Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Міграційне право, 27 листопада 2023, питання №97579 600₴

Виїзд закордон із Aufenthaltstittel, звільнений із ЗСУ

Добрий день. До війни проживав у Німеччині понад 3 роки, одружений із громадянкою Німеччини, маю дійсний до 2025 року Aufenthaltstittel (дозвіл на проживання, по параграфу возʼєднання сімʼї). В березні 2022 виїхав до України. З квітня 2022 в ЗСУ. Наразі очікую на звільнення за наявністю матері з 2 групою (вона на гемодіалізі). Які маю можливості щоб повернутися в Німеччину до дружини? Дякую.

Відповіді юристів (12)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    16.7%

    Доброго дня, Юрію!

    Ви маєте стовідсоткове право на виїзд за кордон з метою повернення до дружини, і навіть на двох підставах:

    ПЕРША ПІДСТАВА ДЛЯ ВИЇЗДУ - це Aufenthaltstitel, тобто посвідка на постійне проживання в Німеччині.

    Згідно останніх роз'яснень ДПСУ від 2 лютого цього року

    "Виїзд чоловіків, які постійно проживають за кордоном

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України"

    Якщо у Вас відсутні штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або довідка про перебування на консульському обліку, то можливо (я не наголошую, що саме так обов'язково і станеться, але, знаючи бюрократину систему країни лише передбачаю такий варіант) прийдеться оформлювати виїзд на ПМЖ до Німеччині, як в перший раз. Ця процедура має свої певні особливості:

    Для початку процедури оформлення ПМЖ потрібно підготувати заяву. Вона оформлюється на ім’я керівника територіального органу Держаної міграційної служби України (далі - територіальний орган ДМС) та подається до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання особи в Україні (пункт 2 розділу ІІ Закону України «Про порядок виїзду з України і в`їзду в Україну громадян України» від 21.01.1994 №3857-ХІІ ).

    Заява заповнюється заявником в паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з прийому заяв, в електронній формі.

    Роздруковані або заповнені від руки примірники заяви заявник підписує із зазначенням прізвища, імені, по батькові, чим підтверджує правильність внесених до неї відомостей. Якщо заявник через фізичні вади не може підтвердити власним підписом правильність таких відомостей, працівник територіального підрозділу ДМС робить відмітку про неможливість такого підтвердження та засвідчує правильність внесених до заяви відомостей власним підписом.

    Для оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання особа подає заяву, встановленої форми, та додані до неї документи:

    • три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 см;
    • паспорт громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку) та його копію;
    • свідоцтво про народження (для осіб, які не досягли 14-річного віку) та його копію;
    • довідку про реєстрацію місця проживання та її копію;
    • документ, що посвідчує особу законного представника та його копію;
    • документ, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів), та його копію;
    • нотаріально засвідчену згоду законних представників, які залишаються в Україні, на виїзд за кордон на постійне проживання особи, законними представниками якої вони є (або копію свідоцтва про смерть чи рішення суду про позбавлення батьківських прав, про визнання особи обмежено дієздатною, або недієздатною, або безвісно відсутньою, або оголошення її померлою). Письмова згода законних представників, які залишаються в Україні, може бути надана ними особисто під час подання заявником заяви щодо особи, законними представниками якої вони є;
    • нотаріально засвідчену згоду дитини віком від 14 до 16 років на виїзд за кордон на постійне проживання;
    • копію рішення суду, завірену в установленому порядку, - за відсутності згоди одного із законних представників на виїзд за кордон на постійне проживання особи, яка не досягла 16-річного віку, або особи, яка визнана судом обмежено дієздатною або недієздатною;
    • документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати (пункт 4 розділу ІІ Порядку).

    Розгляд заяви здійснюється у строк до трьох місяців з дня її подання (пункт 1 розділу ІІІ Порядку).

    У разі виявлення факту подання не всіх необхідних документів або подання документів, оформлення яких не відповідає вимогам законодавства України, територіальний підрозділ ДМС у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня надходження заяви повертає її супровідним листом із зазначенням виявлених недоліків територіальному підрозділу ДМС, який у строк не пізніше трьох робочих днів рекомендованим листом із повідомленням про вручення інформує заявника про виявлені недоліки та про необхідність їх усунення у строк, що не перевищує 14 календарних днів з дня одержання такого листа, шляхом подання до територіального підрозділу ДМС відповідних документів.

