Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 05 марта 2024, вопрос №103209

Відстрочка від мобілізації для вчителів

Добрий день! Є пару питань з приводу відстрочки для вчителів. Син нещодавно влаштувався на роботу у приватну школу вчителем. Питання1: За новим законопроєктом, що буде скоро прийнятий, ніби буде необхідний мінімуму 0,75 ставки. Скільки складає це у годинах? Десь раніше бачиоа у відповідях, але не можу зараз знайти. (В академічних годинах чи астрономічних?) Питання 2: Як подати цю інформацію до ТЦК для відстрочки? Чи це передає школа якось сама? Чи це копія трудової книжки? Чи якась довідка чи школи потрібна?
Принагідно дікую всім шановним юристам, які знаходять бажання та час допомагати нам у такий складний час. Всім аам і нам добробуту та найшвидшої Перемоги!

Ответы юристов (5)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Олена!

    Станом на зараз підстава для відстрочки Вашого сина виглядає наступним чином:

    Стаття 23 ЗАКОНУ УКРАЇНИ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію»

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    надає вичерпний перелік категорій осіб, які можуть мати право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації:

    Зокрема в ній зазначено:

    "Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

    здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

    {Абзац другий частини статті 23 в редакції Законів № 2745-VIII від 06.06.2019, № 2196-IX від 14.04.2022}

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;".

    Як буде виглядати відповідна підстава для відстрочки у кінцевому варіанті законопроеткту 10449, поки що невідомо.

    Для оформлення відстрочки Ваш син повинен надати до ТЦК заяву про оформлення відстрочки та документ, що підтверджує його працевлаштування та ставку. Це може бути довідка з місця роботи, витяг з наказу про прийняття на роботу тощо.

    Щодо ставки, то повна ставка - це 40 годин на тиждень (8 годин на день).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Олена Кутас Клиент месяц назад

    Дякую за відповідь. Трошки тоді тільки не зрозуміло. Знайшла таке: "Педагогічне навантаження вчителя — це 18 годин на тиждень (про це говорить Закон «Про повну загальну середню освіту» та «Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти» – Інструкція №102. Як тоді правильно рахувати?

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Для вчителя повне педагогічне навантаження на одну тарифну ставку не меньше ніж 18 годин на тиждень.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю.

    Потрібно мати 14 педагогічних годин. Оформити відстрочку потрібно через ТЦК та СП, направивши попередньо документи поштовим зв'язком. Займаюся супроводом таких справ.

    З поваго.!

    Адвокат Евгений Александрович
    Адвокат Евгений Александрович месяц назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Доброго дня!

    ЯКЩО ВИ НАУКОВИЙ ПРАЦІВНИК, НАУКОВО-ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК, ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК, ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75, ТО У ВАС Є ПІДСТАВИ ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ:

    ЗАКОН УКРАЇНИ

    Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

    (Відомості Верховної Ради України (ВВР), 1993, № 44, ст.416):

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

    " Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

    Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:...

    наукові і науково-педагогічні працівники закладів вищої та фахової передвищої освіти, наукових установ та організацій, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів професійної (професійно-технічної) освіти, закладів загальної середньої освіти, за умови що вони працюють відповідно у закладах вищої чи фахової передвищої освіти, наукових установах та організаціях, закладах професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;;...".

    ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД ПРИЗОВУ ПРИ МОБІЛІЗАЦІЇ, ТРЕБА ЗВЕРНУТИСЯ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬККОМАТУ), РАЗОМ З ТАКИМИ ДОКУМЕНТАМИ:

    - ПАСПОРТОМ ГР.УКРАЇНИ, ІДЕНТИФІКАЦІЙНИМ КОДОМ (ОРИГІНАЛИ І КОПІЇ), ВІЙСЬКОВИМ КВИТКОМ, КОПІЯМИ ДОКУМЕНТІВ, ЯКІ ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ТЕ, ЩО ВИ НАУКОВИЙ ПРАЦІВНИК/ПЕДАГОГІЧНИЙ ПРАЦІВНИК ЗА ОСНОВНИМ МІСЦЕМ РОБОТИ ТА МАЄТЕ СТАВКУ НЕ МЕНШЕ НІЖ 0,75 (КОПІЇ ТРУДОВОЇ КНИЖКИ, ДОВІДКИ З МІСЦЯ РОБОТИ ТОЩО),

    - ДЕ:

    1) СТАТИ НА ВІЙСЬКОВИЙ ОБЛІК (ЯКЩО ВИ ТАМ НЕ ПЕРЕБУВАЄТЕ);

    2) ПРОЙТИ ВЛК (МЕДКОМІСІЮ);

    3) ОТРИМАТИ ВІЙСЬКОВО-ОБЛІКОВИ ЙДОКУМЕНТ (ЯКЩО ВАШ ЗАСТАРІЛИЙ).

    4) ВІДСТРОЧКУ ВІД ПРИЗОВУ ПО МОБІЛІЗАЦІЇ.

    Всього доброго!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України