Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Сімейне право, 12 жовтня 2023, питання №94708 400₴

Развод из за границы

Как я могу подать на развод и что мне для этого необходимо если я нахожусь в Германии, муж в Украине в Харькове. У нас двое детей 2 и 14 лет, проживают со мной. Муж на развод не согласен.
Могу ли я начать оформление удаленно не приезжая в Украину

Відповіді юристів (12)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, Катерино!

    Так, звичайно, маєте повне право подати на розлучення. При цьому для цього Вам зовсім не обов'язково приїздити до України.

    Ви можете це зробити 2 шляхами:

    1. Через систему електронного суду за посиланням: https://id.court.gov.ua/

    2. Через адвоката, з яким Ви заключите договір про надання правничої допомоги. Далі все може зробити адвокат.

    Якщо чоловік проти розлучення, раджу обрати варіант № 2.

    Успіхів. Всього доброго!

    Тимченко Анастасия Александровна
    7.5%
    Тимченко Анастасия Александровна 6 місяців тому

    Адвокат, м. Миколаїв, 27 років досвіду

    Добрый день. Да, это полностью возможно сделать удаленно, не приезжая в Украину. Вы можете это сделать самостоятельно через подсистему электронный суд или заключить договор с адвокатом в Украине который под ключ проведет Вам всю процедуру расторжения брака. Для этого Вам нужно будет предоставить только фотокопии документов и оплатить услуги.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович
    7.5%

    Доброго дня.

    Так як у Вас є неповнолітні діти, у будь якому випадку розірвання шлюбу можливе тільки в судовому порядку.

    Шлюб може бути розірваний без Вашої присутності і незгода чоловіка не є цьому перешкодою. Для розірвання шлюбу найліпше звернутись до адвоката, який виконає всі необхідні дії без Вашої участі.

    Для розірвання шлюбу знадобляться свідоцтво про шлюб та свідоцтва про народження дітей, фото Вашого паспорта та коду, код чоловіка.

    Строк розірвання, в залежності від завантаженості суду 2-3 місяці

    Промський Євгеній Сергійович
    6.3%
    Промський Євгеній Сергійович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 4 роки досвіду

    Добрый день!

    Процедуру рассторжения брака в вашей ситуации возможно провести в судебном порядке без вашего присутствия в Украине. Вы имеете право все это сделать самостоятельно через сисему "Електронний суд" или нанять для этой цели адвоката.

    Ваш юрист,

    Евгений Промский.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Катерина!

    Для вирішення питання про розлучення Вам достатньо підписати угоду правової допомоги з адвокатом в України, який підготує позов та необхідні документи і буде представляти Ваші інтереси в суді. При тому Ваша присутність в Україні буде необов'язковою. Зазвичай, якщо розлучення відбувається без розподілу майна, то всесь процес забирає близько 3-4 місяців.

    В цілому порядок розлучення через суд наступний:

    Для того законом передбачено декілька умов.

    1. Наявність спільних неповнолітніх дітей

    Навіть якщо обоє хочуть розлучитися, суд зобов’язаний захищати права їхніх неповнолітніх дітей. У судовому порядку вирішуються наступні питання:

    з ким із подружжя будуть проживати діти після розлучення;

    хто і як буде виховувати дітей;

    хто буде виплачувати аліменти на утримання дітей.

    Батьки самі прийшли до єдиної думки щодо цього? Тоді вони можуть надати в суд свою угоду. Якщо права дітей не порушуються, суд затвердить угоду батьків своїм рішенням.

    2. Відсутність згоди на розлучення одного з подружжя

    Не завжди подружжю вдається досягти солідарності, якщо сімейні відносини знаходяться на межі розлучення. Якщо в процесі розгляду справи і з’ясування мотивів і причин розлучення суд дійде висновку, що збереження шлюбу неможливе, він приймає рішення про розлучення. Тобто задовольняє бажання ініціатора розлучення всупереч запереченням протилежної сторони.

    Якщо ж у процесі розлучення стане очевидною можливість збереження сім’ї, незважаючи на категоричну незгоду з розлученням однієї зі сторін, суд може призначити строк для примирення подружжя. Після завершення цього строку приймається остаточне рішення.

    3. Ухилення від проведення розлучної процедури

    Нерідко виникає ситуація, коли чоловік не висловлює категоричної незгоди з розлученням, але довести справу до логічного завершення ніяк не дозволяє. Він ухиляється від відвідування органів РАЦСу, подання заяви та проведення процедури розірвання шлюбу, не подає клопотання про розгляд справи за його відсутності тощо. В цьому випадку другому з подружжя не залишається іншого вибору, окрім як оформити розлучення через суд.

    Розлучення через суд

    Перш за все необхідно вирішити всі спірні питання до звернення в суд. Обопільна згода подружжя про розлучення і відсутність спорів про дітей або майно – підстава для швидкого розірвання шлюбу в суді.

