Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 03 листопада 2023, питання №96108 600₴

Сколько дается дней для выезда из Украины в другую страну на ПМЖ, при наличии отметки в паспорте от ДМС (Выезд на ПМЖ)

Уважаемые юристы.
Прошу предоставить консультацию по следующему вопросу:
Я получил уведомление от ДМС о положительном решении о моем выезде из Украины на ПМЖ в другую страну.
В уведомлении перечислены пункты, которые необходимо выполнить до окончания срока решения.

Цитирую пункты из своего уведомления:

1. Снять с регистрации свое место проживания в Украине;
2. Предоставить территориальному органу ДМС паспорт гражданина Украины и паспорт(ы) гражданина Украины для выезда за границу для постановки в них штампа об оформлении выезда за границу на постоянное проживание;
3. Получить справку от органа государственной налоговой службы о выплате налога на доходы физических лиц и об отсутствии налоговых обязательств по этому налогу, которая предоставляется органам таможенного контроля при пересечении таможенной границы Украины и служит основанием для проведения таможенных процедур Украины.

Срок действия решения с 20.10.2023 по 20.04.2024.

Подскажите, пожалуйста, срок решения подразумевает выполнение всех трех пунктов и выезд из страны до 20.04.2024? Или же, после того как ДМС поставит штамп в паспорте (об оформлении выезда за границу на постоянное место проживания), у меня будет дополнительное время на выезд из страны не зависимо от срока действия решения ?

Прошу предоставить информацию, подкрепленную ссылками на официальную информацию или закон.
Заранее спасибо!

Відповіді юристів (9)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Костянтине!

    Для того аби надати собі відповідь на поставлені Вами питання Ви повинні чітко зрозуміти всі етапи оформлення права виїзду на ПМЖ в іншу країну. Проте одразу зауважу, що визначені ДМСУ строки не мають жодного відношення до термінів Вашого виїзду з України.

    Для початку процедури оформлення ПМЖ потрібно підготувати заяву. Вона оформлюється на ім’я керівника територіального органу Держаної міграційної служби України (далі - територіальний орган ДМС) та подається до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання особи в Україні (пункт 2 розділу ІІ Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 №3857-ХІІ ).

    Заява заповнюється заявником в паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з прийому заяв, в електронній формі.

    Роздруковані або заповнені від руки примірники заяви заявник підписує із зазначенням прізвища, імені, по батькові, чим підтверджує правильність внесених до неї відомостей. Якщо заявник через фізичні вади не може підтвердити власним підписом правильність таких відомостей, працівник територіального підрозділу ДМС робить відмітку про неможливість такого підтвердження та засвідчує правильність внесених до заяви відомостей власним підписом.

    Для оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання особа подає заяву, встановленої форми, та додані до неї документи:
    • три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
    • паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку) та його копію;
    • свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку) та його копію;
    • довідку про реєстрацію місця проживання та її копію;
    • документ, що посвідчує особу законного представника та його копію;
    • документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів), та його копію;
    • нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;
    • нотаріально засвідчену згоду дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;
    • копію рішення суду, завірену в установленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;
    • документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати (пункт 4 розділу ІІ Порядку).
    Розгляд заяви здійснюється у строк до трьох місяців з дня її подання (пункт 1 розділу ІІІ Порядку).

    У разі виявлення факту подання не всіх необхідних документів або подання документів, оформлення яких не відповідає вимогам законодавства України, територіальний підрозділ ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня надходження заяви повертає її супровідним листом із зазначенням виявлених недоліків територіальному підрозділу ДМС, який у строк не пізніше трьох робочих днів рекомендованим листом із повідомленням про вручення інформує заявника про виявлені недоліки та про необхідність їх усунення у строк, що не перевищує 14 календарних днів з дня одержання такого листа, шляхом подання до територіального підрозділу ДМС відповідних документів.

    Територіальний орган ДМС розглядає одержані результати всіх проведених перевірок та у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня одержання всіх результатів перевірок приймає рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання або про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання. Прийняте рішення оформлюється шляхом заповнення відповідної відмітки в заяві.

    У разі прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів письмово інформує заявника про прийняте рішення із зазначенням підстав відмови і порядку оскарження рішення та повідомляє територіальний підрозділ ДМС про прийняте рішення (пункт 3 розділу ІV Порядку).

    Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить 6 місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.
    Відмова у наданні послуги може мати місце за наступних підстав:
    • Заявник не подав передбачені нормативно-правовими актами документи.
    • Подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства України, містять недостовірні відомості або подані документи є недійсними.
    Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він:
    • обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 Закону;
    • стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;
    • засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання;
    • ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;
    • перебуває під адміністративним наглядом національної поліції – до припинення нагляду;
    • він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється (частина перша статті 6 Закону).
    У разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно:
    • зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні;
    • надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти;
    • отримати довідку податкового органу про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур (пункт 4 розділу ІV Порядку).

    Після цього Ви, знявшись з військового обліку в ТЦК, зможете без перешкод перетнути кордон для виїзду на ПМЖ в іншу країну.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Константине!

    Так, дійсно строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить шість місяців з дня його прийняття. Буквально це означає те, що якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві. Це зазначається тут:

    МІНІСТЕРСТВО ВНУТРІШНІХ СПРАВ УКРАЇНИ

    НАКАЗ

    16.08.2016 № 816

    Про затвердження Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживаннIV. Прийняття та виконання рішень

    ...

    5. Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить шість місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.

    ...

    6 місяців у даній ситуацїі Вам надається для того, аби зібрати всі документи, зокрема знятись з військового обліку та з реєстрації місця проживання, і звернутись до ДМС для проставлення в паспорті громадянина України у формі книжечки (на одній із сторінок з одинадцятої по шістнадцяту) та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон (на одній із сторінок з другої по п’яту) штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою (після повернення на проживання в Україну вказані штампи анулюються).

    Це не означає, що 6 місяців надається Вам для повного виїзду з України. Цей строк призначений лише для оформлення у ДМС відповідних дозволів.

    Успіхів. Всього доброго!

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня, пане Константине!

    Згідно пунктів 4 та 5 розділу IV наказу МВС від 16.08.2016 № 816 «Про затвердження Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання».

    У разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно:

    • зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні;
    • надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, зразок якого наведено у додатку 6 до цього Порядку, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти;
    • отримати довідку органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур.

    Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить шість місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.

    Тобто, в законодавстві чітко зазначено, що протягом 6 місяців Ви повинні лише надати документи, які зазначені в трьох пунктах, обов'язку виїхати за межі України немає.

    Тому, виїхати за кордон Ви можете в будь-який час після проставлення штампу про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання в закордонному паспорті.

    Тепер швидко пробіжусь по пунктам, які потрібно зробити для оформлення ПМП.

    1. Зняття з місця реєстрації. Якщо Ви є військовозобов'язаним - знятися з місця реєстрації зможете лише після зняття з військового обліку в ТЦК. Щоб похід до ТЦК пройшов без зайвих ризиків бажано мати підставу для відстрочки від призову під час мобілізації згідно статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”.

    2. Все зрозуміло і просто - необхідно надати паспорт громадянина для виїзду за кордон.

    3. Довідка про сплату або відсутність податкових зобов'язань з податку подається до органів митного контролю під час перетину кордону і є підставою для проведення митних процедур дійсна протягом 60 днів!!! Строк оформлення довідки - до 30 днів. https://zt.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/660980.ht...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!

    Турчин Ярослав Александрович

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, КОНСТАНТИН! Действующим законодательством и подзаконными актами Правительства Украины и МВД такой срок не установлен.

    То есть формально, оформив разрешение и получив соответствующую отметку в заграничный паспорт "ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ" с указанием страны, где Вы планируете проживать, Вы фактически можете в любой срок выехать за пределы Украины (если конечно выпустят) или не выезжать вовсе. Но, следует учитывать, что в таком случае срок технически ограничивается сроком действия Вашего загранпаспорта. Такое разрешение можно оформить и через Заграничное дипломатическое представительство Украины. В случае окончания срока действия паспорта гражданина Украины для выезда за границу - именно они в дальнейшем проставляют штамп в новый паспорт, ровно как и ставят отметку о консульском учёте.

