Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 09 жовтня 2023, питання №94506

чи законний наказ по підприємству?

доброго дня.чи повинен роботодавець знайомити працівника ПІД РОЗПИС про зміну істотних умов праці в умовах воєнного часу?

Відповіді юристів (7)

    Винограденко Антон Анатолійович
    Винограденко Антон Анатолійович 7 місяців тому

    Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

    Доброго дня! Згідно Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану"

    "Стаття 3. Особливості переведення та зміни істотних умов праці в умовах воєнного часу

    1. У період дії воєнного стану роботодавець має право перевести працівника на іншу роботу, не обумовлену трудовим договором, без його згоди (крім переведення на роботу в іншу місцевість, на території якої тривають активні бойові дії), якщо така робота не протипоказана працівникові за станом здоров’я, лише для відвернення або ліквідації наслідків бойових дій, а також інших обставин, що ставлять або можуть становити загрозу життю чи нормальним життєвим умовам людей, з оплатою праці за виконану роботу не нижче середньої заробітної плати за попередньою роботою.

    2. У період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених частиною третьою статті 32 та статтею 103 Кодексу законів про працю України, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов."

    У мирний час діє норма статті 32 Кодексу законів про працю України згідно якої про зміну істотних умов праці (систем і розмірів оплати праці, пільг, режиму роботи, установлення або скасування неповного робочого часу, суміщення професій, зміну розрядів і найменування посад та ін.) працівника потрібно повідомити не пізніше ніж за два місяці.Але зараз воєний стан і пріритетним є дія Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану".

    Тобто про зміну істотних умов праці роботодавець, теоретично, має право попередити відразу після ухвалення ним відповідного рішення про таку зміну, але не пізніше допуску до роботи зі зміненими умовами праці.

    Ознайомити вас він може у будь якому вигляді, але в його інтересах попередити про таке потрібно під ваш особистий підпис.

    • віктор Клієнт 7 місяців тому

      дякую.якщо мені тільки показали наказ то теоретично Я його НЕ БАЧИВ і не згоден.ДА?

      • Винограденко Антон Анатолійович
        Винограденко Антон Анатолійович 7 місяців тому

        Юрист, м. Харків, 13 років досвіду

        так, це головна біль роботодавця підтвердити те, що ви ознайомлені з наказом

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Вікторе!

    Так, згідно статті 3 Закону України "Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану"

    У період дії воєнного стану повідомлення працівника про зміну істотних умов праці та зміну умов оплати праці, передбачених частиною третьою статті 32 та статтею 103 Кодексу законів про працю України, здійснюється не пізніш як до запровадження таких умов."

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • віктор Клієнт 7 місяців тому

      дякую.зрозумів.якщо буде потреба буду ставити питання.хороший проект!

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Домовились! Звертайтесь за потреби!

    Юрій
    Юрій 7 місяців тому

    Юрист, м. Київ, 6 років досвіду

    Так, повинен. Законом дозволено зміну істотних умов праці без згоди працівника. Але ознайомити з наказом про зміну істотних умов праці роботодавець зобов'язаний зробити. У протилежному випадку, виникає одночасно логічне та риторичне запитання: як працівнику знати нові умови праці?


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України