    Наприклад, для того щоб швидко оформити розлучення через суд із дітьми, необхідно скласти угоду, в якій будуть визначені суттєві положення:

    з ким із подружжя будуть проживати неповнолітні діти (або кожен із дітей) після розлучення;

    на кого з подружжя будуть покладені аліментні зобов’язання, в яких розмірах будуть стягуватися аліменти на дітей, а в деяких випадках і на колишніх чоловіка/дружину, що мають право на утримання;

    порядок реалізації батьківських прав тим із подружжя, хто буде проживати окремо від дітей.

    Така угода не є обов’язковим документом для розлучення через суд з дітьми, але спростить і прискорить процедуру розлучення.

    Підготовка позовної заяви та документів на розлучення

    Відоме поняття «подати на розлучення» означає підготовку і подачу в суд правильно складеного позовної заяви про розірвання шлюбу та повного пакету необхідних документів.

    Заява про розлучення має відповідати встановленій формі та містити всі необхідні відомості:

    найменування суду;

    інформація про позивача і відповідача: П. І. Б., місце реєстрації та фактичного проживання;

    дата і місце реєстрації шлюбу;

    інформація про наявність спільних неповнолітніх дітей.

    Як подати заяву в суд про розлучення?

    Заяву про розлучення необхідно подавати в суд за місцем проживання відповідача, за винятком випадків, коли допускається подача заяви за місцем проживання позивача (за наявності неповнолітніх дітей або у зв’язку зі станом здоров’я).

    Прийняття позовної заяви судом

    Якщо позовну заяву і документи прийнято, суд призначає дату попереднього засідання (на якому суд визначить готовність матеріалів справи до розгляду, а також зробить спроби примирити сторін і запропонує їм укласти мирову угоду) і основного засідання (на якому будуть розглянуті обставини справи та ухвалено рішення). Дата першого судового засідання призначається не раніше, ніж через місяць після подання заяви, про що сторони повідомляються повістками.

    Розгляд справи в судовому засіданні

    У ході формальної частини судового засідання перевіряється явка сторін, роз’яснюються права та обов’язки, розглядаються заявлені сторонами клопотання. Далі суд надає слово сторонам: вислуховує вимоги позивача, згоду або незгоду з цими вимогами відповідача, розглядає докази сторін. Останньою частиною судового засідання є дебати – почергові висловлювання сторін щодо позовних вимог і звернення до суду про їх задоволення.

    Судове рішення про розлучення

    Розглянувши матеріали справи та вислухавши вимоги сторін, суд виходить у нарадчу кімнату для ухвалення рішення. Сторонам оголошується резолютивна частина рішення суду про розлучення, а документ з повним текстом (зі вступною, описовою, мотивувальною і резолютивною частинами) вручається за п’ять днів після оголошення резолютивної частини.

    Якщо між подружжям відсутня угода про дітей або майно, рішенням суду можуть бути визначені умови подальшого місця проживання дітей, аліментних зобов’язань стосовно дітей і зобов’язань про утримання дружини/чоловіка, умови поділу спільного майна.

    Набуття чинності судового рішення

    Судове рішення набуває чинності за 30 днів після його прийняття, якщо від сторін не надходить оскарження.

    Якщо одна із сторін подає апеляційну скаргу на рішення суду, воно набуває чинності після розгляду скарги, якщо її не було скасовано. Якщо в апеляційній інстанції рішення суду скасовано, змінено або прийнято нове рішення, воно набуває чинності негайно.

    Моментом припинення шлюбних відносин є момент набуття чинності відповідного рішення суду.

    Отримання сторонами рішення суду

    Після закінчення 30-денного строку оскарження, кожній зі сторін видається примірник рішення суду з поміткою про набуття чинності судового рішення. У деяких випадках суд видає тільки виписку з судового рішення, дійсну тільки для подання в орган РАЦСу.

    Реєстрація розірвання шлюбу до РАЦСу

    Факт розірвання шлюбу судом підлягає державній реєстрації в органі РАЦС.

    Копія судового рішення про розлучення або виписка з нього направляється в РАЦС для реєстрації розірвання шлюбу. Отримання свідоцтва про розлучення не потрібно, такого документа після розлучення в суді не існує.

    Неявка в суд

    Отримуючи повістку в суд, багато хто дає волю емоціям і приймає рішення не з’являтися на судове засідання.

    Причинами неявки до суду при розлученні може бути незгода на розлучення, небажання зустрічатися з чоловіком, сперечатися і з’ясовувати стосунки, розкривати інтимні сторони сімейного життя, а також навмисне затягування і ускладнення судового процесу.