    В случае пребывания в Украине в этот период и окончании действия паспорта Вы точно также можете переставить штамп по данным базы Миграционной службы в отделе (управлении) Гос.миграционной службы. Но учтите, что если Вы оформляли через Консульство разрешение на ПМП, то Миграционная скорее всего Вам штамп не переставит, т.к. у них базы отдельные друг от друга... МВД и МИД Украины между собою не особо дружат в плане обмена информацией и объединения баз данных )))

    Тут принцип фактически как с штампом прописки / регистрации места жительства в старых паспортах граждан Украины в форме книжечки. Если Вы потеряли или меняете паспорт - Вам просто переставляют туда все штампы, которые в нём были.. По крайней мере обязаны переставить были.. но часто это не делали и никто не заморачивался этим. Так многие в Украине стали по паспорту неженатыми и незамужними, не состоящими на воинском учёте и т.д. )))

    То есть ответ на Ваш вопрос таков. Срока действия у этого штампа и у разрешения после его проставления и оформления - НЕТ. Он бессрочен. Бессрочен до возврата в Украину на ПМЖ. Для "возврата" в Украину на ПМЖ существует соответствующая процедура. До ее прохождения - Вы считаетесь таким, который выехал из Украины на ПМЖ, т.к. сдаёте паспорт гражданина Украины (внутренний) . По современной процедуре на 2023 год в ДМС или посольстве / консульстве возвратом является оформление внутреннего паспорта гражданина Украины в виде ID-карточки.

    https://dmsu.gov.ua/poslugi/pasport-gromadyanina-u...

    Надеюсь, что мои ответы помогли Вам в прояснении ситуации по Вашему вопросу.

    С уважением, юрист Ярослав Турчин

    Карпенко Андрей Владимирович
    Карпенко Андрей Владимирович 5 місяців тому

    Адвокат, м. Київ, 25 років досвіду

    Вітаю!

    ПІСЛЯ ЗНЯТТЯ З МІСЦЯ РЕЄСТРАЦІЇ ТА ОТРИМАННЯ ВІДМІТКИ В ПАСПОРТІ У ВАС Є 10 ДНІВ ДОЯ ВИЇЗДУ.

    Відповідно до ч.1 ст.6 Закону України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні» та п.4 Правил реєстрації місця проживання (Постанова КМУ №207 від 02.03.2016 р.) особа зобов’язана зареєструвати своє місце проживання протягом 30 календарних днів після зняття з реєстрації попереднього місця проживання та прибуття до нового.

    З 24 лютого 2022 року відповідно до Закону України "Про правовий режим воєнного стану" в Україні введено режим воєнного стану!Порядком встановлення заборони або обмеження на вибір місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2021 року № 1450 передбачено, що запровадження заборони або обмеження на вибір місця перебування чи місця проживання осіб здійснюється військовим командуванням на підставі указу Президента України про введення воєнного стану в Україні або в окремих її місцевостях та полягає у забороні декларування (реєстрації) місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан, зняття із задекларованого (зареєстрованого) місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій діє воєнний стан, крім зняття із задекларованого (зареєстрованого) місця перебування чи місця проживання осіб у разі одночасного декларування (реєстрації) місця перебування чи місця проживання осіб на території, на якій воєнний стан не введено.

    ЗА ПРОЖИВАННЯ БЕЗ РЕЄСТРАЦІЇ ПЕРЕДБАЧЕНА АДМІНІСТРАТИВНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ТА ЗАБОРОНА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ.

    Тимчасова або постійна реєстрація за місцем проживання є обов’язковою вимогою для всіх без винятку громадян України. Тим, хто ігнорує це правило, загрожує штраф або заборона на виїзд з країни та перетин державного кордону.

    Відповідальність за проживання без реєстрації місця проживання передбачена ст. 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо таке правопорушення вчинене вперше, то воно тягне за собою лише попередження, якщо ж повторно (тобто особою, яку протягом року вже притягали до відповідальності за це), – законом передбачено накладення штрафу від 1 до 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 до 51 грн.).

    ОРГАН ПОЛІЦІЇ ІНФОРМУЄ ДМС, ЩО ВИ НЕ СКОРИСТАЛИСЯ СВОЇМ ПРАВОМ НА ВИЇЗД НАП МЖ ТА НЕ ПЕРЕТНУЛИ КОРДОН, А ОСТАННІЙ ПРИЙМАЄ РІШЕННЯ ВІДНОСНО ВАС.

