Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 09 листопада 2023, питання №96478

Розлучення та вивіз спільних дітей закордон

Добрий день.
Сестра мого чоловіка вийшла заміж за громадянина РФ. Прожили в шлюбі 11 років на території РФ. Мають двох спільних дітей віком 10 та 8 років.
На даний час вона із дітьми хоче покинути територію РФ. Причин декілька: це війна між Україною та рф. Чоловік категорично не хотів виїжджати з Росії на початку війни і не дозволяв виїжджати їй з дітьми.
Тепер стосунки між подружжям складні. Вона хоче розлучитися і з дітками поїхати в Україну.

Боїться говорити про розлучення зараз, бо є ймовірність, що дітей чоловік не віддасть.
Отже, єдина можливість це сказати йому, що вона з дітьми летить зустрітися зі своєю мамою в Турцію. На що він дає дозвіл (ніби відпустка).
Але з Турції вона повертатись вже не буде , а полетить далі через Молдавію в Україну.
Вже з території України вона хоче повідомити про розлучення. Також хоче відмовитись від громадянства РФ та відновити громадянство України.

Питання полягає в тому, чи зможе вона все це зробити? Які наслідки можуть бути? І як з громадянством дітей їй далі бути?
Адже, без дозволу батька , вона навряд щось зможе зробити....

Підкажіть, як батько дітей зможе вплинути на ситуацію і, чи загрожує їй з дітьми депортація?

Відповіді юристів (1)

    Богун Сергій Павлович

    Загальні умови отримання українського громадянства врегульовані Законом України «Про громадянство України». Ч. 2 ст. 9 Закону передбачає такі умови:

    1) визнання і дотримання Конституції України та законів України, що засвідчується особою у поданій в установленому порядку заяві про прийняття до громадянства України;

    2) подання зобов'язання припинити іноземне громадянство або декларації про відмову від іноземного громадянства;

    3) безперервне проживання на законних підставах на території України протягом останніх п'яти років;

    4) отримання дозволу на імміграцію;

    5) володіння державною мовою або її розуміння в обсязі, достатньому для спілкування;

    6) наявність законних джерел існування.

    Процедура прийняття до громадянства України передбачає подання документа із назвою «зобов'язання припинити іноземне громадянство». Це письмово оформлена заява іноземця про те, що в разі набуття громадянства України він/вона протягом двох років з моменту такого набуття припинить іноземне громадянство і надасть документ, що це підтверджує.

    Для того щоб поновити громадянство України особа повинна особисто подати Заяву про поновлення у громадянстві та зобов’язання про припинення громадянства , а передбачений законодавством перелік документів в територіальний підрозділ Державної міграційної служби. На вимогу державного службовця особа зобов’язана пред’явити оригінали вказаних документів. Внаслідок перевірок, що будуть проведені Державною міграційною службою, а також відсутності підстав для відмови у поновленні громадянства, особі буде видане тимчасове посвідчення громадянина України.

    Закон України «Про громадянство України» надає термін в два роки в межах якого особа зобов’язана подати в орган, що видав Вам тимчасове посвідчення громадянина України, довідку або інший документ, що підтверджує припинення іноземного громадянства. Після того, як Вами буде поданий документ про припинення громадянства іноземної держави до ДМС, Вам, замість тимчасового посвідчення громадянина України, буде виданий паспорт громадянина України.

    Загалом це питання складне та потребує детального опрацювання.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України