Задайте вопрос юристу

856 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Недвижимость, строительство, 06 сентября 2024, вопрос №118944 650₴

Чи можна забрати квартиру.

Доброго дня, чи можливо якось забрати квартиру, у батька. Якщо на нього багато судових справ. Розведений з мамой жодного разу не платив, аліменти. Але на аліменти не-хто не подавав. Мама покійна. ~40років підрят пє. Неде не працює. Записаний у свідоцтві про власність. Після померлої його мами. Має ще будинок у якому і проживає. А також як неодноразово вчиняв насильство над своїм сином(мною). Свідки є.
Я у квартирі почав робити ремонт вкладино було ~300тищ. грн.

Ответы юристов (6)

    Богун Сергій Павлович

    Доброго дня.

    Ні, не можна.

    Згідно ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    Згідно ст. 346 ЦК України право власності припиняється у разі:

    1) відчуження власником свого майна;

    2) відмови власника від права власності;

    3) припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі;

    4) знищення майна;

    5) викупу пам'яток культурної спадщини;

    6) примусового відчуження земельних ділянок приватної власності, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності відповідно до закону;

    8) звернення стягнення на майно за зобов'язаннями власника;

    9) реквізиції;

    10) конфіскації;

    11) припинення юридичної особи чи смерті власника;

    12) визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Доброго дня, чи можливо якось забрати квартиру, у батька. Якщо на нього багато судових справ. Розведений з мамой жодного разу не платив, аліменти. Але на аліменти не-хто не подавав. Мама покійна. ~40років підрят пє. Неде не працює. Записаний у свідоцтві про власність. Після померлої його мами. Має ще будинок у якому і проживає. А також як неодноразово вчиняв насильство над своїм сином(мною). Свідки є.Я у квартирі почав робити ремонт вкладино було ~300тищ. грн.

    "Забрати", як Ви зазначили, на жаль, ніяк не можливо. Можливо домовитися з батьком про купівлю Вами даного будинку, дарування? Ви говорили з ним про це?

    У будь-якому випадку, аби будинок перейшов до Вашої власності, має бути його ВОЛЯ. Інакше - ніяк.

    З повагою!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Сергію!

    На жаль, забрати квартиру в батька в Вас не вийде, незважаючи на те, що він не приймав жодної участі у Вашому вихованні та утриманні. Якщо квартиру і заберуть, то тільки за борги й при тому вона все одно не стане Вашою власністю, а буде продана з аукціону.

    Ви матимете право на цю квартиру тільки за умови дарчої (договору купівлі-продажу) від батька за його життя або ж, у разі смерті останнього, як спадкоємець першої черги.

    Якщо Ваш батько має психічні захворювання у зв'язку із постійним вживанням алкогольних напоїв, то можна спробувати позбавити його дієздатності у судовому порядку та стати опікуном за рішенням суду. Проте, це також не наділяє Вас правом власності на квартиру, а тільки позбавляє батька права "розпоряджатись" нею самостійно, тобто продавати, дарувати тощо.

    Відповідно до статті 41 Конституції України, кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю, результатами своєї інтелектуальної, творчої діяльності.

    Ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності. Право приватної власності є непорушним.

    Згідно зі ст.346 ЦК України право власності припиняється у разі:

    1) відчуження власником свого майна;

    2) відмови власника від права власності;

    3) припинення права власності на майно, яке за законом не може належати цій особі;

    4) знищення майна;

    5) викупу пам'яток культурної спадщини;

    6) примусового відчуження земельних ділянок приватної власності, інших об'єктів нерухомого майна, що на них розміщені, з мотивів суспільної необхідності відповідно до закону;

    7) звернення стягнення на майно за зобов'язаннями власника;

    8) реквізиції;

    9) конфіскації;

    10) припинення юридичної особи чи смерті власника;

    11) визнання необґрунтованими активів та їх стягнення в дохід держави.

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Статтею 41 Конституції України та статтею 317 ЦК України визначено, що власникові належать права володіння, користування та розпоряджання своїм майном.

    Відповідно до Статті 312 ЦК України

    1. Право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

    2. Особа може бути позбавлена права власності або обмежена у його здійсненні лише у випадках і в порядку, встановлених законом.

