Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, 11 августа 2024, вопрос №117432 500₴

Покупатель сфотографировал все документы на дом! Что он сможет сделать?

Покупатель при встрече попросил документы на дом и землю, сфотографировал всё и ушёл. Покупатель был с родственницей, которая является помощницей нотариуса. Что могут сделать с этими документами?

Ответы юристов (19)

    Малишкін Михайло Віталійович
    14%

    Ганно, вітаю. Ваше питання дуже загальне. І залежить від моральних якостей тих людей, які потенційно хотіли у вас купувати цю нерухомість.

    Для того щоб запобігти так званому "рейдерству", рекомендую вам регулярно переглядати відомості щодо вашого будинку та земельної ділянки на наступних ресурсах:

    1. Реєстр речових прав на нерухоме майно, шляхом отримання довідки щодо речових прав на будинок. Отримати довідку можна за посиланням - https://diia.gov.ua/services/informaciya-z-derzhav...

    2. Відомості про Вашу земельну ділянку, шляхом отримання Витягу про земельну ділянку. Витяг можна отримати за посиланням - https://diia.gov.ua/services/vityag-pro-zemelnu-di....

    У випадку змін відомостей про земельну ділянку та/або будинок звертатися до адвоката для отримання кваліфікованої правничої допомоги.

    Бажаю Вам всього найкращого.

    • Анна Клиент месяц назад

      а если нет ДИИ, как проверить

      • Малишкін Михайло Віталійович
        10%

        Отримати витяг про речові права на нерухоме майно (будинок) можете також скориставшись порталом "Онлайн будинок юстиції" за посиланням. Авторизуватись потрібно все одно за допомогою ЕЦП (електронно-цифровий підпис). Вам потрібен розділ "Інформація з державного реєстру речових прав" (витяг коштує 40 грн.). Отримати витяг про земельну ділянку ви можете за посиланням - це Електронний сервіс земельного кадастру. Тільки для витягу про земельну ділянку також потрібна реєстрація, але там авторизацію (реєстрацію) можна пройти вже не тільки за допомогою ЕЦП, а й через банк (BankID). Посилання залишаю.

    Анна Клиент месяц назад

    Спасибо большое

    • Малишкін Михайло Віталійович

      Якщо хочете, можете скористатись ще третім способом - звернення до ЦНАПу за місцем вашого проживання (реєстрації). Також залишаю посилання на їх послуги:Щодо отримання витягу про земельну ділянкуЩодо отримання витягу про речові права на нерухоме майно

    Дерій Владислав Олегович
    20%

    Доброго дня!

    На майбутнє не дозволяйте потенційним покупця фотографувати правовстановлюючі документи на квартиру, адже чим менше копій документів на нерухомість Ви передаєте у треті руки, тим меншим буде ризик незаконного використання таких документів.

    Як правило, незаконне привласнення розпочинається з отримання інформації про власників та копій правовстановлюючих документів, за тим – підробка документів та дозволу на розпорядження нерухомістю. На підставі підроблених документів незаконний договір купівлі-продажу посвідчується нотаріусом, а документи направляються до державного реєстратора. Всі ці дії можна виконати надзвичайно швидко, після чого нерухомість може бути продана, використана в якості забезпечення позики тощо.

    Для того, щоб максимально захистити свою нерухомість, необхідно здійснити належну реєстрацію прав на неї в електронному Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Це дозволить підключити смс-інформування про операції з нерухомістю.

    Особи, які підробляють документи та та вчиняють незаконні дії з нерухомістю притягуються до кримінальної відповідальності. Тому, особливу увагу шахраї звертають на нерухомість, яка виступає як застава в кредитних договорах чи довго не використовується, або власник майна не з’являється в ній (особливо актуально в умовах війни).

    Не кожен нотаріус візьме на себе відповідальність посвідчувати незаконні договори купівлі-продажу нерухомості, адже вони будуть визнані у судовому порядку недійсними.