    Гончаренко Константин
    Гончаренко Константин 5 місяців тому

    Юрист, м. Суми, 5 років досвіду

    Доброго дня!

    Виїзд громадянина України на постійне проживання за кордон

    Як отримати послугу
    • подати до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання в Україні заяву на ім`я керівника територіального органу ДМС та необхідні документи;
    • перевірити правильність внесення персональних даних до заяви, та засвідчити власним підписом у заяві правильність даних;
    • у разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзд за кордон на постійне проживання - звернутись до відповідного органу реєстрації для здійснення зняття з реєстрації місця проживання;
    • звернутися до територіального органу ДМС, надати паспорт громадянина України у формі книжечки зі штампом зняття з реєстрації місця проживання або довідку про зняття з реєстрації місця проживання, видану органом реєстрації (до паспорту громадянина України у формі картки), а також паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання.
    Вартість послуги та пільги

    Вартість послуг - 195,31 грн;

    Пільги відсутні.

    Подача заяви
    • особисто;
    • законним представником.

    Заява заповнюється заявником в паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з прийому заяв, в електронній формі.

    Стосовно осіб, які не досягли 16-річного віку, заповнюється два примірники заяви.

    У разі звернення заявника щодо оформлення документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання разом з дітьми, які не досягли 16-річного віку, заповнюються окремі заяви для кожної особи.

    Особі, яка досягла 16-річного віку, оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання здійснюється на підставі її особистої заяви.

    Особі, яка не досягла 16-річного віку, особі, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання здійснюється на підставі заяви одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, ріклувальників або інших законних представників (далі – законні представники).

    Необхідні документи
    • заява;
    • три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;
    • оригінал та копія паспорта громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку та постійно проживають в Україні);
    • оригінал та копія свідоцтва про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку);
    • оригінал та копія довідки про реєстрацію місця проживання;
    • оригінал та копія документу, що посвідчує особу законного представника;
    • оригінал та копія документа, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів);
    • нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;
    • нотаріально засвідчена згода дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;
    • копія рішення суду, завірена у встановленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;
    • документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати

    Заява приймається за умови подання заявником всіх необхідних документів, оформлених відповідно до вимог законодавства.

    Термін розгляду заяви

    Розгляд заяви здійснюється у срок до трьох місяців з дня її подання.

    Результат надання адміністративної послуги
    • прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання

    Територіальний орган ДМС проставляє в паспорті громадянина України у формі книжечки та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою

    У разі наявності у особи паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм – внесення територіальним органом ДМС інформації про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання до безконтактного електронного носія.

    • Прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання.

    У разі прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів письмово інформує заявника про прийняте рішення із зазначенням підстав відмови і порядку оскарження рішення та повідомляє територіальний підрозділ ДМС про прийняте рішення.

    Строк дії документу, що є результатом отримання послуги

    6 місяців.

    Підстави для відмови у наданні послуги

    Заявник не подав передбачені нормативно-правовими актами документи.

    Подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства України, містять недостовірні відомості або подані документи є недійсними.

    Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо:

    • він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого ст.12 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»;
    • стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїзджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;
    • він засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання;
    • він ухиляється від виконання зобов’язань покладених на нього судовим рішенням – до виконання зобов’язань;
    • він перебуває під адміністративним наглядом національної поліції – до припинення нагляду.
    Строк звернення до ДМС України та відповідальність у разі його порушення

    Не передбачено

    Акти законодавства, що регулюють надання послуги

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    100%
    Савченко Олександр 5 місяців тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня, Костянтине!

    1) Подскажите, пожалуйста, срок решения подразумевает выполнение всех трех пунктов и выезд из страны до 20.04.2024? - ні, це термін для виконання трьох зазначених пунктів (зняття з реєстрації місця проживання; отримання довідки про сплату ПДФО та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку; проставляння в паспорті штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання). Це чітко визначено пунктом 4 розділу ІV Порядку провадження за заявами про оформлення документів для виїзду за громадян України кордон на постійне місце проживання, затвердженого наказом Міністерства внутрішніх справ України від 16 серпня 2016 року № 816.

