Задайте вопрос юристу

854 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Гражданское право, 12 июля 2024, вопрос №115204 350₴

Інформація в реєстрі "оберіг" неповна

Доброго дня. Живу у Польші, виїхав легально, ще до війни та вирішив сьогодні оновити дані в ТЦК щоб не було штрафу і отримав повідомлення що треба уточнити дані і поїхати до ТЦК по місцю проживання. В Україну їхати звичайно я не планую і не маю в Україні ні майна ні прописки. Що в такому випадку буде? Я отримаю штраф і блокування рахунків? Чи я не зообовязаний їхати до ТЦК в Україну і штрафа не буде?

Ответы юристов (10)

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Доброго дня!

    Відповідно до Прикінцевих та перехідних положень закону ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» (набув чинності 18 травня) громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані.

    У разі перебування за кордоном уточнити дані можна:

    • шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або
    • на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або
    • через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Якщо Ви зареєструвалися в Резерв+ та уточнили дані, то свій обов'язок Ви виконали. Вас не повинні штрафувати, якщо інформація неповна.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!
    Владислав Клиент месяц назад

    Дякую за розгорнуту відповідь.

    • Дерій Владислав Олегович

      Будь ласка! Успіхів Вам!

    Карпенко Андрій Володимирович
    10.6%

    Вітаю!

    ОБОВ'ЯЗКОВО ОНОВІТЬ ДАНІ ЧЕРЕЗ РЕЗЕРВ + АБО В ЦНАП, ЩОБ НЕ БУТИ ПРИТЯГНУТИМ ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

    Відповідно до підпункту 1 пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    • у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до ЦНАП , або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);
    • у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті ТЦК та СП за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    НАДСИЛАТИ ІНФОРМАЦІЮ НЕОБХІДНО НА АДРЕСУ ТОГО ТЦКСП, ДЕ ВІЙСЬКОЗАБОВЯЗАНИЙ СТОЇТЬ НА ВІЙСЬКОВОМУ ОБЛІКУ.

    Реєстрація у «Резерв+» є добровільною. А отже, нести відповідальність (як кримінальну так і адміністративну) за відсутність цього додатку особа не буде. Вона може оновити свої персональні дані (оскільки перебуває за кордоном) шляхом надіслання повідомлення на електронну адресу ТЦК та СП.

    Після оновлення даних, військовозобов’язані можуть отримати повістки.

    Щодо тих, хто проживає за кордоном та оновив дані електронною поштою, виклику до ТЦКПС ще алгоритму немає. Чи будуть їх викликати до ТЦК та СП, невідомо. Логічно, що якщо Ви вкажете іноземну реєстрацію, туди надсилати повістки точно не будуть та за Постановою №560 такого порядку не передбачено. Електронною поштою також не передбачено надіслання повісток.

    ПІСЛЯ ОНОВЛЕННЯ ДАНИХ, ПІДСТАВ ПРИТЯГУВАТИ ВАС ДО ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ НЕ БУДЕ.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    10.6%

    Доброго дня, Владиславе!

    Ви встановили Резерв + та оновили дані й тому виконали вимогу законодавства щодо оновлення даних. Той факт, що ТЦК не внесло відповідну інформацію щодо Вас до Реєстру - не Ваша проблема.

    Відповідно до Закону України 3633-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку», який набрав чинності з 18 травня цього року:

    II. Прикінцеві та перехідні положення

    2. Установити, що:

    1) під час дії Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 24 лютого 2022 року № 65/2022, затвердженого Законом України "Про затвердження Указу Президента України "Про загальну мобілізацію" від 3 березня 2022 року № 2105-IX:

    громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)".

    Я отримаю штраф і блокування рахунків?

    Не бачу підстави для притягнення Вас до відповідальності про що і зазначив вище. Ви виїхали за кордон легально та оновили дані.

