Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Договірне право, 18 листопада 2023, питання №96976

Не повертають завдаток,але вимагають більшої арендної плати ніж прописано у договорі

Доброго вечора.Зняли квартиру,уклали договір з ріелтором на пів року.В договорі прописана вартість оренди у 7 тисяч гривень,власниця підняла вартість до 8 тисяч тому що на ринку ціни ростуть,і через те що у квартирі живе кошеня ( у договорі про заборону тварини нічого не вказано хоча повинен бути на цьому акцент з самого початку при укладенні договору).Термін дії договору минув 22 жовтня,ми живемо тут досі але повідомили що будемо виїжджати.Залог повертати власниця не хоче тому що попередили менше ніж за місяць.Але ж строк договору вже сплив.І вона його порушила також піднявши орендну плату.Як бути у цій ситуації?

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгене!

    Треба дивитись договір.

    Наймач житла має право за згодою інших осіб, які постійно проживають разом із ним, у будь-який час відмовитися від договору найму, письмово попередивши про це наймодавця за три місяці.

    Якщо наймач звільнив помешкання без попередження, наймодавець має право вимагати від нього плату за користування житлом за три місяці, якщо наймодавець доведе, що він не міг укласти договір найму житла на таких же умовах із іншою особою.

    Наймач має право відмовитися від договору найму житла, якщо житло стало непридатним для постійного проживання у ньому.

    Договір найму житла може бути розірваний за рішенням суду на вимогу наймодавця у разі:

    1) невнесення наймачем плати за житло за шість місяців, якщо договір не встановлює триваліший строк, а при короткостроковому наймі – понад два рази;

    2) руйнування або псування житла наймачем або іншими особами, за дії яких він відповідає.

    За рішенням суду наймачеві може бути наданий строк не більше одного року для відновлення житла. Якщо протягом строку, визначеного судом, наймач не усуне допущених порушень, суд за повторним позовом наймодавця постановляє рішення про розірвання договору найму житла. На прохання наймача суд може відстрочити виконання рішення не більше ніж на один рік.

    Договір найму частини будинку, квартири, кімнати (частини кімнати) може бути розірваний на вимогу наймодавця у разі необхідності використання житла для проживання самого наймодавця та членів його сім’ї.

    Наймодавець повинен попередити наймача про розірвання договору не пізніше ніж за два місяці.

    Якщо наймач житла або інші особи, за дії яких він відповідає, використовують житло не за призначенням або систематично порушують права та інтереси сусідів, наймодавець може попередити наймача про необхідність усунення цих порушень. Якщо наймач або інші особи, за дії яких він відповідає, після попередження продовжують використовувати житло не за призначенням або порушувати права та інтереси сусідів, наймодавець має право вимагати розірвання договору найму житла.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Потрібно проаналізувати договір оренди, адже право одностороннього розірвання договору оренди одночасно залежить від кількох умов:

    • положень конкретного договору щодо можливості дострокового розірвання на вимогу однією із сторін;
    • умов для продовження строку дії договору та підвищення вартості орендної плати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України