Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Цивільне право, 08 грудня 2023, питання №98413

Як оформити безоплатне користування квартирою з ФОП з правом подальшої передачі її в суборенду?

Доброго дня. ФОП хоче заключити договір позички квартири з громадянином, для подальшої передачі в оренду цієї квартири та отримання прибутку. Як це правильно оформити? Дякую

Відповіді юристів (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тетяна!

    1. Власник вправі надати належні йому на праві власності житлову кімнату, будинок, квартиру в оплатне або безоплатне користування іншій особі.
    2. Якщо домовились, що буде безоплатно, потрібно обов’язково укласти договір, в якому будуть виписані всі істотні умови, для уникнення можливих ризиків своєму майну і у т.ч. з боку податкового органу, поліції тощо.
    3. Такий договір не потрібно завіряти у нотаріуса, це законом не вимагається. Не потрібно його завіряти і у Вашій експлуатуючій організації це теж є правом, а не обов’язком.
    4. Все що потрібно, це інформація про особу/осіб якій ви хочете надати в користування приміщення, всі заповнені сторінки паспорту (копія) , копія ідентифікаційного коду, рекомендуємо також взяти контактний номер телефона та імейл адресу, та обов’язково якщо є станом на момент укладення договору довідка про впо (витяг).
    5. Уклавши договір, ви впорядковуєте ваші відносини на папері, який матиме юридичну силу для суду в т.ч. на випадок проблем.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Босак Назар Орестович
    Босак Назар Орестович 5 місяців тому

    Юрист, м. Львів, 8 років досвіду

    Доброго вечора. Описані Вами відносини прийнято називати відносинами найму (оренди) та суборенди чи піднайму. Ця ФОП може укладати з її клієнтами договори суборенди (сублізингу), а Ви можете укласти з нею договір лізингу. За договором лізингу одна сторона (лізингодавець) передає або зобов'язується передати другій стороні (лізингоодержувачеві) у володіння та користування майно, що належить лізингодавцю на праві власності і було набуте ним без попередньої домовленості із лізингоодержувачем (прямий лізинг), або майно, спеціально придбане лізингодавцем у продавця (постачальника) відповідно до встановлених лізингоодержувачем специфікацій та умов (непрямий лізинг), на певний строк і за встановлену плату (лізингові платежі).

    До договору лізингу застосовуються загальні положення про найм (оренду) з урахуванням особливостей, встановлених цим параграфом та законом. До відносин, пов'язаних з лізингом, застосовуються загальні положення про купівлю-продаж та положення про договір поставки, якщо інше не встановлено законом. Предметом договору лізингу може бути майно, визначене індивідуальними ознаками, яке відповідає критеріям основних засобів відповідно до законодавства.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України