    Згідно з законом, суд зобов’язаний сповістити сторін про місце і час судового засідання, а сторони зобов’язані повідомити суд про причини неявки, представивши докази поважності причин. Виходячи з цього, в разі неявки однієї зі сторін на судове засідання, суд з’ясовує:

    чи було здійснено попереднє повідомлення сторони про місце і час судового засідання;

    у разі належного повідомлення суду про свою неявку — є поважна причина відсутності сторони.

    Залежно від цих обставин, суд приймає рішення щодо можливості або неможливості проведення засідання за відсутності однієї зі сторін.

    Так, якщо одна із сторін, що була належним чином повідомлена про час і місце розгляду справи, не з’явилася до суду з поважної причини (хвороба, робоче відрядження, сімейні обставини), розгляд справи відкладається. Про поважні причини неявки необхідно повідомити суд з поданням документів, що їх підтверджують.

    Триразова неявка на судове засідання є підставою для розгляду справи за відсутності сторони (відповідача) та прийняття судового рішення — задоволення вимог другої сторони (позивача). Відсутність поважної причини або неповідомлення про неї буде причиною заборони на оскарження судового рішення, прийнятого на судовому засіданні за відсутності сторони (відповідача).

    У тому випадку, якщо на судове засідання не з’явилася жодна зі сторін, справа про розлучення закривається.

    Якщо ви не хочете особисто брати участь у розлучному процесі і бути присутнім на малоприємних судових засіданнях, існують більш розумні варіанти вирішення проблеми, ніж неявка в суд. Наприклад, ви можете покласти обов’язок виступати від свого імені в суді на представника – адвоката.

    Тривалість процедури розлучення в середньому становить від 2 до 6 місяців (у нашій практиці середній термін розлучення 2-3 місяці) і залежить від таких факторів, як взаємна згода або незгода сторін, наявність спільних дітей і спорів про них, наявність спільного майна та необхідності його поділу. Існують і інші фактори, що впливають на строки судового розгляду справи.

    Скільки коштує розлучення через суд у 2022 році?

    Фінансова сторона розлучення, а точніше вартість державного мита та додаткових юридичних та нотаріальних послуг, безсумнівно, важлива. Вам просто необхідно знати, скільки коштує розлучення через суд, і бути готовим до несення певних грошових витрат.

    Загальна вартість розлучення через суд складається з:

    Судового збору за подачу позовної заяви про розірвання шлюбу. Відповідно до Закону України “Про судовий збір”, в 2023 році розмір оплати за розлучення становить 1073 грн.

    Судового збору за подання позовної заяви про поділ майна при розірванні шлюбу. Ця сума розраховується за спеціальною формулою на основі ціни позову — позовних вимог позивача, що стягуються з відповідача (наприклад, вартості частки майна або розміру аліментів). Збір в 2022 році становить – 1 відсоток ціни позову, але не менш як 0,4 розміру прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (1073 грн) і не більш ніж 3 розміри прожиткового мінімуму на одну працездатну особу (6810,00 грн).

    Нотаріальних послуг. Підлягає оплаті нотаріальне засвідчення письмової угоди подружжя (наприклад, про розподіл майна або визначення місця проживання дітей), а також послуга нотаріуса щодо складання цих документів.

    Юридичного супроводу розлучного процесу. Складання позовної заяви відповідно до закону і особливостей конкретної ситуації, підготовка пакету документів, подання позову до суду, участь у судових засіданнях, підготовка та подання заяв та клопотань, оскарження судового рішення тощо. Вартість юридичних послуг залежить від рівня кваліфікації юриста, обсягу і тривалості його роботи, розцінок на послуги. У нашій юридичній компанії є послуга «розлучення під ключ», що передбачає комплексне ведення справи про розлучення з оплатою за повний спектр послуг.

    На питання про те, скільки коштує розлучення через суд, немає остаточної відповіді. Вартість розлучення через суд може виявитися як копійчаною, так і більшою, залежно від обставин справи та потреби у професійній юридичній допомозі.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Карпенко Андрей Владимирович
    13.8%
    Карпенко Андрей Владимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Здравствуйте!

    Развестись можно в обычном ("бумажном") режиме, подготовив исковое заявление в суд по месту регистрации ответчика или по зарегистрированному месту жительства или пребывания истца, если на содержании истца есть малолетние или несовершеннолетние дети. По договоренности супруги дело могут рассматриваться по зарегистрированному месту жительства или пребыванию любого из них.

    Также это можно сделать с помощью онлайн платформы Электронный суд. Для этого нужно иметь электронную подпись.

    https://id.court.gov.ua/?fbclid=IwAR2pt6SNCT1yp9NT...

    Принимать участие в рассмотрении дела можно через видеоконференцию по собственным средствам связи (для этого требуется электронная цифровая подпись), либо подать письменное заявление в суд о слушании дела в ваше отсутствие (при условии, что суд не признает вашу явку обязательным).

