Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

05 августа 2024, вопрос №117081 350₴

Документи для виїзду за кордон

Доброго дня. Потрібна консультація, з приводу виїзду за кордон. У дружини 2 група інвалідності, відстрочку отримав до 22.08. ТЦК не віддає військовий квиток та лист відстрочки, а без цих документів, вони кажуть, що я виїхати не зможу. На питання коли віддадуть документи, відповідають щоб я чекав дані про відстрочку у Резерв+, але там інформація про відстрочку відображається вже місяць. Чи зможемо ми виїхати за кордон без цих документів?

Ответы юристов (13)

    Дерій Владислав Олегович

    Доброго дня!

    Згідно п.2-1 Правил перетинання державного кордону громадянами України у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність

    Згідно пункту 49 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період у період проведення мобілізації (крім цільової) уповноважені представники територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейські, а також представники Держприкордонслужби мають право вимагати у громадян чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-обліковий документ (військово-обліковий документ в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу.

    Згідно повідомлення ДПСУ https://dpsu.gov.ua/ua/news/nayavnist-viyskovo-obl... громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які мають відстрочку від призову чи виключені з військового обліку за станом здоров’я, мають право на перетин кордону за наявності інформації в військово-облікових документах про отримання такої відстрочки (виключення з військового обліку) або довідки за формою, визначеною у додатку 6 до вищезазначеного Порядку.

    Для виїзду за кордон Вам обхідно підготувати такі документи:

    1. Закордонні паспорти Ваш та дружини

    2. Свідоцтво про шлюб

    3. Документ про інвалідність дружини (посвідчення інваліда або пенсійне посвідчення або посвідчення про соцдопомогу)

    4. Військово-обліковий документ, де вказана інформація про відстрочку.

    Якщо Вам не видають військово-обліковий документ у ТЦК, то Ви можете оформити електронний ВОД через Резерв+ або черз ДІЮ https://diia.gov.ua/services/vijskovo-oblikovij-do... та роздрукувати його.

    Згідно пункту 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Якщо Вам не дозволяють перетнути кордон Ви повинні вимагати письмову відмову у праві на перетин кордону, що оформляється у вигляді рішення.

    Відмовити Вам можуть лише за обґрунтованим рішенням уповноваженої службової особи підрозділу охорони державного кордону із зазначенням причин відмови.

    Один примірник рішення про відмову у перетинанні державного кордону видається особі, яка підтверджує своїм підписом на кожному примірнику факт отримання такого рішення.

    Рішення про відмову у перетині кордону може бути скасовано чи змінено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним у судовому порядку.

    Або Ви можете спробувати перетнути кордон в іншому пункті пропуску.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ДНЯ, пане АНДРІЙ! Сформуйте в Резерв+ електронинй військово-обліковий документ з QR-кодом та роздрукуйте його.

    Цей документ має однакову юридичну силу з паперовою бомажкою, яку видає ТЦК наразі. Тож проблем на кордоні не має бути.

    Порядком оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 передбачено:

    Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    1. Військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до пунктів 3 і 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та не отримував такий документ до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 “Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа”.

    2. Військово-обліковий документ оформляється (створюється) та видається (замінюється):

    • в електронній формі - засобами електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста та/або Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони та/або Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (далі - Портал Дія), зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації);
    • у паперовій формі - на бланку, форма якого затверджується постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.

    Особа може мати на бланку лише один військово-обліковий документ.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу (пункт 9 Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559.)

    В будь-якому разі наразі Уряд ввів презумпцію правомірності саме даних в Резерв+, а не у паперовому військово-обліковому документі, який видавав ТЦК до чи після 18.05.2024 р.

    Спробуйте виїхати з Резервом+ та роздруківкою з нього. Якщо прикордонники адекватні - то проблем не буде. Дуже багато клієнтів вже таким чином виїздили.

    Хай Вам щастить у позитивному вирішенні Вашого питання!

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин (м. Гамбург, Німеччина)

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    БЕЗ ВОД ВИ НЕ ЗМОЖЕТЕ ВИЇХАТИ ЗА КОРДОН.

    ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ:

    https://dpsu.gov.ua/ua/news/nayavnist-viyskovo-obl...

    "Відтепер під час перетинання кордону на виїзд прикордонники перевіряють військово-облікові документи в усіх громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Документ може бути як паперовий, так і в електронній формі.

    У разі відсутності військово-облікового документа, прикордонники відмовляють у перетинанні державного кордону на виїзд з України.

    Також підставою відмови буде наявність в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію. В таких випадках на місце викликатимуть поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

    Окремо нагадуємо про категорію чоловіків, які мають право на перетинання кордону через відстрочку від призову чи виключення з військового обліку за станом здоров’я. В їх військово-облікових документах повинна бути зазначена інформація про отримання такої відстрочки чи виключення з військового обліку або має бути довідка за формою, визначеною у додатку 6 Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації, на особливий період, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 16.05.2024 № 560.

