Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Договірне право, 11 грудня 2023, питання №98594 400₴

Чи буде фіктивним суд , якщо договір засканований.

Доброго дня. Адвокатська фірма пропонує підписання контракту під ключ, про виконання угод. Чи буде дійсним договір в суді, якщо контракт буде надісланий сканом особисто мені, і після підпису, фото( сканом) буде відіслано їм назад.

Відповіді юристів (7)

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, це нормальна практика у адвокатській діяльності, для того щоб швидко отримати ордер і почати працювати .Попросіть, щоб вам вислали договір і у паперовій формі, з підписом адвоката. Щоб у вас був

    • Микола Клієнт 4 місяці тому

      Я знаходжусь на фронті, і в мене немає можливості, отримати в паперовій формі, що тоді робити ?

      • Корнійчук Євген Іванович
        25%

        Після підписання таким чином договору, адвокат отримає ордер на представництво і буде мати право захищати вас у суді.

        Якщо ви переживає за адвоката, що він шахрай.

        Коли будете платити гроші, в платежі вкажіть оплата послуг відповідно договору. Від якого числа. В на банківський рахунок фоп. Це буде підтвердженням укладання договору між вами та адвокатом

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Микола!

    По великому рахунку так укладають договори більшість українських адвокатів, які працюють на відстані.

    Питання наскільки це законно, немає однозначної відповіді. Скажемо так - не зовсім законно.

    Проте це не заважає всім державним органам, підприємствам, організаціям, поліції, прокуратурі, військовим частинам і навіть суддям закривати на це очі.

    В моїй адвокатській практиці за останні два роки, тобто протягом усьго періоду воєнного стану, не було випадку, коли б будь які адвокатські дії не визнавались у зв'язку саме з підписанням договору про надання правової допомоги дистанційно. Та, особливо, коли це стосується військових, чи є якійсь інший шлях іх захищати!

    Тим більше, що до суду адвокат не подає оригінал договору, а лише його завірену адвокатом же копію.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Турчин Ярослав Александрович

    ВІтаю Вас, пане МИКОЛО!

    Належним чином вчинена угода - це угода, яка підписана сторонами. При цьому допускається підписання угоди дистанційно, з використанням електронного цифрового підпису.

    Кваліфікований електронний підпис має таку саму юридичну силу, як і власноручний підпис, та має презумпцію його відповідності власноручному підпису (стаття 18 Закону України "Про електронні довірчі послуги").

    7 листопада 2018 року набув чинності Закон України «Про електронні довірчі послуги». З цієї дати втратив чинність Закон України «Про електронний цифровий підпис».

    Одним із важливих нововведень Закону України «Про електронні довірчі послуги» є те, що він запроваджує поняття КЕП, яке замінило поняття ЕЦП.

    За визначенням підпункту 23 пункту 1 розділу I Закону України «Про електронні довірчі послуги» КЕП – це удосконалений електронний підпис, який створюється з використанням засобу кваліфікованого електронного підпису і базується на кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа. КЕП накладається за допомогою особистого ключа та перевіряється за допомогою відкритого ключа. Система цифрового підпису припускає, що кожен користувач мережі має свій особистий ключ (що зберігається в таємниці), який використовується для формування підпису, а також відповідний цьому особистому ключу відкритий ключ, відомий решті користувачів мережі і призначений для перевірки підпису. Цифровий підпис обчислюється на основі особистого ключа відправника інформації й власне інформаційних бітів документу (файлу). Спосіб обчислення цифрового підпису гарантує, що знання відкритого ключа не може призвести до підробки підпису.

    Статтею 203 Цивільного кодексу України встановлено загальні вимоги, додержання яких є необхідним для чинності правочину:

    1. Зміст правочину не може суперечити ЦК України, іншим актам цивільного законодавства, а також інтересам держави і суспільства, його моральним засадам.

    2. Особа, яка вчиняє правочин, повинна мати необхідний обсяг цивільної дієздатності.

    3. Волевиявлення учасника правочину має бути вільним і відповідати його внутрішній волі.

    4. Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом.

    5. Правочин має бути спрямований на реальне настання правових наслідків, що обумовлені ним.

    6. Правочин, що вчиняється батьками (усиновлювачами), не може суперечити правам та інтересам їхніх малолітніх, неповнолітніх чи непрацездатних дітей.

    Правочин має вчинятися у формі, встановленій законом – це одна із основних вимог його чинності. Якщо законом визначена конкретна форма, в якій обов’яз¬ково має вчинятися правочин, то її необхідно дотримуватися. У разі не дотримання цієї вимоги, настають негативні наслідки. Наприклад, якщо договір про купівлю-продаж житлового будинку не буде укладено у письмовій формі і посвідчений нотаріусом, то він буде нікчемним.

    Формою правочину є спосіб вираження волі його сторін. Відповідно до статті 205 ЦК України правочин може вчинятися усно або в письмовій формі. Сторони мають право обирати форму правочину, якщо інше не встановлено законом.

    Правочин, для якого законом не встановлена обов’язкова письмова форма, вважається вчиненим, якщо поведінка сторін засвідчує їхню волю до настання відповідних правових наслідків.

    У випадках, встановлених договором або законом, воля сторони до вчинення правочину може виражатися її мовчанням.

    Виходячи з викладеного, вбачається, що законодавець передбачає дві форми правочину: усну та письмову. У тих випадках, коли закон не встановлює обов’язковість певної форми, сторони можуть обирати її на власний розсуд, але в межах чинного законодавства.

