Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Налоговое право, 28 мая 2024, вопрос №110652 650₴

Чи може військовослужбовець як Набувач гум. доп. поставити передане авто на облік

Намагаюсь організувати передачу авто брату-військовослужбовцю від благодійного фонду. Вимогою фонда є зняття авто з балансу ГО. По процесу, військовослужбовець як фіз особа - підписує акт прийома/передачі. В такому сценарії, авто лишається на балансі ГО.

Чи може цей військовослужбовець потім зареєструвати це авто якимось чином "на себе" (тимчасова реєстрація в МВС?) і таким чином "зняти" його з балансу ГО?

Чи це заборонено його юридичним статусом "Набувача" гуманітарної допомоги?

Ответы юристов (3)

    Айвазян Юрий Климентьевич
    50%

    Доброго дня, Анатолію!

    У випадку передачі авто від ГО військовому за актом приймання-передачі, ТЗ переносять на позабалансовий рахунок ГО.

    На позабалансових рахунках обліковуються матеріальні цінності, інші активи та зобов'язання, що належать установі або перебувають у тимчасовому розпорядженні. Бухгалтерський облік зазначених цінностей ведеться за простою системою, за якою записи про надходження, вибуття, використання, продаж матеріальних цінностей, бланків документів суворої звітності, утворення умовних прав і зобов'язань, списання з балансу майна внаслідок нестачі, псування та дебіторської заборгованості проводяться тільки на одному позабалансовому рахунку з вказуванням змісту і кількісно-вартісних показників операції.

    Отже, ГО не зможе зняти авто з балансу, оскільки останнє знаходиться в неї на позабалансовому рахунку.

    Станом на сьогодня ще не передбачено переоформлення авто військовослужбовцем на себе у СЦ МВС у статусі набувача гуманітарної допомоги. Тобто, мова йде про те, аби у техпаспорті вказувались дані не ГО, а військового. Тому, поки що, всі чекають на відповідні нормативно-правові акти, які вирішать дане питання.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Доброго дня!

    На даний час питання щодо гуманітарних авто не має достанього законодавчого врегулювання.

    Тимчасова реєстрація авто, яке було ввезено як гуманітарна допомога проводиться отримувачем гуманітарної допомоги, який вказаний в спеціальній декларації про товари, що визнаються гуманітарною допомогою. Військовослужбовець же є набувачем гуманітарної допомоги.

    Поки що механізм перереєстрації гуманітарного авто (ввезеного з-за кордону) відразу на військовослужбовця не розроблено.

    Згідно Порядку державної реєстрації (перереєстрації) автомобілів на транспортні засоби, які підлягають обов’язковому тимчасовому державному обліку, видаються тимчасові реєстраційні талони, що є дійсними в період дії правового режиму воєнного чи надзвичайного стану та протягом дев’яноста діб після його припинення або скасування, та закріплюються нові номерні знаки або номерні знаки, які були в користуванні та на даний час не закріплені за іншими транспортними засобами.

    Тобто, гуманітарне авто може перебувати на тимчасовій реєстрації протягом 90 днів після припинення воєнного стану. Після того як законотворці розроблять порядок державної реєстрації такого авто - військовослужбовці зможуть перереєструвати його на себе.

    Як правило, перехід права власності від отримувача (БФ) до набувача гуманітарної допомоги (військовслужбовця) відбувається одразу після підписання сторонами Акту приймання-передачі авто. Відповідно до ч.1 ст. 334 ЦК України право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. Але зареєструвати даний автомобіль на військовослужбовця на даний час немає можливості.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    24.9%

    Вітаю Вас

    Намагаюсь організувати передачу авто брату-військовослужбовцю від благодійного фонду. Вимогою фонда є зняття авто з балансу ГО. По процесу, військовослужбовець як фіз особа - підписує акт прийома/передачі. В такому сценарії, авто лишається на балансі ГО.

    Чи може цей військовослужбовець потім зареєструвати це авто якимось чином "на себе" (тимчасова реєстрація в МВС?) і таким чином "зняти" його з балансу ГО?

    Чи це заборонено його юридичним статусом "Набувача" гуманітарної допомоги?.

    До моменту передачі авто конкретному військовому ТЗ є цілком і повністю власністю ГО. Акт передачі дає підставу військовому переоформити машину на себе особисто і є доказом, що машина особисто його. Так, на жаль, але поки відповідного механізму немає, а тому треба чекати його розброблення та затвердження, аби все таки повністю переоформити автомобіль на військового. Тільки після цього, коли будуть внесені відповідні зміни до Порядку державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, юридично військовий зможе переоформити ТЗ на себе. Наразі всі вирішують такі питання простим Актом передачі.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України