    Категорії осіб, яким, відповідно до Правил перетинання кордону громадянами України, дозволено виїзд з України, на даний час не змінювалися."

    СКАРЖИТИСЯ НА ПРОТИПРАВНІ ДІЇ ПРАЦІВНИКІВ ТЦКСП.

    Українці мають можливість поскаржитися на протиправні дії представників ТЦК та СП за контактними номерами у кожному регіоні.

    Для оперативного реагування на всі протиправні дії представників ТЦК та СП та надання консультацій діє гаряча лінія 0 800 301 937.

    https://gre4ka.info/suspilstvo/kudy-skarzhytysya-n...

    Середницький Євгеній Вікторович

    Доброго дня!

    Ваша ситуація потребує детального розгляду. Ось декілька рекомендацій щодо подальших дій:

    1. Отримання документів від ТЦК

    Відстрочка від мобілізації та військовий квиток є необхідними документами для підтвердження вашого права на виїзд за кордон під час дії воєнного стану. Якщо ці документи не видаються своєчасно, вам необхідно вжити додаткових заходів.

    Рекомендації:
    • Написання офіційної заяви: Напишіть офіційну заяву на ім'я керівника ТЦК з вимогою видати вам військовий квиток та лист про відстрочку. У заяві зазначте, що ці документи потрібні для підтвердження вашого права на виїзд за кордон у зв'язку з доглядом за дружиною-інвалідом 2 групи. Обов’язково збережіть копію заяви та отримайте вхідний номер.
    • Звернення до вищестоящого органу: Якщо ТЦК не реагує на вашу заяву, зверніться до вищестоящого військового органу або до Міністерства оборони України з копією заяви та описом вашої ситуації.
    • Юридична допомога: Зверніться до юриста, який спеціалізується на військовому праві, для отримання допомоги в оформленні заяв і скарг.
    2. Система "Резерв+"

    Інформація про вашу відстрочку має бути відображена у системі "Резерв+". Якщо вона відображається неправильно або взагалі не відображається, це також є підставою для звернення до ТЦК з вимогою оновити дані.

    3. Виїзд за кордон без документів

    Згідно з чинним законодавством, для виїзду за кордон під час дії воєнного стану чоловіки, які підлягають мобілізації, повинні мати відповідні документи, що підтверджують їх право на відстрочку або звільнення від мобілізації.

    Можливі дії:
    • Використання альтернативних документів: Якщо ви не можете отримати необхідні документи від ТЦК, можливо, вам вдасться використовувати інші документи, що підтверджують стан здоров'я вашої дружини та ваш обов'язок догляду за нею. Це можуть бути медичні довідки, документи про інвалідність тощо.
    • Підтвердження від інших органів: Зверніться до відповідних державних органів (наприклад, до Міністерства соціальної політики) для отримання додаткових документів або підтверджень, що можуть сприяти вирішенню вашого питання.
    Підсумок
    1. Напишіть офіційну заяву до ТЦК з вимогою видати військовий квиток та лист про відстрочку.
    2. Зверніться до вищестоящих військових органів або Міністерства оборони з копією заяви.
    3. Консультуйтеся з юристом для отримання допомоги в оформленні документів і скарг.
    4. Спробуйте отримати інші підтверджуючі документи щодо стану здоров'я вашої дружини та вашого обов'язку догляду за нею.

    Завжди зберігайте копії всіх документів та кореспонденції для можливих юридичних дій.

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Андрію!

    На якій підставі ТЦК не видає ВОД та довідку про оформлену відстрочку? Коли саме Ви отримали рішення комісії про надання Вам відстрочки? Чи звертались Ви зі скаргами до ТЦК та МОУ?

    Для виїзду за кордон разом із дружиною Вам потрібні закордонні паспорти, свідоцтво прот шлюб, документ, що підтверджує інвалідність дружини та Ваш військово-обліковий документ.

    Відповідно до Постанови КМУ №57 "Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України".

    21. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    особи з інвалідністю за наявності

    посвідчення, яке підтверджує відповідний статус,

    або пенсійного посвідчення

    чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю”, Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю”, в яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики (далі — документи, що підтверджують інвалідність);

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують

    родинні зв’язки,

    інвалідність".

    Ви можете сформувати е-ВОД та виїхати за кордон з даним документом, оскільки останній має таку ж саму юридичну силу, як і паперовий ВОД. Крім того, Ви маєте інформацію про оформлену відстрочку у Резерв+. Цього повинно бути цілком достатньо для перетину кордону.

    Відмова у одному пункті пропуску не позбавляє Вас права виїхати через інший. В кінцевому варіанті все буде залежати від зміни прикордонників, на яку Ви потріпите.

