Задайте вопрос юристу

828 юриста готовы ответить сейчас

Ответ за ~15 минут

Задать вопрос на сайте

Трудовое право, 17 апреля 2020, вопрос №16921 100₴

Переведення на роботу в іншу область

Державна структура , робить скорочення працівників водночас пропонує їм переведення у віддалений регіон для роботи, зарплати працівників не дозволяють забезпечити себе житлом і всім іншим...чи законно це? Чи має державна структура забезпечити працівників житлом?

Ответы юристов (10)

    Малик Олександр Володимирович
    10%
    Общаться в чате Малик Олександр Володимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Винница, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Олександр, доброго дня!

    Державна структура не зобов'язана забезпечити працівників житлом. Вона лише пропонує Вам роботу.

    З повагою Олександр Малик

    ..........................................

    Ковальчук Владимир
    10%
    Общаться в чате Ковальчук Владимир 3 года назад

    Адвокат, г. Киев

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Зазначимо, що забезпечення трудових прав працівників у разі ліквідації або реорганізації підприємства, установи, організації здійснюється за рахунок низки гарантій, пільг та компенсацій, передбачених Кодексом законів про працю України..Житлом не забеспечують.

    Савченко Олександр
    15%
    Общаться в чате Савченко Олександр 3 года назад

    Юрист, г. Чернигов, 9 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня.

    На жаль, ні Кодексом законів про працю України, ні Законом України "Про державну службу" не передбачено, що Вас мають забезпечити службовим житлом у разі скорочення та переведення в інший регіон.

    При цьому Ви можете відмовитися від запропонованої посади в іншому регіоні, однак тоді Вас скоріш за все звільнять за скороченням (якщо не буде вакатних посад, в тому числі у вашому регіоні).

    До речі, попросіть керівництво (відділ кадрів), щоб Вам надали інформацію по вільним посадам у вашому регіоні (в тому числі у вашій державній установі).

    Чи має державна структура забезпечити працівників житлом? - ні, не має (це законно).

    Всього доброго.

    Костромина Виктория
    10%
    Общаться в чате Костромина Виктория 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 19 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    .чи законно це? - законно , если вы не согласны - Вас сократят

    Чи має державна структура забезпечити працівників житлом? нет

    Адвокат Евгений Александрович
    15%
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день, Олександр!

    Відповідно до ст. 21 КЗпП працівник зобов’язаний виконувати роботу, визначену трудовим договором. У свою чергу, власник підприємства або уповноважений ним орган (далі — роботодавець) не має права вимагати від працівника виконання роботи, не обумовленої трудовим договором, тобто не має права виходити за межі трудового договору, який визначає обов’язки працівника, з урахуванням спеціальності, кваліфікації, посади (ст. 31 КЗпП).

    Відповідно до чинного законодавства переведення працівника на іншу роботу може бути тимчасовим або постійним. Ініціатором переведення може виступати як роботодавець, так і працівник. У разі якщо ініціатором виступає роботодавець, переведення на іншу роботу потребує згоди працівника (ч. 1 ст. 32 КЗпП). Винятком із цього правила є переведення працівника строком до одного місяця, якщо інша робота не протипоказана працівнику за станом здоров’я, у разі певних обставин, передбачених ч. 2 ст. 33 КЗпП.

    Згідно Закону України "Про державну службу:

    "1. Державний службовець з урахуванням його професійної підготовки та професійних компетентностей може бути переведений без обов’язкового проведення конкурсу:

    1) на іншу рівнозначну або нижчу вакантну посаду в тому самому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), - за рішенням керівника державної служби або суб’єкта призначення;

    2) на рівнозначну або нижчу вакантну посаду в іншому державному органі, у тому числі в іншій місцевості (в іншому населеному пункті), - за рішенням суб’єкта призначення або керівника державної служби в державному органі, з якого переводиться державний службовець, та суб’єкта призначення або керівника державної служби в державному органі, до якого переводиться державний службовець.

    Державний службовець, призначений на посаду без конкурсу, не може бути переведений на вищу посаду державної служби без проведення конкурсу.

    2. Переведення здійснюється лише за згодою державного службовця.

    3. Не допускається переведення в іншу місцевість державного службовця - вагітної жінки або особи, яка є єдиним опікуном дитини віком до 14 років, а також державного службовця, який у встановленому законодавством порядку визнаний особою з інвалідністю. Не допускається таке переведення також у разі виникнення у державного службовця особливо важливих особистих або сімейних обставин.

