Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Наследство, 24 марта 2024, вопрос №104305 400₴

Переоформление земельного участка

Здравствуйте.
Я Анастасия.
Есть участок земли моей покойной мачехи. Я не кровная дочь. Землю решили переоформить ее кровные два сыновья на меня. Земля ещё на них не оформлена.
Я нахожусь в другой стране.
Мне интересна последовательность процедуры переоформления, какие нужны документы, какая цена за это.
Ещё важен вопрос , как мне оформить на себя, если я приехать не могу. Возможно ли выслать документы онлайн?

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    100%

    Доброго дня, Анастасія!

    По-перше, перед тим, як переоформити земельну ділянку на Вас, сини Вашої мачухи повинні оформити право власності на себе. Це можна зробити на когось одного із синів з урахуванням того, що інший відмовиться від спадщини, або на двох у рівних частинах (що немає сенсу, оскільки землю будуть дарувати Вам), якщо немає інших родичів першого ступеня споріднення, які також предендують та мають право на спадщину.

    Для оформлення право власності на земельну ділянку у порядку спадкування, спадкоємцю, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, необхідно подати державному або приватному нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

    ЦК України встановлює шестимісячний строк для прийняття заяви про прийняття спадщини. Такий строк обраховується з дня смерті спадкодавця або з дня, з якого вона оголошується померлою. Якщо спадкоємці пропускають зазначений шестимісячний строк, у таких випадках цей строк може бути поновлений судом, але пропущений строк має бути лише з поважних причин.

    Заява про прийняття спадщини є необхідною лише в тому випадку, якщо спадкоємець не проживав постійно разом із спадкоємцем на час відкриття спадщини. Спадкоємець, який постійно проживав із спадкодавцем на час відкриття спадщини, вважається таким, що прийняв спадщину, якщо протягом строку, встановленого статтею 1270 ЦК України, він не заявив про відмову від неї.

    Після спливу 6-місячного строку з дня смерті спадкодавця, необхідно звернутись до нотаріуса, якому було подано заяву про прийняття спадщини, із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину.

    До даної заяви необхідно додати наступні документи:

    • документи, що посвідчують особу спадкоємця (паспорт, реєстраційний номер облікової картки платника податків);
    • свідоцтво про смерть спадкодавця;
    • документи, що підтверджують родинний зв'язок спадкоємця зі спадкодавцем (свідоцтво про народження, свідоцтво про одруження);
    • оригінал документів, які підтверджують право власності спадкодавця на земельну ділянку (державний акт на право власності на земельну ділянку);
    • довідку про нормативну грошову оцінку земельної ділянки та витяг з Державного земельного кадастру на земельну ділянку, які видаються відділами Держгеокадастру.

    Відповідно до підпункту 4.21 пункту 4 глави 10 розділу II Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22.02.2012 № 296/5 (далі - Порядок), видача свідоцтва про право на спадщину на земельну ділянку нотаріусом проводиться також за умови отримання витягу з Державного земельного кадастру, у тому числі шляхом безпосереднього доступу до нього.

    Нотаріус також перевіряє чи не перебуває земельна ділянка під арештом. Якщо на спадкове майно накладено арешт судовим чи слідчими органами, видача свідоцтва про право на спадщину затримується до зняття арешту.

    Якщо спадкоємцем подано всі необхідні документи, то нотаріус видає Свідоцтво про право на спадщину, а також реєструє право власності спадкоємця у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. З цього моменту особа є повноправним власником успадкованої земельної ділянки.

    https://wiki.legalaid.gov.ua/index.php/Порядок_оформлення_права_власності_на_земельну_ділянку_в_порядку_спадкування_за_законом_та_за_заповітом

    По-друге, після оформлення права власності можливо зробити на Вас договір дарування. Оскільки Ви знаходитесь за кордоном, то відповідна процедура передбачає оформлення довіренності від Вашого імені на ососбу в Україні, яка замість Вас буде присутня у нотаріуса при укладанні дарчої від Вашого імені.

    Довіреність Ви можете зробити звернувшись до консульства України у країні Вашого перебування. Така довіреність не потребує подальшої легалізації.

    Також Ви можете оформити довіреність у місцевого нотаріуса.

    Останній засвідчить підпис під документом, складеним українською мовою, проте не його зміст. Після цього, як правило, треба буде ще зробити апостиль. Тобто завірити у державному органі правочинність іноземного нотаріуса.

    В Україні ж після цього робиться лише переклад позначок нотаріуса й апостиля, з текстом робити нічого не потрібно.

    Також можна зробити довіреність іноземною мовою, оформити у місцевого нотаріуса, а вже підписаний документ офіційно перекласти в Україні.

    Щодо ціни, то при переоформленні землі синами Вашої мачухи, останні повинні будуть сплатити за послуги нотаріуса та оцінку земельної ділянки.

    При укладанні договіру дарування так само прийдеться сплатити послуги нотаріусата (за домовленністю сторін). Ваші витрати: 1% держмито, 5 % ПДФО та 1,5% військового збору від оціночної вартостіземельної ділянки.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    У Вас є декілька варіантів.

    1 Варіант. Сини повинні прийняти та оформити спадщину у нотаріуса. Для цього потрібно подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини протягом 6 місяців після смерті спадкодавця. Після сплину 6 місяців їм потрібно звернутися до нотаріуса із заявою про видачу свідоцтва про спадщину.

    Потім, на підставі даного свідоцтва - вони дану земельну ділянку оформляють на Вас шляхом укладення договору дарування. Договір дарування повинен укладатися в нотаріуса на території України. Щоб Вам особисто не повертатися до України Ви можете в консульстві оформити довіреність на свого представника, який прийме дар земельну ділянку.

    Для укладення договорів з відчуження земельної ділянки обов'язкового потрібно щоб дана ділянка мала кадастровий номер.

    2 Варіант. ЯкщоВи проживали з мачухою однією сі'м'єю протягом останніх 5 років - Ви подаєте в консульство заяву про прийняття спадщини протягом 6-місячного терміну після смерті мачухи. Брати в свою чергу можуть написати відмову від спадщини на Вашу користь. Але, брати повинні відмовитись від всієї спадщини, тому якщо в спадщинку входить нерухомість або авто, воно все перейде до Вас.

    Тому, якщо у Вас з братами була домовленість лише на земельну ділянку - Вам слід використовувати Варіант 1.

    Майте на увазі, що дарування земельної ділянки не близькому родичу (не першого або другого ступеня споріднення) оподатковується за ставкою 5% ПДФО та 1,5% військового збору від вартості нерухомості. Теж саме стосується і прийяття спадщини.

    Проте, якщо Ви є усиновленою дитиною на підставі рішення суду - Ви є спадкоємцем першої черги, тому маєте право на спадщину в рівних долях з братами. До того ж, при укладенні договору дарування з братами - Ви не повинні сплачувати ПДФО та військовий збір.

    Для надання вичерпної відповіді на Ваші питання потрібно більш детально ознайомитись із Вашою ситуацією.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України