Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

25 марта 2024, вопрос №104359 400₴

Турбують військового колектор.

Взяв до війни кредит, 25.02.22 пішов воювати. В квітні був в шпиталь спілкувався з банком, озвучив що я війсковий. Озвучили суму тіла кредиту щоб закрити його. Відправив їм документи підтвердження що я війсковий. В період 4 міс. Оплатив тіло. На днях мені дзвонять з колекторської контори і кажуть що я їм винен гроші. Но якщо ви оплатити тіло то ми питання закриємо. Сума тіла такаж сама яку я вже платив у банк. Кредит діючий і повинен був закрити його в кінці 24 року. Підставу переходу кредиту в колекторську контору. Що банк не отримували від мене коштів , та я не вихожу на зв'язок. Прислали мені договір який складений між банком та колекторскої компанії. Та очікую їх ще на якої підставі перешов їм кредит. Також отримав пісмо що якщо я не оплачу то подадуть до суду.

Ответы юристов (10)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Ігоре!

    Просто не звертайте увагу! Якщо ж будуть далі "діставати" (по досвіду знаю, що в таких "конторах", як правило, працюють наглі й невиховані особи), запитайте в них назву іх колекторської компанії та скажіть їм, що звернетесь до НБУ, і їх за такі незаконні дії буде позбавлено ліцензії. Якщо ж і це не допоможе, треба дійсно подати скаргу до Нацбанку. Ось Вам аргументи та посилання на закон для подібної скарги:

    Відповідно до вимог пункту 15 статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» - військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову, а військовослужбовцям під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів, - штрафні санкції, пеня за невиконання зобов’язань перед підприємствами, установами і організаціями усіх форм власності, у тому числі банками, та фізичними особами, а також проценти за користування кредитом не нараховуються, крім кредитних договорів щодо придбання майна, яке віднесено чи буде віднесено до об’єктів житлового фонду (житлового будинку, квартири, майбутнього об’єкта нерухомості, об’єкта незавершеного житлового будівництва, майнових прав на них), та/або автомобіля.

    Так, військовослужбовці, визначені пунктом 15 статті 14 Закону, які мають кредитні зобов’язання перед банками, мають право на встановлені законодавством пільги, а саме:

    звільнення від сплати відсотків за користування кредитом ;

    звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту.

    Пунктом 6-2 розділу IV "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України «Про споживче кредитування» врегульовано питання простроченої заборгованості на період дії воєнного стану в Україні. Так, на період дії воєнного стану та упродовж трьох місяців після його припинення або скасування банки, небанківські фінансові установи та колекторські компанії під час врегулювання простроченої заборгованості зобов’язані дотримуватися додаткових вимог щодо етичної поведінки, зокрема не взаємодіяти за власною ініціативою зі споживачем, що належить до захищеної категорії, та з його близькими особами.

    До категорії захищених осіб віднесено:

    військовослужбовців Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які проходять військову службу на території України;

    військовослужбовців, які стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби, чи внаслідок захворювання після звільнення їх з військової служби, пов'язаного з проходженням військової служби;

    членів сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти;

    осіб – які перебувають у полоні;

    з якими втрачено зв'язок;

    зниклих безвісти.

    Якщо такі особи не бажають під час дії воєнного стану та протягом 90 днів із дня його припинення або скасування отримувати в будь-який спосіб нагадування про необхідність сплати чергового платежу за кредитом, їм (або їхнім близьким особам) слід:

    повідомити про це свого кредитодавця, нового кредитора, колекторську компанію;

    надати йому копії відповідних підтвердних документів про свою належність до захищеної категорії.

    Водночас споживач, який втратив належність до захищеної категорії, зобов’язаний повідомити про це кредитодавця, нового кредитора протягом 30 календарних днів із дня втрати належності до цієї категорії.

    Щоб процес комунікацій був максимально зручним і простим для споживачів, кредитодавці зобов'язані розмістити на головній сторінці свого вебсайту адресу електронної пошти, місцеперебування та номер телефону (гарячої лінії, контакт-центру), за якими приймаються повідомлення від захищених категорій споживачів.

    У разі виявлення порушення таких норм Національний банк України застосовуватиме визначені законодавством заходи впливу в частині дотримання вимог щодо взаємодії зі споживачами під час врегулювання простроченої заборгованості (вимог щодо етичної поведінки).

    Звільнення від сплати відсотків за користування кредитом

    Дана пільга поширюється та діє для військовослужбовців з початку (18.03.2014 року) і до закінчення особливого періоду, для резервістів та військовозобов’язаних - з моменту призову під час мобілізації і до закінчення особливого періоду. Банки під час дії особливого періоду не мають право нараховувати відсотки, а у випадку нарахування – зобов’язані їх списати. Для реалізації вказаного права на пільгу, необхідно письмово повідомити банк про проходження військової служби та надати підтверджуючі документи (копію військового квитка з відповідною службовою відміткою, копію довідки про призов військовозобов`язаного на військову службу, копію витягу з наказу або довідки про зарахування до списків військової частини).

    Звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту

    Пільги з погашення основного боргу по кредитній заборгованості (тіла кредиту) та пільги зі сплати комісій по кредиту – наразі чинним законодавством України не передбачені. Однак, щодо погашення тіла кредиту можна звернутись до банку з письмовою заявою про проведення реструктуризації та додати документи, що підтверджують проходження військової служби або іншу участь в АТО/ООС, а також інші документи, які підтверджують скрутне матеріальне становище заявника (наприклад, довідка про доходи, про розмір заробітної плати та ін.). На сайті Міністерства оборони є зразок листа, який рекомендовано направити банку.

    Зазначу, що проведення реструктуризації заборгованості по кредиту проводиться тільки у випадку згоди на це банку.

    Військовослужбовці повинні здійснювати погашення виключно тіла кредиту та в індивідуальному порядку можуть домовитись із банком про кредитні канікули.

    Кредитні канікули – відстрочка сплати тіла кредиту на попередньо узгоджений з кредитною установою (банком) строк. Після закінчення зазначеного строку сплата тіла кредиту має бути поновлена.

    Дії позичальника, який має кредитні зобов'язання:

    1. Звернутись до банку з заявою про проведення звірки зобов'язань та отримати довідку із сумою залишку заборгованості по тілу кредиту, а також процентах, комісіях, штрафах тощо.

    2. Звернутись до банку із заявою про звільнення від сплати процентів, комісій, штрафів по кредиту та про надання кредитних канікул, а також про звільнення від сплати страхових платежів, якщо такі передбачені кредитним договором.

    3. У разі незадоволення банком зазначених у заяві вимог – звернутись до голови правління банку з аналогічною заявою, у якій навести відомості про попереднє листування з банком.

    4. У разі незадоволення або часткового незадоволення банком зазначених у заяві вимог – звернутись до суду з позовом до банку. У якості заходів забезпечення позову просити суд тимчасово припинити нарахування платежів за кредитним договором.

    Оскільки процес врегулювання кредитної справи може затягнутись, є сенс зробити нотаріально засвідчену довіреність на іншу особу для представництва інтересів позичальника.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Ігор Клиент месяц назад

      Банк має право передати, чи продати борг військовослужбовця? Якщо термін договору до кінця цього року? Банк спілкуватися відмовляється посилань до нового кредитора.

      • Айвазян Юрий Климентьевич
        25%

        Ігор! Але ж питання в іншому. Я так зрозумів, що у Вас вже взагалі немає ніякого боргу! Тож дії колекторської компанії просто і нагло незаконні - від самого початку і до кінця. Розлогу відповідь про пільги військовослужбовців щодо несплачених кредитів я Вам дав лише до відома, а говорити тут по великому рахунку немає про що. Треба просто відіслати скаргу до Нацбанку з коротким описом подій, і вся історія після того закінчиться, не встигнув початися!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, якщо це кредити МФО то це зазвичай шахрайство з приводу стягнення коштів і т.д. Нарахування захмарних відсотків і т.д. і просто постійна викачка грошей.

    Відправте їм на електронну адресу звернення про перерахунок боргу додавши квитанцію про оплату.

    Я би взагалі не радив вам їм ділі щось платити, краще це питання вирішити у судовому порядку. Якщо вас будуть тероризувати, шантажувати,погрожувати колектори , ви маєте право звернутися до поліції.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    25%

    Вітаю Вас!

    На жаль, але інколи таке трапляється. По суті, переуступка права була явно незаконною. Банк не мав права переуступати борг, який вже не вважався боргом. За такі дії на Вашому місці я б подав скаргу до Нацбанку.

    Тепер щодо Ваших дій зараз: радив би Вам підготувати та направити 2 звернення: одне звернення до банку, інше - до колекторів, з приводу неправомірності вимагання від Вас коштів, з вимогою припинити протизаконні дії. До звернень додайте квитанцію (платіжні інструкції) про оплату боргу. Якщо не допоможе, подавайте скаргу до НБУ.

    Звісно, що другий раз платити точно не потрібно.

    З повагою!

    Турчин Ярослав Александрович
    25%

    ВІТАЮ ВАС, пане ІГОР!

    Якщо Ви точно оплачували кредит і у Вас є квитанція про це - Вам немає чого турбуватися.