    5. Суб’єкт призначення з урахуванням професійної підготовки та професійних компетентностей може прийняти рішення про одночасне переведення не менше двох державних службовців між посадами, які вони займають. Переведення здійснюється лише на рівнозначні посади та за згодою державних службовців.

    6. Переведення не зупиняє перебіг п’ятирічного строку призначення на посаду державної служби категорії "А", визначеного пунктом 1 частини другої статті 34 цього Закону.

    7. Переведення не повинно бути прихованим ппокаранням":

    Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.98 р. № 255 «Про гарантії і компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість» житлові приміщення надаються згідно до умов, які передбачені трудовим договором, а у разі направлення на роботу в іншу місцевість у порядку організованого набору, підприємства, установи і організації зобов'язані надати жиле приміщення.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/255-98-%D0%BF

    Крім того, працівникам, які переїхали в іншу місцевість у зв’язку з переведенням їх на роботу, та членам їх сімей житлове приміщення надається на умовах, передбачених трудовим договором, якщо таку гарантію передбачено трудовим договором (див. лист Мінпраці від 23.10.2007 р. № 256/06/187-07).

    Таким чином, переведення можливе лише за Вашої згоди, а з приводу забезпечення житлом, то при вказаних умовах.

    Якщо вказані умови і зобов'язання не виконуються роботодавцем, то його дії незаконними і є порушенням трудового законодавства.

    Ви маєте право подати скаргу до Державної інспекції праці.

    Успіхів Вам!

    Горшовенко Андрей  Владимирович
    10%
    Общаться в чате Горшовенко Андрей Владимирович 3 года назад

    Адвокат, г. Днепр, 7 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Это один из способов избавится от работника. К сожалению, работодатели прибегают к многим уловкам лишь бы избавится ,,придерживаясь норм закона,, от работника.

    В таких случаях, хитрые работники (особенно если это место связано с должностью) уходят на больничный, в декрет по уходу за ребенком и т.п.

    Жилье вам никто не предоставит, поэтому стандартное решение тут не подойдет.

    Крикун Сергій  Павлович
    10%
    Общаться в чате Крикун Сергій Павлович 3 года назад

    Юрист, г. Днепр, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    КЗпП України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/322-08):

    ст.49-2 - "Порядок вивільнення працівників

    Про наступне вивільнення працівників персонально попереджають не пізніше ніж за два місяці.

    При вивільненні працівників у випадках змін в організації виробництва і праці враховується переважне право на залишення на роботі, передбачене законодавством.

    Одночасно з попередженням про звільнення у зв’язку із змінами в організації виробництва і праці власник або уповноважений ним орган пропонує працівникові іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації, крім випадків, передбачених цим Кодексом. При відсутності роботи за відповідною професією чи спеціальністю, а також у разі відмови працівника від переведення на іншу роботу на тому самому підприємстві, в установі, організації працівник, на власний розсуд, звертається за допомогою до державної служби зайнятості або працевлаштовується самостійно....";

    ст.21 - "Трудовим договором є угода між працівником і власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом чи фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, а власник підприємства, установи, організації або уповноважений ним орган чи фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату і забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю, колективним договором і угодою сторін.";

    ст.13 - "Зміст колективного договору...

    У колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:...

    забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників;".

    Закон України "Про колективні договори і угоди" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3356-12), ст.7:

    "У колективному договорі встановлюються взаємні зобов'язання сторін щодо регулювання виробничих, трудових, соціально-економічних відносин, зокрема:...

    забезпечення житлово-побутового, культурного, медичного обслуговування, організації оздоровлення і відпочинку працівників;".

    Таким чином: по-перше, забезпечення житлових умов працівників законодавством про працю передбачено; по-друге, роботодавцем, з одного боку, запропонована робота в іншому населеному пункті, місцевості, до якої та з якої працівник не взмозі прибути на роботу та додому - з іншого боку, за місцем запропонованої роботи не забезпечено житлових умов, тобто запропоновано завідомо неприйнятну роботу; по-третє, має місце порушення законодавства про працю, з підстав чого Ви маєте право подати заяву про звільнення за власним бажанням у зв'язку з порушенням законодавства про працю, що передбачено ст.38 КЗпП. При цьому, звільнення з цієї причини зобов'язує роботодавця виплати вихідної допомоги у розмірі 3-місячного заробітку (ст.44 КЗпП), а також прийняття цієї особи на облік у центрі зайнятості та отримання допомоги по безробіттю.

