Задайте вопрос юристу

836 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 01 марта 2024, вопрос №103029 550₴

Який максимальний термін дії у приписного

Доброго дня

На який термін зараз видають приписне ?

Моєму сини виписали приписне на термін 1,5 року, законно це чи ні?

У мене є право по закону просити переробити приписне на більший срок чи взагалі без сроку дії?

Якщо є така можливість переробити приписне, то напишить , будь ласка, по черзі мої дії куди та до кого мені звертатись з цим питанням .

Ответы юристов (6)

    Дерій Владислав Олегович
    10%

    Доброго дня!

    Як правило приписне видають до досягнення хлопцем 27 років.

    Тому, якщо син не закінчуватиме військову кафедру - до 27 років по статусу він являтиметься призовником та не підлягаєтиме мобілізації. Проте, зараз на розгляді у Верховній раді перебуває законопроект 10449 про зменшення призовного віку до 25 років.

    На жаль, законодавчо не заборонено ТЦК устанавлювати термін дії приписного. Тому через 1,5 роки Вашому сину необхідно буде обновити дані та продовжити термін дії посвідчення про приписку до призовної дільниці.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Згідно Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" та Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України 30 грудня 2022 р. № 1487 терміні дії приписного не встановлено.

    Виходячи з норм законодавства приписне підлягає заміни при досягненні призивником 27 років (на сьогодні) чи отримання статусу військовозобов'язаного (наприклад юнак закінчив військову кафедру).

    Кирда Вячеслав Володимирович
    18.2%

    Вітаю Вас!

    На який термін зараз видають приписне ?Моєму сини виписали приписне на термін 1,5 року, законно це чи ні?У мене є право по закону просити переробити приписне на більший срок чи взагалі без сроку дії?Якщо є така можливість переробити приписне, то напишить , будь ласка, по черзі мої дії куди та до кого мені звертатись з цим питанням .

    Чинним законодавством строк дії посвідчення про приписку до призовної дільниці не визначено. Нижезазначена постанова визначає лише наступне:

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 21 березня 2002 р. № 352 Київ

    Про затвердження Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом

    "28. Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається громадянам, приписаним до призовних дільниць, яких за результатами проходження комісії з питань приписки визнано придатними до військової служби або тимчасово непридатними до військової служби чи такими, що потребують лікування. Форма посвідчення про приписку визначається Міноборони.

    Інформація про номер посвідчення про приписку вноситься до Єдиного державного реєстру військовозобов’язаних. Окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі військовозобов’язаних (за наявності) зазначається у посвідченні про приписку.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці видається під особистий підпис громадянина в обліковій картці призовника. Номер посвідчення відповідає порядковому номеру, під яким прізвище призовника внесено до обліково-алфавітної книги.

    Посвідчення про приписку до призовної дільниці громадян, яких визнано придатними до військової служби або тимчасово непридатними до військової служби, які потребують лікування, вручається в день ухвалення рішення комісією. Під час вручення посвідчення про приписку до призовної дільниці керівник районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідальна посадова особа районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки) зобов’язаний роз’яснити призовникам їх права та обов’язки з додержання правил військового обліку, відповідальність за порушення цих правил, а особам, щодо яких ухвалено рішення про направлення на медичне обстеження (лікування) або для підвищення рівня освітньої підготовки, - про необхідність регулярного відвідування закладів охорони здоров’я чи закладів освіти (курсів). Про доведення інформації про свої права і обов’язки призовник розписується в обліковій картці призовника."

    Останніми роками приписні свідоцтва дійсно видають строкові, на 1-2 роки. Тому не думаю, що Ви зможете оскаржити відповідні дії ТЦК та СП. Можна спробувати, але не думаю, що це варто судових засідань та купи нервів, фінансових та інших затрат. Раніше приписні дійсно були безстроковими, припускаю, що ситуація змінилася з огляду на воєнний стан.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    18.2%

    Доброго дня, Марина!

