Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Екологічне право, 10 жовтня 2023, питання №94567

Штраф за порушеня водного законодавства

Директор заводу сплатив штраф за порушення водного законодавства. Однак відмовився відшкодувати спричинені збитки на тій підставі, що він уже поніс покарання згідно норм екологічного права, а відшкодування шкоди відбувається на підставі норм цивільного права, а це вже інша галузь, яка до екологічних правопорушень відношення не має. Чи обґрунтована відмова директора? Як співвідноситься екологічне право з цивільним?

Відповіді юристів (1)

    Гранкіна Olga Володимирівна

    Доброго вечора.

    Не обгрунтована, але стягнення збитків можливе при одночасній наявності чотирьох умов: працівник порушив свої трудові обов’язки (обов'язки по контракту або договору за наявності); підприємству заподіяно пряму дійсну шкоду; є причинний зв’язок між порушенням і шкодою; установлена вина працівника в заподіянні шкоди.Збиток як фінансовий результат діяльності, розрахований за даними фінансового та бухгалтерського обліку, сам собою не є підставою для стягнення та обрахунку відшкодування.

    Потрібно провести службове розслідування, на підставі цього видати наказ, зібрати пояснення від директора (якщо директор відмовляється - скласти акт), ознайомити директора з наказом. Стягнення суми коштів також прописується у наказі. Наказ повинен бути виданий не пізніше двох тижнів із дня виявлення шкоди, а здійснювати відрахування можна тільки через сім днів із моменту ознайомлення працівника з наказом (ст. 136 КЗпП). Недотримання строку, установленого для видання наказу, може спричинити його визнання незаконним у судовому порядку.При утриманні із зарплати суми шкоди відрахування не повинні перевищувати 20 % виплачуваної зарплати. Якщо працівник не згодний з таким стягненням, він має право звернутися до суду (ст. 136 КЗпП).


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України