Задайте питання юристу

836 юристів готові відповісти зараз

Відповідь за ~15 хвилин

Задати питання на сайті

Захист прав споживачів, 18 березня 2020, питання №13832

Авиа компания отказаться вернуть деньги.

Мною был взять билет до Болгарии, но как известно сейчас все рейсы (в Европу) отменяются из-за корона вируса, наш рейс не стал исключением, но авиа компания отказаться вернуть деньги, хотя у авиакомпании указанно что при отмене рейса можно поменять дату, пункт назначения или вернуть средства, но в нашем случае компания отказаться вернуть деньги и настаивает о переносе рейса и т.д, название компании "ryanair".

Відповіді юристів (2)

    Сергеев Артем
    Сергеев Артем 4 роки тому

    Юрист, м. Харків, 25 років досвіду

    Нужно писать претензию к авиакомпании, если не вернут - обращаться в суд.

    Савченко Олександр
    Савченко Олександр 4 роки тому

    Юрист, м. Чернігів, 9 років досвіду

    Доброго дня.

    Враховуючи, що перельоти відміняються саме авіакомпанією (у зв'язку з виникненням форс-мажорних обставин - оголошення карантину через коронавірус), то вона зобов'язана повернути Вам повну вартість квитка або перебронювати його на зручну для Вас дату.

    При цьому форс-мажор звільняє авіакомпанію від компенсацій, але не від повернення вартості квитка.

    Якщо Вам пропонують тільки перенести дату чи повернення вартості квитка за умовами тарифу (добровільне повернення), то знайте, що у Вас є право відмовитись від перенесення дати та вимагати примусового повернення коштів.

    Тому ні в якому разі не пишіть авіакомпанії запит на скасування квитка (адже Не ви відмовляєтесь, а перевізник скасовує рейс).

    Вам потрібно на писати ЗАПИТ на письмове підтвердження факту скасування рейсу і причини скасування та ЗАЯВУ про повернення всіх коштів із вказівкою, що рейс та зміна дати більше не задовольняє ваші потреби.

    АВІАЦІЙНІ ПРАВИЛА УКРАЇНИ «Правила повітряних перевезень та обслуговування пасажирів і багажу», затверджені наказом Державної авіаційної служби України 26 листопада 2018 року № 1239 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0141-19):

    Пункт 2 Глави 3 Розділу XV Правил:

    Авіаперевізник, скасовуючи або затримуючи рейс, повинен надавати пасажирам на їх запит пояснення щодо підстав скасування чи затримки рейсу.

    Пункт 2 Глави 2 та пункт 1 Глави 3 Розділу XV Правил:

    У разі скасування рейсу пасажирам має бути запропоновано на вибір:

    • - відшкодування вартості повітряного перевезення впродовж семи днів, яке має бути виплачене готівкою, електронним банківським переказом, банківськими дорученнями або банківськими чеками чи (за наявності засвідченої у письмовій формі згоди пасажира) у вигляді дорожніх чеків та/або інших послуг, повної вартості квитка за ціною, за якою його придбано, за невикористану частину квитка та за використані частину або частини квитка, якщо рейс більше не задовольняє потреби пасажира, а також забезпечити (за потреби) зворотний рейс до початкового пункту відправлення за першої можливості;
    • - зміну маршруту, яка має здійснюватися за відповідних транспортних умов: до кінцевого пункту призначення – за першої можливості чи до кінцевого пункту призначення – у пізніший час за бажанням пасажира та за умови наявності вільних місць.

    Пункт 1 Глави 1 Розділу XV Правил:

    Положення цього розділу (про права пасажирів у разі відмови у повітряному перевезенні, скасування або затримки рейсів) застосовуються до пасажирів регулярних та чартерних рейсів, яким відмовлено у перевезенні проти їхньої волі, або рейс яких скасовано чи затримано.

    Пункт 2 Глави 1 Розділу XVIII Правил:

    Розмір сум коштів, що повертаються за невикористаний квиток (його частину), залежить від використаного тарифу і тарифних нормативів авіаперевізника та виду відмови від перевезення (добровільна чи примусова).

    Пункт 1 Глави 2 Розділу XVIII Правил:

    Примусове повернення коштів або перебронювання без застосування штрафних санкцій здійснюється у випадках скасування, перенесення, затримки рейсу, на який у пасажира заброньовано місце та оформлено квиток.

    Всього доброго.


Схожі питання


Кодекси Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України