Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

ДТП, транспортне право, 10 листопада 2023, питання №96539

Дорожньо транспортна пригода

Доброго вечора. Підкажіть будь-ласка, яка саме стаття кримінального Кодексу України підтвердить те, що в ситуації, коли одне авто з якихось причин винесло на зустрічну смугу і це створило аварійну ситуацію з авто,яке рухалось назустріч, винні обидва водія. До слова - жоден з них не тормозив.

Відповіді юристів (4)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, такої статті не має, можливо є судова практика з цього приводу. Треба аналізувати.

    Правозахисник Корнійчук Євген Іванович, маю всі необхідні знання та навички для вирішення питань будь якої складності.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    .Така відповідальність є і вона передбачена статтею.286 КК України, але за наявності сукупності наступних обставин:

    а) діяння у виді порушення правил безпеки руху або експлуатації транспорту;

    б) настання наслідків у виді середньої тяжкості тілесних ушкоджень (частина 1), тяжких тілесних ушкоджень або смерті потерпілого (частини 2 та 3);

    в) наявності причинного зв’язку між діянням та наслідками, що настали.

    Під час розслідування цієї категорії кримінальних правопорушень слідчий має встановити потерпілого, що здебільшого є досить проблемним.

    Правоохоронці не завжди поспішають визнавати особу потерпілою з моменту відкриття кримінального проваження.

    Слідчі визнають осіб, яким завдано такої шкоди, потерпілими лише після проведення судово-медичної експертизи на встановлення тяжкості та характеру тілесних ушкоджень, ряду інших експертиз, а також проведення інших слідчих дій.

    Для притягнення до кримінальної відповідальності за цей злочин необхідно чітко встановити, який саме пункт Правил дорожнього руху або експлуатації транспорту було порушено суб’єктом і що саме порушення ПДР призвело до негативних наслідків у вигляді тілесних ушкоджень або смерті.

    Місце та обстановка вчинення злочину не є визначальними ознаками складу злочину.

    Суб’єктом злочину є особа, яка керує транспортним засобом, незалежно від того, чи має вона на це право, якій до моменту вчинення злочину виповнилося 16 років.

    В цілому злочин, передбачений у ст. 286 КК України, визнається необережним. По відношенню до діяння у виді порушення правил безпеки руху або експлуатації транспорту особа може ставитися умисно або необережно, по відношенню до наслідків у виді заподіяння шкоди життю або здоров’ю потерпілого — тільки з необережністю.

    Мінімальним видом і розміром покарання за ч.1 ст.286 КК України при заподіянні середньої тяжкості тілесних ушкоджень є штраф від трьох тисяч до п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів .

    В той же час за ч.1 ст.286 КК України суд може призначити і обмеження волі на строк до трьох років, виправні роботи або арешт. При цьому, частіше за все суд звільняє засудженого від відбування покарання з випробуванням – встановленням іспитового строку від одного до трьох років (ст.75 КК України). Також закон передбачає інші підстави для звільнення від кримінальної відповідальності.

    За ч.2 ст.286 КК України суд може призначити покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років. При цьому, аналогічно суд може звільнити засудженого від відбування покарання з випробуванням – встановленням іспитового строку від одного до трьох років (ст.75 КК України). Не рідкість звільнення від відбування покарання за амністією.

    Необхідно зазначити, що при призначенні покарання істотне значення має думка потерпілого щодо виду і розміру покарання, який необхідно призначити винуватцю ДТП.

    Як правило, разом із кримінальним процесом, також розглядається позов потерпілого про відшкодування матеріальної та моральної шкоди, завданої внаслідок ДТП.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клієнт 6 місяців тому

      Дякую велике. Як завжди - дуже вичерпна та роз'яснювальна відповідь. На жаль, у нас ситуація склалась така, яка розбита на тисячу пазлів і скласти їх неможливо. Є ДТП зі смертельними наслідками - молода сім'я з грудним немовлям. Просто чомусь скинуло на зустрічну смугу у фуру. Чомусь ніхто не тормозив, але і не бачити один іншого не могли. Я мама, яка хоче знати правду і хочу знати думку спеціаліста - чи цей випадок може бути доведено до суду, бо чула, що з причини того, що немає винного суду не буде

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Оксана, співчуваю Вам, але для більш детальної відповіді на Ваше питання та можливого надання правової допомоги треба бачити матеріали справи (в першу чергу, схему ДТП), аналізувати обставини пригоди тощо.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України