    Посвідчення про приписку (приписне) — це документ, який видається громадянам України, приписаним до призовних дільниць.

    Приписка чоловіків до призовних дільниць проводиться для взяття їх на військовий облік, визначення наявних призовних ресурсів, ступеня придатності до військової служби, встановлення освітнього рівня, здобутої спеціальності або професії, рівня фізичної підготовки, вивчення особистих якостей. До призовних дільниць щороку протягом січня — березня приписуються допризовники, яким у рік приписки виповнюється 17 років.

    Органи місцевого самоврядування, підприємства, установи, організації, заклади освіти щороку зобов’язані подавати до відповідних ТЦК та СП списки громадян, які підлягають приписці до призовних дільниць.

    Щоб отримати приписне потрібно надати наступні документи:

    • паспорт або свідоцтво про народження;
    • копія атестата, диплома, свідоцтва чи довідка про освіту;
    • довідка з місця роботи або навчання із зазначенням посади, фаху, з якого часу працює (для тих, хто навчається — курс або клас);
    • характеристика з місця роботи або навчання;
    • чотири фотографії розміром 3×4 см;
    • посвідчення і довідки про складання спортивних розрядів;
    • посвідчення водія;
    • довідка про середній заробіток.

    Приписне має таку саму силу, що й військовий квиток, але лише на той час, допоки призовнику не виповниться 27 років, і він не набуде статусу військовозобов'язаного. Після виповнення 27 років призовник зобов'язаний поміняти приписне на тимчасове посвідчення чи військовий квиток.

    Приписне повинні видавати на весь період перебування чоловіка в статусі призовника, але той факт, що Ващому сину видали його в ТЦК лише на 1,5 роки можливо пов'язаний із законопроектом, який знаходиться зараз на розгляді у ВРУ. В законопроекті пропонується скасувати в принципі таке поняття, як призовник, і замінити його так званою базовою військовою службою. БВС надасть можливість військоматам мобілізовувати чоловіків не лише у статусі військовозобов'язаного, але і значно раніше.

    З моєї точки зору обмежувати термін дії приписного - це незаконно, й дії ТЦК можна оскаржити або в адміністративному, або в судовому порядку. Хоча це буде доволі складно.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Пономаренко Наталія
    21.8%

    Доброго дня, шановна Марина!

    З урахванням норм Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", приписне посвідчення призовника - є військово-обліковим документом, що підтверджує відношення до військової служби у якості призовника і видається допризовнику як правило у 17 років після проходження Призовної комісії, визначення стану здоров'я та можливості бути призваним на строкову службу, на підтвердження приписки до призовної дільниці.

    Приписне посвідчення призовника - підтверджує перебування на військовому обліку в ТЦК та СП як призовника для зарахування на навчання, для працевлаштування, заповнення заяви на укладення шлюбу в органах ДРАЦС тощо.

    Приписне, у разі якщо таку особу не призвали на строкову службу, наразі чинне до 27 років, якщо особу не було призвано на строкову військову службу.

    Під час воєнного стану призов на строкову військову службу не проводиться.

    Якщо Президентом України буде підписано закон, ухвалений в червні 2023 року, або буде прийнято законопроекти, які розглядає наразі Верховна Рада України, в т.ч. проект Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», то призовний вік планується скоротити до 25 років або навіть замінити строкову службу на базову військову підготовку.

    Тому, приписні будуть чинні до досягнення 25 років або до внесення змін у законодавче регулювання щодо заміни строкової служби - базовою військовою підготовкою (до 5 місяців - у мирний час, до 3 місяців у воєнний час), допоки особу не призовуть на таку базову військову підготовку.

    Чинний проект закону, ухвалений ВРУ у першому читанні передбачає крім іншого обов'язок усіх громадян України у віці від 18 до 60 оновити протягом 60 днів, з дня набрання чинності цим законом, своїх персональних облікових даних шляхом звернення до ТЦК та СП, ЦНАПу, у електронному вигляді шляхом доступу до електронного кабінету, або до консульської установи України, у разі перебування за межами України.

