Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 06 грудня 2023, питання №98264

Як створити Аудиторський комітет?

Потрібно покласти функції Аудиторського комітету на Наглядову раду Товариства на безоплатній основі. Створювати Аудиторський комітет як окремий структурний підрозділ чи достатньо укласти цивільно-правові договори? Чи потрібно вносити зміни до організаційної структури Товариства?

Відповіді юристів (12)

    Богун Сергій Павлович

    Необхідно аналізувати Ваші статутні документи.

    • Любов Клієнт 5 місяців тому

      За організаційно-правовою формою ми є Товариство з обмеженою відповідальністю. Товариство становить суспільний інтерес.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Любов!

    2. Інші підприємства, які належать до підприємств, що становлять суспільний інтерес, можуть покласти функції аудиторського комітету на окремий підрозділ органу управління або на наглядовий орган.

    3. Більшість членів аудиторського комітету підприємств, що становлять суспільний інтерес (у разі його створення), не повинні бути пов’язані з такими підприємствами. З числа незалежних членів призначається Голова аудиторського комітету. До складу аудиторського комітету не можуть входити посадові особи органів управління таких підприємств, крім членів наглядової ради або ради директорів таких підприємств.

    5. Аудиторський комітет підприємства, що становить суспільний інтерес, або орган (підрозділ), на який покладено відповідні функції, має забезпечити:

    1) інформування загальних зборів акціонерів (учасників) або іншого вищого органу управління відповідно до законодавства, органу управління або наглядового органу підприємства про результати обов’язкового аудиту фінансової звітності;

    2) моніторинг процесу складання фінансової звітності та надання рекомендацій і пропозицій щодо забезпечення достовірності інформації;

    3) оцінку ефективності систем внутрішнього контролю (внутрішнього аудиту відповідно до міжнародних стандартів професійної практики внутрішнього аудиту) та управління ризиками підприємства;

    4) моніторинг виконання завдань з обов’язкового аудиту фінансової звітності та інших обов’язкових завдань;

    {Пункт 4 частини п'ятої статті 34 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2597-IX від 20.09.2022}

    5) оцінку незалежності суб’єктів аудиторської діяльності, які надають послуги з обов’язкового аудиту;

    6) проведення прозорого конкурсу з відбору суб’єктів аудиторської діяльності та обґрунтування рекомендацій за його результатами.

    6. Вимоги цієї статті щодо створення аудиторського комітету підприємства, що становить суспільний інтерес, або покладання відповідних функцій на інший орган (підрозділ), повинні бути відображені в установчих документах такого підприємства.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Любов Клієнт 5 місяців тому

      Дякую за відповідь. Я сумніваюся на рахунок документального оформлення покладання функцій на Наглядову раду на безоплатній основі. Чи можна заключати договори ЦПХ? Чи потрібно окрім ЦПХ ще вводити до штатного розкладу посади: голова аудиторського комітету, члени аудиторського комітету але залишати їх вакантними, оскільки функції покладені шляхом укладання договорів? Чи взагалі покласти функції наказом і договори ЦПХ не заключати? З членами Наглядової ради оформлено контракти (трудові договори).

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Вам достатньо покласти ці функції на Наглядову Раду рішенням загальних зборів учасників ТОВ.

        • Любов Клієнт 5 місяців тому

          Тоді Членів Наглядової ради ознайомити з Рішенням Учасника ТОВ, чи все-таки видати наказ про покладення функцій на Наглядову раду на підставі Рішення Учасника? Ще потрібно призначити Секретаря Аудиторського комітету з числа працівників Товариства, який не буде мати повноважень члена Аудиторського комітету ( буде лише забезпечувати документальне оформлення рішень Аудиторського комітету) на оплатній основі.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це компетенція загальних зборів. Тому достатньо ознайомити членів Наглядової Ради з таким рішенням під підписи.

            • Любов Клієнт 5 місяців тому

              Дякую! А як бути з Секретарем Аудиторського комітету, якому потрібно оплатити послуги документального оформлення рішень?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Його можна оформити окремою угодою.

            • Любов Клієнт 5 місяців тому

              Договір цивільно-правового характеру?

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Так, договір цивільно-правового характеру на виконання послуг.

    Любов Клієнт 5 місяців тому

    Ось витяг зі Статуту, де йдеться про Аудиторський комітет:

    До виключної компетенції Загальних зборів Учасників Товариства належить:

    - створення Аудиторського комітету або прийняття рішення щодо покладання відповідних функцій на Наглядову раду Товариства. Затвердження Положення про Аудиторський комітет, в разі його створення.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України