Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 17 жовтня 2023, питання №94994

Мою дитину принизили, завдавши їй психологічну травму

Добрий день!
Хочу поділитися,як ми сьогодні з дитиною проходили медико - спортивну комісію в 7 поверхівці.
Зіткнулися вперше, але готуємося до змагань,тому пішли проходити.
Нас завернули на першому записі від 2022 року від ендокринолога,про підготовчу групу до фізкультури,хоча в листі від лікаря на сьогоднішній день,показань до підготовчої групи не маємо.
Але то таке... Далі, лікар повернулася до мого сина ( 8 років) і запитала: Похудать не пробував? Це лише зробили висновок по показниках за 2022 рік і "на око", дитину на місці не важили,не міряли...
Як ви гадаєте почуття моєї дитини в той момент?!
Я відповіла: що це взагалі не коректно зі сторони працівника та і будь якої людини.
А по друге,на те ми і займаємося спортом!!!
Ну вже розмова наша не продовжилася,дитина в істериці...від слів,від того що вона просто завернута на цій комісії...
Скарга написана... Хоча мені і знадобилося 2 години часу ...
Чи можна по закону,притягти до відповідальності цю людину? Яка образила привселюдно мого сина?!
Дитина в істериці, до змагань яких готувався не допущен + комплекс,і ми такі не одні. Після публікації у групах фейсбук,я дізналася що таких дітей з навіяними комплексами від чужих жіночок дуже багато.

Заздалегідь вдячна за відповідь

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Анна!

    Конституції України визначено, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Ніхто не може бути підданий такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню.

    Згідно із статтею 201 Цивільного кодексу України особистими немайновими благами, які охороняються цивільним законодавством, є: здоров'я, життя; честь, гідність і ділова репутація. Це варто знати, що – кожен українець має право на повагу до його гідності та честі. Гідність та честь фізичної особи є недоторканними. Фізична особа має право звернутися до суду з позовом про захист її гідності та честі.

    Таким чином, якщо Вашу дитину образили, та ще й публічно, то це беззаперечно є посяганням на честь та гідність, а тому ви можете захищати її права, порушені внаслідок поширення образливих висловлювань. Способами захисту є або претензія – як досудовий спосіб врегулювання ситуації, або звернення до суду з позовом про захист гідності та честі, а також про захист своєї репутації.

    Нерідко образа поширюються разом з інформацією, яка є недостовірною, або ж сама недостовірна інформація вважається образливою.

    Конституція України (стаття 32) України вказує, що кожному гарантується судовий захист права спростовувати недостовірну інформацію про себе і членів своєї сім'ї та права вимагати вилучення будь-якої інформації, а також право на відшкодування матеріальної і моральної шкоди, завданої збиранням, зберіганням, використанням та поширенням такої недостовірної інформації.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України