Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 17 января 2024, вопрос №100327

Повернення коштів за онлайн-навчання (живий курс).

Доброго дня! У мене онлайн-школа ораторського мистецтва. Набираємо групи по 12 людей. Клієнтка після проходження 1 уроку, коли курс вже почався, забажала повернути кошти. При цьому вона сплачувала офіційно на банківський рахунок ФОП, ще й в розстрочку від банку, тобто я отримав не повну суму. Чи можу я не повертати гроші за навчання, тим більше якщо воно вже почалося, бо це не товар в магазині, і на її місце я не взяв іншу людину.

Мало того, клієнтка погрожує подати заяву в кібер-поліцію за шахрайство.

Ответы юристов (11)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Тимуре!

    Ви маєте публічний договір оферти, який передбачає умови повернення коштів?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Тимур Клиент 3 месяца назад

      так, на сторінці інстаграм є договір оферти.

      • Айвазян Юрий Климентьевич

        Тоді там повинні бути викладені всі умови, в тому числі, умови повернення коштів.

        • Тимур Клиент 3 месяца назад

          вони там є.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Якщо умови Вашого договіру оферти не передбачають повернення коштів за вже придбаний курс, то тоді у чому питання? Куди б вона не звернулась із заявою про шахрайство, перед тим вона повинна була ознайомитись з договіром оферти, який знаходиться у публічному простірі. Якщо Ви не порушуєте умов договору, як виконавець, то і претензій до Вас бути не може.

            • Тимур Клиент 3 месяца назад

              справа в тому, що договір розміщений на сторінці інстаграм, з якої клієнтка і дізналася про курс, і вона стверджує, що я цю оферту розмістив щойно.

          • Айвазян Юрий Климентьевич

            Це смішно, оскільки їй прийдеться це довести, а зробити вона того не зможе.

            • Тимур Клиент 3 месяца назад

              А взагалі є практика, що суд перевіряє, коли було відредаговано публічну оферту, наприклад надсилає запит в інстаграм чи гугл? Бо в інстаграмі посилання на гугл докс документ, і я в нього періодично можу вносити правки.

            • Тимур Клиент 3 месяца назад

              Хіба в цивільному праві не діє презумпція вини? Я не маю доводити, що на момент її оплати в моєму інстаграмі була розміщена ця оферта і саме в такому вигляді?

    Богданов Микита
    Богданов Микита 3 месяца назад

    Юрист, г. Одесса, 10 лет опыта

    Доброго дня. Так, ви маєте право не розірвати договір та не повертати кошти. Але краще, щоб це було прописано в договорі або в правилах на сайті. Звертайтесь, допоможу

    • Тимур Клиент 3 месяца назад

      я нажал кнопочку "обратиться". Это оно?


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України