    Територіальний орган ДМС розглядає одержані результати всіх проведених перевірок та у строк не пізніше п’яти робочих днів з дня одержання всіх результатів перевірок приймає рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання або про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання. Прийняте рішення оформлюється шляхом заповнення відповідної відмітки в заяві.

    У разі прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів письмово інформує заявника про прийняте рішення із зазначенням підстав відмови і порядку оскарження рішення та повідомляє територіальний підрозділ ДМС про прийняте рішення (пункт 3 розділу ІV Порядку).

    Строк дії рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання становить 6 місяців з дня його прийняття. Якщо заявник у зазначений строк не звернувся до територіального органу ДМС для оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, рішення втрачає силу, про що робиться відмітка в заяві.

    Відмова у наданні послуги може мати місце за наступних підстав:

    • Заявник не подав передбачені нормативно-правовими актами документи.
    • Подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства України, містять недостовірні відомості або подані документи є недійсними.

    Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо він:

    • обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого статтею 12 Закону;
    • стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїжджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;
    • засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання;
    • ухиляється від виконання зобов’язань, покладених на нього судовим рішенням або рішенням інших органів (посадових осіб), що підлягає примусовому виконанню в порядку, встановленому законом, - до виконання зобов’язань або сплати заборгованості зі сплати аліментів;
    • перебуває під адміністративним наглядом національної поліції – до припинення нагляду;
    • він є керівником юридичної особи або постійного представництва нерезидента (згідно з відомостями з Єдиного державного реєстру, наданими відповідно до Закону України "Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань"), що не виконує встановленого Податковим кодексом України податкового обов’язку щодо сплати грошових зобов’язань, що призвело до виникнення у такої юридичної особи або постійного представництва нерезидента податкового боргу в сумі, що перевищує 1 мільйон гривень, та якщо такий податковий борг не сплачено протягом 240 календарних днів з дня вручення платнику податків податкової вимоги, - до погашення суми такого податкового боргу, у зв’язку з яким таке обмеження встановлюється (частина перша статті 6 Закону).

    У разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно:

    • зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні;
    • надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти;
    • отримати довідку податкового органу про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов’язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур (пункт 4 розділу ІV Порядку).

    Після цього Ви, знявшись з військового обліку в ТЦК, зможете без перешкод перетнути кордон для виїзду на ПМЖ в іншу країну.

    ДРУГА ПІДСТАВА ДЛЯ ВИЇЗДУ - наявніть матері інваліда 2 групи!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, згадана підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;"

    Отже у Вашому випадку для виїзду на наведеній підставі Вам достатньо мати наступні документи:

    Ваше свідоцтво про народження,

    документ, який би посвідчував інвалідність матері (це може бути:

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійне посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);

    документ, який посвідчує спільну реєстрацію (витяг з Реєстру теритолріальної громади), або спільне проживання (акт встановлення факту здійснення догляду).

    ЯКЩО ВИНИКНУТЬ ТИМЧАСОВІ ПРОБЛЕМИ З ВИЇЗДОМ, ВАМ СЛІД ТАКОЖ ПРО ВСЯК ВИПАДОК ПАМ'ЯТАТИ

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації.

    Зокрема серед іншого в статті зазначено:

    "Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

    {Статтю 23 доповнено частиною згідно із Законом № 259-VIII від 18.03.2015; із змінами, внесеними згідно із Законом № 413-VIII від 14.05.2015}".

    Що стосується права на відстрочку у зв'язку з інвалідністю матері, то після змін, внесених нещодавно в цю статтю з приводу відстрочки на підставі інвалідності батьків, тут з'явились певні нюанси. А саме - треба доводити, що немає інших осіб, які можуть батьків утримувати. Ось як виглядає ця норма (абзац 11 частини першої статті 23) тепер:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;

    {Абзац одинадцятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Тому в цьому останньому випадку слід орієнтуватись на абзац 10 частини першої тої ж статті Закону:

    «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

    зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

    {Абзац десятий частини першої статті 23 в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}".