    2) Или же, после того как ДМС поставит штамп в паспорте (об оформлении выезда за границу на постоянное место проживания), у меня будет дополнительное время на выезд из страны не зависимо от срока действия решения ? - так, все вірно. При цьому, законодавством не визначено термін, протягом якого Ви повинні виїхати з України після проставляння органом ДМС штампа про оформлення виїзду за кордон на ПМЖ.

    Тобто, фактично Ви можете зробити це і через місяць, і через два...

    Згідно з роз’ясненнями Державної прикордонної служби України (https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...) громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном, можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, а саме відповідно до ст. 4 ЗУ "Про порядок виїзду з України й в’їзду громадян України" такими відмітками є:

    • для осіб, які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання("Постійне проживання (країна)/печатка "Оформлено виїзд на постійне проживання" (назва країни та дата);
    • для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України ("Постійне проживання (країна)/"Прийнятий на консульський облік") або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справ України.
    Отже, наразі Вам потрібно знятися з реєстрації місця проживання. Однак, це неможливо зробити без зняття з військового обліку.

    Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2022 №265 затверджено Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування), яким визначено механізм здійснення декларування/реєстрації місця проживання (перебування), зміни місця проживання, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), скасування декларування/реєстрації місця проживання (перебування), а також встановлює форми необхідних для цього документів.

    Відповідно до п.50 даного порядку зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється, в тому числі, на підставі заяви про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), поданої особою або її законним представником (представником), за формою згідно з додатком 5.

    Відповідно до п.57 даного порядку у разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особа подає, серед іншого:

    -військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);

    -рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, прийняте відповідним територіальним органом ДМС, або рішення про оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном, прийняте відповідною закордонною дипломатичною установою України, у разі зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи у зв`язку з оформленням їй документів для виїзду за кордон на постійне проживання/залишення на постійне проживання за кордоном.

    Згідно положень частин першої-третьої ст. 33 Закону України «Про військовий обов`язок і військову службу» від 25.03.1992 №2232-ХІІ (надалі - Закон №2232-ХІІ) військовий облік громадян України поділяється на облік призовників, військовозобов`язаних та резервістів.

    Загальне керівництво роботою, пов`язаною з організацією та веденням військового обліку призовників, військовозобов`язаних та резервістів, контроль за станом цієї роботи в центральних та місцевих органах виконавчої влади, інших державних органах (крім Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України), органах місцевого самоврядування, на підприємствах, в установах та організаціях незалежно від підпорядкування і форми власності здійснює Генеральний штаб Збройних Сил України. Функціонування системи військового обліку забезпечується органами Міністерства оборони України, Міністерства внутрішніх справ України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України, Національної поліції України, Державного бюро розслідувань, центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, правоохоронними органами спеціального призначення, місцевими державними адміністраціями та органами місцевого самоврядування.

    Військовий облік усіх призовників, військовозобов`язаних та резервістів ведеться за місцем їх проживання і відповідно до обсягу та деталізації поділяється на персонально- якісний, персонально-первинний та персональний.

    Відповідно до ч.3 ст.36 Закону №2232-ХІІ військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться.

    У відповідності до положень п.2 ч.5 ст.37 Закону №2232-ХІІ зняттю з військового обліку військовозобов`язаних у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України, які вибули на строк більше трьох місяців за межі України.

    У відповідності до ч.2 ст.38 Закону №2232-ХІІ органи реєстрації місця проживання чи перебування осіб (крім випадків, передбачених Кабінетом Міністрів України) зобов`язані здійснювати реєстрацію за місцем проживання або перебування чи зняття з реєстрації призовників, військовозобов`язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово- облікових документах позначок відповідних районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, Центрального управління або регіональних органів Служби безпеки України, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки України відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання, а у разі декларування місця проживання призовників, військовозобов`язаних та резервістів за декларацією про місце проживання, поданою в електронній формі засобами Єдиного державного веб-порталу електронних послуг, органи реєстрації місця проживання чи перебування осіб здійснюють декларування місця проживання зазначених осіб відповідно до Закону України "Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні".