    Згідно статті 215 ЦКУ

    1. Підставою недійсності правочину є недодержання в момент вчинення правочину стороною (сторонами) вимог, які встановлені частинами першою - третьою, п'ятою та шостою статті 203 цього Кодексу.

    2. Недійсним є правочин, якщо його недійсність встановлена законом (нікчемний правочин). У цьому разі визнання такого правочину недійсним судом не вимагається.

    У випадках, встановлених цим Кодексом, нікчемний правочин може бути визнаний судом дійсним.

    3. Якщо недійсність правочину прямо не встановлена законом, але одна із сторін або інша заінтересована особа заперечує його дійсність на підставах, встановлених законом, такий правочин може бути визнаний судом недійсним (оспорюваний правочин).

    У Вашому ж випадку скоріш за все документи сфотографували, щоб перевірити майно на предмет обтяжень через Реєстри. Проте, на майбутнє такого краще не допускати.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    • Анна Клиент месяц назад

      Спасибо Вам большое

      • Дерій Владислав Олегович

        Будь ласка! Додатково надаю перелік дій для попередження або присікання незаконного захоплення квартири:

        1) належна реєстрація в сучасному електронному Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно права власності на квартиру, придбану до 01.01.2013 р., незалежно від його реєстрації в паперових реєстраційних книгах/справах БТІ;

        2) періодична перевірка даних щодо квартири в електронному Реєстрі та лота за адресою квартири на аукціоні "СЕТАМ";

        3) зберігання оригіналів і повного комплекту копій правовстановлюючих документів на квартиру в безпечних секретних місцях;

        4) недопущення передачі копій правовстановлюючих документів на нерухомість стороннім особам для уникнення рейдерського захоплення квартири;

        5) встановлення СМС-інформування чи обтяження власника на власний об'єкт нерухомості;

        6) негайне звернення до адвоката з нерухомості при виявленні будь-яких змін в Реєстрі, операцій або дій чорного нотаріуса відносно квартири.

        Бажаю Вам успіхів!

    Айвазян Юрий Климентьевич
    20%

    Доброго дня, Анна!

    Не думаю, що покупець мав на меті якісь незаконні дії щодо Вашої нерухомості та земельної ділянки. Скорше за все, це було зроблено лише задля перевірки документів для подальшого придабання будинку - це, в принципі, нормальна практика.

    Перелік необхідних документів для операції купівлі-продажу нерухомості встановлений Міністерство юстиції України у наказі № 296/5 від 22.02.2012 «Про затвердження Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України»:

    1. Паспорт — для повнолітніх громадян віком старше 18-ти та для неповнолітніх віком старше 14-ти років.

    2. Індивідуальний ідентифікаційний номер усіх власників квартири, у тому числі малолітніх та неповнолітніх.

    3. Дозвіл на відчуження від державного органу опіки, якщо власник чи співвласник квартири — малолітній, неповнолітній чи непрацездатний громадянин.

    4. Документ про право власності на житло.

    5. Технічний паспорт об'єкта нерухомості.

    6. Оригінали свідоцтва про шлюб, розірвання шлюбу, смерть чоловіка/дружини, рішення суду.

    7. Письмовий та нотаріально завірений дозвіл одного з подружжя на відчуження об'єкта, якщо житло було куплене під час шлюбу.

    8. Звіт про оцінку майна.

    9. Довідка про відсутність боргів по квартплаті та комунальних платежах за подачу електроенергії, тепла, газу та ін.

    Будинок та ділянка зареєстровані у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно?

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Анна Клиент месяц назад

    Спасибо большое

    • Айвазян Юрий Климентьевич

      Прошу, Анна! Вдачі Вам!

