Задайте вопрос юристу

835 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 23 апреля 2024, вопрос №106504

Відстрочка від мобілізації

Шановні юристи!
Прошу прокоментувати ч.13, ч.14 "Ст. 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації
У зазначених частинах закону закладені явні протиріччя які в ТЦК та СП не мають повноважень тлумачити, а саме: 1)У першому реченні ч.13 Ст. 23. Закону "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку"
Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації йдеться про "зобов'язання утримувати" особу з інвалідністю за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними. У другому реченні цієї ж частини записано "здійснювати догляд". Тобто в першому випадку мова йдеться про утримання особи з інвалідністю, а у другому- про здійснення догляду (навіть не постійного) за однією тією ж самою особою з інвалідністю.
2)У частині 14 ст.23 зазначеного закону, внесена норма про право на відстрочку від мобілізації особі другого ступеню спорідненості яка здійснює постійний догляд за особою з інвалідністю, за умови відсутності членів сім'ї першого ступеня споріднення. До речі не зобов'язання її утримувати як в ч.13! До того ж вилучена вимога "за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов'язаними" яка міститься в тій же ч.13.
Тобто за наявністю членів сім'ї першої ступені спорідненості цей обов'язок покладається на них. А тому виникають протиріччя з ч.13. ст 23 Закону. Таким чином відстрочка, на підставі догляду за особою з інвалідністю, для однієї тієї ж самої особи з інвалідності законодавець висуває суперечливі вимоги. Які ТЦК та СП можуть тлумачити на свій розсуд, в супереч нормам Конституції України. Заздалегідь дякую за увагу.

Ответы юристов (1)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Владиславе!

    Коментарі у даних випадках відсутні, оскільки останнім часом взагалі не зрозуміло, хто розробляє відповідні тексти та хто приймає відповідні норми закону.

    Я, наприклад, сам до кінця не розібрався, яким чином трактувати той чи інший абзац, особливо це відноситься до "13". Настільки перемудрили та перекрутили: і невійськовозобов'язані, і зобов'язані утримувати, і здійснювати догляд.

    Отже, питання це не до юристів, а саме до тих осіб, хто виклав таким чином норми у законі.

    З повагою, адвокат Айвазян.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України