%

    Доброго дня, щось довести вашому колишньому роботодавцю буде дуже складно. Рекомендую, коли ви будете заключати договір про надання своїх послуг у майбутньому внести такий пункт, про не розголошення інформації з надання послуг третім особам. У разі розголошення Замовник повинен компенсувати, шкоду у розмірі. 0 000,00 (пʼятдесят тисяч) доларів США по курсу НБУ

    Дані пункти договору порушують Конституцію України а саме право на труд, тому не повинні важатися не законими.

    Рекомендую, у майбутній роботі не використовувати коди та складові, які ви виготовляли до колишнього роботодавця.

    Гончаренко Константин
    21.9%

    Доброго дня.

    В Україні не зможете виконувати такі ж послуги для цього замовника , бо компанія подасть до суду і це правильно і законно.(недобросовісна конкуренція для їх компанії)

    Якщо цей договір не поширює свою дію на Республіку Польщу то ви можете там отримати карту побуту , легально перебувати, відкрити суб єкта підприємницької діяльності за законодавством Польщі та надавати такі послуги на території Польщі за іншим формулюванням у договорі.

    загалом якщо це буде на території де не діє вказаний договір - то це можливо.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Укладення Угоди (Договору оферти) про неконкуренцію, яка полягає у тому, що працівник не буде працевлаштовуватися в компанії, які займаються аналогічною діяльністю, або брати участь у проектах, аналогічних до проектів компанії не врегульовано трудовим законодавством України.

    В Україні гарантоване конституційне право на працю, що включає вільний вибір професії, виду трудової діяльності та роботи.

    Статтею 9 Кодексу законів про працю України визначено, що умови договорів про працю, які погіршують становище працівників порівняно з законодавством України про працю, є недійсними. Тому включення умов про неконкуренцію до договору оферти може розцінюватися судом як обмеження трудових прав працівника та погіршення його становища.

    Судова практика щодо даного питання майже відсутня.

    Проте, Апеляційний суд Дніпропетровської області розглядав справу № 191/215/14-ц, у якій роботодавець намагався стягнути з колишнього працівника штраф за створення конкурентної компанії та працевлаштування у ній директором. У постанові від 18 серпня 2014 року суд дійшов висновку, що умови договору найму в частині заборони відповідачу займатись будь-яким видом діяльності, подібним до того, який провадився позивачем, порушує права відповідача та суперечить діючому законодавству.

    Крім того, якщо Ви будете працювати в Польщі, то колишньому роботодавцю буде складно отримати інформацію про Вашу діяльність за кордоном.

    У разі виникнення додаткових питань - звертайтесь. Гарного дня!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    Пункт договору з Вашим колишнім роботодавцем, а саме підпункту 3.1.9. "Без попереднього отримання письмового дозволу уповноваженої особи Замовника протягом дії цього Договору та протягом 60 місяців після припинення цього Договору не вступати у трудові відносини, або у будь-які договірні відносини прямо ч и через будь-яку третю сторону, фізичну чи юридичну особу, з метою надання послуг, подібних чи конкуруючих з послугами, яківходять до складугосподарської діяльності Замовника, накористь клієнтів Замовника, з якими Виконавець контактував під час виконання робітза Договором." є яскравим прикладом грубого порушення Вашого конституційного права на працю!

    Право на працю — одне з економічних прав людини. Визнане в статті 23 Загальної декларації прав людини, статті 6 Міжнародного пакту про економічні, соціальні і культурні права, статті 1 Європейської соціальної хартії, статті 6 Сан-Сальвадорського протоколу до Американської конвенції про права людини, статті 15 Африканської хартії прав людини і народів. Закріплювалося в статті 118 Конституції СРСР 1936 року, статті 40 Конституції СРСР 1977 року. У статті 43 Конституції України закріплене «право на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується».

    Загальна декларація прав людини (ООН, 1948 рік) у статті 23 проголошує, що кожна людина має право на працю, на вільний вибір роботи, на справедливі і сприятливі умови праці та на захист від безробіття; на рівну оплату за рівну працю; кожен працюючий має право на справедливу і задовільну винагороду, яка забезпечує гідне людини існування, її самої та її сім'ї, і яка в разі необхідності доповнюється іншими засобами соціального забезпечення. Для захисту своїх інтересів кожна людина має право створювати професійні спілки і входити до професійних спілок.

    Європейська соціальна хартія (переглянута) (1996 рік) у статті 1 передбачає право на працю, для забезпечення ефективного здійснення якого Сторони зобов'язуються:

    1. визнати однією зі своїх найголовніших цілей i одним зі своїх найголовніших обов'язків досягнення та підтримання якомога високого i стабільного рівня зайнятості, маючи на меті досягнення повної зайнятості;
    2. ефективно захищати право працівника заробляти собі на життя професією, яку він вільно обирає;
    3. створювати безкоштовні служби працевлаштування для всіх працівників або забезпечувати їхнє функціонування;
    4. забезпечувати належну професійну орієнтацію, підготовку та перекваліфікацію або сприяти їм.

    Згідно з Міжнародним пактом про економічні, соціальні і культурні права (ООН, 1966 рік), кожна людина має право на працю, що включає її право на отримання можливості заробляти на життя працею, а держава повинна вживати заходів з метою повного здійснення цього права (ст. 6).