    Це більш гарантована для Вас підстава для відстрочки в цьому випадку. Для її отримання мамі достатньо пройти лікарсько-консультативну комісію (ЛКК) та отримати довідку форми 080-4 з вісновком про необхідність здійснення постійного догляду. Напрвлення на ЛКК порвинен дати сімейний лікар матері.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, ви сможете ви,їхати тільки на таких підприємствах, для супроводу матері з інвалідністю.

    Для цього вам потрібно мати такі документи

    Закордонні паспорти

    Свідоцтво про народження

    Пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда матері.

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#T...

    Богун Сергій Павлович

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном можуть виїжджати за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України» якими можуть бути:

    для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

    Також Ви можете виїхати в якості супроводжуючого свої матері - особи з інвалідністю.

    Особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, можуть виїхати за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Гіммельфарб Станіслав  Олегович

    Доброго дня.

    Ви можете виїхати за кордон, пройшовши процедуру виїзду на постійне місце проживання.

    Виїзд з України на постійне місце проживання (еміграція) – це достатньо довга процедура (до 3-х місяців), в результаті якої Вам ставлять відмітку про зняття з реєстрації (виписку) в громадянський паспорт, а в закордонний паспорт – штамп про виїзд на ПМП. Таким чином Вас знімають з обліку в органах Державної міграційної служби та ставлять на облік Міністерства іноземних справ України. Виїзд та всі наступні дії за кордоном виконуються тільки із закордонним паспортом.

    Після отримання статусу "Знятий з місця реєстрації в зв'язку з виїздом на постійне місце проживання" і відповідної відмітку в паспорті старого зразку або при наявності іd-картки, довідки з міграційного реєстру з цим статусом, Ви зможете безперешкодно виїхати за кордон.

    Пономаренко Наталія
    33.3%

    Доброго дня, Юрій! У разі успішного звільнення із ЗСУ, у Вас буде два варіанта виїзду з України. Навіть не знаю який з двох варіантів буде швидшим і легшим. Все залежить від людського фактору. Кожен з варіантів має свої сильні і слабкі сторони.

    1. Одноразовий перетин з підстав догляду за матір'ю з інвалідністю 2 групи за умови, що Ви єдина особа, яка по закону має її доглядати. При цьому Ваша матір буде змушена виїздити разом з Вами.

    Перетинати державний кордон мають право:

    • особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд. Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням;

    Для подальших виїздів в Україну і з України Ви можете оформити в Консульстві України залишення на постійне місце проживання.

    Деталі за посиланням на сайті Посольства України в Німеччині.

    https://germany.mfa.gov.ua/konsulski-pitannya/zali...

    2. У зв'язку з постійним проживанням в Німеччині. Але в цьому варіанті не все так просто. Наявність дозволу на проживання від Уряду Німеччини не є підставою для України, щоб випустити Вас за межі України як громадянина, який є військовозобов'язаним. Для права на виїзд у Вас має бути відмітка про оформлення документів на Постійне місце проживання (ПМП) від Державної міграційної служби України.

    Вам слід оформити дозвіл на виїзд на ПМП (постійне місце проживання) в Державній міграційній службі України.

    За результатами отримання дозволу - Вам мають проставити штамп у закордонному паспорті "ПОСТІЙНЕ ПРОЖИВАННЯ В ___".

    Порядок отримання послуги з оформлення документів для виїзду на ПМП за кордоно розписаний ДМС України за посиланням.

    https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-...

    Порядок дій наступний:

    • подати до територіального підрозділу ДМС за зареєстрованим місцем проживання в Україні заяву на ім`я керівника територіального органу ДМС та необхідні документи (заява формується спеціалістом ДМСУ);
    • перевірити правильність внесення персональних даних до заяви, та засвідчити власним підписом у заяві правильність даних;
    • у разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзд за кордон на постійне проживання - звернутись до відповідного органу реєстрації для здійснення зняття з реєстрації місця проживання;
    • звернутися до територіального органу ДМС, надати паспорт громадянина України у формі книжечки зі штампом зняття з реєстрації місця проживання або довідку про зняття з реєстрації місця проживання, видану органом реєстрації (до паспорту громадянина України у формі ID-картки), а також паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання.

    Вартість послуги (адміністративний збір ДМСУ) - 195,31 грн;

    Заява може бути подана:
    • особисто;
    • законним представником або за довіреністю.

