Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

19 марта 2024, вопрос №103949 400₴

Выезд заграницу при уходе за инвалидом 2ой группы

Здравствуйте, у матери жены 2ая группа инвалидности (дали на 2 года) из-за перенесённого и продолжающегося рака. Могу ли я оформить за ней уход? Сейчас она живёт в нашей квартире, но там прописаться нельзя так как стройка нелегальная. То есть она прописана в Донецкой области (на не окуппированой территории), а я вообще без прописки. Возможно ли как-то оформить может какое-то совместное проживание в этой квартире, которая незаконно построена, чтобы получить право выезда заграницу?!

Ответы юристов (4)

    Богун Сергій Павлович
    20%

    Доброго дня.

    Наразі діючі Правила перетинання державного кордону громадянами України передбачають, що коли громадянин, який входить до категорії військовозобов’язаних, доглядає за родичем чи іншою особою з інвалідністю І чи ІІ групи або особою, яка потребує постійного догляду, то він може супроводжувати дану особу під час її виїзду за кордон для забезпечення потреб такої особи. Факт здійснення такого догляду підтверджується відповідним актом, що складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду або документами (посвідчення, довідка) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Як правило органами місцевого самоврядування відповідний департамент соціального захисту населення визначається уповноваженим виконавчим органом по видачі акту встановлення факту здійснення догляду у відношенні:

    – осіб, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи і мають намір супроводжувати одного із таких батьків для виїзду за межі;

    – осіб, які здійснюють постійний догляд за особами з інвалідністю І чи ІІ групи і мають намір супроводжувати таких осіб для виїзду за межі України;

    – осіб, які здійснюють постійний догляд за особами, які потребують постійного догляду та відповідно мають намір супроводжувати таку особу для виїзду за межі України.

    Відповідний акт складається робочою групою із виходом за місцем проживання. До складу робочої групи входять керуючий справами виконавчого комітету відповідної міської ради, працівники департаменту соцзахисту, медичний працівник закладу охорони здоров’я та представники управителя багатоквартирного будинку, об’єднання співвласників багатоквартирного будинку або квартального комітету тощо.

    Робочій групі надано право під час встановлення факту догляду витребувати від заявника документи, які підтверджують потребу особи в постійному догляді, пояснення причин, мети та потреби для виїзду за межі України разом із особою, за якою здійснюється догляд, отримувати та використовувати свідчення сусідів тощо.

    Спробуйте цей варіант.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    26.8%

    Доброго дня, Євгене!

    Згідно змін, що затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 10 вересня 2022 р. № 1044 та внесені до Правил перетинання державного кордону громадянами України, Ваша підстава для виїзду та перелік документів, необхідних для того, зазначені наступним чином:

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність,

    а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю І чи ІІ групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю І чи ІІ групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням".

    Отже, для перетину кордону разом із матір'ю своєї дружини Вам потрібні закордонні паспорти, свідоцтво про народження Вашої дружини, свідоцтво про шлюб, документ, що підтверджує інвалідність матері дружини (крім довідки МСЕК) та спільне місце проживання (задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування).

    У Вашому випадку я не бачу можливості зробити Вам та матері дружини спільне задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування).

    Тому, єдиний варіант - це оформлення акту встановлення факту здійснення догляду. Якщо Ви проживаєте у місті Києві, як зазначено у Вашому питанні, то Вам потрібно звернутись до районної держадміністрації із заявою про видачу відповідного акту.

    Проте, й в даному випадку можуть виникнути проблеми у зв'язку з тим, що Ви не маєте місця реєстрації, а матір Вашої дружини зареєстрована за іншою адресою та не оформлювала ВПО по місцю свого теперішнього проживання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    26.3%

    Доброго дня!

