Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Автомобільне право, 28 вересня 2023, питання №93703 400₴

Перереєстрація автомобіля проданого за довіреністю

Автомобіль був проданий за довіреністю кілька років назад, новий власник обіцяв переоформити його на себе але не зробив цього. Сьогодні мені прийшов штраф з камер автофіксації. Мене цікавить чи є можливість оскаржити штраф (на момент здійснення правопорушення я перебував за кордоном), чим може загрожувати його несплата і чи існують способи зняти з себе відповідальність за транспортний засіб, "відмовитись" від нього? Нажаль, контакти нового власника були втрачені, тому звʼязатися з ним для вирішення питання не маю можливості
Дякую

Відповіді юристів (4)

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Оскаржити штраф можливо. Для цього необхідно звернутись до суду та надати докази того, що не Ви керували автомобілем.

    Щодо перереєстрації, то тут досить важко і без рішення суду Ви не обійдетесь.

    Необхідно звернутись до суду з позовом про визнання договору купівлі-продажу дійсним, але деякі нюанси

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25%

    Доброго дня, Олександре!

    Вихід з цієї ситуації дуже простий:

    По-перше, Ви можете відкликати свою генеральну довіренність, якщо термін її дії не минувся, й звернутись до поліції щодо угону авто, власником якого Ви є досі. Думаю, тоді недобросовісний Ваш покупець швидко знайдеться, і можна буде повирішувати з ним всі питання, які Вас наразі турбують!

    По-друге, якщо термін довіренності вже збіг, а колишній так званий власник Вашого авто так нічого і не зробив, то він зараз розпоряджається Вашим авто незаконно, і тим більше Ви маєте право подати заяву про угон з усіма вже згаданими вище наслідками.

    Звернення зараз до суду вважаю непродуктивним. Це нічого Вам не дасть! Штрафи так і будуть далі надходити на Ваше ім'я, оскільки Ви й досі фактично вважаєтесь власником ТЗ.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Гончаренко Константин
    37.5%
    Гончаренко Константин 7 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Ваша довіреність судячи з суті питання уже не дійсна , враховуючи це , та людина що користується Вашим авто , робить це незаконно, а тому Вам необхідно знайти цю людину всіма можливими методами , та повідомити її про необхідність пришвидшитися з оформленням документів , а якщо ні то Ви як власник звернетесь до поліції з заявою про викрадення Вашого авто, а також до суду з позовом -" про витребування Вашого майна з незаконного володіння" плюс судові витрати будуть покладені на відповідача по справі.

    Доки по документам Ви є власником авто , Ви несете повну відповідальність за дії вчинені на ньому. Якщо тільки водій самостійно не визнає свою вину будучи у Вашому авто. Згідно ч. 1 ст. 279-3 КУпАП власник, звільняється від штрафу, якщо протягом 20 календарних днів з дня правопорушення особа, яка керувала автомобілем, звернулася особисто до підрозділу МВС із заявою про згоду що порушення вчинила вона, а також сплатила суму штрафу.

    Якщо ж таки контакту і далі не буде потрібно звернутись до поліції , бо як Ви правильно зазначили ніхто не може бути впевненим у тому , що авто не потрапить у ДТП з наслідками різного ступеню тяжкості.

    Коли Ваше авто знайдуть треба вирішити питання , укладання договору купівлі - продажу з особою нотаріально , якщо особа не матиме фінансової можливості сплатити податки з купівлі продажу , вам треба укласти на ім я особи нотаріальний договір дарування того авто і на підставі нього нехай уже самостійно переоформить авто на себе чи робить все що завгодно з ним , так як він стане новим власником , а у вас буде доказ того , що авто ви подарували і у нього новий власник. Або коли поліція знайде ваше авто , ви у нотаріуса видаєте нову генеральну довіреність з правом переоформлення та під вашим контролем ідете з водієм у СЕРВІСНИЙ центр МВС та надаєте всі необхідні погодження для перереєстрації авто на особу.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Карпенко Андрей Владимирович
    37.5%
    Карпенко Андрей Владимирович 7 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Переоформление автомобиля на реального владельца.

    Шаг 1: найти фактического владельца автомобиля

    • Если у вас сохранился номер телефона покупателя – позвоните ему и договоритесь о встрече.
    • Ваш покупатель уже перепродал машину – попросите его найти контакт следующего владельца. Цепочка слишком длинная или контакты утеряны – выход тоже есть. Если «сделку» вы оформляли «по доверенности», обратитесь в нотариальную контору, с паспортом, и запросите выписку из реестра – возможно, этот вариант сработает.
    • Автомобиль еще несколько раз перепродавался и выйти на фактического владельца сложно – все равно рано опускать руки, переходим к третьему варианту.