    Крім того, якщо особа була призвана на строкову військову службу - вже не вважається призовником, а після демобілізації зараховується в запас І категорії незалежно від віку та може бути мобілізована під час загальної мобілізації та воєнного стану в порядку та строки, визначені законом України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", якщо інші строки не визначені іншими нормами законодавства. Особі, яка призвана на військову службу приписне обмінюється на військовий квиток.

    Особи призовного віку, які за станом здоров'я визнані непридатними до служби або обмежено придатними - отримують не приписне посвідчення, а одразу військовий квиток або тимчасове посвідчення замість військового квитка із вказівкою про обмежену придатність та зарахування в запас ІІ категорії або про непридатність до служби з виключенням з військового обліку.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко

    Турчин Ярослав Александрович
    21.8%

    ВІТАЮ ВАС, пані МАРИНО!

    У посвідчення про приписку до призовної дільниці (так по закону називається цей документ) - офіційно строк дії до досягнення громадянином України 27 років (станом на цей час, адже законодавством планують скасувати строкову військову службу і замінити її базовою військовою підготовкою у період з 18 до 25 років).

    Згідно з ч. 1 ст. 15 Закону України "Про військовий обов"язок і військову службу", на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

    ВІдповідно до абзацу 3 ч. 1 ст. 18 цього Закону, від призову на строкову військову службу звільняються громадяни України:

    які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку;

    Пункти 1, 2 ч. 1 ст. 37 Закону пердбачає, що зокрема:

    Взяттю на військовий облік призовників, військовозобов’язаних та резервістів у територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки, підлягають громадяни України:

    1) на військовий облік призовників:

    приписані до призовних дільниць;

    2) на військовий облік військовозобов'язаних:

    • звільнені з військової служби в запас;
    • які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу";
    • військовозобов'язані, які прибули з інших місцевостей (адміністративно-територіальних одиниць) України або з-за кордону на нове місце проживання;
    • звільнені зі служби поліцейські, особи начальницького та рядового складу Міністерства внутрішніх справ України, Державного бюро розслідувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту (крім осіб, прийнятих на службу цивільного захисту у порядку, визначеному Кодексом цивільного захисту України, до проходження строкової військової служби), Державної кримінально-виконавчої служби України, співробітники Служби судової охорони, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну митну політику, особи, які мають спеціальні звання Бюро економічної безпеки України;
    • які набули громадянства України і згідно з цим Законом підлягають взяттю на облік військовозобов'язаних;
    • зняті з військового обліку Збройних Сил України, Служби безпеки України, Служби зовнішньої розвідки України відповідно за рішенням Міністерства оборони України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України;
    • які відповідно до статті 18 цього Закону звільнені від призову на строкову військову службу;
    • які досягли 27-річного віку під час перебування на військовому обліку призовників;
    • які звільнені зі служби у військовому резерві та не досягли граничного віку перебування у запасі;

    ОТЖЕ, станом на зараз, за загальним правилом, посвідчення про приписку до призовної дільниці є належним військово-обліковим документом, що підтверджує факт перебування на військовому обліку у відповідному ТЦК - до 27 років, окрім випадків, коли особа була до 27 років призвана на строкову військову службу і після закінчення строкової служби - перейшла в розряд не призовників, а військовозобов"язаних - зарахованих до запасу ЗСУ, НГУ тощо.

    Особам, визнаним непридатними або обмежено придатними до строкової військової служби - посвідчення про приписку не видається, адже такі особи одразу зараховуються в запас і їм видається так званий "білий квиток" (тимчасове посвідчення військовозобов"язаного або військовий квиток із записом про непридатність або обмежену придатність та відміткою про облік).

    З повагою, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України