Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Бухгалтерский учет, 13 августа 2024, вопрос №117514

Безоплатна позичка автобуса між юридичними особами

Доброго дня. Підкажіть будьласка правові наслідки (які податки) виникають при заключенні договора безоплатної позички транспортного засобу (автобуса) терміном на 5 років. Де позичкодавець це юридична особа Благодійна організація, а отрмувач (ми) комунальне підприємство платник податку на прибуток та ПДВ. І чи потрібно нотаріально засвідчувати договір.

Ответы юристов (2)

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Оксана!

    Договір позички, передбачений Главою 60 Цивільного кодексу України. Відповідно до ч. 1 ст. 827 ЦК, за договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов'язується передати другій стороні (користувачеві) річ для користування протягом встановленого строку. Форма договору позички авто така ж сама, як і для договору оренди - проста письмова, а якщо договір укладається на трирічний чи довший строк, то нотаріальна.Таким чином, договір позички підходить для оформлення відносин, за яких авто передається у користування на безоплатній основі.Варто пам'ятати, що юридична особа, яка здійснює підприємницьку діяльність, не може передавати речі у безоплатне користування особі, яка є її засновником, учасником, керівником, членом її органу управління або контролю (ч. 2 ст. 829 ЦК України).

    З повагою, адвокат Айвазян.

    • Оксана Клиент месяц назад

      Дякую за відповідь, але хотілось би більше дізнатись які податки повинно сплатити Комунальне підприємство платник податку на прибуток та ПДВ при безкоштовному отриманні автобуса в користування терміном на 5 років по договору позики від Благодійної організації. Чи буде виникати прибуток у КП і т.д.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024