Задайте вопрос юристу

840 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 31 мая 2024, вопрос №111075 350₴

Як повернути передоплату за річний абонемент в спортивному клубі

Вітаю.
Зробила передоплату за річний абонемент у спорт клуб 50%.
Клуб затримувався з відкриттям, мені активували абонемент, щоб я могла відвідувати інший клуб цієї мережі. Два рази сходила і зрозуміла, що категорично не підходять з ряду причин.
На прохання повернути передплату, відповіли, що згідно договору передоплату не повертають, але я не підписувала і не отримувала ніяких договорів.
Служба підтримки пише, що договір відправлявся на ел.пошту, але не було такого.
Буду вдячна за відповідь, як повернути кошти за передплату не отриманої послуги в такому випадку.

Ответы юристов (5)

    Богун Сергій Павлович
    10%

    Доброго дня.

    Почніть з направлення до спортивного клубу претензії.

    Також нехай Вам направлять договір, який був з Вами укладений.

    Ви маєте право це просити.

    Не допоможе - необхідно буде звертатись до суду.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Олена!

    Вам потрібно скласти офіційний лист претензію до вищегзаданого спорт-клубу із вимогою повернути передоплату.

    Якщо спорт-клуб відмовить Вам у даній вимозі, то тоді єдиний шанс повернути гроші - суд.

    Оскільки всі умови щодо розрахунків повинні бути визначені в договорі, а Вам такий договір на ознайомлення не дававався, то Ви маєте повне право на повернення передоблати.

    Оскільки спорт-клуб стверджує, що направив вищезгаданий договір на Вашу електрону адресу, то нехай надасть Вам відповідні докази надсилання документу.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    28.6%

    Доброго дня!

    Вам потрібно відправити лист-скаргу з вимогою повернути кошти за абонемент.

    Ви повинні були підписати зі спортзалом індивідуальний договір або акцептувати договір оферти.

    Для того щоб повернути гроші за абонемент необхідно написати заяву на ім'я адміністрації центру. Відмовляючись від виконання договору про надання послуг, зішліться на статті 10 та 18 «Про захист прав споживачів». Краще віддати заяву під розпис або ж надіслати поштою рекомендованим листом з повідомленням.

    Стаття 10 «Про захист прав споживачів»

    1. Споживач має право відмовитися від договору про виконання робіт (надання послуг) і вимагати відшкодування збитків, якщо виконавець своєчасно не приступив до виконання зобов'язань за договором або виконує роботу так повільно, що закінчити її у визначений строк стає неможливим.

    3. У разі виявлення недоліків у виконаній роботі (наданій послузі) споживач має право на свій вибір вимагати:

    5) реалізації інших прав, що передбачені чинним законодавством на день укладення відповідного договору.

    Зазначені вимоги підлягають задоволенню у разі виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) або під час її виконання (надання), а в разі неможливості виявлення недоліків під час приймання виконаної роботи (наданої послуги) - протягом гарантійного чи іншого строку, встановленого договором, чи протягом двох років з дня прийняття виконаної роботи (наданої послуги) у разі відсутності гарантійного чи іншого строку, встановленого законодавством або договором.

    4. За наявності у роботі (послузі) істотних недоліків споживач має право вимагати розірвання договору та відшкодування збитків.

    Стаття 18 «Про захист прав споживачів»

    1. Продавець (виконавець, виробник) не повинен включати у договори із споживачем умови, які є несправедливими.

    2. Умови договору є несправедливими, якщо всупереч принципу добросовісності його наслідком є істотний дисбаланс договірних прав та обов'язків на шкоду споживача.

    3. Несправедливими є, зокрема, умови договору про:

    4) надання можливості продавцю (виконавцю, виробнику) не повертати кошти на оплату, здійснену споживачем, у разі відмови споживача укласти або виконати договір, без встановлення права споживача на одержання відповідної компенсації від продавця (виконавця, виробника) у зв'язку з розірванням або невиконанням ним договору.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Кирда Вячеслав Володимирович
    14.3%

    Вітаю Вас.

    Зробила передоплату за річний абонемент у спорт клуб 50%.Клуб затримувався з відкриттям, мені активували абонемент, щоб я могла відвідувати інший клуб цієї мережі. Два рази сходила і зрозуміла, що категорично не підходять з ряду причин.На прохання повернути передплату, відповіли, що згідно договору передоплату не повертають, але я не підписувала і не отримувала ніяких договорів.Служба підтримки пише, що договір відправлявся на ел.пошту, але не було такого.Буду вдячна за відповідь, як повернути кошти за передплату не отриманої послуги в такому випадку.

    Типовий приклад мінімального "шахрайства". По-перше, куди Ви здійнювали оплату? Це була карта чи рахунок? На користь якої особи?

    Якщо договору не було, а оплата була, у Вас є право звернутися до контролюючих органів щодо проведення перевірки їх діяльності, натякніть цей момент їм. Якщо розумні - повинні цей момент відслідкувати. Якщо надсилали договір, нехай покажуть свій примірник з Вашим підписом.

    Загалом спробував би попрацювати з цим моментом, а далі - подавати на них письмову претензію про повернення коштів. Якщо не допоможе - скаргу до Держпродспоживслужби та суду.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович
    27.1%

    Доброго дня, Подайте адвокатський запит або звернення на отримання копії вашого договору, після чого подавайте претензію на розірвання договору та повернення коштів, якщо не задовільнять звертайтесь до суду.

    Відповідно до п. 17 ч. 1 ст. 1 Закону України «Про захист прав споживачів», послуга - діяльність виконавця з надання (передачі) споживачеві певного визначеного договором матеріального чи нематеріального блага, що здійснюється за індивідуальним замовленням споживача для задоволення його особистих потреб.

    Згідно з ч. 1 ст. 651 Цивільного кодексу України, за згодою сторін допускається зміна або розірвання договору, якщо інше не встановлено договором або законом.

    При цьому, згідно з ч. 2 ст. 653 Цивільного кодексу України, в разі розірвання договору зобов’язання сторін припиняються.

    Тобто, ви як замовник маєте право звернутися до фірми за поверненням залишку передоплати.

    Відповідно до ч. 3 ст. 510 ЦК України, якщо кожна зі сторін у зобов’язанні має одночасно і права, і обов’язки, вона вважається боржником у тому, що вона зобов’язана вчинити на користь другої сторони, і одночасно кредитором у тому, що вона має право вимагати від неї.

    У відносинах з повернення коштів після розірвання договору, Ви є кредитором, а агенція з працевлаштування - боржником.

    Якщо договором не передбачено протягом якого терміну агенція повинна повернути вам кошти, то застосовуються загальні приписи цивільного законодавства.

    Так, згідно з ч. 2 ст. 530 Цивільного кодексу України, якщо строк (термін) виконання боржником обов’язку не встановлений, кредитор має право вимагати його виконання у будь-який час. Боржник повинен виконати такий обов’язок у семиденний строк від дня пред’явлення вимоги.

    Отже, після розірвання договору, агенція повинна повернути оговорену вами суму коштів не пізніше 7 (семи) днів з дня пред’явлення Вами відповідної письмової вимоги.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України