Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Инвестиции, 02 марта 2024, вопрос №103061

Хочу спробувати крипто трейдинг. Що зі сторони закону, чи обов'язкове ФОП?

Доброго дня. Хочу спробувати крипто трейдинг, раніше не займалась. Розумію, що для цього потрібен фоп і відповідний КВЕД, сплачувати податки. Але так як це тільки ознайомлення з даною справою, тому і прибуток буде мінімальним, до 1-1.5 тис.дол. максимум в місяць, а можливо взагалі не сподобається, тому чи можливо перший час займатися трейдингом просто так, без фоп? Ото ж, який варіант буде найкращим? Чи можуть виникнути якісь проблеми, наприклад з податковою?

Ответы юристов (2)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Будь-яка підприємницька діяльність з метою отримання доходу зобов'язує відкрити ФОП.

    Якщо Ви кошти будете виводити на рахунки українських банків - Ви можете попасти під фінансовий моніторинг банку. При підозрілих операціях банк може заблокувати рахунки та поцікавитись легальністю походження коштів.

    Якщо Ви збираєтесь торгувати на біржі або через Payoneer чи інші платіжні системи, то поки в податкової до них доступу немає.

    Ви можете спробувати зайнятись трейдингом без виведення коштів на рахунки українських банків. Якщо Вам не сподобається або Ви не отримаєте дохід відповідно Ви нічого не втрачаєте і зайвий раз не будете відкривати/закривати ФОП

    Проте, дане питання досить обширне та має купу нюансів.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Євгенія!

    Законодавство України – однозначне: за відсутність офіційної реєстрації бізнесу, неоподаткування отриманих коштів – штрафи, а подекуди і адміністративна відповідальність. Державна податкова служба наголошує, що за відсутність реєстрації та незаконне ведення підприємницької діяльності передбачено:

    Штраф у розмірі 340 грн за діяльність без реєстрації як ФОП або провадження незалежної професійної діяльності без взяття на податковий облік (п.117.1 ст.117 ПКУ);

    Штраф за провадження господарської діяльності без державної реєстрації як суб’єкта господарювання, у розмірі від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 17 000 грн. до 34 000 грн). та конфіскацію виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення, чи без такої (ст. 164 КУпАП).

    Адміністративна відповідальність зі штрафом в розмірі 17 000 грн. за здійснення підприємницької діяльності без реєстрації ФОП чи іншої форми підприємницької діяльності.

    Штраф за повторне правопорушення протягом року у розмірі від 2 000 до 5 000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян – від 34 000 грн. до 85 000 грн.

    Реєстрація бізнесу з початку діяльності гарантує відсутність подібних штрафів, що є досить вагомими для підприємця-початківця.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України