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України Ви можете виїхати за кордон за підстав зазначених у п.2-1:

    У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України,

    за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Для перетину кордону необхідно підготувати такі документи:

    1) закордонні паспорти ;

    2) документ про інвалідність тещі ( пенсійне посвідчення, посвідчення інваліда або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю);

    3) свідоцтво про народження дружини;

    4) свідоцтво про шлюб

    5) документ, що підтверджує спільне проживання (оригінали/нотаріальні копії паспортів з однаковою пропискою або витяги з реєстру територіальної громади зі спільною пропискою)

    АБО

    Акт встановлення факту здійснення догляду

    Якщо буде спільне місце проживання (однакове місце реєстрації) , то документ про здійснення догляду не потрібен.
    Якщо у Вас не буде з матір'ю дружини спільної приписки – Вам необхідно буде оформити Акт встановлення факту здійснення.

    Підставою для складання Акту є письмове звернення у довільній формі до виконавчих органів (управління соціальної політики) міської ради від особи з інвалідністю II групи або особи, яка здійснює догляд, з наданням наступних документів:

    • копія паспортів заявника та особи з інвалідністю II групи;
    • документи, що підтверджують родинний зв'язок;
    • копія висновку медико-соціальної експертної комісії про інвалідність;
    • документ, що підтверджує необхідність в догляді, виданий закладом охорони здоров’я

    Акт складається протягом 5 днів.

    У Вашому випадку, щоб оформити Акт здійснення догляду потрібно щоб:

    1. Матір дружини стала ВПО або зареєструвала своє місце проживання на підконтрольній території.

    2. Матері дружини необхідно отримати Висновок ЛКК про потребу у постійному сторонньому догляді

    3. Вам потрібно також зареєструвати своє місце проживання (це ризиковано, адже можуть направити до ТЦК, якщо Ви не стоїте на військовому обліку чи не маєте військово-облікового документа) або оформити Акт обстеження на факт проживання особи без реєстрації місця проживання

    Проте, чому Ви не можете зареєструвати тещу в своїй квартирі? Що Ви маєте на увазі під нелегальним будівництвом?

    Як варіант, Ви можете орендувати квартиру та домовитись з власниками, щоб на певний час зареєстрували місце проживання Вашої тещі.

    Ще одним проблем моментом може бути те, що прикордонники можуть вимагати військово-облікові документи або довідку з ТЦК про відстрочку , які не є обов'язковими документами, які передбачені пунктом 2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви зможете спробувати перетнути кордон на іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    27%

    Вітаю Вас!

    Станом на зараз Ви вже маєте право на перетинання державного кордону.

    Все буде залежати від конкретної зміни та прикордонника, який вивчатиме Ваші документи. Можуть як пропустити, так й ні.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність, а також документів, що підтверджують спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), або документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд.

    Тобто постанова 57 вимагає саме спільне проживання, зокрема задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування).

    У Вашій ситуації потрібно мати (один із варіантів):

    Документи про спільне проживання (їх задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) збігається із задекларованим або зареєстрованим місцем проживання (перебування) їх батьків чи батьків дружини (чоловіка),

    АБО здійснення догляду за своїми батьками чи батьками дружини (чоловіка), що підтверджується актом встановлення факту здійснення догляду.

    Якщо Ви маєте змоги оформити Акт встановлення факту здійснення догляду, обов'язково робіть. Але це буде складно, адже майже завжди одним із документів є ЛКК про потребу в догляді.

    Акт встановлення факту здійснення догляду складається на підставі звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, до районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрації, виконавчого органу сільської, селищної, міської ради із заявою про здійснення особою такого догляду. У випадку, якщо особа з інвалідністю I чи II групи є взятою на облік внутрішньо переміщеною особою, звернення із заявою про здійснення догляду подається за місцем реєстрації фактичного місця проживання такої внутрішньо переміщеної особи. На підставі такого звернення особи з інвалідністю I чи II групи або особи, яка здійснює догляд, районною, районною у мм. Києві та Севастополі держадміністрацією, виконавчим органом сільської, селищної, міської ради не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

    ВИСНОВОК:

    Ви повинні зібрати всі можливі документи, а далі сподіватися на успіх на пункті перетину. Сказати точно, що Вас неодмінно пропустять, доводі складно і я не буду брати на себе таку відповідальність.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України