    Бажано зберегти квитанцію у надійному місці, зробити її копії, включаючи електронну або посвідчити у нотаріуса, бо чорнила у банківських квитанцій дуже неякісні і часто вицвітають в нуль. Тоді доведеться відновлювати інформацію про оплату, але ж якщо оплата була в тій же банківській установі, ці шахрайовиті ділки можуть збрехати, що у вони не можуть знайти проплату і видати дублікат квитанції.

    Договір між банком та колекторською організацією може бути й підробкою. Треба уважно все перевірити перед спілкуванням з ними.

    В будь-якому разі двічі платити за один кредит не слід. Якщо Ви виконали зобов"язання перед банком не знаючи про продаж кредиту колекторам - то Ви належним чином виконали зобов"язання. Так каже закон.

    Заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

    Якщо боржник не був письмово повідомлений про заміну кредитора у зобов'язанні, новий кредитор несе ризик настання несприятливих для нього наслідків. У цьому разі виконання боржником свого обов'язку первісному кредиторові є належним виконанням (стаття 516 Цивільного кодексу України).

    Відповідно до вимог статті 527 Цивільного кодексу України (далі - ЦК України) одним з елементів належного виконання зобов´язання, яке виступає кінцевою ціллю будь-якого зобов´язання, є виконання його належному кредиторові належним боржником. Тому при заміні сторони у зобов´язанні інша сторона повинна певною мірою приймати у цьому участь.

    Таким чином, ризик виконання боржником зобов´язання старому кредитору, не дивлячись на поступку прав, несе первісний кредитор. Мається на увазі, що неповідомлення боржника про здійснену заміну кредитора, до того ж неодмінно у письмовій формі, позначає його право виконати зобов´язання первісному кредитору і таким чином припинити зобов´язання, тим самим породжуючи відповідальність цедента перед цесіонарієм. Крім того, ст. 516 ЦК України позбавляє боржника необхідності вимагати доказів того, що виконання приймається належним кредитором, оскільки знімає з нього ризик виконання зобов´язання неналежній стороні, передбачений ст. 527 ЦК України. Неповідомлення належним чином боржника про заміну кредитора також впливає на обсяг заперечень, які він може висувати проти вимог нового кредитора (ст. 518 ЦК України).

    Спочатку треба розібратися чим спричинена така поведінка банку. Можливо у них банальний збій роботи "заброньованих міньйонів" з різних відділів банку. Одні не повідомили іншим, другі не відмітили у базі і покотилося все.

    Оскільки Вас про зміну кредитора не повідомляли, то можете ігнорувати колекторів і спілкуватися лише з банком. Як правило колектори - це той же банк, але інша юр.особа формально, щоб у банку не було проблем з ліцензією за бандитсько-шахрайські методи роботи колекторів.

    Можливо й інше. Цинічні та підлі шахраї, які працюють в банківській установі, у змові з колекторами, знаючи, що Ви військовий і ризикуєте життям - вирішили прокрутити схему з тим, що їм ніхто нічого не платив. Якщо у Вас чи Ваших родичів немає доказів оплати, то така схема могла б спрацювати.

    Суду Вам боятися не слід. Якщо звісно Ви будете постійно на зв"язку і зможете вчасно у відзиві повідомити суд, що кредит сплачено і вимоги безпідставні. В іншому випадку все теж не смертельно, але буде морока з переглядом судового рішення та таким іншим.

    Якщо Ви військовий діючий, то можете взяти довідку у військовій частині про те, що на службі і це буде підставою для зупинення судового провадження до мирних часів або демобілізації.

    У разі ж, якщо у Вас з доказами проплати за кредит у повному обсязі все гаразд - думаю Ви можете написати колекторам офіційного листа з копією в банк. Доклавши до листа КОПІЮ платіжки. Колектори тоді відчепляться. Якщо ж ні - то їх дії дійсно можна буде розглядати як шахрайство.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин

    • Ігор Клиент месяц назад

      Дякую, но банк спілкуватися відмовляється, та посилає на нову компанію. Так я зібрався писати 2а листа , та додати копії своїх документів підтвержуючих що я діючий війсковий з 25.05.22 по теперішній час.також замовив випіскі з банку. Вказати що вони порушують закон, та що буду змушений звернутися с заявою в НБУ, до прокуратури, та поліцію, бо на мій погляд ці установи займаються шахрайством, та ЗМІ це також буде цікаво. Що може для них та ії ділової репутації дуже негативно впливати.

      • Турчин Ярослав Александрович
        12.5%

        Щиро кажучи нинішнім банківським клеркам та колекторам начхати на свою репутацію. Бо можна турбуватися про те, що є. У них і так ніякої репутації немає, бо нічим іншим окрім шахрайства та тероризування знедолених вітчизняна банківська система, нажаль, себе не проявила. При цьому олігархам завжди списувалися борги мільйонами і мільярдами.

