Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 12 апреля 2024, вопрос №105466

Налог за лишние кв.м на квартиру

Здравствуйте! Я инвестор.После сдачи дома застройщиком я оформила право собственности на квартиру 35 кв.м. и сразу выехала за пределы Украины. Ещё у меня в собственности квартира 44 кв.м.Должна ли я платить налог за лишние кв.м.? Если да,то как это сделать,если я надолго выехала из Украины?Спасибо

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Інна!

    Так, Ви повинні будете сплатити податок на 19 кв.м.

    Податкові повідомлення – рішення, у яких зазначена сума нарахованого податку та відповідні платіжні реквізити, на які слід сплатити податок, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 01 липня 2024, а сплатити суму зазначеного в них податку потрібно протягом 60 днів після отримання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Ходак Владислав Володимирович

    Податковий кодекс України містить положення про необхідність слати податку з нерухомості.

    Поряд з циміснує пільга для квартири / квартир незалежно від їх кількості - на 60 кв. метрів.

    Тобто якщо загальна площа усіх квартир у власності становить до або 60 кв. метрів - податок не сплачується.

    Також звертаю Вашу увагу, що інформацію прокв. метри квартир Державна податкова служба отримує із Державного реєстру речових прав на нерухоме майно (щодо квартир що оформлювались до 2013 р. відомості у такому реєстрі найчастіше немає). Тому спочатку потрібно перевірити, що у Вас по реєстру, щоб зрозуміти чи Ви сплачуєте податок чи ні.

    Також є дуже важливим дослідити питання чи Ви є власником квартири на 100%. Що це означає? Якщо Ви перебуваєте у шлюбі і квартири є спільною власністю подружжя - то у Вас немає переліміту по квадратних метрах. Якщо ви є власником частини квартири тоді квадратні метри для оподаткування також вираховуються.

    Щодо порядку оплати: податкова приймає рішення (ППР) про сплату податку - направляє на Вашу адресу реєстрації - Ви його оплачуєте або оскаржуєте.

    Якщо ви бажаєте оплатити але немає можливості стежити за листами по адресі реєстрації в Україні - надішліть заяву на електронну пошту податкової із проханням надіслати Вам рішення (ППР) про сплату податку на Вашу електрону адресу.

    Для того щоб визначити чи повинні Ви сплачувати податок - потрібно дослідити реєстр нерухомості. Можу все перевірити та точно Вам відповісти.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України