    Крім того зверніть увагу на наступне:

    Відповідно примітки до статті 210 КУпАП положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

    Тобто, якщо Міністерство оборони України як держатель такого реєстру може отримати відомості про особу шляхом синхронізації з іншими державними електронними реєстрами, то особу не може бути притягнуто до відповідальності за неповідомлення таких відомостей.

    Чи я не зообовязаний їхати до ТЦК в Україну і штрафа не буде?

    Ви не зобов'язані їхати до ТЦК з-за кордону.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович
    10.6%

    Вітаю Вас.

    Норми нового мобілізаційного Закону з приводу уточнення облікових даних передбачають наступне:

    "...громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    ...

    у разі перебування за кордоном – шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності)..."

    Таким чином, Закон надає можливість оновити дані особам, що перебувають за кордоном, в один із 3-х способів:

    - через мобільний телефон ТЦК та СП.

    - через електронну пошту.

    - через електронний кабінет.

    Якщо провести комплексний глибокий аналіз норм законопроєкту 10449 стає очевидним, що він не містить якихось безглуздних та неможливих до реалізації норм щодо повернення військовозобов'язаних чоловіків до України. Як Ви можете побачити, вони передбачають варіанти оновлення персональних даних, зокрема через офіційну електронну адресу, електронний кабінет і так далі. Тобто мова про обов'язкове повернення в Україні не йде і йти не може, це практично реалізувати неможливо. Це все, що Вам може бути цікаво. Як буде в майбутньому, спрогнозувати складно.

    Якщо звернути увагу, навіть надається можливість актуалізації даних за допомогою офіційного номеру телефону, який зазначений на офіційному сайті ТЦК та СП. Цікаво, що влада вважає офіційними сайтами центрів комплектування? Мабуть, їх сторінки у ФБ, адже інших просто немає.

    Щодо блокування рахунків, звідки Ви взяли інформацію, що буде блокування рахунків та стягнення майна? Блокування рахунків не передбачено чинним законодавством як міра можливого покарання для так званих "ухилянтів".

    Короткий ланцюжок можливий дій уповноважених органів у випадку неоновлення даних виглядає +- наступним чином:

    1. Адміністративна відповідальність за статтею 210-1 КУпАП. Наразі штраф 3400-5100 грн, але планується підняття штрафу до 17-25 тис грн. Це влада трактуватиме як порушення законодавства у сфері оборони, мобілізації і так далі.

    2. ТЦК звертається до Нацполіції про Вашу доставку до них.

    3. Нацполіція, якщо не може доставити, повідмоляє ТЦК про неможливість доставки.

    4. Далі ТЦК направляє на Вашу адресу ВИМОГУ - це новий документ. Це та вимога, яка вважатиметься врученою, навіть якщо вона не буде вручена.

    5. Якщо протягом 10 кал. днів з дня отримання вимоги Ви не зв'яляєтеся, ТЦК подає до суду позов про обмеження у праві керування ТЗ.

    Щодо блокування рахунків, це можливо виключно в рамках виконавчого провадження, якщо особа не сплачує протягом певного часу штраф, але жодного відношення до мобілізаційного процесу це не має. Це виключно виконавче провадження та процес стягнення штрафу або іншої заборгованості. Не думаю, що при наявності штрафу Ви умисно не будете його сплачувати протягом довгого часу.

    З повагою!

    Турчин Ярослав
    21.7%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ВІТАЮ ВАС, пане ВЛАДИСЛАВЕ!

    Ви ж стільки вже живете в Європі. Невже повітря свободи не дає змоги витіснити кріпацьку психологію, яку нав"язували українцям з радянських часів, а ще раніше панами.

    Не займайтесь дурощами типу листування з ТЦК. По-перше вони не реагують на листи електронною поштою. По-друге, цим Ви лише привернете до себе увагу і однозначно отримаєте штрафи в Україні, а ще погрози та інші методи, які держава може використовувати, коли вже зовсім не буде кого мобілізувати.