    Пункт договору 11.5 та 11.6 "Виконавець гарантує Замовнику компенсацію всіх понесених збитків, включаючи але необмежуючисьупущену вигоду у повному розмірі у випадку порушення Статті 9 та пунктів 3.1.9, 3.1.10, 3.1.11 цього Договору.

    Зважаючи, що розмір збитків, завданих порушенням Статті 9 та пунктів 3.1.9, 3.1.10, 3.1.11 цього Договору може бути таким, який важко визначити та довести, Сторони погодились, що Виконавець, який порушив своїзобовʼязання, встановлені Статтею 9 та пунктів 3.1.9, 3.1.10, 3.1.11 цього Договору, повинен сплатити на користь Замовника штраф в розмірі гривневого еквіваленту 50 000,00 (пʼятдесят тисяч) доларів США по курсу НБУ на день оплати за кожне порушення, якщо більша сума не буде визначена рішенням суду" прямо витікає із попереднього підпункту 3.1.9., й тому в силу вказаних вище норм українського та міжнародного права я вважаю його нікчемним, а ртже таким, через який Ви не нестимете жодної матеріальної відповіждальності!

    Виникне потреба у отриманні моїх роз'яснень, функціонал сайту дає Вам таку можливість!

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович
    37.5%

    Вітаю Вас! Через офіційний договір не можете. Якщо Ваше прізвище не буде фігурувати у договорі з клієнтом - Вашому колишньому роботодавцю буде дуже складно довести, що Ви задіяні у відносинах та виконанні робіт.

    Тож варіанти бачу такі:

    1. Робота через третю особу, тобто щоб не було письмових доказів, що саме Ви виконуєте цю роботу.

    2. Зміна персональних даних (Прізвище, ім"я або по батькові).

    3. Підписання з клієнтом договору про нерозголошення третім особам інформації про Ваші відносини з аналогічними санкційними умовами, які Ви підписали з ІТ-компанією.

    Щасти Вам!

    • Сергій Клієнт 7 місяців тому

      1-й варіант - геніальний, дякую)

      • Турчин Ярослав Александрович

        Пане Сергію, та немає за що! Інші колеги вище - також писали про цей варіант. І я з ними погоджуюсь, адже завжди намагаюсь дати практичну перевірену часом і судовою практикою пораду, а не розводити теоретичні реляції про загальносвітові права людини і старі Конвенції, підписані ще за часів СРСР і які в капіталістичному світі не діють, а тимпаче не діють у вітчизняних судах. Вибачте, що Ви змушені читати чвари юристів замість дорослої професійної дискусії на тему трудових контрактів у ІТ-індустрії та ін.

        Гарного Вам дня та успіхів у роботі в такі складні часи.

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Пане Турчин! Рекомендую Вам не переходити на моє поле - це погана ідея. У Вас є Ваші відповіді, ними і переймайтесь. Я ж за своїми простежу сам, як і дам їм оцінку сам.

      • Турчин Ярослав Александрович

        Шановний пане "диванний радянський адвокат"! Я розумію, що після протирання штанів на сайті 24/7/365 у Вашому віці очі вже не ті... тому виділіть 1 день і сходіть до окуліста! Може тоді не будете кидатись на людей по надуманим приводам і побачите, що моя відповідь дана в ОКРЕМІЙ гілці повідомлень і Ви тут зі своїми "полями" ні до чого взагалі. І взагалі порада... Вдосконалюйтесь! Бо ж велика ганьба для адвоката не знати судову практику навіть своєї власної області, а тому нести потім таку ахінею в порадах людям, що соромно навіть студенту-першокурснику було б читати... Хоча звісно розумію... Ви не вивчали сучасне право України, Європи... а з "марксізьмом-лєнєнізьмом" далеко не поїдеш, якщо не удосконалювати свої знання й навички самоосвітою ) Тож показуйте клас своєї адвокатської майстерності в судах, а не перед молодими колегами, які муляють Вам очі та заважають не відриваючись від дивану заробляти "не адвокатську" копієчку. Ваша поведінка неетична не тільки як адвоката, а й як юриста-консультанта на цій платформі. Тож не ганьбіть ні своє сиве волосся, ні професію подібними випадами. Це конкурентне середовище. Якщо Ви за своїм рівнем знань і досвіду не "тягнете" рівну конкуренцію з колегами, то не треба переходити на особистості будь-ласка! Бо я теж маю чим відповісти і нагадати, що копіпаст консультацій, в т.ч. моїх, з інших правових ресурсів (без жодного осмислення чи хоча б якоїсь творчої обробки матеріалу) - то є плагіат, а не надання юридичних консультацій людиною, що позиціонує себе успішним досвідченим адвокатом. І Вам гарного дня та побільше виграшних справ в судах України, якщо звісно Ви там хоч колись з"являєтесь в перервах між копіпастами на сайті Юристи.UA )))

    Крикун Сергій  Павлович

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15#Text):

    "Стаття 27. Запобігання обмеженню можливості фізичної особи мати цивільні права та обов'язки

    1. Правочин, що обмежує можливість фізичної особи мати не заборонені законом цивільні права та обов'язки, є нікчемним...".

    ---

    Доброго дня, пане Сергію! Наведені положення оферти є нікчемними, не мають юридичної сили, не мають юридичних наслідків, не несуть для Вас жодного зобов'язання, не підлягають правовому (судовому) захисту з боку компанії.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України