        Головне питання, яке треба визначити зараз - чи є у вас доказ проплати кредиту? Якщо є, то у Вас не буде жодних проблем з цим.

        Якщо ні, то треба думати як такі докази отримати, адже як я вже зазначав у своїй відповіді, банківські установи дуже часто зловживають не видаючи довідки про закриття кредиту, відмовляючись надати дублікат квитанції тощо.

    Богун Сергій Павлович
    12.5%

    Доброго дня.

    На період дії воєнного стану та упродовж трьох місяців після його припинення або скасування банки, небанківські фінансові установи та колекторські компанії під час врегулювання простроченої заборгованості зобов’язані дотримуватися додаткових вимог щодо етичної поведінки, зокрема не взаємодіяти за власною ініціативою зі споживачем, що належить до захищеної категорії, та з його близькими особами.

    До категорії захищених осіб віднесено:

    військовослужбовці Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення, Державної спеціальної служби транспорту, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, які проходять військову службу на території України;

    військовослужбовці, які стали особами з інвалідністю внаслідок захворювання, пов'язаного з проходженням військової служби, чи внаслідок захворювання після їхнього звільнення із військової служби, пов'язаного з проходженням військової служби;

    члени сімей військовослужбовців, які загинули, померли чи пропали безвісти;

    особи, які перебувають у полоні або з якими втрачено зв'язок, зниклих безвісти.

    Військовослужбовцям надаються визначені законом пільги, гарантії та компенсації у зв’язку з особливим характером військової служби, яка пов’язана із захистом України.

    До таких пільг належать:

    звільнення від сплати відсотків за користування кредитом;

    звільнення від сплати штрафів/пені за несвоєчасну сплату платежів по кредиту перед підприємствами, установами й організаціями всіх форм власності, у тому числі банками та фізичними особами (частина п’ятнадцята статті 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їхніх сімей»).

    Нехай звертаються до Вас з офіційною вимогою.

    Крім того витребуйте розрахунок заборгованості.

    До моменту їх отримання - нічого оплачувати не потрібно.

    Також раджу звернутися з скаргою до НБУ.

    Пономаренко Наталія

    Доброго дня, шановний Ігоре! Однозначно двічі нікому нічого платити не треба.

    Ключове питання у цьому всьому: У Вас є на руках документ, що підтверджує перерахування коштів в рахунок оплати кредиту?

    Ви платили готівкою чи з зарплатної картки?

    Ось за що не люблю готівкові платежі так це за те, що потім не доведеш, що щось платив якщо чек не зберігся, втратився чи чорнила розмилися з часом.

    Розумію, що ситуація виглядає дуже цинічно, але треба, щоб Ваша позиція була убезпечена відповідними доказами, бо ж банки дуже часто спекулюють на темах сплати кредитів, якщо доказів цього не було надано клієнту.

    Чи фіксуються платежі у Національній платіжній системі платежів (колишня назва НСМЕП, нова - Національна платіжна система "Український платіжний НПС «Простір») - я Вам точно не скажу. Не було прецедентів. Одне можу сказати, що дуже часто банки відмовлялися від визнання факту проплат, розміщення депозитів на своїх рахунках. Наприклад так вчинило Кримське республіканське відділення Приватбанку, банки "Надра", "Фінанси та кредит", "ЮнексБанк", "Банк РуськийСтандарт" та багато інших.

    Якщо у Вас є докази оплати, то Ви можете повідомити офіційним листом, що ніяких боргів по кредитам у Вас немає.

    Також Ви можете дізнатися про статус Вашого кредиту на думку банку - офіційно в бюро кредитних історій.

    Де можна перевірити свою кредитну історію?

    • На офіційному сайті ubki.uа, у розділі Приватним особам — Кредитна історія;
    • у мобільному додатку «Кредитна історія» для iOS та Android;
    • у чат-боті «Кредитна історія УБКІ» в Telegram;
    • поштою, надіславши відповідну заяву на поштову адресу УБКІ;
    • в інтернет-банкінгу Приват24, у розділі «Мої рахунки — Кредитний рейтинг»;
    • у мобільному додатку Приват24, у розділі «Меню — Кредитний рейтинг».

    Кожен громадянин має право 1 раз на рік БЕЗКОШТОВНО отримати інформацію про свою кредитну історію.

    І ще. Я б не дуже розкидалася своїми документами військовослужбовця перед якимись уклоністами - нікчемами, які щось там собі навигадували. Невідомо як вони потім такі документи та Ваші персональні дані використають. Можливо ця босота взагалі співпрацює з ворогом.

    З повагою, адвокат Наталія Пономаренко


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України