    3. Примусове відчуження об'єктів права власності може бути застосоване лише як виняток з мотивів суспільної необхідності на підставі і в порядку, встановлених законом, та за умови попереднього та повного відшкодування їх вартості, крім випадків, встановлених частиною другою статті 353 цього Кодексу.

    Якщо на батькові висить багато судових справ, то в майбутньому можуть накласти арешт на його майно, як захід забезпечення позову. Якщо квартира буде під арештом - її не можна бути продати або подарувати.

    Якщо батько ще не числиться в Реєстрі боржників https://erb.minjust.gov.ua/#/search-debtors, то Вам потрібно спробувати домовитись з батьком, щоб він переоформив на Вас майно шляхом оформлення договору дарування або купівлі-продажу.

    Якщо батько застосовував до Вас фізичну силу - Ви можете притягнути його до кримінальної відповідальності, але це не змінить право власності на нерухомість.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Карпенко Андрій Володимирович

    Вітаю!

    Засада недоторканності права власності передбачена статтею 41 Конституції України, згідно з якою право приватної власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений права власності.

    АЛЕ, МОЖНА СПРОБУВАТИ ВИЛУЧИТИ КВАРТИРУ В СУДОВОМУ ПОРЯДКУ ЗА БОРГИ ПЕРЕД ВАМИ, А САМЕ:

    - СУМА, КОТРУ ВИ СПЛАЧУВАЛИ ЗА КОМУНАЛЬНІ ПОСЛУГИ (ЯКЩО ВИ ЦЕ РОБИЛИ);

    - СУМА, КОТРУ ВИ ВИТРАТИЛИ НА РЕМОНТ КВАРТИРИ (ЯКЩО РЕМОНТ ВИ УЗГОДЖУВАЛИ З БАТЬКОМ ТА Є ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ДОКУМЕНТИ).

    Отже, одним із заходів примусового виконання рішень є звернення стягнення на майно боржника, яке полягає в його арешті (опису), вилученні та примусовій реалізації. Зауважу, що на будь-якому з етапів боржник може погасити заборгованість та закрити виконавче провадження без реалізації майна.

    У цьому випадку під поняттям "майно" боржника слід розуміти як окремі речі та їх сукупність, так і всі майнові права боржника, що на момент вчинення виконавчого провадження є у нього.

    Загальний порядок стягнення боргів простий:

    • подається позовна заява про стягнення коштів;

    • суд розглядає її та виносить рішення – (до прикладу) задовольняє;

    • рішення набирає законної сили та передається державному/приватному виконавцю для примусового виконання.

    Виконавець після отримання виконавчого документа:

    • відкриває виконавче провадження;

    • відправляє запити в банки й отримує інформацію про наявність коштів на рахунках боржника;

    • після отримання інформації здійснює списання коштів із рахунку боржника;

    • у разі відсутності коштів проводить пошук рухомого/нерухомого майна;

    • після знаходження майна проводить його оцінку та реалізує на прилюдних торгах.

    Звернення стягнення на житло боржника є крайньою потребою. Тобто, якщо неможливо стягнути суму боргу коштом заробітної плати та грошових коштів, наявних на банківських рахунках боржника, цінних паперів, автотранспортних засобів та іншої наявної у боржника техніки, нерухомого майна насамперед з нежилого фонду, та земельних ділянок.

    Проте практика відчуження житла є доволі поширеною: це нормальний, адекватний механізм виконання судових рішень. Якщо у вас немає коштів на сплату боргу – віддайте за них своє майно. Щоб житло не забрали, потрібно сплачувати борги. Отримані від реалізації кошти йдуть на погашення суми боргу, витрат під час виконання судового рішення, і після цього залишок перераховується боржнику.

    НА ТОРГАХ ВИКУПАЄТЕ КВАРТИРУ.

    АБО ДОМОВЛЯЄТЕСЯ З БАТЬКОМ ПРО ПЕРЕДАЧУ ВАМ КВАРТИРИ ЗА БОРГИ.

    Турчин Ярослав
    Турчин Ярослав 9 дней назад

    Юрист, г. Харьков, 16 лет опыта

    Общаться в чате

    ДОБРОГО ВЕЧОРА, СЕРГІЮ!

    Щиро Вам співчуваю. Але як Ви собі уявляєте відбір квартири у її власника з мотивів того, що він колись щось робив і при цьому ніхто в момент заподіяння таких речей не звертався ні до поліції, ні до органів опіки, ні до суду.

    Якби Ви були зареєстровані у квартирі разом з померлою мамою і проживали з нею однією сім"єю, то можна було б стверджувати, що Ви вступили у право на спадщину по матері. Тоді, якщо ці квартири є спільним майном подружжя і не пройшли строки поділу майна (3 роки з моменту розлучення), то можна стверджувати, що Ви маєте право претендувати на спадщину за мамою.

    Тобто в залежності від того чи встав на спадщину батько або чи має він право на спадщину автоматично як особа, що проживала з нею однією сім"єю - це від 25 % до 50 % від усього спільно нажитого майна подружжя.

    Але скоріш за все строки давно пройшли і ніхто майно тоді не ділив.

    У такому разі Ви маєте право отримати квартиру лише

    1) Шляхом переконання батька, що квартиру заберуть за борги, тож хай відпише на Вас.

    2) Шляхом спадкування після смерті батька, якщо звісно його борги не будуть перевищувати вартість належного йому майна.

    Щодо ремонту, то все також не дуже райдужно. Фактично Ви проживаєте в чужій квартирі без правових підстав. Тобто. за усною домовленістю з власником (Вашим біологічним батьком).

    Відповідно до частини другої статті 776 ЦК України капітальний ремонт речі, переданої у найм, провадиться наймодавцем за його рахунок, якщо інше не встановлено договором або законом. Капітальний ремонт провадиться у строк, встановлений договором. Якщо строк не встановлений договором або ремонт викликаний невідкладною потребою, капітальний ремонт має бути проведений у розумний строк. Нормами статті 778 ЦК України передбачено. що наймач може поліпшити річ, яка є предметом договору найму, лише за згодою наймодавця. Якщо поліпшення можуть бути відокремлені від речі без її пошкодження, наймач має право на їх вилучення. Якщо поліпшення речі зроблено за згодою наймодавця, наймач має право на відшкодування вартості необхідних витрат або на зарахування їх вартості в рахунок плати за найм речі. Якщо в результаті поліпшення, зробленого за згодою наймодавця, створена нова річ, наймач стає її співвласником. Частка наймача у праві власності відповідає вартості його витрат на поліпшення речі, якщо інше не встановлено договором або законом;

    Оскільки між Вами жодного договору не існувало, то успіх в суді по стягненню коштів за ремонт квартири буде залежати від наявності доказів понесення таких витрат та оцінки судом Вашого права на стягнення таких витрат, якщо представник Вашого батька заявить, що він Вас не просив проводити ремонт і Ви провели останній без його дозволу.

    Також статтею 156 Житлового кодексу України передбачено, що члени сім'ї власника жилого будинку (квартири), які проживають разом з ним у будинку (квартирі), що йому належить, користуються жилим приміщенням нарівні з власником будинку (квартири), якщо при їх вселенні не було іншої угоди про порядок користування цим приміщенням.

    За згодою власника будинку (квартири) член його сім'ї має право вселяти в займане ним жиле приміщення інших членів сім'ї. На вселення до батьків їх неповнолітніх дітей згоди власника не потрібно.

    Члени сім'ї власника будинку (квартири) зобов'язані дбайливо ставитися до жилого будинку (квартири). Повнолітні члени сім'ї власника зобов'язані брати участь у витратах по утриманню будинку (квартири) і придомової території та проведенню ремонту. Спори між власником та членами його сім'ї про розмір участі у витратах вирішуються в судовому порядку.

    Тож скоріш за все Ви нічого не зможете отримати без згоди на це батька. Завжди потрібно спочатку консультуватися з юристом, а потім вкладати гроші у юридично чуже майно.

    Вибачте.

    З повагою та розумінням, юрист Ярослав Турчин


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України

Новое в блогах Юристи.UA

Советы юристов 16 0 10 сент. 2024
Советы юристов 27 0 9 сент. 2024
Советы юристов 101 0 7 сент. 2024