Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 22 апреля 2024, вопрос №106350 240₴

Поворотна фінансова допомога НЕ працівнику підприємства

Наше підприємство, організаційна форма ТОВ, на загальній системі оподаткування, платник ПДВ. 3 роки поспіль підприємство має збитки. Керівництво хоче надати безвідсоткову поворотну фінансову допомогу у розмірі 1 млн грн. фізичній особі (НЕ працівнику підприємства). Договір планується заключити у письмовій формі терміном до 1 року з можливою пролонгацією, гроші будуть перераховуватись на п/р в банку. Яки податкові наслідки та ризики для нашого підприємства виникають? Чи не виникає ризику, що податкова визнає позику подарунком зі всіма податковими наслідками? Чи дозволяє законодавство надавати таки позики якщо підприємство не є кредитною установою?

Ответы юристов (3)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    У ПК України конкретизовано, що поворотною фінансовою допомогою є сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення (п. 14.1.257 ПК України).

    Суми поворотної фінансової допомоги, отримані платником податку у звітному податковому періоді, що залишаються неповерненими на кінець такого звітного періоду, включаються до складу інших доходів та платник податку збільшує суму витрат на суму такої поворотної фінансової допомоги (її частини) за наслідками звітного податкового періоду, в якому відбулося таке повернення.

    Верховний суд Постановою від 02 серпня 2021 року по справі № 820/7112/16 підтримав позицію апеляційної інстанції, що чинне законодавство України у сфері оподаткування не встановлює обмежень щодо способів та джерел повернення поворотної фінансової допомоги, а містить лише вказівку на обов'язковість такого повернення. Тобто, таке повернення може реалізовуватись і за рахунок укладення інших договорів про надання фінансової допомоги, що не заборонено законом та Статутом відповідного підприємства.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Наталія!

    Відповідно до пп. 14.1.257 ПКУ, поворотна фінансова допомога - це сума коштів, що надійшла платнику податків у користування за договором, який не передбачає нарахування процентів або надання інших видів компенсацій у вигляді плати за користування такими коштами, та є обов'язковою до повернення.

    Отже, фактично, поворотна фінансова допомога є позикою. Згідно із статтею 1046 ЦКУ за договором позики одна сторона (позикодавець) передає у власність другій стороні (позичальникові) грошові кошти або інші речі, визначені родовими ознаками, а позичальник зобов'язується повернути позикодавцеві таку ж суму грошових коштів (суму позики) або таку ж кількість речей того ж роду та такої ж якості.

    Як нефінансова установа, Ви можете надати таку допомогу фізичній особі, але лише на безпроцентній основі, оскільки в іншому випадку відповідна допомога буде вважатись фінансовою послугою, яка потребує ліцензії.

    У відповідності до п. 165.1.31 ПКУ основна сума поворотної фінансової допомоги, наданої платником податку іншим особам, яка повертається йому, та основна сума поворотної фінансової допомоги, що отримується платником податку, не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

    У договорі поворотньї фінансової допомоги Вам обов'язково потрібно прописати, що дана угода не передбачає виплату процентів, оскільки в іншому випадку проценти за користування фінансовою допомогою все ж будуть нараховуватись на рівні облікової ставки НБУ, тому для Вас це буде дуже ризиковано.

    Крім цього потрібно зазначити конкретну суму коштів та період, на який надається допомога. Також зазначити, що поворотня допомога вважається наданою з моменту зарахування коштів на рахунок.

    Отримання коштів за договором про надання безпроцентної поворотної фінансової допомоги не тягне за собою виникнення будь-яких податкових зобов'язань. Тому для цілей оподаткування ПДФО та єдиним податком поворотна фінансова допомога не визнається доходом. Така ж ситуація і для платників податку на прибуток, кошти за таким договором не впливають на фінансовий результат.

    Якщо це короткострокова угода (меньш ніж на один рік),то остання фіксується в бухгалтерських звітах, як дебіторська заборгованість.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Яки податкові наслідки та ризики для нашого підприємства виникають?

    Поворотна фінансова допомога (ПФД) може надаватися:

    • працівникам підприємства. Тут можливий такий варіант погашення як відрахування з зарплати, якщо визначити такий спосіб у договорі. Однак розмір таких відрахувань має не перевищувати 20%, а при відрахуваннях за кількома документами – 50% зарплати (ст. 128 КЗпП);
    • взагалі непов’язаним з підприємством фізособам;
    • фізособам-підприємцям.

    Бажано, щоб договір (ПФД) укладався на строк до 1 року.

    Згідно абз. 2 п. 12 НП(С)БО 10 «Дебіторська заборгованість» та п. 9 НП(С)БО 11 «Зобов’язання» довгострокова дебіторська заборгованість обліковується за теперішньою вартістю. Це значить, що ПФД на строк більше 1 року треба дисконтувати. Після нарахування дисконту та подальшої амортизації балансова вартість суми боргу стає рівною сумі погашення.

    Для уникнення дисконтування можна вдатися до таких дій:

    • зміна умов договору у бік скорочення терміну погашення ПФД;
    • погашення заборгованості й потім заново її видача, якщо це можливо.

    Варіант з договором позики, в якому не вказаний строк погашення (така заборгованість вважається поточною) не рекомендується, так як це може призвести до визнання такої позики податківцями безповоротною фінансовою допомогою.

    Ознайомтесь з корисною інформацією за посиланням https://buhplatforma.com.ua/article/7287-povorotna...

    Чи не виникає ризику, що податкова визнає позику подарунком зі всіма податковими наслідками?

    Якщо Ви уклали Договір про надання поворотної фінансової допомоги та належним чином відобразили це в бухгалтерському обліку, то податкова не визнає позику подарунком.

    Чи дозволяє законодавство надавати таки позики якщо підприємство не є кредитною установою?

    Дозволяє, проте поворотну фінансову допомогу податківці розглядають тільки як безвідсоткову.

    Поворотна фінансова допомога має бути безвідсотковою, інакше вона стає фінансовою послугою. Надавати фінансові послуги мають право фінансові установи та інші особи, які отримали відповідну ліцензію (ліцензії), крім випадків, передбачених законодавством.

    Так, як підприємство, надаючи ПФД ніякої ліцензії на фінпослуги не має, то й позика така має бути безвідсоткова. За цим треба простежити у договорах, аби не мати проблем.

    Прямо у договорі вкажіть, що поворотна фінансова допомога не передбачає сплати відсотків чи іншої винагороди позикодавцю.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Бажаю Вам успіхів!

Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України