    Заява заповнюється заявником в паперовій формі або працівником територіального підрозділу ДМС, на якого згідно з його службовими обов’язками покладено функції з прийому заяв, в електронній формі.

    У разі звернення заявника щодо оформлення документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання разом з дітьми, які не досягли 16-річного віку, заповнюються окремі заяви для кожної особи.

    Особі, яка досягла 16-річного віку, оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання здійснюється на підставі її особистої заяви.

    Необхідні документи:
    • заява;
    • три фотокартки розміром 3,5 х 4,5 сантиметра;
    • оригінал та копія паспорта громадянина України (для осіб, які досягли 14-річного віку та постійно проживають в Україні);
    • оригінал та копія довідки про реєстрацію місця проживання (для осіб з ID-картою);
    • оригінал та копія документу, що посвідчує особу законного представника;
    • оригінал та копія документа, що підтверджує повноваження особи як законного представника, крім випадків, коли законним представником є один із батьків (усиновлювачів);
    • документи, що підтверджують внесення встановленої законодавством плати

    Заява приймається за умови подання заявником всіх необхідних документів, оформлених відповідно до вимог законодавства.

    Розгляд заяви здійснюється у срок до 3 (ТРЬОХ) місяців з дня її подання.
    Результат надання адміністративної послуги
    • прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання

    Територіальний орган ДМС проставляє в паспорті громадянина України у формі книжечки та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою.

    У разі наявності у особи паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм – внесення територіальним органом ДМС інформації про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання до безконтактного електронного носія.

    • Прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання.

    У разі прийняття рішення про відмову в оформленні документів для виїзду за кордон на постійне місце проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше 5 робочих днів письмово інформує заявника про прийняте рішення із зазначенням підстав відмови і порядку оскарження рішення та повідомляє територіальний підрозділ ДМС про прийняте рішення.

    Строк дії рішення (документу), що є результатом отримання послуги

    6 місяців.

    Підстави для відмови у наданні послуги

    Заявник не подав передбачені нормативно-правовими актами документи.

    Подані заявником документи не відповідають вимогам законодавства України, містять недостовірні відомості або подані документи є недійсними.

    Громадянинові України може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, якщо:
    • він обізнаний з відомостями, які становлять державну таємницю, - до закінчення терміну, встановленого ст.12 Закону України «Про порядок виїзду з України і в’їзду в Україну громадян України»;
    • стосовно нього у порядку, передбаченому кримінальним процесуальним законодавством, застосовано запобіжний захід, за умовами якого йому заборонено виїзджати за кордон, - до закінчення кримінального провадження або скасування відповідних обмежень;
    • він засуджений за вчинення кримінального правопорушення – до відбуття покарання або звільнення від покарання;
    • він ухиляється від виконання зобов’язань покладених на нього судовим рішенням – до виконання зобов’язань;
    • він перебуває під адміністративним наглядом національної поліції – до припинення нагляду.
    Акти законодавства, що регулюють надання адміністративної послуги:

    ОТЖЕ, в Вашому випадку існує два варіанти для вирішення ситуації з виїздом за межі України. Другий варіант може бути більш довгим (ДМСУ має право оформлювати документи на ПМП до 3-х місяців), але в майбутньому Ви зможете постійно їздити в Україну і не боятися, що будете обмежені у виїзді. Крім того, для другого варіанту не потрібно буде брати з собою матусю для перетину кордону. Перший же варіант, нажаль, передбачає це.

    Єдине проблемне місце у Вашому випадку - це зняття з реєстрації місця проживання в Україні. Ці дії органи місцевого самоврядування, уповноважені на зняття з реєстрації відмовляються вчиняти без попереднього дозволу воєнкома (ТЦК та СП) щодо знаття особи з військового обліку.

    При цьому, після звільнення із ЗСУ Ви зобов'язані стати на військовий облік у ТЦК в 7-дений строк.

    Можливо, щоб не гаяти час, Вам було б ефективно уповноважити за місцем реєстрації довірену особу та розпочати оформлення документів на ПМП в Державній міграційній службі України вже зараз паралельно з оформленням звільнення. Але Ви можете застрягти в цьому питанні, якщо Вас відмовляться звільняти з ЗСУ. Тобто треба розуміти, чи погоджується військове керівництво на Ваше звільнення та чи планує вчиняти по закону.