    ххх

    Чтобы быстро развестись, если находишься за границей, необходимо:

    • обратиться к семейному адвокату в Украине (это можно сделать онлайн);
    • получить консультацию по семейным вопросам, обсудить все нюансы дела;
    • дистанционно подписать договор о предоставлении правовой помощи;
    • отправить юристу в электронном виде копии всех необходимых документов;
    • согласовать заказ и при необходимости проекты подготовленных процессуальных документов, оплатить услуги адвоката;
    • дождаться окончания судебного процесса;
    • получить в электронном виде и/или почтой документы, подтверждающие расторжение брака (решение суда, вступившее в законную силу).

    https://alvaprivacy.ua/ru/uslugi/family/advocate-r...

    Остропольський Василь Леонідович

    Доброго!Так, можете за допомогою адвоката або самостійно через сервіс електронний суд (або направленням підписаної позовоної заяви з ЕЦП на електронну пошту суду).

    Малик Олександр Володимирович
    10%
    Малик Олександр Володимирович 6 місяців тому

    Адвокат, м. Вінниця, 9 років досвіду

    Добрий день! Процес розірвання шлюбу можна почати будучи за кордоном. Для цього потрібен оригінал свідоцтва про шлюб. Якщо оригінала немає, то його в Україні може замовити адвокат, уклавши з вами договір.Після цього готується позовна заява до суду та сплачується судовий збір.Одночасно із позовною заявою варто подати заяву про розгляд справи у вашу відсутність, щоб не треба було брати участь у засіданні.Після розгляду справи замовляється рішення з відміткою про набрання законної сили. Рішення суду і підтверджує, що шлюб розірвано.

    Турчин Ярослав Александрович
    12.5%

    Здравствуйте, Екатерина! Да. Вы можете и имеете все законные права дистанционно обратиться в суд с иском о разводе. Но для быстрого и позитивного результата нужно знать моменты, которые знают практикующие юристы в данной категории дел.

    Чуть больше месяца назад клиент с этого сайта уже обращалась с вопросом как развестись, когда истец находится в Польше. Иск был подан через "Электронный суд". Орджоникидзевский районный суд г. Харькова требовал оригинал свидетельства о браке для открытия производства по делу. Потому до подачи оригинала оставил иск без движения. Успешно помог с этим вопросом. Оригинал свидетельства в суд не подали. Суд открыл производство по делу на основании подготовленного мною Заявления об устранении ошибок искового заявления и в начале декабря выйдет на судебное решение о разрыве брака. Могли бы и раньше, но "пані суддя" соизволили открыть производство, назначить дело на 10 октября, а позже вспомнить, что не отгуляла отпуск и убыть в свой законный и заслуженный отпуск ))) Очень часто сроки развода зависят от загруженности судов и манеры ведения процесса конкретным судьей. Потому профессиональные правоведы Вам смогут назвать только ориентировочные сроки. Гарантирование развода в течении 3 месяцев в "чужом суде" - попахивает мошенничеством или некомпетентностью в работе с современным правосудием Украины.

    ТАК ВОТ. Вы можете осуществить подачу иска о разрыве брака дистанционно такими способами:

    1. Лично, путём подачи искового заявления через Электронный кабинет системы "Электронный суд". Для этого нужно иметь электронную цифровую подпись или аккаунт в приложении "ДІЯ" https://id.court.gov.ua/

    Сразу говорю, отечественные суды, особенно города Харькова, не очень любят электронный суд и всячески сопротивляются этому, получая иски в электронном виде. Но и с судами Харькова можно работать. Если иметь помощь грамотного юриста.

    Кроме того, следует помнить, что копия искового заявления в случае подачи через "Электронный суд" должна быть направлена предварительно Ответчику (мужу), а доказательства отправки - прилагаются к Исковому заявлению. Но и это не проблема и решаемо.

    2. Через адвоката (адвокаты за деньги обычно не стесняются представлять интересы клиента через ордер... дистанционно, без подписания договора о правовой помощи или же подделав подпись клиента / расписавшись вместо него). Чревато. Гарантий у Вас никаких, т.к. договор Вы по факту не подписываете и адвокат всегда может взять деньги и ничего не сделать... Собственно юрист тоже может так сделать, потому

    3. Распечатать иск и отправить по почте от Вашего имени исковое заявление может любой Ваш знакомый / родственник, находящийся в Украине или юрист, который помогает с составлением иска и документов. Часто это намного дешевле услуг адвокатов, а иногда даже и качественнее, потому что адвокаты, увы, бывают разные. Тут уж как повезёт.

    Есть еще много более "извращённых" вариантов и способов (доверенности через консульство, отправка иска по почте с Польши или другой страны нахождения), но три ключевые я написал Вам.

    К исковому заявлению надлежаще составленной формы прилагаются, как правило.