    Відповідно до ч.5 ст. 33 Закону №2232-ХІІ військовий облік призовників, військовозобов`язаних та резервістів ведеться в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

    Порядок організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов`язаних (надалі - Порядок) затверджений затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 року № 1487

    Відовідно до п.29 Порядку призовники, військовозобов’язані та резервісти, які вибувають за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, направляються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для зняття з військового обліку та вилучення військово-облікових документів.

    Відповідно до п.53 Порядку зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон.

    Відповідно до п.79 Порядку районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки: організовують та ведуть військовий облік на території адміністративно-територіальної одиниці; здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у випадках, передбачених законодавством; проставляють у військово-облікових документах призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідні відмітки про взяття їх на військовий облік, зняття та виключення з нього;

    Відповідно до п.81 Порядку взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пункті 15 цього Порядку). При цьому взяття на військовий облік, зняття або виключення з нього здійснюється за умови наявності паспорта громадянина України та військово-облікових документів, визначених у пункті 20 цього Порядку.

    У відповідності до п.54 Порядку органи реєстрації здійснюють реєстрацію/зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів з урахуванням вимог щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 16);

    При цьому, пунктами 1-2 додатку 16 передбачено наступні вимоги щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів:

    "1. Проведення перевірки наявності таких військово-облікових документів: посвідчення про приписку до призовної дільниці (для призовників), військового квитка або тимчасового посвідчення (для військовозобов’язаних), військового квитка (для резервістів).

    2. Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки про взяття (зняття) призовника, військовозобов’язаного або резервіста на військовий облік за новим місцем проживання. У разі відсутності такої відмітки призовник, військовозобов’язаний або резервіст направляється до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку.".

    За наведених положень законодавства, необхідною умовою для зняття військовозобов`язаного із реєстрації свого місце проживання в Україні, в т.ч. у зв`язку із оформленням документів для виїзду за кордон на постійне проживання, є зняття такого військовозобов`язаного з військового обліку.

    При цьому, з наведених нормативно-правових актів, котрими регулюється порядок ведення військового обліку загалом, та підстави і порядок зняття з військового обліку зокрема, вбачається, що виїзд особи (призовника чи військовозобов`язаного) за межі України на постійне місце проживання є підставою для зняття такої особи із військового обліку із вилученням у неї військово-облікових документів.

    Водночас, будь-яких особливостей, виключень або обмежень з наведених порядку ведення військового обліку, підстав і порядку зняття з військового обліку, на період воєнного стану, діючим законодавством не встановлено.

    ОДНАК, у ТЦК можуть відмовити у знятті з військового обліку в разі відсутності підстави для відстрочки, передбаченої ст. 23 Закон Україниу "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Тобто, після прибуття до ТЦК замість зняття з військового обліку є ризик отримати повістку на уточнення облікових даних і ВЛК, а потім і повістку на відправку (у разі визнання придатним до військової служби). У моїй практиці всі клієнти, які успішно знялися з військового обліку, мали підставу для відстрочки. Тому проблем зі зняттям з військового обліку не виникало.

    Якщо у Вас є така підстава, то потрібно подавати комплексну заяву: на оформлення відстрочки від мобілізації та зняття з військового обліку.

    Можу надати Вам зразок такої заяви.

    Заява готується в 2-х примірниках (на вашому повинні поставити дату отримання та реєстраційний індекс) і подається в оригіналі, а додатки до неї - у звичайних копіях, без нотаріального посвідчення. При цьому, з собою потрібно мати оригінали цих документів. Якщо не захочуть приймати заяву або говоритимуть, що подасте її після проходження ВЛК, то можете посилатися на наступне:

    Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

    Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

    Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.

    Згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

    "2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові.".

    Якщо у Вас немає підстави для відстрочки, то можна подати заяву лише на зняття з військового обліку. Однак, краще не подавати її особисто, а надіслати поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення. Після того, як військкомат надасть Вам відповідь, у Вас буде два варіанти подальших дій:

    1) якщо відповідь позитивна, то йти до військкомату для зняття з військового обліку (з собою берете оригінали всіх документів);

    2) якщо відповідь негативна, то звертатися до адміністративного суду та оскаржувати її.

    Успіхів!