    Перебування за кордоном - є поважною і суттєвою причиною неможливості бути в воюючій країні та не виконувати забаганки "ухилянтів" з ТЦК, які працюють на підставі нормативної бази, розробленої "ухилянтами" у органах виконавчої та законодавчої влади.

    Консульства військовий облік не здійснюють, про що вже просто кричать на офіційних своїх сайтах.

    Тому не було і немає можливості це зробити за межами України.

    При цьому, я не зустрічав жодного закону України, в якому б вказувалося, що в умовах воєнного стану УСІ ГРОМАДЯНИ зобов"язані кинути все своє життя, своє майно, свої сім"ї та повернутись в Україну. Несучи ще й чималі трати, якщо казати не про ближні країни-сусіди України.

    Тобто - це непропорційне втручання в життя громадянина з боку держави Україна і якби Україна не відмовилась від застосування міжнародного права на своїй території - можна було б засудити державу за грубе втручання в права людини, чим виправдовується нездатність ефективно виконувати свої обов"язки за допомогою блатнюків, які отримували гроші перебуваючи в резерві ЗСУ, тих, хто працював у силових структурах 30 років, отримував гроші, пільги, а зараз пенсію по вислузі років.

    Ба бачте пан Міністр внутрішніх справ заявляє, що поліція не навчена воювати в окопах... Ну так, а прості громадяни без освіти, навичок і належної багаторічної підготовки - мабуть навчені.

    Тож якщо немає прямої норми, яка вимагає повернення громадян в Україну, то вибачте діють норми Конституції України щодо свободи пересування та вільного вибору місця проживання людиною по усьому світу.

    Порушення конституційного права з підстав наявності конституційного обов"язку - це нонсенс.

    Уточнення даних має лише одну мету...

    Щоб Ви вказали свою актуальну адресу для оповіщення та бусифікації.

    Якщо адреси в Україні немає, Ви ТЦК не цікавите. Не маючи адреси в Україні - повістку Ви не отримаєте. А тому жодної відповідальності до Вас застосовано не може.

    У зворотньому випадку - Ви б з легкістю оскаржили це неподобство в судовому порядку.

    Тож живіть спокійно і не робіть необачних вчинків!

    Хай щастить!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Середницький Євгеній Вікторович
    21.4%
    Середницький Євгеній Вікторович месяц назад

    Адвокат, г. Киев, 11 лет опыта

    Доброго дня!

    Ваша ситуація з оновленням даних у ТЦК, перебуваючи за кордоном, потребує комплексного роз'яснення.

    Оновлення даних для українців за кордоном:

    Згідно з постановою Кабінету Міністрів України № 1487 від 30 грудня 2022 року "Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України":

    • Чоловіки віком від 18 до 60 років, які перебувають за кордоном більше 30 днів, зобов'язані оновити дані про себе у військовооблікових органах за місцем реєстрації.
    • Оновити дані можна:
      • Особисто, звернувшись до ТЦК за місцем реєстрації.
      • Через уповноважене особу, надіславши їй необхідні документи.
      • За допомогою електронного сервісу "Дія", якщо він буде доступний.

    У Вашому випадку:

    • Ви перебуваєте за кордоном легально і більше 30 днів.
    • Ви спробували оновити дані через ТЦК, але отримали повідомлення про необхідність особистої явки.
    • Ви не маєте можливості або не бажаєте їхати до України для оновлення даних.

    Що може статися:

    • Теоретично, за невиконання обязавку оновити дані Вам може бути накладений штраф у розмірі від 17 000 до 34 000 гривень.
    • Однак, наразі немає чіткої практики застосування штрафних санкцій до українців, які перебувають за кордоном і не оновили дані з поважних причин.
    • Блокування рахунків також не є поширеною практикою, але теоретично воно можливе за рішенням суду.

    Ваші дії:

    • Рекомендується Вам:
      • Звернутися до юриста, який спеціалізується на військово-облікових питаннях, щоб отримати кваліфіковану консультацію з Вашої ситуації.
      • Спробувати оновити дані через уповноважену особу в Україні.
      • Звернутися до посольства/консульства України в Польщі за роз'ясненнями та допомогою.

    Важливо зазначити, що:

    • Інформація, надана мною, носить загальний характер і не може бути використана як юридична консультація.
    • Для отримання більш детальної інформації та роз'яснень з Вашого конкретного питання рекомендується звернутися до юриста.
    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно з пункту 2 розділу II "Прикінцеві та перехідні положення" Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку» від 11 квітня 2024 року № 3633-IX громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

    - у разі перебування за кордоном - шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу або на офіційний номер телефону, які зазначені на офіційному сайті територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності).

    Отже норму закону Ви виконали.

    Статус "Уточнюється" означає, що інформація, яка була введена військовозобов'язаним, опрацьовується фахівцями ТЦКСП.

    Відповідальність за Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку визначена ст. 210 КУпАП:

    «Стаття 210. Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку -

    тягне за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, -

    тягне за собою накладення штрафу від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Вчинення дій, передбачених частиною першою цієї статті, в особливий період -

    тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до однієї тисячі п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

    Примітка. Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (у тому числі публічними), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.»

    Постанова ТЦКСП є виконавчим документом, і рішення на її підставі підлягають примусовому виконанню. Боржики вносяться до Єдиного реєстру боржників, що унеможливлює відкриття, розпорядження або закриття банківських рахунків без повідомлення органів виконавчої служби.

    Виконавці також мають право накладати арешт на майно та кошти боржників. Примусові заходи включають звернення стягнення на кошти, цінні папери, інше майно боржника, а також на заробітну плату, пенсію, стипендію та інші доходи. У разі відсутності у боржника достатніх коштів та цінностей для задоволення вимог стягувача, стягнення звертається на інше майно.

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, У випадку перебування за кордоном, повідомлення про зміну даних також можлива шляхом повідомлення на офіційну електронну адресу ТЦК за місцем перебування на військовому обліку або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності), пояснила Кісь.

    "Актуалізація місця проживання для таких військовозобов'язаних більш ніж нагальна через необхідність контролю адреси реєстрації, на яку може бути надіслана повістка від ТЦК, ігнорування якої призведе до адміністративної відповідальності, обмеження прав керування транспортним засобом та інші негативні наслідки у вигляді накопичення штрафів, арешти майна, а також до кримінальної відповідальності", - попередила адвокат.

    Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку тягне за собою накладення штрафу від 1000 до 1500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17 000 - 25 500 грн) за ст. 210 КУпАП.

    Вона уточнила, що притягнення до відповідальності не застосовується у разі можливості отримання персональних даних шляхом взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами, базами даних, адміністраторами яких є державні органи.

    "Будь яке притягнення до відповідальності може бути оскаржене, але підлягає негайному виконанню. Діятиме воно до моменту виконання людиною вимог ТЦК, сплати штрафу або до закінчення особливого періоду, тобто воєнного стану", - деталізувала Кісь.

    Вона додала, що судова практика з цього питання ще не сформована, застосовується ст. 210 КУпАП в цій редакції тільки з 17 липня. "Тому говорити про безпідставність штрафів ТЦК за неоновлення (уточнення) даних та їх "легке" скасування судом передчасно. Наразі за неоновлення персональних даних є тільки адміністративна відповідальність", - зауважує вона.

    Кісь підкреслила, що у нарахуванні штрафів межі немає, тобто за кожен раз, коли будуть виявляти порушення, штраф буде нараховуватися та додаватися до неоплаченого.

    Оновлення даних

    Згідно з новим законом про мобілізацію, до 16 липня всі військовозобов'язані особи віком від 18 до 60 років зобов'язані оновити свої військово-облікові дані. Це зроблено для того, щоб влада розуміла, який мобілізаційний резерв є у країни. Крім того, після оновлення даних військовозобов'язані повинні будуть проходити ВЛК, де визначать ступінь їхньої придатності до служби.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України