    1) Копия свидетельства о браке.

    2) Копии свидетельств о рождении детей.

    3) Копия Вашего паспорта (не обязательно, но бывает, что это снимает у судей подозрение, что иск подан не Ответчиком от Вашего имени, а Вами и в Ваших интересах.. если Иск отправлен по почте).

    4) Квитанцию об оплате судебного сбора. Судебный сбор можно сейчас оплатить онлайн, а квитанцию - распечатать на принтере и приложить к иску. Судебный сбор желательно оплачивать лично своей картой, а не третьим лицом.

    5) Копии искового заявления и документов, которые к нему прилагаются для Ответчика.

    6) Подтверждение отправки иска Ответчику (если иск подан через "Электронный суд", при подаче иска старым способом - копию направляет суд после открытия производства, вместе с Определением (Ухвалой)).

    Копии документов, прилагаемых к Исковому заявлению - заверяются подписью Истца (или лица, который подписывает вместо него). Заверение состоит из надписи - "Згідно з оригіналом" підпису, прізвища та ініціалів Підписанта та дати підписання.

    Как правило, иск подаётся в суд по месту регистрации места жительства Ответчика (ч. 1 ст. 27 ГПК Украины). Если у Вас есть на содержании дети, иск о разрыве брака может быть подан по альтернативной подсудности - в суд по месту регистрации Вашего места жительства (прописки), что предусмотрено ч. 2 ст. 28 ГПК Украины.

    Кроме того, часто "старые судьи" или "некомпетентные судьи", не следящие за актуальной практикой правоприменения Верховного Суда, любят цитировать Постановление Пленума Верховного Суда Украины 15-летней давности о том, что к иску нужно прилагать оригинал свидетельства о браке, который подшивается в дело.

    На основании непредоставления оригинала свидетельства, иск оставляют без движения и предоставляют срок для устранения ошибок.

    Чуть больше месяца назад клиент с этого сайта уже обращалась с вопросом как развестись, когда истец и ответчик находятся в Польше. Орджоникидзевский районный суд г. Харькова требовал оригинал свидетельства о браке для этого. Об этом кейсе писал выше.

    Так вот, требование оригинала свидетельства о браке для развода - является следованием не закону, а укоренившейся в судах традиции... и базируется на применении норм процессуального права в редакции 20-летней давности. Постепенно с коллегами пытаемся менять такую практику и просвещать судей и коллег с советскими дипломами юристов, которые тоже работают "по старинке".

    Залишення позовної заяви без руху з підстав НЕнадання оригіналу свідоцтва про шлюб є порушенням принципу верховенства права, права на справедливий суд і суперечить завданням цивільного судочинства — такого висновку дійшов Верховний Суд. (Постанова КЦС ВС від 19.10.2022 року у справі № 526/442/22).

    Залишення позовної заяви без руху з підстав НЕнадання оригіналу свідоцтва про шлюб є порушенням принципу верховенства права, права на справедливий суд і суперечить завданням цивільного судочинства — такого висновку дійшов Верховний Суд. (Постанова КЦС ВС від 19.10.2022 року у справі № 526/442/22).

    Згідно ч.ч. 5, 6 ст. 13 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, є обов’язковими для всіх суб’єктів владних повноважень, які застосовують у своїй діяльності нормативно-правовий акт, що містить відповідну норму права.

    Висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

    Висновки щодо застосування норм права, викладені у постановах Верховного Суду, враховуються іншими судами при застосуванні таких норм права.

    Згідно ч. 4 ст. 263 ЦПК України, при виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду.

    За ч. 2 ст. 389 ЦПК України, підставами касаційного оскарження судових рішень є застосування апеляційним судом норми права без урахування висновку щодо її застосування у подібних правовідносинах, викладеного у постанові Верховного Суду, крім випадку наявності постанови ВС про відступлення від такого висновку, чи відсутність висновку Верховного Суду щодо застосування норми права у подібних правовідносинах.

    Вам слід підготувати належні письмові процесуальні документи для спонукання суду відкрити провадження та розглянути справу по суті, подавши їх через "Електронний суд" із підписанням КЕП / ЕЦП, щоб потім не вирішувати це питання в апеляційному суді.

    Крім зазначеного, повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню до суду, якщо вже взагалі неадекватна / неадекватний суддя попався.

    Так что при хорошей ориентации в процессуальном законодательстве Украины, принятом в 2017 году, и знании "лазеек", учитывая обширную практику в сфере семейного и гражданского права - всё возможно.

    Искренне желаю Вам совершить задуманное с минимальными финансовыми и временными издержками!

