Задайте питання юристу

835 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

17 грудня 2023, питання №98854 250₴

В яких випадках потрібне рішення / печатка штатної ВЛК, довідка форма 4 ? Статус НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ТА ВИКЛЮЧЕНИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. дякую

Маю довідку ф 4 з лютого 2022 р. після проходження 5-ти ВЛК та підтвердженнями діагнозу в установах куди направлявся за рекомендаціями ВЛК.
Отримано статус НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ТА ВИКЛЮЧЕНИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. Є відмітка відповідна відмітка в військовому квитку офіцера запасу тією ж датою, лютий 2022 року.
Призваний не був, участь в бойових діях не приймав.

Питання - чи має бути номер рішення / печатка штатної ВЛК, в довідці форма 4 ? В моїй довідці, внизу, поле вільне , але є текст " Рішення , постанова штатної ВЛК _________________________ (вказується у разі,коли постанова ВЛК підлягає затвердженню штатної ВЛК)"

Мав зауваження представника ТЦ та СП в м.Київ під час рейду з перевірки документів в магазині з питання військового обліку, що дане поле має бути заповненим + печатка.

Якщо так , то на яких підставах ? Відповідь ТЦ та СП де видавалась довідка було що не потрібно ніяких відміток в цьому полі. Дякую , Анатолій

Відповіді юристів (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Анатолію!

    Після змін від 14.08.2023 Наказом МОУ "Про затвердження Змін до Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" до Наказу МОУ №402 "Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України" пунк 3.8 глави 3 Розділу ІІ було доповнено новим абзацем відповідного змісту:

    "Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд."

    Отже, наразі постанови міських і районих ВЛК про виключення з обліку військовозобов'язанного підлягають обов'язковому затвердженню штатною ВЛК, звідси і питання до Вас від представника ТЦК та СП.

    В той самий час, оскільки Ви проходили ВЛК і отримали згаданий Вами висновок набагато раніше, ніж були внесені згадані вище зміни, то така вимога на Вас не повинна розвовсюджуватись. А отже, отриманий Вами в лютому 2022 року висновок ВЛК, з моєї точки зору, є чинним і переогляду чи узгодженню зі штатною ВЛК не підлягає.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    20%

    Вітаю, Анатолій!

    Маю довідку ф 4 з лютого 2022 р. після проходження 5-ти ВЛК та підтвердженнями діагнозу в установах куди направлявся за рекомендаціями ВЛК.Отримано статус НЕПРИДАТНИЙ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ ТА ВИКЛЮЧЕНИЙ З ВІЙСЬКОВОГО ОБЛІКУ. Є відмітка відповідна відмітка в військовому квитку офіцера запасу тією ж датою, лютий 2022 року.Призваний не був, участь в бойових діях не приймав.

    Питання - чи має бути номер рішення / печатка штатної ВЛК, в довідці форма 4 ? В моїй довідці, внизу, поле вільне , але є текст " Рішення , постанова штатної ВЛК ___ (вказується у разі,коли постанова ВЛК підлягає затвердженню штатної ВЛК)"

    Оскільки мова йде про лютий 2022 року, у Вас не повинно бути затвердження рішення штатною ВЛК. Такі нововведення були впроваджені із 25 серпня 2023 року на підставі даного наказу МОУ. Тому у Вас такого і теоретично не могло бути, але від того дана довідки не втрачає свої сили або не перестає бути такою.

    Мав зауваження представника ТЦ та СП в м.Київ під час рейду з перевірки документів в магазині з питання військового обліку, що дане поле має бути заповненим + печатка.

    Ні, вони невірно, можливо умисно, тлумачать нормативно-правові акти. Зараз дійсно висновки ВЛК про непридатність та тимчасову непридатність мають затверджуватися штатною ВЛК. Але у даній ситуації Закон не має зворотньої дії в часі, а тому Вам не потрібно зараз оформлювати таке погодження та будь-які інші печатки.

    Якщо так , то на яких підставах ? Відповідь ТЦ та СП де видавалась довідка було що не потрібно ніяких відміток в цьому полі. Дякую , Анатолій

    Немає таких підстав, що було підтверджено Вам уповноваженим працівником ТЦК та СП. Тому не хвилюйтесь, Закон у даній ситуації на Вашій стороні.

    Успіхів. Всього доброго Вам. З повагою.

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    Питання - чи має бути номер рішення / печатка штатної ВЛК, в довідці форма 4 ? В моїй довідці, внизу, поле вільне , але є текст " Рішення , постанова штатної ВЛК ___ (вказується у разі,коли постанова ВЛК підлягає затвердженню штатної ВЛК)"

    До 25.08.2023р. Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України не містила положення про обов'язкове затвердження Постанови ВЛК районних, міських ТЦК та СП про непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку штатною ВЛК.

    З 25.08.2023р. - пунктом 3.8 Положення передбачено, що постанови ВЛК про непридатність підлягають затвердженню.

    Мав зауваження представника ТЦ та СП в м.Київ під час рейду з перевірки документів в магазині з питання військового обліку, що дане поле має бути заповненим + печатка.

    Ви з 2022 року являєтесь невійськовозобов'язаним, Вам не потрібно оновлювати свою довідку. У Вашому військово-обліковому документі повинна бути проставлена відмітка про виключення з військового обліку - даний документ при необхідності і демонструйте представникам ТЦК. Так як Ви являєтесь невійськовозобов'язаним Ви можете ігнорувати будь-які повістки чи повідомлення ТЦК.

    Якщо так , то на яких підставах ? Відповідь ТЦ та СП де видавалась довідка було що не потрібно ніяких відміток в цьому полі.

    Таких підстав немає.

    Відповідно до ст. 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов`язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

    Відповідно до статті 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи.

    У Вас немає обов’язків військовозобов’язаного тому Вас не можуть притягнути до відповідальності за небажання проходити ВЛК, поновлювати довідку або за відмову від повістки. Тим більше, що вручення таких повісток буде незаконним.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Корнійчук Євген Іванович
    20%

    Доброго дня, відповідно до наказу 402

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08

    Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК (додаток 4 до цього Положення) у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду. Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК. Копія довідки видається особі, яка пройшла медичний огляд."

    внесенні зміни були 14.08.23.

    Враховуючи ст.58 конституції України

    Стаття 58.Закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи

    А також те що ви вже виключенні з військового обліку, тому не є військовозобов'язаним тобто вже не підпорядковується ТЦК. Тому ваші документи цілком дійсні. Вам нічого не загрожує.

    Враховуючи дане обгрунтування ви зможете відповісти на запитання про печатку ,що вона вам не потрібна , так як ви були виключені рані внесених змін.

    Токмач Галина Николаевна
    20%

    Вітаю!

    Відповідно до пункту 3.8 Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про тимчасову непридатність або непридатність до військової служби з виключенням з військового обліку підлягає затвердженню штатною ВЛК.{Пункт 3.8 глави 3 розділу II доповнено новим абзацом згідно з Наказом Міністерства оборони № 490 від 18.08.2023}

    У вашому випадку постанова ВЛК приймалася у лютому 2022 року (до набрання чинності наказом № 490). Згідно діючої на той момент редакції пункту 3.8 Положення постанова ВЛК ... не підлягала затвердженню штатною ВЛК. Тому ніяких відміток там бути не може. Схоже, працівники ТЦК не дуже ознайомлені з чинним законодавством. Тим паче, постанова ВЛК не є документом з питання військового обліку.

    Так, відповідно до пункту 20 Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, затверджений постановою КМУ від 30 грудня 2022 року № 1487) військовий облік ведеться на підставі даних паспорта громадянина України та військово-облікових документів.

    Військово-обліковими документами є:

    для призовників - посвідчення про приписку до призовної дільниці;

    для військовозобов’язаних - військовий квиток або тимчасове посвідчення військовозобов’язаного;

    для резервістів - військовий квиток.

    При цьому, відповідно до ст.19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством. Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

    Успіхів!

    Токмач Галина Николаевна

    Анатолію!

    На незаконні дії працівників військкомату можна:

    1) ПОДАВАТИ СКАРГИ ДО:

    - ОБЛАСНОГО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ);

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ.

    2) ТЕЛЕФОНУВАТИ НА ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    - МІНІСТЕРСТВА ОБОРОНИ УКРАЇНИ:

    0 800 50 04 42

    Гарячі лінії | Міністерство оборони України (mil.gov.ua)

    - УРЯДОВУ ГАРЯЧУ ЛІНІЮ:

    Урядова «гаряча лінія» 1545 працює цілодобово

    Дзвінки на урядову «гарячу лінію» 1545 з мережі фіксованого зв’язку Укртелекому, телефонів мобільних операторів Київстар, Vodafone Україна, Лайфселл для заявників безкоштовні.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України