    Крикун Сергій  Павлович
    Крикун Сергій Павлович 5 місяців тому

    Юрист, м. Дніпро, 30 років досвіду

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    " Стаття 37. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з нього...

    5. Зняттю з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки ...підлягають громадяни України:...

    2) з військового обліку військовозобов’язаних: ...

    які вибули (чомусь у минулому часі - прим.авт.) на строк більше трьох місяців за межі України; ...".

    "ПОРЯДОК організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

    "22. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки здійснюється відповідно до Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу”...

    29... Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які вибувають за межі України на постійне місце проживання або на строк більше трьох місяців, направляються виконавчими органами сільських, селищних, міських рад до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для зняття з військового обліку та вилучення військово-облікових документів...

    53. Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон...

    54. Органи реєстрації:

    здійснюють реєстрацію/зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів з урахуванням вимог щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів (додаток 16);...

    здійснюють декларування/зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів за декларацією (заявою), поданою в електронній формі з використанням засобів Порталу Дія, без пред’явлення ними військово-облікових документів лише за наявності у призовників, військовозобов’язаних та резервістів окремого номера запису та актуальної інформації у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів...

    79. Районні (міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки:...

    здійснюють взяття, зняття або виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у випадках, передбачених законодавством;...

    81. Взяття на військовий облік, зняття та виключення з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів у районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, органах СБУ, підрозділах Служби зовнішньої розвідки здійснюється за їх особистої присутності (крім випадків, визначених у пункті 15 цього Порядку).

    (15. За умови запровадження інформаційної взаємодії між Єдиним державним реєстром призовників, військовозобов’язаних та резервістів та інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи,...

    взяття на військовий облік, зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, відомості про яких наявні та актуалізовані (верифіковані) в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, за умови дотримання ними правил військового обліку здійснюється на підставі відомостей про декларування, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання осіб в електронній формі, надісланих органами, що здійснюють реєстрацію/зняття з реєстрації місця проживання/перебування фізичних осіб (далі - органи реєстрації) через єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів;

    відомості про декларування/зняття із задекларованого/ зареєстрованого місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів, надіслані органом реєстрації через єдину інформаційну систему МВС до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, є підставою для взяття особи на військовий облік або зняття з військового обліку районним (міським) територіальним центром комплектування та соціальної підтримки,..)

    ...Додаток 16 до Порядку

    ВИМОГИ щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів...

    2. Проведення перевірки наявності відміток відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки про взяття (зняття) призовника, військовозобов’язаного або резервіста на військовий облік за новим місцем проживання. У разі відсутності такої відмітки призовник, військовозобов’язаний або резервіст направляється до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки для взяття його на військовий облік або зняття з військового обліку...".

    "ПОРЯДОК декларування та реєстрації місця проживання (перебування)" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/265-2022-%D0%B...):

    "57. У разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особа подає:...

    4) військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);..".

    "ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...):

    "2-6. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації...".

    Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:..".

    Указ Президента України " Про введення воєнного стану в Україні" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/64/2022#Text):

    "3. У зв'язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 - 34, 38, 39, 41 - 44, 53 Конституції України ...".

    Констиуція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 33. Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.".

    ---

    Доброго дня, пане Констянтине! Питпання виїзду з України у частині, що мною вбачається, має два аспекти. По-перше, Правила перетинання кордону (п.2-6) вимагає від громадянина прав на завільнення від призову під час мобілації. Таке право, точніше підстави для такого права, передбачено ст.23 Закону про мобілізацію. тобто необхідно мати право на відстрочку. При цьому Правила перетинання кордону не вимагають, не передбачають військово-облікових документів громадянина та\або документа РТЦК та СП про оформлення відстрочки - фактично, як відомо, такі документа службовцями ДПС не вимагаються. По-друге, іншою обставиною є зняття з реєстрації місця проживання та зняття з військового обліку. Для зняття з реєстрації місця проживання попереднім є зняття з військового обліку. Але, крім питання можливого необхідного оформлення відстрочки (оскільки необхідним є звернення до РТЦК та СП про зняття з обліку), в дію вступає Указ Президента України про введення воєнного стану, п.3 якого передбачено право, можливість обмеження конституційних прав громадян, в тому числі ст.33 Конституції України про право вільно залишати територію України. Як я вважаю, з боку РТЦК та СП може бути відмовлено у знятті з військового обліку по причині виїзду з України на постійне місце проживання, що унеможливлює у свою чергу зняття з реєсторації місця проживання, що унеможливлює у свою чергу виконанняи вимоги ДМС.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня.