    P.S. Стандарты предоставления консультаций сайта ЮРИСТЫ.UA запрещают в консультации предлагать свои услуги и (или) призывать обращаться к специалисту лично. Потому, дабы продолжать оказывать качественные услуги населению и не быть забаненным - я не буду к чему-либо Вас призывать. Но функционал сайта позволяет обратиться за консультацией к специалисту, ответ которого Вам понравился больше всего.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Савченко Олександр
    12.5%
    Савченко Олександр 6 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня!

    У випадку, якщо подружжя має неповнолітніх дітей, або чоловік чи жінка заперечує проти розлучення, шлюб можна розірвати лише у судовому порядку. Зараз є можливість подати позов та брати участь у судових засіданнях дистанційно через електронний суд https://id.court.gov.ua/. Раджу Вам скористатися безоплатною правовою допомогою https://legalaid.gov.ua/tsentry/

    Для розлучення через суд потрібно подати такі документи:

    • позовна заява про розлучення;
    • оригінал свідоцтва про шлюб;
    • копії свідоцтва про народження неповнолітніх дітей (якщо є спільні діти у шлюбі);
    • квитанція про сплату судового збору (крім випадків, коли особа звільнена від його сплати);
    • копії паспортів та ідентифікаційних кодів Позивача та Відповідача;
    • копії позовної заяви та всіх додатків для Відповідача.

    Справи про розірвання шлюбу розглядають районні, районні у містах, міські та міськрайонні суди в порядку окремого або позовного провадження.

    В порядку окремого провадження подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором (нотаріально посвідченим) про те, з ким із них будуть проживати діти, яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо, а також про умови здійснення ним права на особисте виховання дітей. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви.

    Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

    За домовленістю подружжя справу можуть розглядати за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    У тих регіонах держави, де йдуть активні бойові дії та суди тимчасово не можуть працювати, Верховний Суд змінив їхню територіальну підсудність шляхом приєднання розгляду справ цих судів до інших судів, які знаходяться в безпечних регіонах держави.

    Розмір ставки судового збору за подання позовної заяви про розірвання шлюбу відповідно до Закону України «Про судовий збір» становить: в порядку позовного провадження ‒ 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб; в порядку окремого провадження ‒ у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. Водночас, Законом України «Про судовий збір» передбачено, що особи з інвалідністю I та II груп, громадяни, віднесені до 1 та 2 категорій постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, звільнені від сплати судового збору.

    Всього найкращого!

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 6 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Наразі можливо подати заяву через систему електронного судочинства, також завантажте в систему ваші заяви скан- копії , щоб справу розглянули без участі сторін , або направте представника за довіреністю чи після відкриття провадження подайте заяву про участь у засіданні у режимі відео -конференції з використанням власних засобів техніки та контакти для листування бажано з електронними поштами.

    Також вкажіть ,б що заперечень не маєте, якщо заперечення існують та діти потрібен буде адвокат для представництва у справі у позові можна відразу заявити про розірвання шлюбу з встановленням аліментів та визначенням місця проживання дітей , а також способу участі у вихованні дітей того з батьків хто проживає окремо.

    Ці вимоги можна подати окремо у різних провадженнях.

    https://id.court.gov.ua

    з 24 лютого триває режим воєнного стану,згідно Указу Президента № 64/2022 , тому всі процесуальні строки призупинені , після завершення воєнного стану , строки будуть поновлені та суд викличе вас.

    Якщо активні бойові дії триватимуть надалі, то судові засідання перенесуть на той час , коли воєнний стан скасує Президент України окремим указом.

    ---

    Відповідно до статті 2 Закону України «Про державну реєстрацію актів цивільного стану» від 01.07.2010 №2398-VI (далі - Закон), актами цивільного стану є події та дії, які нерозривно пов’язані з фізичною особою і започатковують, змінюють, доповнюють або припиняють її можливість бути суб’єктом цивільних прав та обов’язків.

    Відповідно до Закону державній реєстрації підлягають народження фізичної особи та її походження, шлюб, розірвання шлюбу у випадках, передбачених законом, зміна імені, смерть.

    Про факт державної реєстрації акта цивільного стану органами державної реєстрації актів цивільного стану видається відповідне свідоцтво.

    На період воєнного стану в Україні згідно Указу Президента № 64/2022 «Про введення воєнного стану» та його продовження до 18.08.23 включно (, громадяни мають можливість, не відвідуючи відповідні відділи, подавати документи з питань державної реєстрації шлюбу / розірвання шлюбу, а також отримувати консультації з цих та інших питань онлайн. Для цього слід скористатися вебпорталомhttps://dracs.minjust.gov.ua

    В заяві вкажіть відділ ДРАЦС у якому Вам зручно буде забрати свідоцтво про розірвання шлюбу, адже його необхідно забрати особисто , або Ваша дружина може зробити це та передати його Вам поштою або інший Ваш родич за нотаріальною довіреністю від Вашого імені.