    Токмач Галина Николаевна
    10%
    Общаться в чате Токмач Галина Николаевна 3 года назад

    Юрист, г. Мирноград, 12 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Ст 32 КЗпП України:

    Переведення на іншу роботу на тому ж підприємстві, в установі, організації, а також переведення на роботу на інше підприємство, в установу, організацію або в іншу місцевість, хоча б разом з підприємством, установою, організацією, допускається тільки за згодою працівника, за винятком випадків, передбачених у статті 33 цього Кодексу та в інших випадках, передбачених законодавством.

    Якщо колишні істотні умови праці не може бути збережено, а працівник не згоден на продовження роботи в нових умовах, то трудовий договір припиняється за пунктом 6 статті 36 цього Кодексу.

    Гончаренко Константин
    10%
    Общаться в чате Гончаренко Константин 3 года назад

    Юрист, г. Сумы, 5 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Доброго дня!

    По Вашому питанню повідомляю наступне:

    Відповідно до законодавства переведення працівника на іншу роботу може бути тимчасовим або постійним. Ініціатором переведення може виступати як роботодавець, так і працівник. У разі якщо ініціатором виступає роботодавець, переведення на іншу роботу потребує згоди працівника - ч. 1 ст. 32 КЗпП.

    Ви можете або погодитися з запропонованим переведенням та підписати повідомлення про переведення або ж відмовитися від запропонованого переведення і тоді на Ви підлягаєте звільненню шляхом скорочення за пунктом 6 статті 36 КЗпП України.

    Забезпечення житлом при переведенні законом не встановлено.

    Деякі нововведення щодо звільнення державних службовців:

    Закон України від 14.01.2020 р. № 440-IX, котрий діє із 13.02.2020 р.

    згідно із ч. 3 ст. 87 Закону № 889 держслужбовця попереджають про наступне звільнення у разі скорочення штату (чисельності, посади), реорганізації чи ліквідації держоргану у письмовій формі не пізніше ніж за 30 календарних днів. Водночас держслужбовцю можуть пропонувати будь-яку вакантну посаду держслужби у тому самому держоргані (за наявності). При цьому не застосовують положення законодавства про працю щодо отримання згоди профспілки на звільнення.

    У такому випадку оформлюють і видають трудову книжку, а також проводять розрахунок при звільненні протягом 7 днів з дня звільнення.

    За таких підстав для звільнення суму вихідної допомоги збільшили із однієї до двох середніх місячних зарплат.

    З повагою,

    Костянтин Гончаренко

    Адвокат Евгений Александрович
    Общаться в чате Адвокат Евгений Александрович 3 года назад

    Адвокат, г. Киев, 30 лет опыта

    Обратиться Бесплатная оценка вашей ситуации

    Добрий день!

    Згідно з постановою Кабінету Міністрів України від 02.03.98 р. № 255 «Про гарантії і компенсації при переїзді на роботу в іншу місцевість» житлові приміщення надаються згідно до умов, які передбачені трудовим договором, а у разі направлення на роботу в іншу місцевість у порядку організованого набору, підприємства, установи і організації зобов'язані надати жиле приміщення.

    https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/255-98-%D0%BF

    Крім того, працівникам, які переїхали в іншу місцевість у зв’язку з переведенням їх на роботу, та членам їх сімей житлове приміщення надається на умовах, передбачених трудовим договором, якщо таку гарантію передбачено трудовим договором (див. лист Мінпраці від 23.10.2007 р. № 256/06/187-07).

    Таким чином, переведення можливе лише за Вашої згоди, а з приводу забезпечення житлом, то при вказаних умовах.

    Якщо треба повна консультація, алгоритм дій звертайтеся особисто.

    Успіхів Вам!


Похожие вопросы


Кодексы Україна

Кодекс України з процедур банкрутства Кодекс цивільного захисту України Кримінальний процесуальний кодекс України Митний кодекс України Повітряний кодекс України Податковий кодекс України Кодекс адміністративного судочинства України Цивільний процесуальний кодекс України Кримінально-виконавчий кодекс України Господарський кодекс України Цивільний кодекс України Сімейний кодекс України Земельний кодекс України Кримінальний кодекс України Водний кодекс України Кодекс торговельного мореплавства України Про надра Лісовий кодекс України Господарський процесуальний кодекс України Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 213 - 330) Кодекс України про адміністративні правопорушення (статті 1 - 212-21) Житловий Кодекс Української РСР Європейський кодекс соціального забезпечення Бюджетний кодекс України