    Так от. Проблема в тому, що в Україні діє загальна мобілізація. Що означає, що ТЦК відповідно до приписів Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" здійснюють призов по мобілізації 24/7/365.

    Звісно більшість ТЦК дають змогу особам, які звільнені із ЗСУ відпочити 6 місяців, але по закону вони мають право мобілізувати одразу після звільнення. А для уникнення нової мобілізації - слід оформлювати відстрочку. Це може зайняти теж до місяця.

    В принципі дуже часто використовують інший варіант - зняття з реєстрації не самим військовозобов'язаним, а власником житла. За новими Правилами реєстрації місця проживання власник має право зняти з реєстрації у своєму житлі і для цього не потрібні судові рішення та таке інше.

    Тож як бачимо, обидві варіанти мають свої проблемні місця і пов'язані з багатьма факторами.

    Та й питання звільнення із ЗСУ в сучасних реаліях не таке однозначне. Вашу заяву можуть довго ігнорувати. Доведеться звертатися до суду. А це теж час і рутина.

    В будь-якому разі я бажаю Вам успішного завершення ситуації та воз'єднання з сім'єю!

    З повагою,

    адвокат Наталія Пономаренко

    Промський Євгеній Сергійович

    Добрий день!

    Маєте право на перетин кордону по 2 підставом за умови наявності відповідних документів:

    1. Постійне проживання за кордоном.

    Для перетину кордону за цією підставою ви маєте пред'явити паспортні документи з відповідними штампами у них:

    - для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

    - для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

    Без наявності таких штампів по цій підставі перетнути кордон не вийде.

    2. Виїзд разом із матір'ю інвалідом 2 групи:

    По цій підставі ви маєте виїзджати разом з матір'ю та пред'явити на кордоні закордонні паспорти, ваше свідоцтво про народження, документ про інвалідність мами (один із: посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійне посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики, ДОВІДКА МСЕК НЕ ПІДХОДИТЬ). Інші документи залежать від прописки.

    Якщо прописані по одній адресі з мамою - внутрішні паспорти з відмітками про прописку або довідку з цнап по адресі спільного проживання.

    Якщо по різним:

    - акт встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або

    документ (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    Успіхів!

    Ваш адвокат,

    Євгеній Промський

    Крикун Сергій  Павлович
    33.3%

    Закон України " Про військовий обов'язок і військову службу" (://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n2):

    "...Стаття 26. Звільнення з військової служби...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:...

    2) під час дії воєнного стану:...

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):...

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;..".

    Закон України " Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

    "Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:..

    які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати;...

    Не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.".

    Конституція України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/254%D0%BA/96-%...):

    "Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

    Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України...";

    "Стаття 8. ...Конституція України має найвищу юридичну силу. Закони та інші нормативно-правові акти приймаються на основі Конституції України і повинні відповідати їй.

    Норми Конституції України є нормами прямої дії..."..

    ---

    Доброго дня, пане Юрію! Моя відповідь є частковою - у частині, що є неврегульованою, проблемною у даному питанні. З одного боку, Ви маєте право на звільнення з військової служби. З іншого боку, як наводять колеги, Ви начебто знову підлягаєте до мобілізації, чи не наступного дня (начетбо РТЦК та СП з "барського плеча" надають 6 місяців після звільнення). При цьому, доречно, посилання на останню, наведену норму ст.23 Закону про мобілізацію про відстрочку протягом 6 місяців після звільнення звільнення до застосування формально не підлягає, оскільки стосується часткової, в той час, як фактично має місце загальної мобілізації. Повертаючись до питання, у випадку мобілізації Ви знову будете мати право на звільнення з цієї ж самої підстави, за ним, знову мобілізація, знову звільнення - і так по колу Чи з цього замкненого кола правовий, законний вихід. Як я вважаю, вихід полягає у наведеній ст.19 Конституції України - "ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством". Не може бути мобілізована особа за наявності підстави, за якою вона вона була звільнена з військової служби - саме тому, саме для цього вона була звільнена. З іншої сторони посадові особи РТЦК та СП "зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України". Дана норма має вираз спеціального дозвільного принципу: "Заборонено все, що прямо не дозволено законом". Законодавством прямо не передбачено, що особа може бути мобілізована за наявності підстави, за якою вона вона була звільнена з військоковї служби. Тому після звільнення до застосування підлягає не Закон про мобілізацію, а Конституція України - закон найвищої юридичної сили та прямої дії. Ви не можете бути мобілізовані за наявності підстави, за якої були попередньо звільнені з військової служби.

    Дерій Владислав Олегович
    6.7%

    Доброго дня, пане Юрію!

    Ви можете виїхати за кордон у 2х випадках

    1. Якщо оформите постійне місце проживання за кордоном

    2. Якщо виїдете супроводжуючи Вашу маму

    Aufenthaltstittel - не надає право на перетин кордону, адже наявність дозволу від німецьких органів влади не свідчить про те, що Ви оформили факт постійного проживання за межами України відповідно до українського законодавства.

    1. Щоб оформити постійне місце проживання за кордоном Вам потрібно звернутися до територіальних органів Державної міграційної служби та подати відповідну заяву. Детальніше можете ознайомитись за посиланням https://dmsu.gov.ua/poslugi/dokumenti-dlya-vijzdu-...

    В даному випадку неприємним моментом є той факт, що для отримання ПМП за кордоном Вам потрібно знятися з місця реєстрації в Україні. Згідно ВИМОГ щодо реєстрації (зняття з реєстрації) місця проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів Ви повинні будете знятися з військового обліку в ТЦК. А це зробити можливо лише особисто, а під час дії військового стану керівники ТЦК часто діють неправомірно та не знімають з військового обліку. До того ж загалом процес оформлення на ПМП може затягнутися до 9 місяців, тому раджу розглянути іншу підставу для виїзду.

    2. Згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти Ваш та мами;

    2) документ про інвалідність мами (пенсійне посвідчення або посвідчення інваліда або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю);

    3) Ваше свідоцтво про народження;

    4) документ, що підтверджує спільне проживання (витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    АБО

    Акт встановлення факту здійснення догляду

    АБО

    документ (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Якщо буде спільне місце проживання (однакове місце реєстрації) , то документ про здійснення догляду не потрібен.

    Якщо у Вас з мамою не буде спільного місця реєстрації – Вам необхідно буде оформити Акт встановлення факту здійснення догляду або документ про отримання компенсації на догляд

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи з інвалідністю II групи або особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів заявника та особи з інвалідністю II групи;
    • документи, що підтверджують родинний зв'язок;
    • копія висновку медико-соціальної експертної комісії про інвалідність;
    • документ, що підтверджує необхідність в догляді, виданий закладом охорони здоров’я (це може бути довідка ЛКК або довідка МСЕК)

    Акт складається протягом 5 днів.

    Щоб отримати компенсацію фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі ознайомтесь за посиланням https://guide.diia.gov.ua/view/pryznachennia-kompe...

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бережіть себе!

    Адвокат Евгений Александрович

    Доброго вчеора, Юрій!

    ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ЗВІЛЬНЕНН З ЗСУ, В ЗВ2ЯЗКУ З ТИМ, ЩО У ВАС МАТІР ІНВАЛІД 2 ГРУПИ:

    "...у зв’язку з наявністю ...та/або одного із своїх батьків ... із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;...".

    ПІДСТАВИ ДЛЯ ЗВІЛЬНЕННЯ З ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ В ЗБРОЙНИХ СИЛАХ УКРАЇНИ У ВОЄННИЙ ЧАС:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про військовий обов'язок і військову службу

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1992, № 27, ст.385):

    Про військовий обов'язок і ... | від 25.03.1992 № 2232-XII (rada.gov.ua)

    "Стаття 26. Звільнення з військової служби

    1. Звільнення військовослужбовців з військової служби здійснюється:

    а) у запас, якщо військовослужбовці не досягли граничного віку перебування в запасі і за станом здоров’я придатні до військової служби або під час дії воєнного стану визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    б) у відставку, якщо військовослужбовці досягли граничного віку перебування в запасі або визнані військово-лікарськими комісіями непридатними за станом здоров’я до військової служби з виключенням з військового обліку.. ...

    4. Військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах:…

    2) під час дії воєнного стану:

    а) за віком - у разі досягнення граничного віку перебування на військовій службі;

    б) за станом здоров’я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку або про непридатність до військової служби з переоглядом через 6-12 місяців;

    в) у зв’язку з набранням законної сили обвинувальним вироком суду, яким призначено покарання у виді позбавлення волі, обмеження волі або позбавлення військового звання;

    г) через такі сімейні обставини або інші поважні причини (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу):

    у зв’язку з вихованням дитини з інвалідністю віком до 18 років;

    у зв’язку з вихованням дитини, хворої на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дитини, яка отримала тяжку травму, потребує трансплантації органа, потребує паліативної допомоги, що підтверджується документом, виданим лікарсько-консультативною комісією закладу охорони здоров’я в порядку та за формою, встановленими центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну політику у сфері охорони здоров’я, але якій не встановлено інвалідність;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;

    у зв’язку з наявністю дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення опіки над особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю I групи;

    у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

    військовослужбовці-жінки - у зв’язку з вагітністю;

    військовослужбовці-жінки, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а також якщо дитина потребує домашнього догляду тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

    один із подружжя, обоє з яких проходять військову службу і мають дитину (дітей) віком до 18 років;

    військовослужбовці, які самостійно виховують дитину (дітей) віком до 18 років;

    перебування на утриманні військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років;

    якщо їхні близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, а також під час забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії проти України під час дії воєнного стану.

    Адвокат Евгений Александрович

    Юрий!

    ВЫ СМОЖЕТЕ ПЕРЕСЕЧЬ ГРАНИЦУ, В СВЯЗИ С ТЕМ, ЧТО У ВАС ЕСТЬ МАТЬ ИНВАЛИД, ПРИ НАЛИЧИИ ТАКИХ ДОКУМЕНТОВ:

    - ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ ДЛЯ ВЫЕЗДА ЗА ГРАНИЦУ НА ВАШЕ ИМЯ И НА ИМЯ МАТЕРИ (ВНУТРЕННИХ ПАСПОРТОВ ГР.УКРАИНЫ);

    - СВИДЕТЕЛЬСТВА О ВАШЕМ РОЖДЕНИИ;

    - ПЕНСИОННОГО УДОСТОВЕРЕНИЯ, ГДЕ УКАЗАНО ДАННЫЕ О ИНВАЛИДНОСТИ ВАШЕЙ МАТЕРИ;

    - ВИТЯГОВ С ЦЕНТРА ПРЕДОСТАВЛЕНИЯ АДМИНИСТРАТИВНЫХ УСЛУГ О МЕСТЕ РЕГИСТРАЦИИ, КАК О ВАШЕМ, ТАК И О ВАШЕЙ МАТЕРИ – ДОЛЖНО БЫТЬ ОДНО МЕСТО РЕГИСТРАЦИИ.

    УКАЗАННЫХ ДОКУМЕНТОВ ДОСТАТОЧНО.

    ПО ЗАКОНУ ВЫ КАК СОПРОВОЖДАЮЩИЙ ДОЛЖНЫ ПЕРЕСЕКАТЬ ГРАНИЦУ ВМЕСТЕ С НЕЮ.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

    П О С Т А Н О В А від 27 січня 1995 р. N 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України:

    Про затвердження Правил перетинан... | від 27.01.1995 № 57 (rada.gov.ua)

    ПРАВИЛА перетинання державного кордону громадянами України

    1. Ці Правила визначають порядок перетинання громадянами України державного кордону...

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, або пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України “Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, “Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі - документи, що підтверджують інвалідність);...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),…».

    ПІДСТАВИ, ЯКІ НАДАЮТЬ ПРАВО НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ ЗА ІНФОРМАЦІЄЮ ДЕРЖАВНОЇ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь

    Перетинання державного кордону під час правового режиму воєнного стану. Питання-відповідь (dpsu.gov.ua)

    ИНФОРМАЦИЮ МОЖНО УТОЧНИТЬ ЗДЕСЬ:

    Контакти (dpsu.gov.ua)

    Адміністрація Державної прикордонної служби України розташована за адресою:

    вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601, Україна

    adpsu@dpsu.gov.uaCлужба «Довіра»:+38(044)527-63-63Факс:+38(044)239-84-80

    Громадська приймальня:

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Громадська приймальня Адміністрації Державної прикордонної служби України розташована за адресою (тимчасово не працює під час карантину):

    вул. Володимирська, 30, м. Київ, 01601, Україна

    zvernennia@dpsu.gov.ua+38 (044) 527-64-29

    пн-чт: 09:00 - 17:00

    пт: 09:00 - 16:00

    обід: 13:00 - 14:00

    Телефон гарячої лінії (Служба «Довіра»)

    Надання громадянам відповідей на питання консультаційного характеру в межах компетенції Державної прикордонної служби України

    1598 (для дзвінків з мобільного)+38(044)527-63-63 (для дзвінків із-за кордону)

    dovira@dpsu.gov.ua

    Подання запитів на отримання публічної інформації

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    (044) 527-64-29(044) 239-84-80 (факс)

    Publicinfo@dpsu.gov.ua

    Подання звернень громадян

    ПИСЬМОВО - на поштову адресу: вул. Володимирська, 26, м. Київ, 01601. ОСОБИСТО - до Громадської приймальної за адресою (тимчасово не працює під час карантину): вул.Володимирська, 30, м.Київ.

    Всего доброго!

    Гончаренко Константин

    Доброго дня!

    можливі варіанти:

    Супровід осіб з інвалідністю 1 або 2 групи можуть здійснювати:

    Чоловік.

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про шлюб

    Батько, на утриманні якого перебуває повнолітня дитина з інвалідністю

    Документи: документ про інвалідність та свідоцтво про народження особи з інвалідністю

    Син або зять

    Документи: документ про інвалідність, свідоцтво про народження (для сина) або свідоцтво про народження доньки особи з інвалідністю та свідоцтва про її шлюб (для зятя) та ОДИН з таких документів:

    Довідка про реєстрацію місця проживання за однією адресою (на гарячій лінії ДПСУ кажуть, що довідка ВПО також підходить, але ця інформація ще не перевірена на практиці)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду

    Особа, яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю 1 чи 2 групи

    Документи: документ про інвалідність та один з таких документів:

    Довідка про отримання компенсації за здійснення догляду (департамент соц захисту місцевої ради/аадміністрації)

    Або

    • Акт встановлення факту здійснення догляду виконавчого комытету місцевої ради

    ---

    Статус ПМЖ закордоном:

    Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном – мають право на виїзд з України, якщо у є паспортний документ з відмітками Державної міграційної служби України «Оформлено виїзд на постійне проживання» та дипломатичної установи України «Прийнятий на консульський облік».

    С уважением, Константин Гончаренко

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю, пане Юрію!

    Добрий день. До війни проживав у Німеччині понад 3 роки, одружений із громадянкою Німеччини, маю дійсний до 2025 року Aufenthaltstittel (дозвіл на проживання, по параграфу возʼєднання сімʼї). В березні 2022 виїхав до України. З квітня 2022 в ЗСУ. Наразі очікую на звільнення за наявністю матері з 2 групою (вона на гемодіалізі). Які маю можливості щоб повернутися в Німеччину до дружини? Дякую.

    Я Вам раджу зупинитися на варіанті виїзду по матері з 2 групою інвалідності для її супроводу за кордон. Варіант із оформленням виїзду за кордон на постійне місце проживання і на сьогодні до недосконалий і потребує від Вас дуже багато часу та нервів. При тому, що гарантій успіху Вам ніхто не надасть.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    ДЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН ВАМ ПОТРІБНО ЇХАТИ ВДВОХ ТА МАТИ ІЗ СОБОЮ НАСТУПНІ ДОКУМЕНТИ:

    1. ЗАКОРДОННІ ПАСПОРТИ ДЛЯ ВИЇЗДУ.

    2. ПОСВІДЧЕННЯ ПРО ІНВАЛІДНІСТЬ МАТЕРІ. САМЕ ПОСВІДЧЕННЯ, А НЕ ДОВІДКА МСЕК.

    3. ВАШЕ СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ.

    4. ВИТЯГ ІЗ РЕЄСТРУ ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ ПРО ПІДТВЕРДЖЕННЯ СПІЛЬНОГО МІСЦЯ РЕЄСТРАЦІЇ

    АБО АКТ ВСТАНОВЛЕННЯ ФАКТУ ЗДІЙСНЕННЯ ДОГЛЯДУ.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    ЦЕ ВСЕ.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України