    Подскажите, пожалуйста, срок решения подразумевает выполнение всех трех пунктов и выезд из страны до 20.04.2024? Или же, после того как ДМС поставит штамп в паспорте (об оформлении выезда за границу на постоянное место проживания), у меня будет дополнительное время на выезд из страны не зависимо от срока действия решения ?

    Так ви маєте рацію, вам треба виконати 3 пункти до 20.04.2024 після чого ви вже зможете вільно виїхати у будь який час.

    https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-...

    Оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживанняПідстави для отримання послуги

    Виїзд громадянина України на постійне проживання за кордон

    Як отримати послугу
    • подати до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання в Україні заяву на ім`я керівника територіального органу ДМС та необхідні документи;
    • перевірити правильність внесення персональних даних до заяви, та засвідчити власним підписом у заяві правильність даних;
    • у разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзд за кордон на постійне проживання - звернутись до відповідного органу реєстрації для здійснення зняття з реєстрації місця проживання;
    • звернутися до територіального органу ДМС, надати паспорт громадянина України у формі книжечки зі штампом зняття з реєстрації місця проживання або довідку про зняття з реєстрації місця проживання, видану органом реєстрації (до паспорту громадянина України у формі картки), а також паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання.
    Вартість послуги та пільги

    Вартість послуг - 195,31 грн;

    Пільги відсутні.

    Подача заяви
    • особисто;
    • законним представником.

    Заява заповнюється заявником в паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з прийому заяв, в електронній формі.

    Стосовно осіб, які не досягли 16-річного віку, заповнюється два примірники заяви.

    У разі звернення заявника щодо оформлення документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання разом з дітьми, які не досягли 16-річного віку, заповнюються окремі заяви для кожної особи.

    Особі, яка досягла 16-річного віку, оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання здійснюється на підставі її особистої заяви.

    Особі, яка не досягла 16-річного віку, особі, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною, оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання здійснюється на підставі заяви одного з батьків (усиновлювачів), опікунів, ріклувальників або інших законних представників (далі – законні представники).

    Необхідні документи
    • заява;
    • три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;
    • оригінал та копія паспорта громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку та постійно проживають в Україні);
    • оригінал та копія свідоцтва про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку);
    • оригінал та копія довідки про реєстрацію місця проживання;
    • оригінал та копія документу, що посвідчує особу законного представника;
    • оригінал та копія документа, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів);
    • нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;
    • нотаріально засвідчена згода дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;
    • копія рішення суду, завірена у встановленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;
    • документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати

    Заява приймається за умови подання заявником всіх необхідних документів, оформлених відповідно до вимог законодавства.

    Термін розгляду заяви

    Розгляд заяви здійснюється у срок до трьох місяців з дня її подання.

    Результат надання адміністративної послуги
    • прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання

    Територіальний орган ДМС проставляє в паспорті громадянина України у формі книжечки та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою

    У разі наявності у особи паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм – внесення територіальним органом ДМС інформації про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання до безконтактного електронного носія.

    • Прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання.

    У разі прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів письмово інформує заявника про прийняте рішення із зазначенням підстав відмови і порядку оскарження рішення та повідомляє територіальний підрозділ ДМС про прийняте рішення.

    Строк дії документу, що є результатом отримання послуги

    6 місяців.

    Підстави для відмови у наданні послуги

    Заявник не подав передбачені нормативно-правовими актами документи.

    Подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства України, містять недостовірні відомості або подані документи є недійсними.

    Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо:

    • він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого ст.12 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»;
    • стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїзджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;
    • він засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання;
    • він ухиляється від виконання зобов’язань покладених на нього судовим рішенням – до виконання зобов’язань;
    • він перебуває під адміністративним наглядом національної поліції – до припинення нагляду.
    Строк звернення до ДМС України та відповідальність у разі його порушення

    Не передбачено

    Акти законодавства, що регулюють надання послуги

Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України