    Поиск владельца с помощью страховых компаний. На странице МТСБУ по номеру автомобиля можно проверить наличие полиса ОСАГО, оформленного на автомобиль, и контакты страховой компании. Координат человека, который оформлял страховой полис система не покажет, но выдаст контакты фирмы, в которой подписан договор. Обратитесь к страховщикам, оставив свои контакты, с просьбой связаться с владельцем полиса.

    Если Вам отказали, единственный путь - обязать страховую компанию в судебном порядке раскрыть данные страхователя.

    Шаг 2: договорится о переоформлении

    Поскольку вы выступаете инициатором переоформления, у второй стороны может возникнуть желание отказаться от «лишних заморочек». Если фактический водитель авто, зарегистрированного на вас, настойчиво отказывается оформить машину на себя – предупредите, что в случае получения «письма счастья», вы с радостью подпишете заявление в исполнительной службе о безвозмездной передаче вашей собственности (автомобиля) государству, в том числе с целью погашения задолженности по штрафам. Пугать подачей заявления об угоне не стоит, как и делать этого: машину-то все же не угоняли, так что можно «напроситься» на серьезные проблемы, предусмотренные Уголовным кодексом. Как вариант – можно «надавить» аннулированием нотариальной доверенности, это законно.

    Итак, считаем, что вы убедили фактического владельца узаконить «запоздалую» сделку. Сделать это просто, если вы находитесь в одном городе или поблизости. Сложнее – если в разных городах. Тем не менее, сейчас в Сервисных центрах нет обязательной «привязки» к городу прописки владельца для снятия ТС с учета – вы можете обратится в любой СЦ МВД, размещение которого устроит обе стороны. Если же вы, к примеру, проживаете в Черновцах, а ваша машина колесит дорогами Харькова – возможно, следующий «лайфхах» окажется полезным: он поможет сэкономить время и средства на преодоление сотен или тысяч километров. От вас потребуется визит к нотариусу, а от фактического владельца – копии документов (паспорта и кода) условного «транзитного» посредника, например, мужа или жены, брата и т.п. Это нужно потому, что снять авто с учета и поставить его на себя же (продать самому себе) – невозможно. Поэтому вы оформляете доверенность, например, на жену фактического владельца, а уже она в ближайшем СЦ МВД при помощи отправленной вами по почте новой дополнительной доверенности снимает авто с учета. Далее они между собой подписывают договор купли-продажи, затем регистрируют авто на нового владельца.

    Шаг 3: переоформление автомобиля

    Обеим участникам «операции» с собой следует иметь гражданские паспорта и идентификационные коды, при необходимости — доверенность, а также пригодится свидетельство о регистрации автомобиля и, собственно, сам автомобиль.

    О налогах: следует помнить, что при продаже только одного легкового автомобиля (мотоцикла, мопеда) в течении отчетного года подоходный налог не оплачивается.

    О распределении затрат:

    поскольку каждая из сторон, вы и фактический владелец, в свое время проигнорировали предусмотренную законодательством полную процедуру переоформления ТС, с очевидной целью экономии времени и денег, вполне обоснованно нести затраты (как на стоимость услуг СЦ МВД, так и на поездки, услуги нотариусов и т.д.) на равных.

    Впрочем, это лишь один из предполагаемых вариантов – в каждом отдельном случае могут быть приняты свои решения.

    Успешно завершив переоформление, вы можете быть уверены, что в один прекрасный день в вашем почтовом ящике не появится «письмо счастья» с чужими «грехами», за которые государство намерено привлечь к ответственности вас.

    ххх

    Заявления об угоне подавать не стоит: машину-то все же не угоняли, так что можно «напроситься» на серьезные проблемы, предусмотренные законодательством.

    Наклеп: це юридичний термін, який означає поширення свідомо неправдивих вигадок, які ганьблять особу чи групу осіб . Наклеп – це завжди неправдиві факти ( з прізвищами, відомостями про особу від конкретної особи чи іншого джерела інформації), а от оціночні судження є лише припущеннями, думками певних осіб. В кримінальному законодавстві України до 2001 р. наклеп був умисним злочином приватного обвинувачення (за деякими винятками). Після введення в дію нового Кримінального кодексу України наклеп декриміналізували. Парламентська асамблея ради Європи позитивно оцінила декриміналізацію наклепу.

    А от образа – це зневажливе висловлювання чи вчинок, які спрямовані проти кого-небудь і викликають у нього почуття душевного болю. Образа може бути завдана як публічно, так і у відсутність людини, на яку вона спрямована. Згідно статей 3,28 Конституції України йдеться мова про те, що честь і гідність людини найвищою соціальною цінністю, а також проголошується право кожного на повагу до його гідності.

    Людина в праві звернутись до суду з позовом про захист честі та гідності (стаття 23 Цивільного кодексу України).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України