Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 08 февраля 2024, вопрос №101748 400₴

На меня подал в суд ТОВ БИЗНЕС ПОЗИКА

Брал ранее в данной организации ТОВАР БИЗНЕС ПОЗИКА кредит и не выплатил. Прошло пару лет и они подали на меня в суд.

Ответы юристов (6)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Євгене!

    Якщо Ви брали кредит в ТОВАР БИЗНЕС ПОЗИКА і не повернули його, то подання позову про стягнення боргу з боку зазначеної організації є цілком логічним кроком. Якщо у Вас немає істотних доказів заперечити це, то позивач, скорше за все виграє цю справу, і тоді Вам прийдеться сплатити не тільки всю суму по Ваших боргових зобов'язаннях, але й судові витрати, як також витрати виконавчої служби на дії щодо примусового повернення боргу.

    Після рішення суду та відкриття ДВС виконавчого провадження можуть бути арештовані Ваші рахунки в банках, рухоме та нерухоме майно - одним словом, у Вас виникнуть різні проблеми, уникнути яких буде доволі складно.

    Тож я би радив Вам, якщо є така можливість, звичайно, до винесення рішення судом завчасно сплати борг, аби уникнути зазначених мною ускладнень.

    Якщо такої можливості у Вас немає, а борг достатньо великий, рекомендую Вам терміново позбутися будь якої власності на своє ім'я (переоформити авто, нерухомість, не тримати великих сум на своїх рахунках).

    В той самий час, аби предметно зпрогнозувати результати розгляду справи про стягнення боргу судом, треба детально ознайомитись з матеріалами справи.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Мамай Ірина Євгеніївна

    ВІтаю,

    Треба бачити позовну заяву з додатками, щоб розповісти про перспективи справи.

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС! Для надання Вам однозначної відповіді на питання замало інформації. Як слушно зазначила пані Мамай, треба дивитись позов. Хоча б по строкам виникнення боргу та іншим принциповим моментам розуміти.

    Теоретично, єдиним варіантом не платити борг по кредиту, який виник внаслідок Ваших дій, а не шахрайства, - є застосування в суді строків позовної давності у три роки з моменту, коли виникло право стягнення боргу. Іноді фірми обходять цей момент, вказуючи у своєму договорі інші строки, ніж передбачені Цивільним кодексом України. Тут уже треба дивитись сам договір, спосіб його донесення до клієнта та ін. моменти, які відпрацьовує фахівець у галузі права при захисті Ваших інтересів у суді.

    Проте, на строки не дуже можна розраховувати за кредитами, борги по яким виникли до 2017 року, адже у зв"язку з ковідом та воєнним станом строки позовної давності для фінансових структур неодноразово продовжувались / зупинялись.

    Не треба розраховувати і на те, що Ваша неявка до суду не дасть можливість прийняти судове рішення. Так це зараз не працює як правило. Особливо якщо позивач не громадянин України, а "фінансовий капітал".

    Як слушно вказав пан Айвазян, якщо у Вас немає можливості оплатити борг та усі шалені відсотки, які як правило нараховують, то Вам треба по максимуму позбутися записаного / зареєстрованого на Вас майна (нерухомість, земля, авто) та у разі чого (за потреби) реалізувати своє право на розблокування у виконавчій службі одного банківського рахунку для видаткових операцій на суму не більше 14200 грн./місяць

    Нажаль по боргам перед МФУ, які б вони не були шахрайські, але треба платити. Кожна людина має бути свідома того, що встановлені МФУ відсотки є шахрайськими і у разі мінімальних проблем, позбутися боргу практично нереально. На це і розрахунок. Проте, судова практика стоїть на тому, що "бачили очі, що підписували, тепер платіть".

    Якщо у Вас немає офіційних доходів та майна, то фактично Вам нічого зробити не зможуть. Боргове рабство в Україні поки що не відродили. Тож відпрацьовувати борг Вас ніхто не змусить. Колектори юридично та фактично також безсилі у цьому питанні і лише можуть психологічно тероризувати беззахисних об"єктів.

    З повагою, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10%

    Вітаю Вас, Євгеній!

    Брал ранее в данной организации ТОВАР БИЗНЕС ПОЗИКА кредит и не выплатил. Прошло пару лет и они подали на меня в суд.

    Проста порада - звертайтеся до адвоката за місцем Вашого проживання та готуйте документи до суду, у першу чергу відзив на позовну заяву. Впевнений, для початку треба розібратися з позовною заявою та додатками до неї. Після цього можна говорити про якісь перспективи та випрацювання алгоритму дій.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    7.5%

    Доброго дня, строк позовної давності 3 роки. Вам треба подати клопотання до суду про витребування з позивача письмового кредитного договору до суду. І на цьому повинно все скінчитись, так як тонкого договору взагалі не існує. Тому що ви оформили його через інтернет, і він не містить вашого підпису не електронного ні такого. Що ви підтвердили дію, через смс код. Це не грає ролі.

    Дерій Владислав Олегович
    37.5%

    Доброго дня!

    Необхідно готувати заперечення на позов та намагатись зменшити заборгованість. Для цього потрібно проаналізувати судову справу, умови договору, знайти порушення з боку організації.

    Відповідно до статті 257 Цивільного кодексу України, загальна позовна давність (зокрема, щодо вимог про стягнення заборгованості за кредитом та відсотків) встановлюється тривалістю у три роки.

    Частиною 4 ст. 267 Цивільного кодексу України передбачається: сплив позовної давності, про застосування якої заявлено стороною, є підставою для відмови у позові.

    Зазвичай кредитори звертаються до суду та надають розрахунок заборгованості за позикою з нарахуванням штрафних санкцій після закінчення строку дії договору. Але фінансові установи, як і банківські, зазвичай готують позов на межі закінчення строків позовної давності (три роки), задля отримання максимальної суми від боржника внаслідок перерахунку пені за вказаний строк. При цьому, якщо позичальник почне здійснювати оплату кредиту із часом, усі кошти будуть перерахованими спочатку на погашення розміру пені, а потім вже основного боргу.

    Звертаючись до суду із позовною заявою про стягнення заборгованості, МФО без обмежень нараховують штрафні санкції у вигляді пені за неповернення отриманих у позику коштів, тоді як законом обмежений строк для вимог про стягнення пені.

    В судовому порядку у боржника є можливість скоротити суму стягнення навіть до тіла позики, оскільки в більшості випадків фінансові установи зловживають своїм правом вимоги сплати пені за користування коштами, суттєво збільшуючи її розмір.

    Відповідно до положень ст. 18 Закону України "Про захист прав споживачів»" продавець (виконавець, виробник) не повинен включати у договори зі споживачем умови, які є несправедливими. Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов'язків на шкоду споживача.

    Відповідно до частини 5 статті 18 Закону україни "Про захист прав споживачів", якщо положення договору визнано несправедливим, включаючи ціну договору, таке положення може бути змінене або визнане недійсним.

    Зважаючи на безпосереднє поширення Закону України «Про захист прав споживачів» на відносини про стягнення заборгованості за мікропозикою, у боржника є можливість визнати положення договору (якими передбачена відповідальність за порушення зобов’язань, тобто пеня та штрафи) недійсними.

    Вимога про нарахування та сплату неустойки не відповідає передбаченим у п. 6 ст. 3, ч. третій ст. 509 та частинах першій, другій 627 ЦК України засадам справедливості, добросовісності, розумності як складовим елементам загального конституційного принципу верховенства права.

    Для зменшення позовних вимог Вам краще заручитися підтримкою адвоката, який буде займатися Вашою справою.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю успіхів та вдалого дня!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України