    Середницький Євгеній Вікторович

    Вітаю

    Якщо покупець сфотографував ваші документи на будинок і землю, є певні ризики, хоча серйозні шахрайські дії на основі фотографій документів без оригіналів складно здійснити. Ось що потенційно може статися і як захиститися:

    Потенційні ризики:
    1. Підробка документів: Нечесні особи можуть спробувати підробити ваші документи, використовуючи отримані копії. Однак для оформлення будь-яких юридично значущих угод їм знадобляться оригінали документів і ваша присутність або офіційна довіреність.
    2. Мошенничество с продажей: В теорії, можуть спробувати продати вашу власність третім особам, але для цього також знадобляться оригінали документів, ваше підписання документів у нотаріуса, або нотаріально завірена довіреність.
    3. Шантаж або вимагання: Хоча це менш імовірно, можливий сценарій, де зловмисники можуть спробувати шантажувати вас, стверджуючи, що у них є ваші документи.
    Як захистити себе:
    1. Перевірка документів у реєстрі: Регулярно перевіряйте свій статус власника нерухомості в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Це можна зробити через інтернет або за допомогою нотаріуса. Якщо виявите будь-які зміни, негайно звертайтеся до поліції і реєстратора.
    2. Оформлення заборони на відчуження: Ви можете звернутися до нотаріуса з проханням накласти обтяження на вашу нерухомість, що ускладнить або унеможливить її продаж без вашої згоди.
    3. Консультація з адвокатом: Якщо у вас виникли сумніви щодо дій цих осіб, варто проконсультуватися з адвокатом, який зможе дати точні рекомендації та допомогти захистити ваші інтереси.
    4. Зберігання оригіналів документів: Завжди тримайте оригінали документів у безпечному місці та намагайтеся не передавати їх третім особам без нагальної потреби.

    Загалом, без оригіналів документів і вашої участі, здійснити законне відчуження майна або будь-які інші серйозні операції дуже складно. Однак завжди краще бути пильним і захищати свої права.

    Анна Клиент месяц назад

    Дуже дякую за відповідь

    Турчин Ярослав
    20%
    Турчин Ярослав месяц назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ЗДРАВСТВУЙТЕ, АННА!

    Крайне маловероятно, что будет попытка сделать поддельные документы на Ваше жилье и посредством этого проведение сделки по его отчуждению. И хотя ответственность за подделку документов мизерная в Уголовном кодексе Украины (статья 358 УК Украины) - ни один нотариус не пойдёт на это несмотря на всех своих помощников. Это практически моментальное лишение права на нотариальную деятельность.

    Кроме того, можно такие действия квалифицировать как мошенничество. Там уже не мизерная ответственность в связи с военным положением.

    Стаття 190 Шахрайство.

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на той самий строк.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

    4. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    5. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    https://protocol.ua/ua/kriminalniy_kodeks_ukraini_...

    Потому, если у Вас не особняк от 1 миллиона долларов, я очень сомневаюсь, что на это пойдут, рискуя так.

    Как правило копии документов берут не для заведомо мошеннических действий, а для проверки безопасности сделки. Т.к. обман в основном бывает не со стороны покупателей, а продавцов. Возможно после проверки всех документов - они еще свяжутся с Вами. Не всегда это процесс быстрый.

    Фото это даже не качественные ксерокопии.

    ДА и в любом случае - для проведения сделок с недвижимостью у нотариуса нужны не копии (даже нотариально удостоверенные), а оригиналы правоустанавливающих документов на жилье. При этом оригиналы таких документов должны храниться в архиве нотариуса. Без этого - любая сделка может быть через суд признана недействительной.

    Если не выйдут на связь, Вы можете позвонить им и под запись попросить удалить фото документов, которые содержат Ваши персональные данные.

    С уважением и пониманием, юрист Ярослав Турчин

    Анна Клиент месяц назад

    Спасибо большое

    • Турчин Ярослав
      Турчин Ярослав месяц назад

      Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

      Общаться в чате

      Пожалуйста. Кроме того, если есть страх, что могут что-то делать с имуществом - можно подключить сервис СМС-Маяк. Вам придет сообщение, если в Реестре прав на недвижимое имущество пойдут какие-то изменения по Вашему объекту недвижимости. Стоимость этой функции всего 36 грн./месяц.

      Відстежуйте зміни статусу об’єктів нерухомого майна за номером в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно

      Отримуйте сповіщення про зміну статусу нерухомості та своєчасно звертайтесь до суду з позовною заявою про скасування проведених реєстраційних дій, а також до правоохоронних органів із заявою про неправомірність реєстраційних дій

      Вартість сервісу на місяць - 36 гривень за 1 об’єкт

      https://smsmayak.com.ua/

      Если заранее, то стоимость увы больше, но меньше возможных потерь.

      Відстежуйте подання заяв на проведення будь-яких реєстраційних дій щодо ваших об’єктів нерухомого майна за електронним цифровим підписом

      Отримуйте сповіщення про факт подання заяви на проведення реєстраційної дії, про зміну статусу об’єкта, а також про прийняття рішення щодо зміни статусу. Це допоможе вчасно звернутися до державного реєстратора та до суду й зупинити незаконні дії щодо ваших об’єктівнерухомого майна

      Вартість сервісу на місяць - 352,8 гривень за 1 об’єкт

    Кирда Вячеслав Володимирович
    16%

    Вітаю Вас, Анно!

    Я не думаю, що такі дії пов'язані з умислом на вчинення чогось незаконного. Максимум - це перевірка кадастрового номеру земельної ділянки та іншого майна на наявність обтяжень і такого подібного. Все ж таки це було б просто для шахрайських дій з нерухомістю та іншим майном. На практиці я такі випадки зустрічав, на щастя, нічим негативним вони не завершувалися. Втім, на майбутнє, Ви маєте законне право відмовити хоч і потенційним покупцям у задоволенні подібних потреб.

    Факту шахрайства тут точно немає і бути не може. Шахрайство, передбачене Кримінальним кодексом України, полягає у наступному:

    Стаття 190. Шахрайство

    1. Заволодіння чужим майном або придбання права на майно шляхом обману чи зловживання довірою (шахрайство) -

    карається штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від двохсот до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або пробаційним наглядом на строк до трьох років, або обмеженням волі на той самий строк.

    2. Шахрайство, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або таке, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від трьох тисяч до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправними роботами на строк від одного до двох років, або обмеженням волі на строк до п’яти років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

    3. Шахрайство, вчинене в умовах воєнного чи надзвичайного стану, що завдало значної шкоди потерпілому, -

    карається штрафом від чотирьох тисяч до восьми тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

    4. Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

    карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

    5. Шахрайство, вчинене в особливо великих розмірах або організованою групою, -

    карається позбавленням волі на строк від п’яти до дванадцяти років з конфіскацією майна.

    Тому це точно не про Вас. Водночас що можливо зробити?

    По-перше, переговорити з даними людьми та запитати, навіщо вони зафіксували документи, які належать іншим особам. Нічого незаконного у такій вимозі не буде. По-друге, можна попросити видалити дані фото з носія інформації. По-третє, можна переговорити зі своїм нотаріусом, якщо Ви такого маєте, цікаво почути його думку.

    Загалом переконаний, що все буде нормально.

    З повагою!

    Корнійчук Євген Іванович

    Доброго дня, впринципі без вашої участі, ні як не зможуть зробити відчудження вашого майна за фото ваших документів. Якщо ви є в реєстрі, то можно сказати, що вам взагалі нічого не загрожує.

    https://diia.gov.ua/services/informaciya-z-derzhav...

    Тут можна отримати довідку щодо об’єкта нерухомого майна з таких реєстрів:- Державний реєстр речових прав на нерухоме майно- Реєстр прав власності на нерухоме майно- Державний реєстр Іпотек- Єдиний реєстр заборон відчуження об’єктів нерухомого майна

    Заповніть онлайн-форму на отримання послуги. Для цього знадобляться відомості про особу або об'єкт нерухомого майна, про який потрібна інформація.

    Онлайн

    Вам знадобиться кваліфікований електронний підпис.

    1. Зареєструйтеся чи авторизуйтеся у кабінеті громадянина на diia.gov.ua за допомогою електронного підпису.

    2. Перевірте коректність особистих даних у профілі користувача, оновіть їх за необхідності.

    3. Оберіть послугу “Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно”.

    4. Заповніть онлайн-форму із зазначенням критерію пошуку, за яким бажаєте отримати відомості з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

    5. Сплатіть адміністративний збір.

    Зверніть увагу!

    Надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно в електронній формі через портал Дія здійснюється автоматично, зазначаючи параметри пошуку за одним або кількома ідентифікаторами.

    Результат

    Результат послуги — отримання інформації з реєстрів у форматі PDF. Її завжди можна знайти в розділі “Послуги” — “Отримані документи”.

    Офлайн

    Отримати інформаційну паперову довідку можна, звернувшись до центру надання адміністративних послуг незалежно від місця реєстрації.

    Що потрібно:

    - документ, що посвідчує особу, наприклад, паспорт громадянина України. Якщо документи подає уповноважена особа, потрібен документ, що підтверджує повноваження.

    - документ про внесення плати за надання інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Якщо особа звільнена від сплати адміністративного збору, заявник показує документ, що підтверджує право на звільнення від сплати адміністративного збору та/або внесення плати за надання інформації з Державного реєстру прав.

    Зверніть увагу!

    Під час отримання послуги можна використовувати документи із застосунку Дія. Плата за послугу становить 0,025 прожиткового мінімуму, тобто 60 грн.

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Нічого не відбудеться.

    Згідно ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Згідно ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі:

    1) відчуження власником свого майна;

    2) відмови власника від права власності;

    3) припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі;

    4) знищення майна;

    5) викупу пам'яток культурної спадщини;

    6) примусового відчуження земельних ділянок приватної власності, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності відповідно до закону;

    8) звернення стягнення на майно за зобов'язаннями власника;

    9) реквізиції;

    10) конфіскації;

    11) припинення юридичної особи чи смерті власника;

    12) визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

    Крім того, угоди пов'язані з нерухомим майном підлягають нотаріальному посвідченню.

    АЛГОРИТМ ДІЙ НОТАРІУСА ПРИ ПІДГОТОВЦІ ДОГОВОРУ ВІДЧУЖЕННЯ НЕРУХОМОГО МАЙНА

    1. ВСТАНОВЛЕННЯ ОСОБИ

    1.1. Огляд паспорта громадянина України.

    1.2. Перевірка відомостей з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань про юридичні особи, зареєстровані в Україні, а також відомостей про реєстрацію іноземних юридичних осіб

    2. ОГЛЯД ДОКУМЕНТІВ:

    2.1. Перевірка наявності всіх документів, необхідних для посвідчення договору.

    2.2. Перевірка стану документів.

    3. ПРОВЕДЕННЯ ПЕРЕВІРОК:

    3.1. Перевірка дійсності паспорта

    3.2. Перевірка бланків за даними Єдиного реєстру спеціальних бланків нота­ріальних документів

    3.3. Перевірка нотаріуса, який видав документ, за даними Єдиного реєстру нотаріусів

    3.4. Перевірка довіреностей за даними Єдиного реєстру довіреностей.

    3.5. Перевірка суб’єктів за даними Державного реєстру актів цивільного стану громадян (ДРАЦС).

    3.6. Перевірка суб’єктів за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна.

    3.7. Перевірка об’єкта та суб’єктів за даними UB (Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Єдиного реєстру заборон відчуження об’єктів нерухомого майна, Державного реєстру iпотек).

    3.8. Перевірка об’єкта, суб’єктів та правовстановлюючих документів за даними внутрішнього переліку сумнівних об’єктів (документ google) та переліку, розміщеного на сайті Київського відділення Нотаріальної палати України.

    3.9. Перевірка суб’єктів за даними Єдиного реєстру боржників

    3.10. Перевірка суб’єктів за санкційними списками

    3.11. Перевірка суб’єктів за реєстром публічних діячів

    3.12. Перевірка суб’єктів згідно з переліком осіб, пов’язаних із здійсненням теро­ристичної діяльності або стосовно яких застосовано міжнародні санкції.

    3.13. Перевірка оцінки

    3.14. Перевірка черги заяв за даними Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA