Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Трудове право, 02 січня 2024, питання №99583

Чи можна не сплачувати ЄСВ якщо не маю пільг?

Добрий день, маю питання. Зробила ФОП (1 група спрощена). Прийшов час платити Єдиний соціальний внесок і мені сказали що його можна не сплачувати але не буду отримувати стаж та страхування. Я вирішила не сплачувати. Зараз збираюся подавати декларації і почала попадатися інформація про те що можуть не сплачувати ЄСВ тільки ФОП з пільгами. Допоможіть будь ласка зрозуміти. Якщо я повинна була сплатити але не сплачувала то це потрібно зробити чи я даремно переживаю?

Відповіді юристів (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Валерія!

    Можете не сплачувати ЄСВ, якщо не має проблеми з тим, що Вам не буде нараховуватися страховий стаж.

    Далі приводжу роз'яснення податкової з цього приводу:

    За нормами п.9-19 розд. VIII Закону про ЄСВ ФОПи-єдинники (як і ФОП на загальній системі оподаткування та особи, які провадять незалежну професійну діяльність, і члени фермерського господарства) звільняються від сплати ЄСВ за себе з 1 березня 2022 року до припинення війни, а також протягом наступних 12 місяців.

    Тож якщо платники скористаються цією пільгою, то розрахунок єдиного внеску у складі декларації подавати їм не потрібно. Це правило діє щодо того періоду, в якому згідно зі встановленими пільгами ЄСВ не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

    Проте сама пільга не позбавляє ФОП права добровільно сплачувати ЄСВ за себе. В такому випадку обов'язково треба зазначати суми такого ЄСВ у декларації. В такому разі ФОП отримає страховий стаж за сплаченими внесками. Якщо ж ЄСВ сплатити, але не зазначити ці суми у звітності, то сплачені суми ЄСВ вважатимуться просто переплатою. Якщо ж ФОП не сплачує ЄСВ, то страхового стажу у нього не буде.

    https://cv.tax.gov.ua/media-ark/news-ark/697548.ht...

    З повагою, адвокат Айвазян.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України