Задайте вопрос юристу

861 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

30 сентября 2024, вопрос №120345 350₴

Ввіз/отримання коштів з-за кордону

Доброго дня. Чи обкладаются податком грошові перекази з-за кордону від чоловіка не громадянина України , дружині? чи є якийсь встановлений законом ліміт, чи обкладаються вони податком і яким, якщо так. Також, що стосується ввозу коштів готівкою понад 10000 євро, чи потрібно сплачувати за них податок, якщо вони від чоловіка. Дякую

Ответы юристов (3)

    Дерій Владислав Олегович

    Вітаю Вас!

    Чи обкладаются податком грошові перекази з-за кордону від чоловіка не громадянина України , дружині?

    Згідно з нормами статті 75 Сімейного кодексу України встановлено обов’язок дружини і чоловіка матеріально підтримувати один одного (ст. 75 СКУ). При цьому заробітна плата, пенсія, стипендія, інші доходи, отримані одним із подружжя, є об’єктом права спільної сумісної власності (ч. 2 ст. 61 СКУ);

    Ураховуючи наявність такого обов’язку, можна стверджувати, що перерахування коштів із-за кордону чоловіком для дружини є, по суті, передачею грошових коштів усередині сім’ї і повинно розглядатися як виконання обов’язку з утримання, установленого СКУ, а не як отримання доходу із джерелом походження з-за кордону. Тобто якщо фізособа отримує грошові кошти від свого чоловіка, який працює за кордоном, то сума таких коштів не буде для цієї фізособи доходом.

    Тому, якщо Ви з чоловіком уклали шлюб, то кошти які прийдуть від нього не повинні обкладатися податком.

    Також, що стосується ввозу коштів готівкою понад 1000 євро, чи потрібно сплачувати за них податок, якщо вони від чоловіка.

    Фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту і банківські метали в сумі/вартістю, що не перевищує в еквіваленті 10 000 євро, без письмового декларування митному органу.

    Письмове декларування здійснюється якщо ви:

    • переміщуєте валюту України, іноземну валюту та банківські метали у сумі, що дорівнює або перевищує еквівалент 1000 євро;
    • здійснюєте ввезення на митну територію України платіжних документів та цінних паперів (акцій, облігацій, купонів до них, векселів (тратт), боргових розписок, акредитивів, чеків, банківських наказів, депозитних сертифікатів, інших фінансових та банківських документів), виражених у валюті України, в іноземній валюті або банківських металах, сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 1000 євро, у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через пункти пропуску через державний кордон України, відкриті для повітряного сполучення, та сумарна фактурна вартість яких перевищує еквівалент 500 євро та/або сумарна вага яких перевищує 50 кілограмів, у ручній поклажі та/або у супроводжуваному багажі через інші, ніж відкриті для повітряного сполучення, пункти пропуску через державний кордон України.

    Неповнолітні особи мають право на транскордонне переміщення валютних цінностей у сумі/вартістю, встановлених валютним законодавством. При цьому письмове декларування від імені особи, яка не досягла 16-річного віку, здійснюється її законним представником.

    Перерахунок сум готівкової валюти і вартості банківських металів у євро здійснюється за офіційним курсом гривні до євро, установленим Національним банком України або за крос-курсом, визначеним згідно з офіційним курсом гривні до відповідних іноземних валют і банківських металів, установленим Національним банком, на день перетину митного кордону України.

    Обмежень щодо максимальної суми/вартості валютних цінностей, які фізична особа може ввозити на митну територію України, законодавством не встановлено.

    Разом із заповненою декларацією для митного контролю та митного оформлення валютних цінностей громадянином або уповноваженою особою подаються документи, що посвідчують особу та підтверджують країну постійного проживання громадянина або уповноваженої особи.

    Якщо ж Ви будете ввозити готівкою більше 10 000 тис євро, то Ви будете зобов'язані задекларувати ці кошти. На кордоні податки сплачувати не потрібно.

    З повагою, юрист Дерій В.О.!

    Айвазян Юрий Климентьевич

    Доброго дня, Юлія!

    Пунктом 162.1 ПКУ встановлено, що платниками податку на доходи фізичних осіб є фізичні особи — резиденти, які отримують доходи як із джерела їх походження в Україні, так й іноземні доходи.

    Платниками податку на доходи фізичних осіб є:

    1. фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи;
    2. фізична особа - резидент, яка володіє та/або користується (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь, у частині мінімального податкового зобов’язання;
    3. фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні;
    4. податковий агент.

    Об'єктом оподаткування резидента є:

    • загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід;
    • доходи з джерела їх походження в Україні, які остаточно оподатковуються під час їх нарахування (виплати, надання);
    • іноземні доходи - доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

    Згідно із Податковим кодексом України кошти, перераховані з-за меж України на поточні або карткові рахунки громадян, вважаються іноземними доходами, і при їх отриманні громадянин повинен подати річну декларацію, у якій указати отриману суму та, відповідно, сплатити з неї податок на доходи фізичних осіб.

    Під іноземним доходом для цілей оподаткування слід розуміти дохід, отриманий від джерел за межами України, тобто будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, уключаючи (п.п. 14.1.55 ПКУ):

    • проценти, дивіденди, роялті та будь-які інші види пасивних доходів;
    • спадщину;
    • подарунки;
    • виграші;
    • призи;
    • доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами;
    • доходи від надання резидентам в оренду (користування) майна, розташованого за межами України, включаючи рухомий склад транспорту, приписаного до розташованих за межами України портів;
    • доходи від продажу майна, розташованого за межами України;
    • дохід від відчуження інвестиційних активів, у тому числі корпоративних прав, цінних паперів тощо;
    • інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, не підконтрольних контролюючим органам.

    Відповідно до Сімейного кодексу України дружина і чоловік мають обов'язок матеріально підтримувати один одного.

    Крім того, доходи, отримані Вашим чоловіком, є спільною сумісною власностю поджружжя.

    Виходячи із вищевикладеного - кошти, перераховані Вам з-за кордону чоловіком не повинні бути розцінені, як отримання доходу із-за кордону.

    Проте, разом із тим Ви, як фізична особа — резидент України, яка отримує дохід із-за кордону, згідно з чинним законодавством зобов’язані задекларувати такий дохід в Україні та сплатити з нього ПДФО (розмір ставки ПДФО на підставі п.167.2-167.5 ПКУ складає 18%).

    Тож, по-перше, залежно від суми переказів питання можуть винукнути у банківської установи щодо джерела їх походження. По-друге, теоретично не можна виключати й питання від податкової.

    Що стосується ввезення валюти готівкою, то фізична особа має право ввозити в Україну кошти:

    1. в сумі, що не перевищує в еквіваленті 10К євро, без письмового декларування митному органу;
    2. в сумі, що перевищує в еквіваленті 10К євро, за умови письмового декларування митному органу в повному обсязі.

    Отже, дані про ввезену валюту через кордон України не тільки фіксуються митною службою, але і потріпляють до баз даних податкової.

    Згідно із Наказом Мінфіну України №286 "Про затвердження Порядку взаємодії інформаційних систем Державної податкової служби України та Державної митної служби України щодо обміну інформацією, необхідною для адміністрування податків, зборів та інших обов'язкових платежів, здійснення контрольних процедур щодо дотримання податкового та митного законодавства":

    1. Взаємодія інформаційних систем суб'єктів інформаційних відносин здійснюється в електронному вигляді на рівні центральних апаратів ДПС та Держмитслужби шляхом:

    "обміну даними у режимі реального часу;

    автоматизованого обміну інформацією між інформаційними системами за принципом запит - відповідь (у разі відсутності можливості обміну інформацією у режимі реального часу);

    надання регламентованого доступу уповноваженим посадовим особам суб'єктів інформаційних відносин до інформації в інформаційних системах на принципах їх ідентифікації та відповідно до окремого порядку надання регламентованого доступу до інформаційних систем".

    З повагою, адвокат Айвазян.

    Кирда Вячеслав Володимирович

    Вітаю Вас.

    Доброго дня. Чи обкладаются податком грошові перекази з-за кордону від чоловіка не громадянина України , дружині? чи є якийсь встановлений законом ліміт, чи обкладаються вони податком і яким, якщо так.

    Які види переказів належать до доходів, що підлягають оподаткуванню?

    Для громадян України суми грошових переказів, одержаних з-за кордону незалежно від способу отримання переказу (зарахування на поточний, у т. ч. картковий, рахунок, готівкою) є доходом, з якого необхідно сплачувати податок на доходи фізичних осіб. Іноземним доходом є сума отриманого міжнародного грошового переказу за будь-якою системою (SWIFT, Western Union, MoneyGram, VISA, MasterCard тощо).

    Хто та в який спосіб зобов’язаний сплачувати податок?

    Сплачувати податок на суму отриманих грошових переказів зобов’язана самостійно фізична особа – одержувач переказу. Банк у разі виплати сум переказів не є податковим агентом, тобто податок із суми виплаченого переказу не стягується, і переказ виплачується в повному обсязі.

    Фізична особа – одержувач переказу – зобов’язана самостійно включити суму іноземних доходів (отриманих міжнародних грошових переказів) у загальний річний оподатковуваний дохід і подати податкову декларацію за результатами звітного податкового року, нарахувати та сплатити податок із таких доходів у бюджет.

    Який розмір податку на доходи?

    Податковим кодексом України встановлено ставку оподаткування в розмірі 18% на загальний річний оподатковуваний дохід. Також додатково з таких доходів утримується військовий збір у розмірі 1,5%.

    Також, що стосується ввозу коштів готівкою понад 1000 євро, чи потрібно сплачувати за них податок, якщо вони від чоловіка. Дякую

    Законодавством України ввезення готівкової іноземної валюти в Україну не обмежене. Обмежено лише суму (10 тис. євро), яку можна ввезти без письмового декларування.

    Тому при в'їзді в Україну фізичні особи можуть переміщувати через митний кордон України готівкову валюту та банківські метали без письмового декларування митному органу у сумі/вартості, що не перевищує еквіваленту 10 тис. євро .

    Якщо сума дорівнює або перевищує еквівалент 10 тис. євро , потрібне письмове декларування, тобто заповнення митної декларації на кордоні. Дуже часто чую, що не всі розуміють, яку суму потрібно декларувати: повну або лише понад 10 тис. євро. Вважайте, що потрібно декларувати повну суму.

    Форма декларації , яку потрібно заповнити на кордоні, — стандартна та неважка, з її формою можна ознайомитись заздалегідь.

    З повагою!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України