    Або є окремий сервіс з розлучень тут https://www.rozluchennya.com

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня. Так ви маєте право на розірвання шлюбу у судовому порядку. Ви можете звернутися за допомогою до адвоката. МОЖУ ВАМ ДОПОМОГТИ. або самостійно подати позов до суду через електронний суд.

    ЗРАЗОК ПОЗОВНОЇ ЗАЯВИ (зразок)

    Розірвання шлюбу в судовому порядку

    У випадку, коли подружжя має неповнолітніх дітей, або один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу, шлюб може бути розірваний лише у судовому порядку.

    Справи про розірвання шлюбу розглядаються районними, районними у містах, міськими та міськрайонними судами в порядку окремого або позовного провадження.

    Позови про розірвання шлюбу можуть пред’являтися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування позивача також у разі, якщо на його утриманні є малолітні або неповнолітні діти або якщо він не може за станом здоров’я чи з інших поважних причин виїхати до місця проживання відповідача.

    За домовленістю подружжя справа може розглядатися за зареєстрованим місцем проживання чи перебування будь-кого з них.

    У разі розірвання шлюбу судом шлюб припиняється у день набрання чинності рішенням суду про розірвання шлюбу. Якщо шлюб розривається через суд, свідоцтво про розірвання шлюбу не видається. Документом, що засвідчує факт розірвання шлюбу судом, є рішення суду про розірвання шлюбу, яке набрало законної сили (ст.115 СК України).

    Важливо! Залишення позовної заяви без руху з підстав ненадання оригіналу свідоцтва про шлюб є порушенням принципу верховенства права, права на справедливий суд та суперечить завданням цивільного судочинства (Постанова Верховного суду у справі № 526/442/22 від 19 жовтня 2022 року).

    Розірвання шлюбу у порядку окремого провадження

    У порядку окремого провадження розглядаються справи про розірвання шлюбу за спільною заявою подружжя, яке має дітей, за заявою будь-кого з подружжя, якщо один з нього засуджений до позбавлення волі. Справа про розірвання шлюбу за заявою особи, засудженої до позбавлення волі, може бути розглянута судом за участю представника такої особи.

    При розірванні шлюбу за спільною заявою подружжя обов'язковою є наявність згоди між дружиною та чоловіком щодо розірвання шлюбу. Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу, якщо буде встановлено, що заява про розірвання шлюбу відповідає дійсній волі дружини та чоловіка і що після розірвання шлюбу не будуть порушені їхні особисті та майнові права, а також права їхніх дітей. У разі невиконання цього договору аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису нотаріуса.

    Особливостями судової процедури в порядку окремого провадження є те, що, суд не з’ясовує причини розлучення, не вживає заходів щодо примирення подружжя, але при цьому суд повинен перевірити відповідність умов Договору інтересам дитини, а також пересвідчитись, що умови Договору не порушують засади рівності прав батьків дитини.

    Враховуючи вимоги положень цивільного та сімейного законодавства, можна стверджувати, що у Заяві про розірвання шлюбу має бути зазначено дату і місце реєстрації шлюбу, мотиви розірвання шлюбу та наявність від такого шлюбу неповнолітніх дітей. Також варто зазначити, що суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання Заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати Заяву про розірвання шлюбу (частина четверта статті 109 СК України).

    Договори, які подружжя подає під час розгляду справи про розірвання шлюбу

    1) Разом зі спільною заявою в порядку окремого провадження подружжя, яке має дітей, має право подати до суду заяву про розірвання шлюбу разом із письмовим договором про те:

    1. з ким із них будуть проживати діти;
    2. яку участь у забезпеченні умов їхнього життя братиме той з батьків, хто буде проживати окремо;
    3. умови здійснення ним права на особисте виховання дітей.

    2) Договір між подружжям про розмір аліментів на дитину має бути нотаріально посвідчений та передбачати:

    1. способи виконання батьками обов'язку утримувати дитину тим з них, хто проживає окремо від дитини;
    2. порядок, умови та форми (грошова і (або) натуральна) надання утримання одним з батьків.
    Вартість

    За подання заяви про розірвання шлюбу в порядку окремого провадження особа повинна сплатити судовий збір у розмірі 0,2 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (на 1 січня 2023 року - 536,80 грн) (підпункт 4 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір") крім випадків, коли особа звільнена від сплати судового збору.

    Реквізити для сплати судового збору, формування квитанції або онлайн сплати судового збору на сайті "Судова влада"

    Строк розгляду

    Суд постановляє рішення про розірвання шлюбу після спливу одного місяця від дня подання заяви. До закінчення цього строку дружина і чоловік мають право відкликати заяву про розірвання шлюбу.