    Відповідно До Постанови КМУ №559 від 16.05.2024 року «Порядок оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів»:

    "6. Військово-обліковий документ в електронній формі формується засобами:

    • Електронного кабінету призовника, військовозобов’язаного, резервіста, зокрема з використанням його мобільного додатка;
    • Державного веб-порталу електронних публічних послуг у сфері національної безпеки і оборони;
    • Порталу Дія, зокрема з використанням мобільного додатка Порталу Дія (Дія) (у разі технічної реалізації).

    QR-код військово-облікового документа в електронній формі є формою військово-облікового документа в електронній формі у вигляді двовимірного штрихкоду, що містить відомості про зазначений військовообліковий документ, які за допомогою відповідних технічних засобів можна відтворити у формі, придатній для зчитування, зокрема у візуальній.

    Військово-обліковий документ в електронній формі є дійсним лише за наявності QR-коду та не може використовуватися без нього.

    9. Військово-обліковий документ в електронній формі та військовообліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.

    10. Відомості про сформований військово-обліковий документ в електронній формі відображаються у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас!

    Краще мати паперовий військово-обліковий документ. На якій підставі ТЦК не повертає військовий квиток?

    Ви маєте безумовне право на перетинання кордону разом з дружиною.

    КАБІНЕТ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ ПОСТАНОВА

    від 27 січня 1995 р. № 57 Київ

    Про затвердження Правил перетинання державного кордону громадянами України

    2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

    ...

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

    Таким чином, для виїзду Вам потрібно мати: закордонні паспорти, свідоцтво про шлюб та пенсійне посвідчення про інвалідність дружини, адже довідка МСЕК не береться до уваги.

    Раджу Вам отримати довідку з ПФУ про те, що дружина отримує пенсійне нарахування у зв'язку з інвалідністю.

    ДПСУ можуть аналізувати Ваш військово-обліковий документ та вимагати оформлену відстрочку. До речі, право на відстрочку у Вас БЕЗУМОВНЕ, за це навіть не хвилюйтеся. Раджу направити до ТЦК адвокатський запит щодо Ваших документів.

    З повагою!

    • Андрей Клиент месяц назад

      ТЦК, каже що він ще не готовий. Після того, як відстрочка почне відображатися в Резерв +, тоді кажуть і приходити за документами. А коли я кажу що відстрочка вже як місяць відображається в Резерв+, то відразу кажуть що документа на видачу в них не має, треба чекати і на цьому завершують розмову

      • Кирда Вячеслав Володимирович

        За таких умов, дійсно спробував би подати адвокатський запит до ТЦК та СП. Коли Ви передали їх свої документи?

        • Андрей Клиент месяц назад

          Заяву на відстрочку я написав 01.06, а військовий квиток в мене забрали 11.07. І саме з 11.07 в резерв +, з'явилася інформація про відстрочку.

          • Кирда Вячеслав Володимирович

            Зрозуміло. Загалом часу пройшло вже не мало, це очевидно. Раджу діяти, а не сподіватися, що Вас пропустять з електронним ВОД.

            З повагою!

            • Андрей Клиент месяц назад

              Підкажіть, скільки по часу в середньому може зайняти подача такого запиту і відповідь на нього?

    Кирда Вячеслав Володимирович
    100%

    Підкажіть, скільки по часу в середньому може зайняти подача такого запиту і відповідь на нього?

    Орієнтовно з моменту подачі - 2-3 тижні.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Згідно Правил перетинання державного кордону громадянами України право виїзду мають:

    особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність.

    У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов’язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред’являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

    Керівники органів охорони державного кордону (крім авіаційної частини) або його структурних підрозділів з набранням чинності Указом Президента України про оголошення (продовження) мобілізації та/або з отриманням розпорядження про проведення заходів мобілізації відповідного голови (начальника) обласної, Київської та Севастопольської міської, районної держадміністрації (військової адміністрації):

    організовують проведення представниками органів охорони державного кордону або їх структурних підрозділів перевірок в осіб чоловічої статі віком від 18 до 60 років військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі) разом з документом, що посвідчує особу, у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України;

    відмовляють у перетині державного кордону (на виїзд з України) на пунктах пропуску через державний кордон України особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років:

    у разі відсутності у таких осіб військово-облікового документа (військово-облікового документа в електронній формі);

    якщо в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів містяться відомості про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію;

    викликають поліцейського для здійснення адміністративного затримання особи та її доставлення до найближчого територіального центру комплектування та соціальної підтримки у разі наявності в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомостей про подання такої особи щодо розшуку в Національну поліцію.

    Спробуйте сформувати Е-ВОД.

    Військово-обліковий документ в електронній формі (у тому числі роздрукований) та військово-обліковий документ у паперовій формі мають однакову юридичну силу.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA