Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 14 листопада 2023, питання №96757

Ліквідація закладу, в даному випадку закладу освіти.

При ліквідації навчального закладу хто і коли повинен повідомити працівникам,що заклад ліквідований і вони залишаються без роботи. Якщо Заклад ліквідовується,наприклад,30 липня,то чи має працівник право допрацювати до 30 липня,а відпускні і оздоровчі отримати як компенсацію. Чи виплачується при ліквідації закладу працівникам при скороченні їх.вихідна допомога і в якому розмірі.

Відповіді юристів (4)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валентина!

    При ліквідації юридичної особи вся чисельність працівників скорочується та весь штат працівників ліквідується.

    Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України укладений на невизначений строк, а також строковий трудовий договір до закінчення строку його чинності можуть бути розірвані роботодавцем у випадку змін в організації виробництва і праці, в тому числі ліквідації, реорганізації, банкрутства або перепрофілювання підприємства, установи, організації, скорочення чисельності або штату працівників.

    Після прийняття рішення про ліквідацію керівник юридичної особи видає наказ про скорочення всього штату підприємства.

    Із цієї миті починається процедура зі звільнення працівників у зв’язку з ліквідацією підприємства. Потім необхідно здійснити дії щодо вивільнення працівників (ст. 492 КЗпП). Важливим етапом звільнення працівників у зв’язку з ліквідацією підприємства є здійснення з ним належних розрахунків (зарплати, компенсації за невикористану відпустку та вихідної допомоги). З таких виплат утримують ПДФО і ВЗ. Остаточний розрахунок із працівником здійснюють у день його звільнення. Крім того, у день звільнення працівнику необхідно видати трудову книжку із записом про звільнення, надати копію наказу про звільнення, ознайомити його із записом, який заноситься до трудової книжки на підставі наказу (розпорядження) про звільнення.

    При припиненні трудового договору з підстав, зазначених у п. 1 ч. 1 ст. 40 КЗпП України працівникові виплачується вихідна допомога у розмірі не менше середнього місячного заробітку. Звільнення за пунктом 1 ст. 40 КЗпП України провадиться з наданням гарантій, пільг і компенсацій, передбачених главою III-А КЗпП України щодо забезпечення зайнятості вивільнюваних працівників.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Валентина Клієнт 6 місяців тому

      Щиро Вам дякую.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Прошу! Був радий допомогти.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Про факт ліквідації і у зв'язку з цим зміну істотних умов праці працівників повинен бути повідомлений не пізніше 2 місяців до настання такого.

    Всього доброго. Успіхів! З повагою!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України