    Розірвання шлюбу в порядку позовного провадження

    У порядку позовного провадження судами загальної юрисдикції (за зареєстрованим місцем проживання/перебування позивача або за домовленістю за місцем проживання/перебування позивача/відповідача) розглядаються справи про розірвання шлюбу у випадках, коли один з подружжя заперечує проти розірвання шлюбу або ухиляється від подання спільної заяви подружжя до органу реєстрації актів цивільного стану чи суду.

    Провадження у справі відкривається судом на підставі позовної заяви (зразок), поданої одним з подружжя у встановленому порядку. В даній позовній заяві має бути зазначено дату і місце реєстрації шлюбу, мотиви його розірвання та наявність від такого шлюбу неповнолітніх дітей.

    Позови про розірвання шлюбу може підписувати та подавати і представник (постанова Верховного Суду/КЦС від 09.07.2021 у справі № 607/10879/20 )

    Слід зазначити, що діти, які досягли чотирнадцяти років, мають право самостійно обирати своє місце проживання після розірвання шлюбу батька та матері.

    Вартість

    За подання позовної заяви про розірвання шлюбу в порядку позовного провадження особа повинна сплатити судовий збір у розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб ( на 1 січня 2023 року - 1073,60 грн) (підпункт 3 пункту 1 частини другої статті 4 Закону України "Про судовий збір") крім випадків, коли особа звільнена від сплати судового збору.

    Строк для примирення

    У справі про розірвання шлюбу суд може зупинити розгляд справи і призначити подружжю строк для примирення, який не може перевищувати шести місяців (частина сьома статті 240 Цивільного процесуального кодексу України).

    Вжиття судом заходів щодо примирення подружжя застосовується у випадку відсутності згоди одного з них на розірвання шлюбу за ініціативою однієї зі сторін або суду у формі відкладення розгляду справи слуханням та надання сторонам строку на примирення (пункт десятий Постанови Пленуму Верховного Суду України від 21 грудня 2007 року № 11 "Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про право на шлюб, розірвання шлюбу, визнання його недійсним та поділ спільного майна подружжя").Якщо після закінчення призначеного судом строку примирення подружжя не відбулося і хоча б один з них наполягає на припиненні шлюбу, суд вирішує справу по суті.

    • Про державну реєстрацію розірвання шлюбу та про розірвання шлюбу, здійснене в судовому порядку, робиться відмітка в актовому записі про шлюб.

    У разі розірвання шлюбу в судовому порядку рішення суду, яке набрало законної сили, надсилається судом до органу державної реєстрації актів цивільного стану за місцем ухвалення рішення.

    Розірвання шлюбу за правилами спрощеного позовного провадження

    Відповідно до частини четвертої статті 274 Цивільного процесуального кодексу України розірвання шлюбу в судовому порядку може здійснюватися за правилами спрощеного позовного провадження. Для того, щоб розірвання шлюбу здійснювалося за правилами спрощеного позовного провадження, потрібно подати клопотання у письмовій формі одночасно із поданням позовної заяви, або таке клопотання може міститися у позовній заяві (ч.1 ст. 276 Цивільного процесуального кодексу України).

    Зміна спрощеного провадження на загальне позовне провадження

    Суд розглядає справу в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення сторін за наявними у справі матеріалами, за відсутності клопотання будь-якої зі сторін про інше. За клопотанням однієї із сторін або з власної ініціативи суду розгляд справи проводиться в судовому засіданні з повідомленням (викликом) сторін. За наслідками розгляду клопотання про розірвання шлюбу за правилами спрощеного позовного провадження, суд може його задовольнити і одночасно надати відповідачу строк для подання заяви із запереченням щодо розгляду справи в порядку спрощеного позовного провадження. Якщо відповідач вчасно подасть обґрунтовані заперечення і суд знайде підстави для їх задоволення, то порядок розгляду справи може бути змінений на загальний ( стаття 277 Цивільного процесуального кодексу України).

    Строк

    Відповідно до статті 275 Цивільного процесуального кодексу України, справи в порядку спрощеного позовного провадження розглядаються судом протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів з дня відкриття провадження у справі.

    Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлено

    Позов про розірвання шлюбу не може бути пред'явлений будь-ким з подружжя у випадках:

    • при вагітності дружини;
    • протягом одного року після народження дитини.

    Винятки:

    1) позов може бути подано у разі, коли один з подружжя вчинив протиправну поведінку, яка містить ознаки злочину, щодо другого з подружжя або дитини (право на розірвання шлюбу за таких обставин не пов'язується з винесенням судом обвинувального вироку);

    2) позов про розірвання шлюбу протягом вагітності дружини може бути подано, якщо батьківство зачатої дитини визнане іншою особою у встановленому порядку шляхом подання заяви про визнання батьківства;

    3) чоловік або дружина мають право пред'явити позов про розірвання шлюбу до досягнення дитиною одного року, якщо батьківство щодо неї визнане іншою особою або за рішенням суду відомості про батька дитини виключено із актового запису про народження дитини.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України