Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Військове право, 16 грудня 2023, питання №98832 240₴

Які підстави для отримання тимчасової непридатності у разі операції?

Вітаю! Проходив в університеті військову кафедру, офіцер запасу. В мене є показання (від хірурга) для видалення пахової грижі . Для отримання тимчасової непридатності треба йти на ВЛК до чи після операції? Та чи може бути випадок що мене все одно зроблять придатним? Також, цікавить щодо перетину кордону на певний час після операції. На сайті державної прикордонної служби зазначено що тимчасово непридатний може перетнути кордон, але чи насправді це відбувається на практиці та від чого це залежить?

Відповіді юристів (3)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    33.3%

    Вітаю!

    Для отримання тимчасової непридатності треба йти на ВЛК до чи після операції?

    Тільки після операції, тоді дійсно будуть шанси на отримання тимчасової непридатності строком на 2 місяці. Це для початку.

    Та чи може бути випадок що мене все одно зроблять придатним?

    Ні, після операції Ви будете визнані тимчасово непридатним.

    Також, цікавить щодо перетину кордону на певний час після операції. На сайті державної прикордонної служби зазначено що тимчасово непридатний може перетнути кордон, але чи насправді це відбувається на практиці та від чого це залежить?

    На практиці такі категорії осіб мають право на перетин кордону, але треба мати оригінал довідки ВЛК за формою 4.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    33.3%

    Доброго дня!

    З приводу тимчасової непридатності.

    Для отримання тимчасової непридатності треба проходити ВЛК після оперативного втручання. Хоча в роз'ясненнях до статті 55 Розкладу хвороб і зазначається, що за наявності грижі обстежуваним за графами I-III Розкладу хвороб пропонується хірургічне лікування, на практиці ВЛК може проігнорувати рекомендації Вашого профільного лікаря щодо операції, якщо вона, звісно, не назначена в екстренному порядку.

    Придатним Вас можуть визнати тількі після того, як мене реабілітаційний період після операції, який становить від 1 до 2 місяців за умови того, що не виникне ніяких ускладнень.

    Пахова грижа віднесена Розкладом хвороб до статті 55, яка включає: "грижа К40-К46 (пахова, стегнова, пупкова грижа, грижа черевної стінки, діафрагмальна грижа, інші та неуточнені грижі черевної порожнини)".

    У Додатку 2 до цієї статті заначено наступне:

    "за наявності грижі обстежуваним за графами I-III Розкладу хвороб пропонується хірургічне лікування. Після успішного лікування вони придатні до військової служби та до навчання у ВВНЗ.

    Підставою для застосування цієї статті є незадовільні результати хірургічного лікування (рецидив захворювання), відмова від хірургічного лікування та протипоказання для його проведення.

    1) до пункту «а» належать:

    повторно рецидивні, великих розмірів зовнішні грижі, які потребують ручного вправлення, горизонтального положення тіла або порушують функції внутрішніх органів;

    діафрагмальні грижі (у тому числі набута релаксація діафрагми), які порушують функції внутрішніх органів;

    множинні грижі, вентральні грижі, що не вправляються.

    2) до пункту «б» належать:

    грижа стравохідного отвору діафрагми, що не супроводжується порушеннями, указаними в пункті «а»;

    одноразовий рецидив грижі після хірургічного лікування та відмови від повторного лікування;

    рецидивні зовнішні грижі помірних розмірів, які з’являються у вертикальному положенні тіла при фізичному навантаженні, кашлі;

    наслідки та стани після оперативного лікування грижі з резекцією кишечника;

    вентральні грижі, які потребують носіння бандажа.

    Невелика (у межах фізіологічного кільця) пупкова грижа, передочеревинний жировик білої лінії живота, а також розширення пахових кілець без грижового випинання не дають підстав для застосування цієї статті та не перешкоджають проходженню військової служби та до навчання у ВВНЗ.

    Наслідки та стани після оперативного лікування грижі у вигляді больового синдрому без ознак рецидиву не дають підстав для застосування цієї статті та не перешкоджають проходженню військової служби."

    Щодо виїзду за кордон.

    Відповідно до останнії роз'яснень ДПСУ від 02.02.2023 року.

    "Виїзд чоловіка, який тимчасово непридатний до військової служби.

    Дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів:

    Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії)".

    Отже, тимчасово-непридатні мають право на перетину кордону. Для того Вам потрібно мати при собі закордонний паспорт, військово-обліковий документ та оригінал довідки ВЛК з записом про тимчасову непридатність та датою наступного переогляду.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    33.3%

    Доброго дня!

    Для отримання тимчасової непридатності треба йти на ВЛК до чи після операції? Та чи може бути випадок що мене все одно зроблять придатним?

    ВЛК потрібно проходити після здійснення хірургічного лікування.

    Згідно сттатті 56 Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (додаток 1) стани після перенесених гострих, загострення хронічних захворювань органів травлення та їх хірургічного лікування передбачають тимчасову непридатність.

    У випадку, якщо ВЛК ставить неправомірний висновок необхідно оскаржувати в порядку адміністративного оскарження.

    Якщо Ви захочете пройти ВЛК до операції, то невідомо який висновок зробить ВЛК.

    На сайті державної прикордонної служби зазначено що тимчасово непридатний може перетнути кордон, але чи насправді це відбувається на практиці та від чого це залежить?

    Так, тимчасово непридатні мають право на виїзд. При собі потрібно мати закордонний паспорт, військовий квиток, довідку ВЛК про тимчасову непридатність.

    Підстава для виїзду пункт 2-6 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

    Згідно абзацу першого частини першої статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії);.

    АЛЕ, найте на увазі, постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність підлягає затвердженню штатною ВЛК.

    На практиці часто виникає ситуація, коли військовозобов'язаного ВЛК визнали тимчасово непридатним до 2х місяців, але навмисно затягують із затвердженням та видачею довідки ВЛК. Такі дії ТЦК підлягають оскарженню.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів!


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України