Задайте вопрос юристу

859 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Банковское право, 18 августа 2024, вопрос №117805 350₴

Як зняти кошти з заблокованї карти , якщо власник в рф

Ситуація наступна:
дідусь виїхав працювати в рф близько 10 років тому.
5 років тому приїздив щоб оформити новий ID паспорт та пенсійну картку.
Пенсійну картку залишив нам, щоб ми могли користуватися його грошима та знову виїхав і знаходиться там по сьогоднішній день.
3 роки тому почалися проблеми з карткою, не можемо зняти кошти, причину не знаємо, бо банк інформаціі третім особам не надає, кажуть тільки щоб він звертався до них сам. Він цього з рф зробити не може.
Які механізми вирішення цього питання існують? Як може його дочка або онучка зняти кошти з рахунку?

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович
    25.1%

    Доброго дня.

    Наразі Ви нічого не вдієте. Згідно законодавства картковим рахунком може користуватися або власник рахунку або уповноважена власником особа.

    • Андрій Клиент месяц назад

      Це зрозуміло. Як стати уповноваженою особою в такій ситуації,не зрозуміло, чи можливо зробити довіренність, якщо він в рф?

      • Богун Сергій Павлович

        Емітент має право передати платіжний інструмент, емітований користувачу, довіреній особі або представнику користувача.

        Нехай оформить довіреність, легалізує її в установленому порядку для використання в Україні.

        Майте на увазі - використання платіжного інструменту за довіреністю не допускається, крім випадку емісії платіжного інструменту для довіреної особи.

    Айвазян Юрий Климентьевич
    25.1%

    Доброго дня, Дмитро!

    Механізм вирішення цього питання лише один:

    Дідусь повинен виїхати у третю країну та у консульстві України або ж у місцевого нотаріуса оформити довіреність (довіреність з рф прийнята не буде), наприклад, на свою дочку щодо представництва його інтересів у відповідній банківській установі в Україні.

    Можливий список повноважень:

    • право представлення інтересів довірителя в банківських установах;
    • право отримання грошових коштів, право розпорядження грошовими коштами;
    • право розпорядження рахунками; відкриття, закриття рахунків;
    • право отримання документів, виписок, довідок та інформації, що містить банківську таємницю довірителя;
    • право подання заяв у банк;
    • право підпису документів від імені довірителя.
    • право отримання грошових коштів, пенсії тощо довірителя;
    • право розпорядження коштами довірителя;
    • право отримувати платіжні картки.

    Після цього можна буде вирішувати питання з банківською установою з приводу проблем, які виникли із карткою. Інших шляхів вирішення цього питання не існує, на жаль.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович
    25.1%

    Вітаю Вас!

    Щоб вирішити дане питання дідусеві потрібно оформити на дочку або онучку довіреність на представлення його інтересів у державних установах.

    Для цього дідусь повинен звернутись до консульства або іноземного нотаріуса і посвідчити нотаріально довіреність (так як в РФ цього зробити неможливо - потрібно виїхати в іншу країну).

    Документи, які складені за кордоном, приймаються нотаріусом для вчинення перекладу за наявності апостиля або відмітки про їх легалізацію.

    Слід зазначити, що окремими міжнародними договорами, учасницею яких є Україна, скасоване будь-яке додаткове засвідчення офіційних документів, що подаються до установ держав - учасниць такого Договору, зокрема з розгляду цивільних, сімейних та кримінальних справ. У зв’язку з цим дотримання процедури легалізації чи проставлення апостиля не може вимагатися державами - учасницями такого Договору.

    На сьогодні - це: Азербайджан, Вірменія, Грузія, Казахстан, Киргизія, Молдова, Таджикистан, Туркменистан, Узбекистан, Литва, Естонія, Латвія, Чехія, Угорщина, Польща, Монголія, В′єтнам та КНР.

    Інший варіант - дідусь може укласти угоду з адвокатом, який буде представляти його інтереси у відносинах з банком.

    На жаль, без довіреності ні дочка, ні онучка не зможуть вирішити питання щодо зняття коштів з банківського рахунку дідуся.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Середницький Євгеній Вікторович
    24.6%

    Вітаю, У вашій ситуації існує кілька варіантів, які можуть допомогти отримати доступ до коштів на пенсійній картці дідуся, навіть якщо він перебуває в Росії. Нижче наведені основні кроки, які можна вжити:

    1. Оформлення довіреності

    Для того щоб дочка або онучка могли діяти від імені дідуся, потрібно оформити нотаріальну довіреність на одну з них. Ця довіреність має надати право здійснювати операції з банківським рахунком, включаючи зняття коштів.

    • Оформлення довіреності в РФ: Дідусь може звернутися до українського консульства в РФ для оформлення нотаріальної довіреності. Українське консульство має повноваження оформляти такі документи для громадян України, що перебувають за кордоном.
    • Оформлення довіреності в Україні: Якщо дідусь не може звернутися до консульства, іншим варіантом може бути звернення до місцевого нотаріуса в РФ. Але варто пам'ятати, що така довіреність має бути апостильована, а потім перекладена на українську мову, і ці документи треба буде легалізувати в Україні.
    2. Використання онлайн-банкінгу

    Якщо у дідуся є доступ до інтернету, він може зареєструватися в системі онлайн-банкінгу, якщо така функція доступна для його рахунку. У такому випадку він зможе переказувати кошти на інші рахунки або здійснювати інші операції дистанційно.

    3. Відновлення зв'язку з банком

    Якщо дідусь не може самостійно звернутися до банку, є можливість написати письмовий запит або звернення до банку від його імені. Цей документ має бути підписаний дідусем і надісланий до банку поштою. У листі варто пояснити ситуацію та попросити надати інформацію про стан рахунку або вирішити проблему з карткою. Банк може розглянути таке звернення, але все залежить від внутрішніх процедур банку.

    4. Можливість дистанційного звернення до банку

    Деякі банки в Україні надають можливість віддаленого обслуговування через контактний центр або інші засоби зв’язку (наприклад, відеозв'язок). Можливо, дідусь зможе підтвердити свою особу і вирішити питання через ці канали, хоча це залежить від політики конкретного банку.

    5. Юридичні консультації

    Якщо жоден із зазначених методів не працює, можна звернутися до адвоката або юридичної компанії для отримання консультації та подальшої допомоги. Юрист може допомогти скласти запит до банку або підказати інші законні способи вирішення проблеми.

    Висновок

    Основним способом вирішення вашої ситуації є оформлення довіреності на дочку або онучку, яка надасть їм право діяти від імені дідуся в банку. Це дозволить зняти кошти з рахунку та вирішити проблеми з пенсійною карткою. В іншому випадку варто шукати можливості для дистанційного звернення до банку або скористатися послугами юриста.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA