Задайте вопрос юристу

833 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Защита прав потребителей, 05 апреля 2020, вопрос №15619 500₴

ukraine-express.com затримала вантаж з Англії

Транспортна компанія ukraine-express.com (далі UE), затримало вантаж.
Товар було придбано в інтернет-магазині amazon.co.uk та доставлений на склад UE в Англії. Тобто інтернет-магазині совї забов'язання виконав.

Товар у вантажі з трекінг-томером NR010851395GB - див. інвойс INV-GB-131006421-2020-25517, опис у каталозі виробника.
Причина затримки: підпункт 8.2.5. пункту 8.2. правил сервісу викладених на сайті UE (див. збережену web-сторінку)
...
8.2.5. Лікарські засоби та препарати, інструменти та обладнання.
...

Я робив запит до Нової Пошти стосовно можливості транспортування цього товару - вони можуть його доставити, так як цей товар не заборонений правилами перевезень https://npshopping.com/faq/article/360016350892
Але для цього треба надіслати цей товар на адресу Нової Пошти в Англії. На мій запит до UE переадресувати вантаж було выдмовлено.
...
5.13.2. Компанія не проводить переадресацію вантажів"
...
У запиті на повернення вантажу назад до магазину також було відмовлено.
Причина відмови: підпункт 5.13.3. правил сервісу UE (див. збережену web-сторінку)

5.13.3. Для вантажів, отриманих на склади в Європі (в тому числі в Англії), замовлення повернення можливе лише до моменту отримання вантажу на склад, крім вантажів, зазначених в п.9.5.

Таким чином, відповідно правил сервісу, такі товари підлягають утилізації.

8.3. Всі вантажі, які зазначені в пунктах 8.2.1-8.2.17, 8.2.21-8.2.22 або товари, які безпосередньо чи опосередковано належать до цих груп, будуть утилізовані без попередження клієнта.

Як можна добитися від UE повернення вантажу в магазин або відправку до України або переадресацію на іншу адресу в Англії?

Оновлені файли - UE vs AK.rar

Ответы юристов (3)

    Десятник  Володимир  Олексійович

    Окрім правил, які поширюються на необмежене коло осіб, має бути договір купівлі-продажу товару із зобов'язанням доставки.

    Вкажіть місце укладення цього договору, право країни, яке застосовується до договору сторони такого договору, кого Ви представляєте, тобто кому необхідна правова допомога.

    Гончаренко Константин
    20%

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідальність за доставку мала бути передбачена у договорі купівлі -продажу товару за нормами ЗУ Про захист прав споживачів за доставку товару покупцеві відповідає продавець до моменту передачі посилки транспортній компанії , надалі всю відповідальність за доставку, втрату чи пошкодження товару несе виключно вказана транспортна компанія доставки( претензії потрібно направляти саме транспортній компанії для з ясування обставин , та компенсацій). Необхідно направити письмову претензію на юридичну та фактичну адресу транспортної компанії, що здійснювала доставку з обгрунтуванням причин проблеми , що виникла, рекомендованим листом з описом вкладення та відміткою про вручення( з нотаріально завіреним перекладом), додавши докази покупки і відправки посилки( договір , рахунок -фактуру, транспортну накладну на посилку та інші докази завірені нотаріально з перекладом на мову оригіналу.) далі можливий судовий розгляд , але в юрисдикції іншої держави.

    Рекомендую Вам звернутися до спеціаліста з міжнародного права між Україною та Англією , для супроводу та більш фахового представництва Ваших інтересів у спорі з іноземною державою!

    Вирішення можливе лише у судовому порядку!

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Савченко Олександр
    80%
    Савченко Олександр 4 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Общаться в чате

    Доброго вечора.

    Як можна добитися від UE повернення вантажу в магазин або відправку до України або переадресацію на іншу адресу в Англії? - для початку необхідно підготувати юридично правильну претензію та направати її даному перевізнику .

    У будь-якому разі правила сервісу не можуть порушувати норми міжнародного приватного права та законодавства України.

    Якщо UE, керуючись власними правилами, затримує вантаж, відмовляє Вам у його поверненні в магазин, переадресації та відправці в Україну (фактично заявляє, що товар буде утилізований), то ця компанія повинна відшкодувати Вам понесені Вами збитки.

    Відповідно до Конвенції про договір міжнародного автомобільного (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/995_234) перевезення вантажів (Конвенція), яка вважається ключовим міжнародним актом, що застосовується до міжнародних автомобільних перевезень та є частиною українського законодавства, перевізник зобов’язаний доставити вантаж у місце призначення вчасно та у прийнятному стані.

    Невиконання цих вимог означає, що перевізник несе відповідальність та згідно зі ст. 23 Конвенції зобов’язаний виплатити компенсацію. За загальним правилом, компенсація за збитки або пошкодження вантажу не повинна перевищувати 8,33 спеціальних прав запозичення (СПЗ) за кілограм, що дорівнює близько 10 євро або 316 грн станом на початок лютого 2019 р. Конвенція застосовується до будь-якого договору автомобільного перевезення вантажів за умови, коли зазначене в договорі місце прийняття вантажу для перевезення і місце, передбачене для доставки, знаходяться у двох різних країнах, з яких щонайменше одна ратифікувала Конвенцію.

    Українським законодавством презюмується відповідальність перевізника за збереження вантажу з моменту прийняття та до видачі одержувачу. Водночас межі вартості відповідальності перевізника обмежуються ціною пошкодженого чи втраченого вантажу або сумою, на яку зменшилася його вартість.

    Цивільний кодекс України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/435-15);

    Стаття 924. Відповідальність перевізника за втрату, нестачу, псування або пошкодження вантажу, багажу, пошти

    1. Перевізник відповідає за збереження вантажу, багажу, пошти з моменту прийняття їх до перевезення та до видачі одержувачеві, якщо не доведе, що втрата, нестача, псування або пошкодження вантажу, багажу, пошти сталися внаслідок обставин, яким перевізник не міг запобігти та усунення яких від нього не залежало.

    2. Перевізник відповідає за втрату, нестачу, псування або пошкодження прийнятих до перевезення вантажу, багажу, пошти у розмірі фактичної шкоди, якщо не доведе, що це сталося не з його вини.

    Стаття 925. Пред'явлення претензій і позовів, що випливають із договору перевезення

    1. До пред'явлення перевізникові позову, що випливає із договору перевезення вантажу, пошти можливим є пред'явлення йому претензії у порядку, встановленому законом, транспортними кодексами (статутами).

    2. Позов до перевізника може бути пред'явлений відправником вантажу або його одержувачем у разі повної або часткової відмови перевізника задовольнити претензію або неодержання від перевізника відповіді у місячний строк.

    3. До вимог, що випливають із договору перевезення вантажу, пошти, застосовується позовна давність в один рік з моменту, що визначається відповідно до транспортних кодексів (статутів).

    Стаття 926. Позови щодо перевезення у закордонному сполученні

    1. Позовна давність, порядок пред'явлення позовів у спорах, пов'язаних з перевезеннями у закордонному сполученні, встановлюються міжнародними договорами України, транспортними кодексами (статутами).

    Якщо дана консультація Вам допомогла, прошу обрати її як найкращу відповідь.

    Пишіть, якщо буде потрібна допомога у складанні документів.


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України