Задайте вопрос юристу

829 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Военное право, 12 марта 2020, вопрос №13273 450₴

Військовий квиток і звання

Доборого ранку , мені даливійськове званя Сержанта я звільнився знаючи що я сержант побув дома півдписав новий контракт а тепер коли перевіряли мій військовий квиток обинувачують мене що я сам собі вписав в військовий квиток звання бригада 59 Окрема Мото Піхотна також тепер каже що ввійськогового звання не було але в них в строєвві мені і писали в Військовий квиток звання . Другий контракт підписував з новою особовою справою тому що 1 з якою служив за 4 місяі так і не прийщла до комісаріата обвинувачують в тому що я сам собі вписав звання в військовий квиток і при підписанні другого контракту рекомендував себе як сержанта мою особовву справу вже предали в комендатуру Бахмута . Що мені робити ?

Ответы юристов (13)

    Маркевич  Анатолій Миколайович

    Добрий день. Присвоєння військового звання має бути зазначено в письмовому наказі командира частини, в якій його було присвоєно. У військовому квітку має бути посилання на номер і дату цього наказу. Тому необхідно вжити заходів, щоб або знайти першу особову справу, в якій може бути витяг з цього наказу, або запросити у військовій частині, де було присвоєно звання, новий витяг з наказу.

    • Віталій Клиент 4 года назад

      Присвоєння було під час ротації вв зону ООС перша справа так і не прийшла в комісаріат а в військові частині тепер говорять що нічого не було в них немає таких даних і наказів

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Доборого ранку. Вам потрібно "шукати" попередню особову справу. Направити відповідні запити за місцем останього проходження служби.

    Врешті решт Конституція гарантує призумцію невиноватості, Ви нічого не повинні доводити. Довести те, що запис про звання сфальсифікований, повинен той, що Вас звинувачує.

    Але все ж таки у разі ж втрати особової справи спробуйте знайти свідків присвоєння Вам звання, та наполягайте на їх опитуванні.

    • Віталій Клиент 4 года назад

      Що кразе мені зараз відповідати і взагалі коли мене вмзвуть в комендатуру ?

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 года назад

    Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

    Общаться в чате

    Ідеальний варіант - "вивчити" свідчення. Складіть алгоритм подій, я підкоректую.

    Також наполягайте, нехай відправляють запити щодо особової справи. У разі відповіді "відсутня" - наполягайте на проведенні службового розслідування за фактом втрати особової справи та покарання винних.

    Ну і треба буде шукати свідків, хто служив з Вами. Є контакти?

    • Віталій Клиент 4 года назад

      Поки не знаю що там чекає але буду говорити що я нічого не вписував в свій військовий квиток сам собі звння не приписуввав свою особову справу я не бачив якщо це помилка стройової частини нехай справлять цю помилку

      • Сергеев Артем
        20%
        Сергеев Артем 4 года назад

        Юрист, г. Харьков, 24 года опыта

        Общаться в чате

        3.2. Особові справи офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу складаються посадовими особами кадрових органів і штабів військових частин, на яких покладено роботу з ведення облікових документів.

        Надалі (вибуття до нового місця служби, звільнення з військової служби) відповідні службові особи, які працюють з особовими справами, уточнюють з військовослужбовцями достовірність та повноту записів у послужному списку особових справ. Уточнені відомості засвідчуються підписом військовослужбовця в кінці послужного списку.

        3.13. За потреби взаємної перевірки повноти та вірності облікових відомостей проводиться звірка особових справ, які ведуться у військових частинах (установах) за місцем служби військовослужбовців, з особовими справами кадрового органу.

        Строки та проведення звірок особових справ визначаються начальниками кадрових органів.

        3.14. У випадку, коли місцезнаходження одного з примірників особової справи неможливо встановити, кадровим органом за місцем служби військовослужбовця проводяться заходи щодо його розшуку. Для цього направляються запити до кадрових органів військових частин (військових навчальних закладів, військових комісаріатів), де проходив військову службу (навчався, призваний (прийнятий) на війську службу) військовослужбовець, а також у відповідні кадрові органи за підпорядкованістю цих військових частин (військових навчальних закладів, військових комісаріатів). Якщо військові частини (навчальні заклади, військові комісаріати) на момент розшуку припинили своє існування, запити направляються до їх правонаступників або до Галузевого державного архіву Міністерства оборони України (далі - Галузевий архів).

        Якщо заходи, які проводилися, не дали позитивних результатів, кадровий орган військової частини після надходження всіх відповідей надає їх до кадрового органу за підпорядкованістю з клопотанням про прийняття рішення щодо складання відповідної копії особової справи.

        Вищий кадровий орган після розгляду наданих розшукових матеріалів надає письмове рішення на дозвіл складання копії особової справи або рекомендації щодо продовження заходів з її розшуку.

        3.15. Перші примірники особових справ офіцерів, осіб рядового, сержантського і старшинського складу перед звільненням із військової служби направляються до кадрових органів за підпорядкованістю для підготовки їх до проведення розрахунку вислуги років військової служби.

        https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0611-14

    Жупинский Николай Андреевич
    8.9%

    Вы не обязаны отвечать за халатность должностных лиц, "потерявший" Ваше личное дело. Пусть не по Вас, а именно по ним проводится служебное расследование и выясняются причины его исчезновения. Вся информация о Вас находится в личном деле и Вы ничего не должны доказывать. До сих пор хранятся архивы бывшего СССР и выдают нужные справки, а здесь потеряли личное дело и ещё и требуют от Вас, чтобы Вы доказывали сведения, которые легко доказывают материалами личного дела.

    Савченко Олександр
    20%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго дня.

    Стаття 5. Склад військовослужбовців, резервістів і військовозобов'язаних. Військові звання (ЗУ "Про військовий обов'язок і військову службу" - https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#n90):

    5. Присвоєння та позбавлення військових звань, пониження та поновлення у військовому званні військовослужбовців, військовозобов’язаних та резервістів, переатестація осіб, які мають спеціальні звання або класні чини, для присвоєння військових звань здійснюються в порядку, визначеному статутами Збройних Сил України, положеннями про проходження військової служби, положеннями про проходження громадянами України служби у військовому резерві. Військові звання присвоюються довічно.

    ПОЛОЖЕННЯ про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затверджене Указом Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008):

    Права посадових осіб щодо присвоєння військових звань

    42. Первинне військове звання рядового складу присвоюється громадянам, які прийняті на військову службу за контрактом і не мають військових звань, наказом посадової особи, яка має право видавати накази по особовому складу та до повноважень якої належить призначення на відповідні посади.

    Первинне військове звання сержантського і старшинського складу присвоюється військовослужбовцям, резервістам і військовозобов’язаним рядового складу, громадянам призовного віку, які не проходили строкової військової служби, та жінкам, які прийняті на військову службу за контрактом осіб сержантського і старшинського складу та отримали підготовку відповідного рівня, одночасно з призначенням на посади сержантського і старшинського складу наказом посадової особи, до повноважень якої належить право призначення на посади.

    Враховуючи зазначене, у вашій особовій справі повинен бути наказ про присвоєння Вам звання сержанта. Дану особову справу повинні запросити з 59-тої окремої мотопіхотної бригади, де Ви проходили військову службу по контракту.

    Однак, наскільки мені відомо, до військового квитка не вносяться дані щодо присвоєння звання рядового, сержантського і старшинського складу.

    Вносяться лише дані щодо присвоєння військового звання офіцерського складу, тобто починаючи з молодшого лейтенанта. У військовому квитку має бути посилання на номер та дату наказу, яким присвоєно офіцерське звання.

    Можлива справа в цьому.

    У будь-якому разі запис у військовий квиток вносили не Ви, а звинувачення у підробленні залишається лише звинуваченням, так як діє презумпція невинуватості, і саме вони повинні доводити вашу вину, а не Ви виправдовуватись та надавати докази своєї невинуватості.

    Нехай проводять службове розслідування. Вам не потрібно хвилюватися, так як Ви не робили нічого незаконного і правда на вашій стороні.

    Всього Вам доброго.

    Киншов Дмитрий Сергеевич
    20%

    Добрий ранок.

    Існує порядок присвоєння військових звань.

    Це питання регулюється Положенням про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України.

    П 12 цього положення вказано, що встановлення, зміна або припинення правових відносин військовослужбовців, які проходять військову службу за контрактом та за призовом осіб офіцерського складу (зокрема, присвоєння та позбавлення військового звання, пониження та поновлення у військовому званні, призначення на посади та звільнення з посад, переміщення по службі, звільнення з військової служби, залишення на військовій службі понад граничний вік перебування на військовій службі, направлення за кордон, укладення та припинення (розірвання) контракту, продовження його строку тощо) оформлюється письмовими наказами по особовому складу на підставі відповідних документів, перелік та форма яких встановлюються Міністерством оборони України. Право видавати накази по особовому складу надається командирам, командувачам, начальникам, керівникам (далі - командири (начальники) органів військового управління, з’єднань, військових частин, установ, організацій, вищих військових навчальних закладів, військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти, які утримуються на окремих штатах (далі - військові частини), за посадами яких штатом передбачено військове звання підполковника (капітана 2 рангу) і вище, а також керівникам служб персоналу Міністерства оборони України та Генерального штабу Збройних Сил України.

    Згідно з п. 42 Положення -Первинне військове звання офіцерського складу громадянам присвоюється наказом Міністра оборони України. Військовослужбовцям сержантського і старшинського складу, призначеним на посади офіцерського складу у воєнний час, первинне військове звання офіцерського складу присвоюється командирами корпусів, посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі.

    Згідно з п. 43 - Чергові військові звання військовослужбовцям, крім військовослужбовців строкової військової служби, присвоюються: до старшого сержанта (головного старшини) включно, в тому числі старшого солдата (старшого матроса) у порядку заохочення, – командирами окремих батальйонів (кораблів 2 рангу) і посадовими особами, які мають рівні з ними права та вищі;

    Отже, як бачете, присвоєння військового звання відбувається за відповідним наказам.

    Вам потрібно або самостійно звернутися до військової частини, де Вам було присвоєно військове звання та вимагати надання Вам витягу з наказу. Також до військової частини, де Ви зараз будете прохоити служби, зобов'язанні були передати Вашо особову справу - це вже їх відповідалність.

    Можете звернутися із скаргою на їх дії до Мін Оборони.

    Якщо надана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкрпща відповідь. Дякую.

    Ковальчук Владимир
    20%

    Відповідно до пунктів 5 та 15 Положення про військовий квиток осіб рядового, сержантського і старшинського складу, затвердженого Указом Президента України від 30 грудня 2016 року N 582,Військовий квиток є документом, що посвідчує особу військовослужбовця (військовозобов'язаного) та визначає належність його власника до військової служби, служби в запасі та військового обов'язку.

    1. Військові квитки видають:районні (міські) військові комісаріати під час призову або прийняття громадян на військову службу, зарахування в запас, зарахування до військового навчального закладу, звільнення у запас або зняття з військового обліку за станом здоров'я, поновлення військового квитка у разі його втрати або пошкодження;відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки України після звільнення військовослужбовця з військової служби у СЗРУ у запас цієї Служби (якщо раніше військовий квиток не видавався), поновлення військового квитка у разі його втрати або пошкодження.2. Військовий квиток обмінюють у випадку непридатності для подальшого користування. При виявленні невідповідностей у записах в належних графах записуються нові дані, що обумовлено у розділі "Службові відмітки" і засвідчується підписом військового комісара та гербовою мастиковою печаткою. Записи роблять на підставі паспорту або іншого документа, який підтверджує дані.3. Для отримання військового квитка, внесення до нього змін, або вклеювання фотокартки громадянин подає у військовий комісаріат (відповідний підрозділ СЗРУ):- заяву на ім'я військового комісара (керівника відповідного підрозділу СЗРУ);- військовий квиток, що підлягає обміну;- дві фотокартки розміром 35 х 45 мм.4. Власники військових квитків, які перебувають на строковій військовій службі, військовій службі за контрактом або в запасі, зобов'язані надійно зберігати військові квитки, стежити за своєчасним і точним внесенням до них змін та виконувати вимоги Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".Про втрату військового квитка військовослужбовець зобов'язаний невідкладно повідомити безпосередньому командиру (начальнику) за місцем проходження військової служби, а військовозобов'язаний - військовому комісару Р(М)ВК (керівнику відповідного підрозділу СЗРУ), в якому він перебуває на військовому обліку.

    Крикун Сергій  Павлович
    11.1%

    "ДИСЦИПЛІНАРНИЙ СТАТУТ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/551-14):

    "106. Усі заохочення та дисциплінарні стягнення, передбачені цим Статутом, у тому числі і заохочення, оголошені командиром усьому особовому складу підрозділу (команди), військової частини, заносяться у тижневий строк до службової картки військовослужбовця (додаток 3 до цього Статуту)....

    107. Службові картки ведуться:

    а) у роті - на військовослужбовців рядового, сержантського (старшинського) складу;...

    108. Командири батальйонів, полків, бригад, кораблів та рівні з ними посадові особи зобов’язані періодично переглядати службові картки військовослужбовців з метою перевірки правильності застосованих заохочень та накладених стягнень.

    109. Кожний військовослужбовець один раз на рік, а також у разі переведення на нове місце служби повинен ознайомитися із своєю службовою карткою й розписатися про це. У разі переведення військовослужбовця службова картка пересилається до нового місця служби."

    Додаток 3до Дисциплінарного статуту(стаття 106)

    Лицьовий бік

    СЛУЖБОВА КАРТКА

    _____ рота (підрозділ) військової частини (закладу, установи)

    __________________________________________________________

    1. Посада _________________________________________________

    2. Військове звання ________________________________________

    3. Прізвище, ім’я, по батькові ________________________________

    4. З якого року перебуває на військовій службі _________________

    Таким образом, в служебной карточке прямо предусмотрено внесение сведений о воинском звании военнослужащего.

    Кроме того, Минобороны Украины утверждена форма и состав личного дела военнослужащего. Самого документа мне найти не удалось, но нашлась страница с обозрением вида этого личного дела (https://xn----7sbbgothc3bhbnf.xn--j1amh/ru/content/papka-lichnoe-delo-dlya-ministerstva-oborony-ukrainy-s-tisneniem) - здесь кликать по изображению самой папки и далее листать страницы папки (внизу изображения папки) - так вот, в составе перечня документов личного дела служебной карточки военнослужащего, предусмотренной Дисциплинарным уставом ВСУ нет, т.е. служебная карточка ведется, должна вестись отдельно от личного дела и должна находится в воинской части.

    Требуйте истребование, проверку, предъявление Вашей служебной карточки.

    Костромина Виктория

    Присвоение воинского звания должно быть указано в письменном приказе командира части, в которой он был присвоен и это должно быть в личном деле.- пусть подымают все документы


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України