    Усно можуть вчинятися правочини, які повністю виконуються сторонами у момент їх вчинення, за винятком правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, а також правочинів, для яких недодержання письмової форми має наслідком їх недійсність.

    Юридичній особі, що сплатила за товари та послуги на підставі усного правочину з другою стороною, видається документ, що підтверджує підставу сплати та суму одержаних грошових коштів.

    Правочини на виконання договору, укладеного в письмовій формі, можуть за домовленістю сторін вчинятися усно, якщо це не суперечить договору або закону.

    Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо його зміст зафіксований в одному або кількох документах, у листах, телеграмах, якими обмінялися сторони.

    Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо воля сторін виражена за допомогою телетайпного, електронного або іншого технічного засобу зв’язку.

    Правочин вважається таким, що вчинений у письмовій формі, якщо він підписаний його стороною (сторонами).

    Правочин, який вчиняє юридична особа, підписується особами, уповноваженими на це її установчими документами, довіреністю, законом або іншими актами цивільного законодавства, та скріплюється печаткою цієї юридичної особи.

    Використання при вчиненні правочинів факсимільного відтворення підпису за допомогою засобів механічного або іншого копіювання, електронно-числового підпису або іншого аналога власноручного підпису допускається у випадках, встановлених законом, іншими актами цивільного законодавства, або за письмовою згодою сторін, у якій мають міститися зразки відповідного аналога їхніх власноручних підписів.

    Стаття 208 ЦК України визначає правочини, які належить вчиняти у письмовій формі:

    1) правочини між юридичними особами;

    2) правочини між фізичною та юридичною особою;

    3) правочини фізичних осіб між собою на суму, що перевищує у двадцять і більше разів розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян;

    4) інші правочини, щодо яких законом встановлена письмова форма.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин

    • Микола Клієнт 4 місяці тому
      1. Чи можна трішки більше людською мово, тому що не сильно розумію
      • Турчин Ярослав Александрович
        75%

        Вибачте. Спробую пояснити більш популярно. Фото паперу, який начебто Ви з кимось підписали - не є доказом того, що Ви уклали угоду з адвокатом.

        Дуже багато на сайт звертається людей, які взагалі уклали угоди з фейковими (не справжніми) адвокатами і перерахували гроші на картку за №, а не за реквізитами поточного банківського рахунку адвокатського об"єднання / юридичної фірми / адвоката.

        Жоден реальний адвокат не шахрай не буде так працювати і приймати гроші на картку, ризикуючи мати проблеми з податковою та бути позбавленим права на адвокатську діяльність. Бо адвокати з точки зору податкової є підприємцями і мають сплачувати податки на загальній системі оподаткування, несуть відповідальність за порушення правил касових операцій та невикористання касових апаратів (РРО) як і магазини та інші підприємці.

        Тобто для того, щоб Ви не просто відправили комусь гроші і не мали ніяких прав, маючи на руках лише фількіну грамоту, угода з Вами має бути підписана Електронним цифровим підписом. Хоча б збоку адвоката.

        Тоді Ви реально будете мати УГОДУ, а не послуговуватись послугам на довірі, бо ж у випадку чого - Ви не зможете нічого пред"явити такому "адвокату". ВІн просто скаже, що не знає Вас, а гроші Ви перерахували на картку якогось Васі Пупкіна.

        Крім всього іншого.

        Непогано було б адвоката перевірити у Реєстрі адвокатів. Чи реально такий адвокат існує?

        https://erau.unba.org.ua/

        https://uadvokat.com.ua/

        Крім того, в інтернеті має бути контактний телефон такого адвоката. Якщо це не фейковий адвокат- шахрай. Звіртесь з номером, з якого з Вами спілкуються. Бо буває, що хтось працює під реального адвоката.

        В будь-якому разі немає жодних проблем, аби адвокат Вам вислав Договір підписаний з його боку - електронним цифровим підписом.

        Ви зі свого боку так само можете так вчинити. І підписати договір, наклавши на висланий файл свій цифровий підпис, якщо у Вас такий наявний чи Ви є клієнтом ПриватБанку.

        ТОБТО. У ВАШОМУ ВИПАДКУ КЛЮЧОВИМ Є:

        - Зрозуміти з ким Ви маєте справу і чи дійсно це фірма і адвокати, а не дистанційні шахраї.

        - Отримати від них хоч якісь гарантії виконання домовленостей. Реальні адвокати без проблем вишлють Вам не сканований договір, а файл, підписаний Електронним цифровим підписом фірми чи адвоката.

        - Якщо фірма не бажає укладати нормальну угоду - то це або профани юридичні, або шахраї. Бо ні один адекватний юрист не буде створювати в першу чергу собі проблему такими фейковими договорами, намальованими на коліні.

        В будь-якому разі Ви маєте бути свідомі того, що якщо Вам за Ваші гроші нічого не зроблять, то пред"явити Ви їм у 99% зі 100 % нічого не зможете, бо у Вас не буде договору на надання послуг.

        Альтернативний варіант - ніщо не заважаю вислати примірник договору з печаткою юридичної фірми та підписом уповноваженої особи - Новою поштою. 1-2 дні і договір у Вас на руках.

        Вчергове повторюся. Люди, які порядно працюють - без жодних проблем нададуть Вам усі необхідні документи. Бо вони працюють офіційно і по білому.

        Якщо починаються відмови - то це або профани, які не зроблять Вам якісно роботу, або взагалі шахраї, які працюють під юристів/адвокатів.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України